Пазите на њих, она нас воде кроз живот – и стопала старе са нама

Како старимо наше тело пролази кроз различите промене, коса нам постаје седа и ретка, мало смо спорији, јављају се неки од болова у телу који су нам раније били непознати.

Пазите на њих, она нас воде кроз живот – и стопала старе са нама Пазите на њих, она нас воде кроз живот – и стопала старе са нама

Стопала су изузетно сложен део нашег тела. Свако стопало садржи 26 костију, 30 зглобова, са преко 100 мишића, тетива и лигамената. По структури она су динамичко-еластично ремек-дело нашег тела дизајнирана да апсорбују тежину тела током ходања и трчања и да се прилагоде неравним површинама како бисмо могли да задржимо равнотежу.

Наша стопала апсорбују око 120 одсто тежине нашег тела при сваком кораку и око 275 одсто ако трчимо.

Шта се дешава са нашим стопалима како старимо?

Како старимо, мишићи старе и губе снагу, лигаменти и тетиве губе своју еластичност, па се величина стопала мења. Лигаменти и тетиве се истежу што омогућава додатни простор за померање у зглобовима, а то шири стопала и изазива промену величине броја ципела.

Додатни покрети у зглобовима такође могу довести до смањене апсорпције удара. Како стопало губи способност да апсорбује удар, он може да се пренесе на зглобове, колена, кукове и доњи део леђа.

Због биомеханичких промена у функционисању стопала могу се јавити проблеми као што су остеоартритис, Мортонов неуром и чукљеви. Све то утиче на квалитет живота.

Са старошћу се смањује и интензитет наших активности, нарочито ако се појаве болови у стопалима. Али тада настају други проблеми, као што су гујазност и губитак мишићне масе, кардиолошки проблеми услед некретања. То може да доведе до неуравнотеженог хода и нестабилности тела.

Још једна општа промена која се дешава је постепено смањење масних јастучића у стопалима.

Колико год ове ствари изгледале застрашујуће, постоје начини да се спрече и лече. Због тога је важно предупредити такве здравствене појаве, редовним посетама лекара, како би се спречили артритис, дијабетес, периферне васкуларне болести, гихт...

Имајте на уму да ако на време почнете да бринете о својим стопалима, моћићете да спречите њихово прерано старење. Ипак нас наша стопала воде кроз живот.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије