Читај ми!

Гласање за градоначелника и градске одборнике Лондона – тест пред опште изборе

Преко седам милиона грађана гласа на градским изборима у Лондону. Број бирача у тридесет две лондонске општине надмашује опште изборе већине европских држава. Дванаест кандидата покушава да ускрати Садику Кану трећи узастопни мандат у градској кући.

Градоначелник Садик Кан оптужен је да је поделио Лондонце, да одлуке доноси недемократски и да лажира градске статистике. Одговоран је за најскупљи и најспорији градски саобраћај у Европи са просечном брзином од само седамнаест километара на сат. 

Међутим, ни један од противкандидата не издваја се као такмац непопуларном градоначелнику.

Чак дванаест кандидата покушава да ускрати Садику Кану трећи узастопни мандат овде у градској кући. Само један кандидат за то има какве-такве шансе. То је конзервативка Сузан Хол.

"Обећањима никад краја. Погледајте где смо после осам година. Садик само избацује статистичке податке. Чим неко покуша да их проучи и анализира, он избаци нови низ бројева. Нико ти више не верује, јер никада ништа не испуниш", поручује Кану кандидаткиња конзервативаца за градоначелницу Лондона Сузан Хол.

Кан узвраћа оптужбама за екстремнодесне ставове и исламофобију.

"Водио сам кампање током три гласања за парламент. Ово ми је треће гласање за градоначелника. Кандидаткиња торијеваца је најопаснији кандидат до сада", упозорава градоначелник Лондона Садик Кан.

Холова ту оптужну назива "нечувеном".

Четири водећа кандидата оштро су се суочила током две дебате.

У земљи без личних карата, грађани први пут на биралишта носе документе са фотографијом.

Зато се очекује нижи одзив. Иако Кана подржава мањина грађана, он и даље има двоцифрену предност над Холовом.

Испитивања YouGova градоначелнику дају предност од чак 22 одсто, док га најнегативније истраживање ставља 13 процента испред Сузан Хол.

Сви се слажу да ће одлучити предграђа, али се очекује да ће кандидати либералдемократа Роб Блеки и Зелених Зои Гебет одузети торијевцима довољно гласова да Кану омогуће удобну фотељу градоначелника још четири године.

"Пре неки дан сам добио писмо од конзервативаца, који признају да не могу да победе у Лондону. Нису чак ни затражили да гласамо за конзервативце", каже кандидат либералних демократа за градоначелника Роб Блеки.

Канова полиција

Учестале пропалестинске демонстрације поделиле су Лондонце. Чују се бројне критике на рачун попустљивости снага реда према демонстрантима.

Многи их зову Кановом полицијом. Стопа криминала у Лондону је рекордна, а поверење у полицију на најнижој тачки.

Влада епидемија напада ножевима. У нападу мачетом пре два дана убијен је четрнаестогодишњи дечак, а рањена два полицајца.

Садик Кан ухваћен је у лажи да је са улица склонио више бескућника него Борис Џонсон.

Кан је незадрживи прилив бескућника упоредио да живом покретном траком, на шта га је кандидаткиња Зелених за градоначелницу Лондона Зои Гебет подсетила да је реч о људима који "се злопате".

Папрене некретнине

Најскупљи стан у Лондону управо се продаје за двеста милиона фунти. Просечна кирија премашује две и по хиљаде фунти месечно. Много се гради, али социјалних станова једва да има.

Кандидат либералних демократа за градоначелника Роб Блеки сматра да је стамбена политика кључна, јер недостатак станова диже кирије и цену хипотека.

Кандидаткиња конзервативаца за градоначелницу Лондона Сузан Хол подсећа да је Садик Кан подигао општинске порезе за седамдесет одсто.

Зелено, али по коју цену?

Лондон је један од најзеленијих градова на свету. Међутим, већина грађана противи се чеду Садика Кана – недавном проширењу зоне минималне емисије издувних гасова на предграђа.

Чак и Зелени су против, али желе да цео центар за четири године постане пешачка зона.

"Многа решења за климатске промене уједно смањују трошкове живота. Ако изолујемо станове, смањујемо рачуне, али и испуштање штетних гасова. Исто постижемо ако уложимо у јавни саобраћај и наведемо људе да не возе аутомобиле. То је лидерство у служби климе", истиче кандидаткиња Зелених за градоначелницу Лондона Зои Гебет.

Политичка сцена у Британији помно прати изборе за градоначелника Лондона, јер су они својеврсан лакмус тест пред опште изборе, који се очекују до краја године – по свој прилици нешто после избора за председника Сједињених Држава.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара