Читај ми!

ИДФ пронашле тела троје талаца у Гази; Апел западних земаља Израелу да одустане од офанзиве у Рафи

Сукоб Израела и Хамаса – 224. дан. ИДФ распоређује нове трупе око Рафе, у ишчекивању шире копнене офанзиве. Настављају се напади и на Хезболах у Либану – у више напада погинуло је најмање пет особа – aли и интезивни удари у Џабалији. У Међународном суду правде делегација Израела негирала је да је војска у Појасу Газе починила геноцид, по тужби коју је поднела Јужна Африка. Суд од Тел Авива тражи доказе о безбедној евакуацији Палестинаца и испоруци помоћи цивилима у енклави.

ИДФ пронашле тела троје талаца у Гази; Апел западних земаља Израелу да одустане од офанзиве у Рафи ИДФ пронашле тела троје талаца у Гази; Апел западних земаља Израелу да одустане од офанзиве у Рафи

У склопи планирања шире офанзиве у Рафи, Израел распоређује додатне снаге у том подручју. За то време, у Џабалији, на северу Појаса Газе, израелске снаге су грешком отвориле ватру на своје војнике. Погинула су петорица.

Са палестинске стране свакодневно стижу извештаји о десетинама нових жртава израелских напада. Црвени полумесец је саопштио да је од почетка сукоба Хамаса и Израела у Гази погинуло више од 15.000 деце.

Хуманитарна ситуација је из дана у дан све гора, од када је Израел преузео оперативну контролу над границом. Египат је одбацио предлог Израела да две земље координишу гранични прелаз код Рафе, између Синајског полуострва и Појаса Газе, који је био главни канал за достављање хуманитарне помоћи и излазна тачка за евакуацију становништва.

Настављају се и међусобни сукоби Израела са Хутима и Хезболахом. Према израелским изворима, у Либану је уништено десетак мета и спречен је напад на Израел који су оперативци Хезболаха планирали.

Хути пак поручују да су сви бродови који иду ка израелским лукама мета, из које год државе да долазе.

У међувремену, Међународни суд правде почео је саслушање по четвртој тужби Јужне Африке против Израела, којом га оптужује да је починио геноцид над Палестинцима у Гази, тражећи овом приликом да суд нареди Израелу да обустави операцију у Рафи.

Најновија тужба Јужне Африке наводи да ће тренутна операција учинити живот у Гази неодрживим због ионако тешке хуманитарне ситуације на тој територији, широко распрострањеног разарања у другим деловима Појаса и значаја граничног прелаза Рафа у снабдевању Газе хуманитарном помоћи.

Адвокатица Јужноафричке Републике у Међународном суду правде Блин Ни Гралег је поручила да војници Израела виде зоне евакуације у Гази као "зоне истребљења", на шта је Израел одговорио да је реч о пристрасним и паушалним тврдњама.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије