Централна тема у Сарајеву бањалучки митинг; из Београд и Српске поручују: Држе нам придике они који не желе помирење

Посланици Народне Скупштине у Бањалуци усвојили су касно синоћ Изборни закон Републике Српске - као одговор на измене Изборног закона БиХ, које је наметнуо Кристијан Шмит. А дан после Скупштине, усвајања Извештаја међународне комисије о страдању свих народа у Сребреници и митинга у Бањалуци бројна реаговања из Бањалуке, Сарајева и Београда.

Дан послије Скупштине на којој су сви српски посланици једногалсно подржали Извјештај међународне комисије о страдању свих народа у Сребреници Милорад Додик понавља - заборавите, нећемо пристати на то што покушавате са Резолуцијом о Сребреници. Требали сте да радите на помирењу а не расколу.

"Ово што они чине са том Резолуцијом то је већи степен раскола, то је трајно разилажење. Ту више нема могућности да се покуша помирење", сматра председник републике Српске.

И док бошњачки и хрватски чланови Председништва у Њујорку лобирају за усвајање Резолуције о Сребреници српски члан Предсендиштва Жељка Цвијановић каже да су синоћње поруке из Бањалуке биле јасне и достојанствене.

"Поруке и такве да не желимо да носимо етикете које нам не припадају и да смо опредељени за мир и сарадњу", поручује Жељка Цвијановић.

Централна тема свих медија у Сарајеву је бањалучки митинг против Резолуције о Сребреници.

Министру иностраних послова БиХ Елмедину Конаковићу који је рекао да је цели свет видио слику негатора геноцида и нељудске наступе оних које, каже, нажалост зовемо својим комшијама стигао је одговор председника Србије Александра Вучића.

"То око моралних придика, то је заједнички принцип и заједнички именитељ оних који би да раде против Србије. То је да они имају неко морално право да нама неке придике држе. На основу чега, не знају ни они сами ни мени није јасно ал ето имају моралне придике. Нек држе моралне придике коме год хоће. Баш ме брига. Наслушао сам се глупости свих ових година. Него да их питам где ми беше она пушка и снајпер око Сарајева, а где су ухапшени за линчовање. Немојте заборавити они су покушали тужбе за геноцид против шефа државе суседне па су сами одустали од тога и доносили пресуду у моју корист. Нема шта нису радили", каже Александар Вучић.

Посланици у Скупштини Српске одговорили су и на измене Изборног закона БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит. Усвојили су Изборни закон Републике Српске по коме ће, не буде ли договора домаћих политичара на нивоу БиХ и не пониште ли се Шмитове измене, бити спроведени октобарски локални избори.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво