Рани кадрови – сезона 5, снимање серијала о студентском филму у Србији и Републици Српској

У периоду од 13. до 17. маја 2024. године, у авангардном уметничком простору Старе циглане – клубу љубитеља тешке индустрије у Београду, снима се јубиларна пета сезона серијала "Рани кадрови" у којој представљамо седморо нових младих филмских аутора из Србије и Републике Српске, који су на почетку својих уметничких каријера.

И у овој сезони серијала са нама су студенти и дипломци са класа филмске и ТВ режије Факултета драмских уметности у Београду, Академије уметности у Новом Саду и Академије умјетности у Бања Луци. Сам серијал конципиран је кроз дијалоге модератора са самим студентима-ауторима и члановима њихових ауторских екипа са којима су сарађивали на реализацији својих испитних филмова. У свакој епизоди филмове ће анализирати еминентни гости-критичари, а биће разговора и о дипломским филмовима младих аутора и новим пројектима које припремају. Новчани износ који РТС улаже у откуп студентских филмова за емитовање у "Раним кадровима" постаје део буџета њихових дипломских радова и будућих пројеката.

У осам целовечерњих епизода биће приказани филмови различитих сензибилитета и поетика. Публика ће имати прилику да се упозна са радовима младих нада домаће кинематографије: Стефаном Томићем, који је дипломирао на Академији умјетности у Бања Луци под менторством професора Саше Хајдуковића, Тамаром Кострешевић, дипломцем Академије уметности у Новом Саду, чији је ментор професор Милош Пушић, и апсолвентима Факултета драмских уметности у Београду – Ђорђијем Петровићем, Мајом Јанковић, Јованом Илићем, Миљаном Миљковић и Петром Лакићем, чији се дипломски филмови припремају под будним оком њиховог професора и ментора Дарка Бајића. У последњој епизоди пете сезоне "Раних кадрова" разговарамо са професором Милошем Павловићем, деканом Факултета драмских уметности у Београду, о вишедеценијској сарадњи високошколских уметничких институција са Радио-телевизијом Србије, уз посебан осврт на последњу деценију стваралаштва. У епизоди ће се појавити и млади редитељи Никола Стојановић, Нина Огњановић и Лука Михаиловић, учесници прве сезоне "Раних кадрова", чији су филмови снимљени у копродукцијама са РТС-ом учествовали на бројним филмским фестивалима у земљи и иностранству, освојили значајан број награда и унели један нови сензибилитет у српску кинематографију.

"Ране кадрове", већ пет година уназад, реализује Редакција драмског и домаћег серијског програма Радио-телевизије Србије, по идеји њеног аутора и уредника Марка Новаковића, који је и модератор пројекта. Сценарије је написао Срђан Вучинић а редитељ пете сезоне серијала је Марко Јефтић. Продуценткиња свих сезона "Раних кадрова" је Јелка Гук-Влатковић, директор фотографије Бојан Ракић, сценографкиња Мира Андрејевић, костимографкиња Александра Стошић-Крстовић, композитор Владимир Пејковић, за дизајн шпица и анимација задужен је Ненад Крстић, а монтажер серијала је Петар Шумоња.

Премијерно емитовање пете сезоне емисија "Рани кадрови" планирано је за зимски период 2024. године, на програму РТС 2. Од марта 2025. године све емисије пете сезоне серијала биће доступне гледаоцима и на онлајн платформи РТС Планета.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије