Ин мемориам: Иван Ивањи

Напустио нас је Иван Ивањи, књижевник и преводилац , новинар и дипломата, аутор чија су дела преведена на десетине страних језика

Са импересивном биографијом, као сведок историје, не ретко њен учесник, писац са близу 200 библиографских јединица, 26 романа, три збрике приповедака, поезије, неколико драма и књига за децу. Са непознатим бројем личних познанстава са великим државницима И писцима, Иван Ивањин био личност која је обележила једну епоху и самоуверено ходала новим 21. веком.

Рођен у Зрењанину у јеврејској лекарској породици преживео је нацистичке концентрационе логоре Аушвиц и Бухенвалд, о чему је писао, као, како је иронично говорио „о свом лепо животу у паклу”.

Од прве песничке збирке Живећу заувек, до својих последњих наслова, говорио је о променама у друштву и у појединцу, о томе како се губе илузије. О његовим романима говорили су најугледнији европски критичари.

Свој последњи дан живота провео је са превише симболике. Отворио је Музеј принудног рада у Вајмару, отишао у Хитлеров омиљени хотел где је фиреру у инат волео да одседа. Легао у кревет и заспао заувек на Дан победе над фашизмом у 96. години у граду у који су га нацисти депортовали пре тачно 80 година са намером да га убију.

И успео је у том свом дану да одобри и насловну страницу новог романа Било једном у Југославији.

Скицирање портрета Ивана Ивањија могућност је безбројних варијанти, међутим постојале су константе: био је шармантно искрен, убитачно прецизан и достојанствен у критици и према себи и према другима. И као један од последњих живих сведока времена зла, непрестано је упозоравао на опасности заборава.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије