Како је Нови Сад постао престоница бициклизма?

Ове године обележава се велики јубилеј - 140 година бициклизма у Србији. Посебно ће се славити у Новом Саду, који је, са 150 километара стаза и 50 хиљада бициклиста, престоница бициклизма. У овом граду бицикл не служи само за превоз, рекреацију и спорт, већ је део културе, а о томе сведоче бројни догађаји и акције на међународном нивоу.

Сваког последњег петка у месецу организује се Новосадска критична маса, када више стотина бициклиста указују на проблеме двоточкаша, а институције подсећају да су својом бројношћу и јединством озбиљан друштвени покрет. Упорност и доследност у потпуности су изменили слику града.

"Нови Сад је имао негде око 2,5 одсто бициклиста, то је било мање од десет хиљада, сада после више од десет година, Нови Сад има 12 одсто бициклиста, односно негде око 50 хиљада грађана активно вози бицикл, а кад каже активно под тим мислим свакодневно као превозно средство до посла, до школе, у набавку", наводи Марко Мазалица из Новосадске бицклистичке иницијативе.

Сервиси за бицикле постали су део многих кафића. Добили смо бици биоскоп, бици доручак, фестивале и акције које подстичу развој бициклистичке културе, а по први пут ће Србија бити домаћин и најпрестижније бициклистичке трке УЦИ Гран Фодно, која се у јуну одржава у Новом Саду.

"Велики број учесника нам долази из Европе, имамо преко 25 нација у овом тренутку већ пријављено и преко 500 учесника, очекујемо око 1000 учесника у Новом Саду на бициклима. То је велики значај и за туризам, а и за привреду у Србији", каже Иван Арпас, председник Војвођанске асоцијације бициклистичких клубова.

Европско првенство у планинском бициклизму одржано је на Петроварадиснокој тврђави, а од тада већ традиционално, такмичари широм света овим стазама јуре олимпијске бодове. Нови Сад је у Рију имао и своју олимпијку Јовану Црногорац, а очекује се да тим путем крену и неки нови клинци.

"Најбољи начин је управо едукација деце, едукација младих да се у школама много више прича о бициклизму, да побољшамо инфраструктуру у школи, да направимо паркинге за бицикле. И зашто да једног дана не будемо Амстердам Србије, да има много више бицикала него аутомобила", каже Немања Вајс, директор Сербиа Епик серије трка.

Да је таква могућност све реалнија опција, а не далека будућност, говоре ови портали, који током дана броје пролазак бициклиста у различитим деловима града. Управо на овој стази забележен је и рекорд са више од 5.000 бициклиста у једном дану.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара