Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

ИДФ пронашле још једно тело таоца у Гази; УН: Готово 800.000 Палестинаца евакуисано из Рафе

Сукоб Израела и Хамаса – 225. Израелска војска пронашла је, осим јучерашња три, још једно тело таоца у Појасу Газе. ИДФ су, такође, навеле да је из северног дела Појаса Газе испаљено десет пројектила на област Ашкелона. Са друге стране, из УНРВА је саопштено да је од 6. маја евакуисано готово 800.000 Палестинаца, истичући да нити један део Газе није безбедан.

ИДФ пронашле још једно тело таоца у Гази; УН: Готово 800.000 Палестинаца евакуисано из Рафе ИДФ пронашле још једно тело таоца у Гази; УН: Готово 800.000 Палестинаца евакуисано из Рафе

Израелске снаге (ИДФ) наставиле су са нападима на северу и југу Појаса Газе. У Џабалији су борбе током претходног дана вођене на улицама и градској пијаци, иако су из ИДФ-а тврдили да припадника Хамаса више нема у подручју града.

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари наводи да су извукли тела троје талаца из палестинске енклаве, који су били на музичком фестивалу на југу Израела када је Хамас покренуо напад 7. октобра 2023. године. 

Убрзо се огласио и израелски премијер Бенјамин Нетанјаху и изјавио да се пред свима ''обавезује да ће вратити преостале таоце кући". 

Даље од борби, Међународни суд правде (МСП) – у случају оптужбе за геноцид коју је Јужна Африка поднела против Израела због агресије на Газу – наредио је Тел Авиву да достави информације о условима евакуације и доставе помоћи у енклави.

Израелски представници истичу да војска обезбеђује довољан проток помоћи и негирају да је у Гази извршен геноцид. 

Са друге стране, Светска здравствена организација (СЗО) тврди да није била у могућности да достави медицинску помоћ Палестинцима од кадa је Војска Израела заузела прелаз Рафа на граници са Египтом 6. маја.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије