Читај ми!

Како се обележава Велики петак и фарбају јаја у селу Грнчаре

Православни хришћани обележавају Велики петак. Дан који симболизује страдање Исуса Христа. Грнчара, надомак Лознице, позната је као село у коме живи младост. Већина породица има троје или више деце, а Велики петак обележили су сви заједно.

Више од шездесеторо деце у селу, а чак четрдесет у једној улици - податак је којим се поноси сваки мештанин Грнчаре. И ако се дечија граја на улици чује сваки дан, на Велики петак, кажу, имала је посебну драж.

"Овде у селу има пуно деце и данас шарамо јаја и окупили смо се сви заједно", Андреа Максимовић, из Грнчаре.

“Ја и Вишња смо шарали јаја и дошли смо овде са мамом и татом. - И је л се волите вас двоје? - Да.- Колико?- Пуно", наводи Лазар Остојић, из Грнчаре.

"Ми Максимовићи смо највећа породица и има нас преко четрдесет", каже Стефан Максимовић из Грнчаре.

"Ја се радујем Ускрсу, зато што шарамо јаја и окупимо се и буде много деце", наводи Алекса Ђукановић из Грнчаре.

Обичаји на празнике у селу се пренесе са колена на колено, а традицију ће чувати и будуће генерације.

"Имам 6 деце, 16 година ми је најстарије дете, најмлађе ми је седам месеци. Има доста породица које имају доста деце", каже Светлана Максимовић, из Грнчаре.

"Као мајка троје деце и четврто на путу могу да се похвалим да у нашем месту овде у Максимовићима има у око десет кућа четрдесетак и више деце и ја се надам да ће нас бити још више", наводи Миланка Максимовић из Грнчаре.

Скоро свака породица у Грнчари бави се пољопривредом. Вредни су, кажу, али и сложни. Заједничким снагама од неуређеног простора у центру села направили су игралиште за децу где планирају да се окупљају на сваки празник.

"Ми нашу децу волимо и трудимо се да им учинимо детињство прелепим и да заиста буду деца", каже Соња Максимовић из Грнчаре.

Грнчара је место са око шесто становника. Своје богатство, тврде, не мере новцем, а ни имањем, већ децом и њиховим осмесима.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара