Ресавска пећина – бисер који је природа вајала 80 милиона година, посети 50.000 туриста годишње

Ресавска пећина, једна од пет највећих и накитом најбогатијих у овом делу Европе, годишње привуче више од 50 хиљада посетилаца из земље и иностранства. Све је више и туриста који ту дестинацију споје са парком природе "Лисине".

Током празника веће су гужве, па групе са водичима у Ресавску пећину улазе сваких 20 минута. Спелеолошки бисер природа је вајала како се процењује 80 милиона година. Пећину на ободу крашког поља Дивљаковац због накита зову и „Ресавска лепотица“.

Пећина је отворена целе године, а туристи могу да обиђу око 800 метара. Простор је уређен, осветљен најсавременијом хладном расветом која не ремети микроклиму и под видео је надзором.

“Наши најчешћи гости ове сезоне су Руси, али и гости из Емирата. Током празника најчешћи посетиоци су породице и индивидуалци који су предодредили свој одмор у нашој општини“, рекла је Ана Богдановић, директорка ЈП „Ресавска пећина“.

Јавно предузеће „Ресавска пећина“ управља и хидрокомплексом „Лисине“ чијих су лепота мештани веома свесни. Све је више оних који се баве угоститељством и сеоским туризмом, а самим тим и људи који ту долазе на одмор.

Овде има великог потенцијала и за старе и за младе, само треба бити активан и имати визију“, рекао је Радован Стојановић, угоститељ.

У туристичкој организацији Деспотовца свесни колико туризам може да покрене читав овај крај. Ради се на сређивању пешачких стаза, повећању смештајних капацитета, али пре свега на очувању природе, за све оне који желе мир и активни туризам.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара