Извор: РТС

Црвени метео-аларм у целој Србији – у Сомбору, Ћуприји и Смедеревској Паланци измерено 38 степени

Црвени-метео аларм на снази је у целој земљи. У 16 часова најтоплије је било у Сомбору и Ћуприји и Смедеревској Паланци – 38 степени. У Новом Саду, Нишу, Крушевцу, Зрењанину, Кикинди измерено је 37, а у Београду 36 степени. Пријатније време је на планинама на Копаонику 23, на Старој планини измерено је 22 степена.

Како је протекао тропски дан за нама

Температура асфалта до 50 степени

Бетон сија, асфалт се топи. Гужве у градском превозу нема, почели су годишњи одмори. Ако вам дође неки аутобус у ком ради клима, можете и да уживате у београдском лету.

Најтоплије је на Новом Београду, измерена температуја је 36 степени, а температура асфалта и до 50 степени.

Опширније Краће

Докторка Андријана Илић из Градског завода за хитну медицинску помоћ рекла је за РТС да су до поднева имали 75 интервенција, од тога чак 25 интервенција на јавном месту. Највише је случајева услед сунчанице и колапса.

Пролазницима који се задесе поред особе којој је позлило саветује да позову Хитну помоћ, да их окрену на бок ако су без свести, јер на тај начин неће аспирирати уколико почну да повраћају, а биће им ослобођен дисајни пут.

„Пробамо да их колико можемо раскомотимо и све док нису свесни, не треба им воду давати јер они не могу да пију, већ их само благо хладити – чело, груди, кожу, руке, а са друге стране, уколико дођу свести, лагано их усправимо, уколико не повраћају, да им дамо воду да пију“, навела је др Илић.

Опширније Краће

У Београду у подне 34 степена, субјективни осећај да је 36

У Београду су у подне измерена 34 степена, али субјективни осећај је да је 36 степени. И даље је најтоплије у Новом Саду, Сомбору и Ћуприји где је 36 степени.

Репортерка РТС-а јавља са Трга републике да има и Београђана и туриста у центру града, упркос високој температури, а пуни су и кафићи престонице.

Код Стакленца је постављена цистерна са водом за пиће.

У 11 часова најврелије у Новом Саду и Сомбору

У Новом Саду и Сомбору у 11 часова измерено је 35 степени. Иако је на Палићу и у Зрењанину степен мање, субјективни осећај је да је тамо 36 степени.

Ана Вуковић Вимић, професорска Пољопривредног факултета, објаснила је у разговору за подкаст Аналогија да је сваки степен пораста температуре осетан, јер се бетон у граду додатно загрева и топлоту емитује у већ загрејан ваздух.

Званична саопштена температура се, међутим, не мери на бетону.

"На званичној станици се ради по стандарду Светске метеоролошке организације. То је на два метра висине, изнад травнате површине, на отвореном простору. Значи, нама је једина станица која нам је баш под ефектом урбаног топлотног острва Карађорђев парк. Сад пазите, то је парк“, рекла је проф. Вуковић Вимић.

Већ у 9 часова жива у термометру премашила 30. подељак

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода за 9 часова, најтоплије је у Сомбору и Зрењанину где су забележена 32 степена, а са 31 степеном их следе Нови Сад и Београд. 

Најхладније је на Копаонику где је 21 степен.

Др Бранислав Ралевић, начелник неурологије КБЦ "Звездара", рекао је за РТС да им се ових дана јављају пацијенти са вртоглавицом, због колапса на јавном месту, главобоља, а јављају се и хронични болесници због погоршања већ постојећих тегоба.

Указује да високе температуре доводе до мигренозних напада, а има и случајева акутних напада главобоље услед изложености сунцу. Јављају се и они пацијенти који бораве у климатизованим просторијама због синусоидних главобоља.

Истиче да су симптоми који не смеју да се игноришу слабост екстремитета, утрнулост, поремећај говора, слабост неке половине тела јер могу указивати на акутни мождани удар. 

Тропска ноћ у Београду

Београђанима ни ноћас није било пријатно, с обзиром на то да је за њима тропска ноћ.

Овог јутра (6 часова) у Београду је 26 степени. Пријатније је у Зрењанину и Кикинди где су 23 степена.

Најхладније је у Сјеници где је 12 степени.

Стручњаци саветују да се без преке потребе не излази напоље у најтоплијем делу дана, а имају и савете за то како расхладити свој дом и без клима-уређаја.

Температура не би требало да прелази 30. подељак

Покушајте да расхладите просторије у којима боравите, нарочито уколико у њима бораве деца, труднице, особе страрије од 60 година, као и особе са хроничним здравственим тегобама. Температура у овим просторијама не би требало да прелази 30 ⁰С у току дана, односно 24 ⁰С у току ноћи.

Боравите у најхладнијој просторији

Боравите у најхладнијој просторији свог стана или куће, нарочито ноћу.

Ноћу широм отворите прозоре

Искористите свежији ноћни ваздух како бите расхладили свој дом. Уколико је могуће, током ноћи и раних јутарњих сати оставите све прозоре отвореним, са подигнутим ролетнама, како бисте простор адекватно проветрили и расхладили.

Гасите светла и све уређаје које не користите

Сијалице и многи електрични уређаји додатно ослобађају топлоту и греју околни ваздух – за време великих врућина у току дана угасите светла и искључите из струје све оне уређаје које не користите.

Током дана спустите ролетне на сунчаној страни

Смањите количину врућег ваздуха која улази у ваш дом. У току дана затворите врата и прозоре и спустите ролетне на сунчаној страни како би у просторије улазило што мање топлоте.

Ставите засторе, драперије или тенде на прозоре који су изложени сунцу у току дана. По просторији можете распоредити и мокре пешкире, али имајте у виду да се тиме повећава влажност ваздуха.

На коју температуру да подесите клима-уређај

Уколико имате клима-уређај, затворите врата и прозоре да не трошите више енергије него што је потребно. Подесите температуру тако да не буде нижа од 7 ˚С у односу на спољну.

Колико вентилатори могу да помогну

Електрични вентилатори могу пружити олакшање и освежење, али ако је температура ваздуха изнад 35 ˚С, они неће спречити настанак здравствених потешкоћа везаних за велике врућине. Међутим, помоћи ће бржој измени ваздуха када у вечерњим сатима циркулацијом свежег ваздуха расхлађујете свој дом.

Шта ако је у стану и даље превруће

Уколико ваш дом не можете држати адекватно расхлађеним, проведите два до три сата дневно у неком другом расхлађеном простору (нпр. у некој јавној згради – библиотека, тржни центар и сл).

Опширније Краће

У земљи се данас очекује још један тропски дан. Дуваће слаб до умерен ветар, источни и југоисточни.

Црвени метео-аларм на снази је у целој Србији, што значи да време може бити опасно и да је, иако временскe појаве нису неуобичајене, потребан опрез.

Јутарња температура кретаће се од 15 до 25 степени, а највиша дневна од 35 до 39.

Јак и дуготрајан топлотни талас до краја седмице условиће температуру и до 40 степени.

И у Београду се очекује сунчано и топло време. Јутарња температура биће до 25, а највиша дневна 39 степени.

Читај ми!