Извор: РТС

Последњи дан врелог таласа, температура до 40 степени – предвече освежење са пљусковима

Веома топло и спарно време задржаће се и током првог дана викенда. Жива у термометру и до 40 степени. Освежење стиже предвече, праћено пљусковима и грмљавином.

Хитно упозорење РХМЗ-а на јак пљусак у Мачванском округу

Републички хидрометеоролошки завод је у 14.20 издао упозорење на јак грмљавински развој из БиХ, који ће се у наредном сату преко Подриња (Мали Зворник - Крупањ) премештати ка унутрашњости Мачванског округа условљавајући јак пљусак, грмљавину, град и потенцијално јак или олујни ветар.

У 14 часова најтоплије у Ваљеву, степен мање у Београду

У 14 часова најтоплије је било у Ваљеву где је жива у термометру достигла 38. подељак. За степен мање је у Сремској Митровици, Београду и Ћуприји.

Када је реч о субјективном осећају, најврелије је Новосађанима (43 степена субјективно), становницима Ћуприје (42), Краљева (41) и Лознице (41).

Препоруке за вожњу у путничком аутомобилу у летњим условима

1. Не улазите у аутомобил који је стајао на сунцу, обавезно отворите сва врата и прозоре, укључујући и пртљажник. Тако ћете проветрити и за неки степен расхладити ваздух у аутомобилу.

2. Употреба клима уређаја треба да омогући да унутрашња температура буде нижа 5 до 7 степени од спољашње.

3. Правите паузе током вожње: у току вожње по високим температурама и путовањем на дужим релацијама потребно је да се праве паузе у вожњи на свака 2 сата по 15 минута. Проветравање возила, унос довољне количине течности и лагано истезање отклониће прве знаке умора који се обично јављају након другог сата вожње.

4. Велике врућине представљају ризик по безбедну вожњу, јер много брже доводе до умора и исцрпљености. Умор је узрочник сваке треће саобраћајне незгоде на путевима, а неминован је пратилац дугих вожњи, нарочито у ноћним и неповољним климатским условима, попут великих врућина. Kако бисте спречили или одложили настанак умора у току вожње, пре путовања се добро наспавајте и одморите.

5. На пут немојте кретати уколико сте конзумирали алкохол или друге психоактивне супстанце, укључујући и лекове за које је назначено у упутству да могу да утичу на способност управљања моторним возилима.

6. Вежите се – употреба сигурносног појаса је обавезна за сваког путника у возилу било да је у питању возач, сувозач или путник на задњем седишту.

7. Водите рачуна о безбедности деце у возилу – деца најчешће страдају као путници у возилима, а један од разлога је некоришћење или неправилно коришћење ауто-седишта.

8. Никада децу не остављајте у паркираном возилу на сунцу. Чак и са отвореним прозорима температура у ауту се за 10 минута може попети на 40 степени ако је напољу 25, а ако је напољу 35, температура у ауту достиже и 50. подељак. Деца су осетљива на екстремне температуре, па се могу прегрејати три до пет пута брже него одрасли.

9. Водите рачуна и ако превозите кућног љубимца – ако се вози пас на задњем седишту потребно га је везати посебно дизајнираним појасевима за псе, док мали кућни љубимци имају посебне путне кутије. Никада их не остављајте у паркираном аутомобилу на сунцу.

Опширније Краће

У Ваљеву у подне објективно најтоплије, али Новосађанима је најтеже

У подне је у Ваљеву забележено 36 степени, што се поклапа и са субјективним осећајем. Најтеже је Новосађанима, где је субјективни осећај да су 43 степена (иако је објективно 35).

Препоруке за поступање у току топлог времена

Стално расхлађујте свој дом

Tрудите се да вам животни простор увек буде расхлађен. Идеално би било одржавати собну температуру испод 32 степена током дана, односно испод 24 степена током ноћи. Ово је нарочито важно за децу узраста до две године, особе старије од 60 година, као и за хроничне болеснике.

Искористите ноћни ваздух да расхладите свој дом. Отворите све прозоре и држите ролетне (шалоне, засторе) подигнуте током ноћи и раног јутра, када је спољашна температура нижа.

Смањите топлотно оптерећење у свом стану или кући у најтоплијем делу дана. Затворите прозоре и прозорске засторе, посебно оне на сунчаној страни. Искључите вештачко осветљење и све електричне уређаје који вам нису неопходни.

Окачите влажне чаршаве на отворене прозоре како бисте расхладили ваздух у соби, уколико немате клима-уређај. Ако вам је стамбени простор климатизован, затворите врата и прозоре и штедите струју коју не користите за расхлађивање.

Вентилатори могу делимично да расхладе просторију, али при температури изнад 35 степени не могу да спрече опасност од појаве поремећаја здравља изазваних топлотом.

Не излажите се топлоти

Пређите у најхладнију просторију у стану, поготово ноћу.

Ако немате могућности да расхладите свој стан/кућу, проводите 2-3 сата дневно у расхлађеном простору ван куће (на пример у климатизованим јавним зградама).

Избегавајте боравак напољу у току најтоплијег дела дана (од 10 до 17 часова).

Колико можете, избегавајте напорне физичке активности. Ако морате да их обављате, чините то у току најхладнијег дела дана, што је обично између четири и седам часова ујутру.

Боравите у хладу.

Не остављајте децу, као ни животиње, у паркираним возилима.

Расхлађујте тело и хидрирајте свој организам

Туширајте се или купајте у расхлађеној води. Можете да примењујете и хладне облоге, пешкире, сунђере, купке за стопала, итд.

Носите лагану, комотну одећу од природних материјала, светлих боја. Ако излазите напоље, носите шешир или капу са широким ободом и наочаре за сунце.

Користите памучну постељину.

Редовно уносите течност, пре свега воду. Искључите алкохол и смањите унос кафе и газираних безалкохолних пића. Узимајте мање а чешће оброке. Избегавајте храну са високим садржајем протеина.

Помозите другима

Редовно проверавајте како су вам чланови породице, пријатељи и суседи, који живе сами. Особама које су под здравственим ризиком (деца, труднице и особе старије од 65 година) могла би да затреба помоћ током врелих дана.

Ако неко од њих узима лекове, проверите са њиховим лекаром да ли ти лекови утичу на терморегулацију. Ако имате здравствених проблема, лекове држите на температури испод 25 степени или у фрижидеру (прочитајте упутство о чувању дато уз лек). Затражите медицински савет ако патите од неког хроничног обољења или истовремено узимате више различитих лекова.

Ако се ви или неко други не осећа добро

Потражите помоћ ако осећате вртоглавицу, слабост, узнемиреност, интензивну жеђ или имате главобољу; што је пре могуће пређите у охлађен простор и измерите телесну температуру.

Попијте неколико гутљаја воде или воћног сока собне температуре.

Ако вам се јаве болни грчеви у мишићима (они су, иначе, често последица дужег вежбања по веома топлом времену, посебно ако су се јавили у мишићима ногу, руку или стомака), склоните се у хлад или уђите у расхлађени простор. Почните постепено да уносите течност, најбоље воду. Ако топлотни грчеви потрају дуже од једног сата, треба да потражите лекарску помоћ.

Обратите се лекару ако осетите неуобичајене симптоме или ако симптоми дуго трају.

Ако приметите код неког од чланова ваше породице или људи којима помажете топлу, суву кожу и бунцање, појаву грчева и/или несвестицу, односно губитак свести, одмах позовите лекара/хитну помоћ.

Док чекате на помоћ, покушајте особу да расхладите хладним облогама, дајте јој да пије течност, ослободите је вишка одеће.

Опширније Краће

У 10 часова најтоплији Сомбор и Београд

Већ у 10 часова у Сомбору и Београду су забележена 32 степена. У престоници је субјективан осећај да су 34 степена, а у Сомбору 33.

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је за РТС да је сваки пут када су температуре преко 30 степени, потрошња већа 15-20 одсто, а у претходним данима потрошња је била већа 30 одсто него у јуну прошле године.

"И то није мало, то је негде еквивалентно неких преко 600 мегавата, односно термокапацитету ТЕНТ-а Б и грађани треба тога да буду свесни, да једноставно треба да будемо рационални и лети као што смо били зими. Ми смо зими успели да имамо и смањену потрошњу, грађани су и мање трошили и штедили и заиста хвала им на томе и да останемо, да кажем, исто толико рационални и лети, јер су и лети системи преоптерећени", рекла је министарка.

Јутро најтоплије у Београду

Овог јутра најтоплије је у престоници, где је у седам часова забележено већ 27 степени, док је субјективни осећај 29 степени.

На Копаонику и у Пожеги забележена је најнижа температура – 19 степени, а такав је и субјективни осећај.

РХМЗ упозорава на грмљавинске непогоде

Данас и сутра ће на територији Србије бити нестабилно са пљусковима, грмљавином, локално великом количином падавина за кратко време, градом и јаким и олујним ветром у зони најинтензивнијих пљускова.

Данас је највећа вероватноћа за непогоде у Војводини и западној Србији, а сутра у централним, јужним и источним крајевима.

Најнижа дневна температура биће од 19 до 26 степени, а највиша од 34 до 40 степени. Због високих температура хроничним болесницима се саветује опрез.

За целу земљу прогнозирана је висока или врло висока вредност УВ индекса.

Од средине дана на северу и западу, а после подне и увече и у осталим крајевима земље очекује се локална појава пљускова са грмљавином.

На подручју Војводине и западне Србије киша може бити праћена грмљавином и непогодама. Већа количина падавина могућа је у кратком временском периоду, праћена олујним ветром и градом.

Дуваће слаб и променљив ветар. У кошавском подручју дуваће умерен ветар, а на југу Баната и у доњем Подунављу повремено и јак југоисточни.

Шест савета како се изборити са несносним врућинама

Када су темпeратуре високе, препорука је да се, посебно од 10 до 16 часова, не излази из куће. Уколико пак излазите, треба да предузмете одређене мере због високе температуре. 

Пијте пуно течности, чак и уколико нисте жедни, али избегавајте пића са кофеином, алкохолом или много шећера. Једите мале, лагане чешће оброке јер се од тешких оброка ваше тело греје, због енергије која је телу потребна да би се храна сварила.

Ограничите активности на отвореном на јутарње и вечерње сате, када је време свежије. Правите паузе у хладу и немојте се превише напрезати. Ваше тело ће вам рећи када треба да направите паузу, па га послушајте.

Обратите пажње на материјал одеће коју облачите – бирајте природне материјале. Памучна гардероба је добар избор по врућем времену, зато што памук упија додатну влагу и помаже вашем телу да се охлади.

Обавезно нанесите крему са заштитним фактором, носите наочаре за сунце и шешире са широким ободом.

Читај ми!