Извор: РТС

Нетанјаху у Мајдал Шамсу: Наш одговор ће доћи и биће оштар; Епидемија дечје парализе у Појасу Газе

Сукоб Израела и Хамаса – 297. дан. Израелска војска (ИДФ) извршила је вишеструке ваздушне нападе широм Појаса Газе. У ударима у Кан Јунису и Рафи елиминисано је неколико терориста, саопштио је ИДФ. Нове тензије и на Западној обали, где су припадници ИДФ-а извеле рације. Ухапшено је седам Палестинаца. У нападу дроном на југу Либана убијена су два борца Хезболаха. Нетанјаху поручио у Мајдал Шамсу да ће одговор за напад на фудбалском игралишту доћи и да ће бити оштар.

Лапид: Израел већ у провалији, након упада демонстраната и посланика у војне базе

Лидер израелске опозиције Јаир Лапид изјавио је вечерас да Израел "не да је на ивици провалије, већ је упао у њу", након што су ултранационалистички демонстранти данас упали у две војне базе, заједно са посланицима Кнесета.

"Све црвене линије су данас пређене. Посланици и министри који су учествовали у упаду насилних милиција у војне базе шаљу поруку држави Израел: готово је са демократијом, готово је са владавином права", наводи се у Лапидовој изјави.

Он је додао да "опасна фашистичка група прети постојању државе Израел".

"Они су најбоље што се догодило лидеру Хамаса Јахји Синвару и вођи Хезболаха Хасану Насралаху. Ако им се не супротставимо, земља ће се распасти. Ако Нетанјаху не смени министре који су учествовали у овим насилним упадима данас, није способан да представља државу Израел", додао је Лапид.

Полиција је саопштила да је растерала демонстранте који су упали у базу ИДФ Беит Лид у централном Израелу.

Полиција у саопштењу тврди да је "неколико грађана пробило сигурносне линије базе и да су "отерани за неколико минута".

Десетине ултранационалиста су упале у базу у којој се тренутно испитује девет војника због сумње да су злостављали палестинског затвореника.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

Кац позвао НАТО да избаци Турску из те организације

Израелски министар спољних послова Израел Кац позвао је НАТО да избаци Турску из те организације.

"У светлу претњи председника Турске (Реџепа Тајипа) Ердогана да ће извршити инвазију на Израел и његову опасну реторику, министар спољних послова Израел Кац дао је инструкције дипломатама... да се хитно ангажују са свим чланицама НАТО-а, позивајући на осуду Турске и захтевајући њено избацивање из регионалног савеза", саопштило је израелско Министарство спољних послова, пренео је Ројтерс.

Ердоган је у обраћању званичницима владајуће странке Партије правде и развоја у провинцији Ризе, у свом родном граду, које је преносила телевизија, синоћ коментарисао војне операције Израела.

"Као што смо ушли у Нагорно-Карабах, као што смо ушли у Либију, могли бисмо слично да урадимо и њима”, рекао је Ердоган о Израелу.

Он је додао да нема разлога зашто Турска не може то да уради.

"Морамо бити јаки да бисмо могли да предузмемо те кораке", порчуио је Ердоган.

(Reuters)

Опширније Краће

Нетанјаху: Израел није променио ниједан од својих услова

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је да Хамас спречава постизање споразума о прекиду ватре и ослобађању талаца, као и да Израел није променио ниједан од својих услова.

Нетанјаху је рекао да се Израел држи принципа првобитно предлога, који укључују ослобађање максималног броја талаца који су још увек живи, израелску контролу над
граничним коридором Газа-Египат, спречавање наоружавања и спречавање повратка палестинских милитаната у северни део Појаса Газе.

(Reuters)

Опширније Краће

Бела кућа: Израел има право да одговори Хезболаху након напада на Голанску висораван

Израел има право да одговори Хезболаху након ракетног напада на Голанску висораван у суботу, иако САД не верују да то треба да доведе до ескалације, изјавио је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

Он је, такође, рекао да инцидент на Голану не би требало да утиче на преговоре о прекиду ватре у Гази и обезбеђивању ослобађања талаца које тамо држи Хамас.

У ракетном нападу Хезболаха изведеном у петак погинуло је 12 деце на фудбалском терену у селу Маjдал Шамс насељеном Друзима на Голанској висоравни.

Израел је у ноћи између петка и суботе извео ваздушне нападе на циљеве Хезболаха у Либану, након што је оптужио ту групу за напад.

Хезболах је негирао одговорност за напад, а Израел је одбацио та порицања и најавио да ће "снажно" одговорити.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

Иран упозорава на озбиљне последице ако Израел нападне Либан

Ирански председник Масуд Пезешкијан је у телефонском разговору са председником Француске Емануелом Макроном рекао да ће евентуални израелски напад на Либан имати озбиљне последице.

(Reuters)

Министарство у Гази прогласило епидемију дечје парализе

Министарство здравља у Гази прогласило је епидемију дечје парализе (полиомијелитиса) и за то је окривило израелску војну офанзиву.

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је прошле недеље да постоји велики ризик од ширења тог вируса у Појасу Газе и ван њених граница због изузетно лоше здравствене и санитарне ситуације у тој енклави разореној ратом.

Извршна директорка УНИЦЕФ-а Кетрин Расел изјавила је пре неколико дана да је откриће полиовируса у Појасу Газе "изузетно узнемирујуће, рекавши да то додатно погоршава статус ове окупиране територије као једног од "најопаснијих места на свету за децу".

Кетрин Расел је током посете Аустралији подсетила да хуманитарни радници свакодневно ризикују своје животе како би помогли палестинским цивилима док истовремено Израел спроводи своју разорну војну кампању у тој окупираној палестинској енклави, пренео је Гардијан.

Она је указала да је УНИЦЕФ помогао у спровођењу тестова узорака отпадних вода у Појасу Газе који су показали присуство полиовируса, што је, према њеним речима "изузетно узнемирујуће".

Директорка УНИЦЕФ-а је изразила забринутост и због ширења других заразних болести попут колере у Појасу Газе.

(Reuters, The Guardian)

Нетанјаху у Мајдал Шамсу: Наш одговор ће доћи и биће оштар

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху посетио је фудбалски терен у Мајдал Шамсу, где је ракета убила 12 деце. Нетанјаху је и овај пут обећао "оштар одговор".

"Хезболах је, уз иранску подршку, овде лансирао иранску ракету, која је однела животе 12 чистих душа. Дванаест дечака и девојчица који су овде играли фудбал и нажалост нису могли да дођу до склоништа", навео је Нетанјаху изражавајући саучешће породицама.

"Ова деца су наша деца, деца су свих нас. Израел неће и не може дозволити да ово прође тек тако. Наш одговор ће доћи, и биће оштар", навео је израелски премијер.

Нетанјаху је рекао да су Јевреји и Друзи браћа и позвао заједнуцу Друза да не губи наду, обећавши да ће Израел стајати на њиховој страни "данас, сутра и заувек“.

Међу окупљеним мештанима било је оних који су узвикивали премијеру да оде, али и оних који су држали натписе називајући га ратним злочинцем. 

(The TImes of Israel)

Опширније Краће

У нападу дроном убијена два борца Хезболаха

Према последњим информацијама добијеним од безбедносних извора, у нападу израелског дрона на југу Либана убијена су два борца Хезболаха.

То су први смртни случајеви у Либану од суботе.

Три особе су повређене, укључујући и дете.

(Reuters)

Хамас: Нетанјаху додао своје услове америчком предлогу

Хамас је саопштио да је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху додао своје услове и захтеве америчком предлогу за прекид ватре.

Истичу и да је израелски одговор на прекид ватре показао да Нетанјаху жели да избегне постизање споразума.

(Reuters)

У израелском нападу на јужни Либан убијен припадник Хезболаха

У нападу израелске беспилотне летелице у околини града Шакра, на југу Либана, данас су погинуле две особе, а рањено троје, укључујући и дете, саопштила је либанска цивилна одбрана, док је Хезболах навео да је у том нападу убијен њихов припадник.

Хезболах је саопштио да је погинуо Абас Салами, па је број убијених припадника те групе од почетка рата у Гази порастао на 383, пренео је Тајмс ов Израел.

Он је први оперативац убијен у нападу израелских оружаних снага од суботе, када су погинула четири припадника елитне снаге Хезболаха, Радвана, што је подстакло ту групу да изведе ракетни напад на место Мајдал Шамс на Голанској висоравни у којем је погинуло 12 деце.

Како је пренео Ројтерс, спасилачка служба није прецизирала да ли су погинули у нападу дроном војници или цивили.

Агенција наводи да је ово био први израелски напад на Либан у којем је било жртава, од ракетног удара у суботу на Голанску висораван за који Тел Авив окривљује Хезболах.

Та милитантна организација која делује из Либана негирала је да је одговорна за напад.

(Times of Israel, Reuters

Опширније Краће

Немачка позвала своје држављане да одмах напусте Либан

Немачка је позвала своје држављане да одмах напусте Либан, наводећи да би ваздушни саобраћај могао бити обустављен услед страховања од израелског војног одговора после смртоносног ракетног напада Хезболаха на Голанску висораван.

"Даља ескалација ситуације и ширење конфликта не могу се искључити", наведено је у саопштењу немачког Министарства спољних послова, које је од немачких држављана "хитно затражило напуштање Либана".

Додаје се да се то нарочито односи на јужне делове Либана, укључујући урбана подручја Бејрута и Долину Бека и округ Балбек-Ермел. 

"Даља ескалација би такође могла да доведе од потпуне обуставе ваздушног саобраћаја са аеродрома Рафик Харири (у Бејруту). Тада више не би било могуће напустити Либан ваздушним путем", навело је министарство у Берлину.

Раније је Немачка препоручила својим држављанима да не путују у Израел и на палестинске територије, где од 7. октобра траје рат између израелских снага и палестинске милитантне групе Хамас.

Израелски безбедносни кабинет овластио је у недељу владу да одговори на ракетни напад на Голанску висораван у којем је у суботу погинуло најмање 12 деце и тинејџера, а за који Тел Авив окривљује Хезболах.

Та група је негирала да је одговорна за напад.

(Reuters)

Опширније Краће

Газа: Број убијених Палестинаца порастао на 90.923

Најмање 39.363 људи је убијено, а 90.923 рањено од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља Гате.

У протекла 24 часа убијено је најмање 39 Палестинаца, а 93 су повређена, наводи се у саопштењу.

(Reuters)

Отказани или одложени неки летови на аеродрому у Бејруту

Поједини летови на аеродрому у главном граду Либана, Бејруту, отказани су или одложени, а либанска авио-компанија "Middle East Airlines" саопштила је да су поремећаји у реду летења повезани са безбедносним ризицима због ескалације тензија између Израела и либанске милитантне групе Хезболах.

Група немачке авио-компаније "Lufthanza" обуставила је летове за Бејрут до 5. августа због тренутне ситуације на Блиском истоку, саопштио је тај авиопревозник за Фигаро.

У саопштењу се наводи да су због предострожности обустављени летови авио-компанија, чланица групе "Lufthanza" Swiss International Air Lines-a, Eurowings-a и Lufthanza и да је реч о укупно пет летова. 

Након саопштења "Lufthanze", француска авио комапнија "Er Frans" и њена подружница холандска "Transavia" објавиле су да обустављају летове са Бејрутом данас и сутра.

"Turkish Airlines" је такође отказао два лета током протекле ноћи, а турски превозник "SunExpress", грчки авиопревозник "Aegean Airlines", етиопjска компанија "Ethiopian Air", као и либанска МЕА такође су отказали данашње летове предвиђене за Бејрут, показују подаци Flightradar24, пренео је Ројтерс

Међународни аеродром у Бејруту је једини аеродром у Либану. Израелски безбедносни кабинет овластио је у недељу владу да одговори на ракетни напад на Голанску висораван у којем је у суботу погинуло најмање 12 деце и тинејџера, а за који Тел Авив окривљује Хезболах.

Та група је негирала да је одговорна за напад.

(Reuters)

Опширније Краће

Израел изражава сумњу да ће посредници пренети Хамасу ажурирани израелски предлог

Израел изражава сумњу да ће ажурирани предлог споразума о ослобађању талаца и прекиду ватре са Хамасом у Појасу Газе, који је Израел у суботу предао Белој кући, посредници пренети Хамасу због фундаменталне промене у том предлогу, јавили су израелски медији позивајући се на неименованог високог израелског званичника.

Званичник је рекао да је мала вероватноћа да ће ажурирани предлог проћи код посредника и да ће они пристати да га проследе Хамасу због фундаменталне промене у том предлогу, преноси Канал 12

Он је навео да је предлог ажуриран на препоруку администрације америчког председника Џозефа Бајдена.

Ажурирани предлог захтева успостављање инспекцијског механизма како би се осигурало да борци палестинске милитантне групе Хамас не могу да се крећу на север Појаса Газе, као и да израелске снаге остану на граници Газе и Египта познатој као Филаделфијски коридор током прве фазе споразума, јавио је Канал 12, а преноси Тајмс ов Израел.

У ажурираном предлогу такође се инсистира на томе да Израел добије списак свих живих талаца које ће Хамас ослободити у оквиру споразума.     

Канцеларија израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа саопштила је у недељу увече да ће се разговори о споразуму за ослобађање талаца наставити у наредним данима, након што се директор израелске обавештајне службе Мосад Давид Барнеа вратио са састанака у Риму са највишим преговарачима из САД, Египта и Катара о ажурираном предлогу. 

(Times of Israel

Опширније Краће

Палестинско министарство образовања: У Гази убијено 10.000 ученика и 400 наставника 

Од 7. октобра у Појасу Газе, убијено је 10.000 ученика и 400 наставника, саопштило је Палестинско министарство образовања. 

Према УН, више од 76 одсто школа у Гази захтева "потпуну реконструкцију или велику обнову" да би биле функционалне.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Извештај: Израелски војници дигли у ваздух главни резервоар питке воде у Рафи

Израелска војска истражује видео који су објавили њени војници на којем се види експлозија резервоара што представља кршење међународног права.

Акт који се сматра злочином су извели војници 401. бригаде прошле седмице уз одобрење заповедника бригаде, стоји у извештају.

Речено је да је један од војника поставио снимак експлозије на друштвене медије, уз наслов: "Уништење резервоара воде Тал ас Султан у част Шабата".

Почетна истрага ће одредити треба ли истражна војна полиција (МИП) да покрене случај, пишу израелске новине.

(Haaretz)

ИДФ: Погођено више од 35 циљева широм Газе, у Кан Јунису и Рафи елиминисано неколико терориста

Израелски борбени авиони и дронови погодили су протеклог дана више од 35 циљева широм Појаса Газе, укључујући "одређен број терориста у Кан Јунису и Рафи на југу палестинске енклаве", саопштила је израелска војска.

У саопштењу се наводи да су међу погођеним циљевима "ћелије наоружаних терориста, зграде које користе терористичке групе и друга инфраструктура.

Истиче се да израелске трупе настављају напредовање у Кан Јунису и Рафи на југу Појаса Газе.

ИДФ каже да су трупе 162. дивизије убила неколико наоружаних нападача у борбама из близине и усмеравајући ваздушне нападе у Рафи у претходна 24 сата.

"Много више терористичких оперативаца је убијено у сукобима и ваздушним нападима током операција 98. дивизије у Кан Јунису", додаје ИДФ.

(Times of Israel

Опширније Краће

Рације ИДФ-а на Западној обали, ухапшено 15 Палестинаца

Најмање 15 Палестинаца ухапшено је током ноћних израелских рација на окупираној Западној обали.

Рације и хапшења су изведена у Тулкарему и јужно од Бетлехема, извештава Вафа.

Израелске снаге ухапсиле су више од 9.845 Палестинаца од октобра, према најновијим подацима Комисије за питања затвореника и бивших затвореника и Друштва палестинских затвореника.

(Al Jazeera, Wafa)

Опширније Краће

Либан: Две особе убијене, три повређене у нападу израелске беспилотне летелице

Две особе су погинуле, а три су повређене у нападу израелске беспилотне летелице у околини града Шакра, на југу Либана, саопштила је либанска цивилна одбрана.

Спасилачка служба није прецизирала да ли су погинули војници или цивили.

(Reuters)

Опширније Краће

Кац: Ердоган иде путем Садама Хусеина, нека се сети како се то завршило

Израелски министар спољних послова Израел Кац је, одговарајући на претњу председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да би Турска могла да изврши инвазију на Израел, упоредио турског председника са бившим ирачким лидером Садамом Хусеином.

"Ердоган иде путем Садама Хусеина и прети да ће напасти Израел. Треба само да се сети шта се тамо догодило и како се то завршило", написао је Кац на платфореми Икс, преноси Тајмс ов Израел.

Израелски портал подсећа да је Садамов режим срушен инвазијом коју су предводиле САД 2003. године, а ирачки суд га је погубио након што је заробљен и након што му је суђено.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган запретио је да би Турска могла да уђе у Израел да би пружила подршку Палестинцима, иако није прецизирао о каквој би интервенцији могло да буде речи, јавио је претходно Ројтерс.

"Морамо бити веома јаки да Израел не би могао да ради ове ствари Палестини", рекао је Ердоган на састанку огранка владајуће странке Партија правде и развоја у провинцији Ризе, у свом родном граду, пренео је Хуријет.

Према његовим речима, као што је Турска ушла у Нагорно-Карабах, као што је ушла у Либију, могла би исто да учинити и Израелу. 

"Не постоји ништа што не можемо учинити. Морамо бити само јаки", истакао је Ердоган.

(Times of Israel, Reuters, Hürriyet 

Опширније Краће

Хезболах негира одговорност за ракетни напад на село на Голанској висоравни, док Израел и САД тврде да је напад, у којем је погинуло 12 особа, починила та милитантна група. Напад је осудила и Велика Британија.

Кабинет израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа саопштио је да је на састанку ратног кабинета премијеру и министру одбране дато овлашћење да одлуче начин и време одговора Израела за напад на село на Голанској висоравни.

Француски председник Емануел Макрон разговарао је са премијером Израела Бењамином Нетанјахуом и поручио да је Француска посвећена спречавању нове ескалације сукоба у том региону.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган навео је да би Турска могла да уђе у Израел да би пружила подршку Палестинцима, иако није прецизирао о каквој би интервенцији могло да буде речи

Уједињене нације позвале су на уздржаност на либанско-израелској граници.

Иран је упозорио Израел да не улази, како је рекао, у било какву "нову авантуру“ у Либану, истиче се у саопштењу које је издао тамошњи портпарол министарства спољних послова Насер Канани.

Хезболах је у стању приправности, рекла су Ројтерсу два безбедносна извора. Додају да се Хезболах превентивно повукао са кључних локација на југу Либана и у источној долини Бека, очекујући удар Израела.

Најмање 39.324 Палестинца је убијено, а 90.830 повређено у Гази од 7. октобра, саопштило је тамошње Министарство здравља.

Израелске снаге тенковима су напредовале дубље на југу Појаса Газе, док се настављају борбе са борцима Хамаса.

Читај ми!