Извор: РТС

Ердоган: Турска би могла да уђе у Израел; Нетанјаху добио овлашћење за одговор на напад на Голанску висораван

Сукоб Израела и Хамаса – 296. дан. Најмање 12 особа је погинуло, а више од 30 је повређено у ракетном нападу, на село на Голанској висоравни. Док Хезболах негира одговорност, израелска авијација одговорила је ноћас нападом на циљеве те проиранске милитантне групе "дубоко унутар Либана". Министар одбране Изрела Јоав Галант најављује да ће Хезболах "платити високу цену за своја дејства“. Либанска влада тражи од САД да позову Израел на уздржаност. Палестинске власти саопштиле су да су од 7. октобра у Гази убијене 39.324 особе.

Саветник Камале Харис: Подршка потпредседнице САД безбедности Израела је гвоздена

Подршка потпредседнице САД Камале Харис безбедности Израела је "гвоздена", изјавио је њен саветник за националну безбедност Фил Гордон.

Он је рекао да је Харисова обавештена и да помно прати ракетни напад на фудбалско игралиште на Голанској висоравни, коју је окупирао Израел, пренео је Ројтерс.

"Потпредседница је обавештена и помно прати ужасан напад Хезболаха на  фудбалски терен у Маџдал Шамсу на северу Израела у којем је јуче погинуло више деце и тинејџера. Она осуђује овај стравичан напад и жали због свих жртава и повређених. Израел се и даље суочава са озбиљним претњама по своју безбедност, а подршка потпредседнице безбедности Израела је гвоздена", навео је Гордон у саопштењу.

Опширније Краће

Стармер Херцогу: Потребно предузети хитне кораке за примирје у Гази

Британски премијер Кир Стармер рекао је израелском председнику Исаку Херцогу да је потребно предузети "хитне кораке" ка постизању примирја у сукобу Израела и Хамаса у Гази, пренео је Ројтерс.

"Премијер је рекао да се морају предузети хитни кораци ка примирју, како би таоци били ослобођени и како би додатна хуманитарна помоћ могла да дође до оних којима је очајнички потребна", наведено је у саопштењу Стармеровог кабинета.

Додаје се да је Стармер поновио своју подршку праву Израела на самоодбрану у складу са међународним правом.

Стармер и Херцог су се састали у Паризу у којем се одржавају Олимпијске игре.

(Reuters)
Опширније Краће

Израелски премијер и министар одбране добили овлашћење да одлуче о одговору на напад на Голанску висораван

Кабинет израелског премијера Бењамина Нетанјахуа саопштио је да је на састанку ратног кабинета премијеру и министру одбране дато овлашћење да одлуче начин и време одговора Израела за напад на село на Голанској висоравни, за који та земља криви милитантну организацију Хезболах, пренео је Ројтерс.

(Reuters)
Опширније Краће

Ердоган: Турска би могла да уђе у Израел да би подржала Палестинце

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган навео је да би Турска могла да уђе у Израел да би пружила подршку Палестинцима, иако није прецизирао о каквој би интервенцији могло да буде речи, јавља Ројтерс.

"Морамо бити веома јаки да Израел не би могао да ради ове ствари Палестини", рекао је Ердоган на састанку огранка владајуће странке Партија правде и развоја у провинцији Ризе, у свом родном граду, пренео је Хуријет.

Према његовим речима, као што је Турска ушла у Нагорно-Карабах, као што је ушла у Либију, могла би исто да учинити и Израелу. 

"Не постоји ништа што не можемо учинити. Морамо бити само јаки", истакао је Ердоган. Турска је чланица НАТО, чије чланице су и САД, Канада, Велика Британија, Немачка и други блиски израелски савезници, навео је Тајмс оф Израел.

(Танјуг)
Опширније Краће

Макрон разговарао са Нетанјахуом

Председник Француске Емануел Макрон разговарао је са израелским премијером Бењамином Нетанјахуом, саопштено је из Макроновог кабинета, пренео је Ројтерс.

Додаје се да је Макрон у разговору напоменуо Нетанјахуу да је Француска у потпуности посвећена да учини "све како би се избегла нова ескалација у региону тиме што комуницира са свима који су укључени у конфликт".

(Reuters)
Опширније Краће

Бела кућа: Хезболах је одговоран за напад

Сједињене Државе сматрају да је Хезболах одговоран за ракетни напад на село на Голанској висоравни, речено је из Беле куће,

"Напад је извео либански Хезболах. То је била њихова ракета, лансирана из области коју они контролишу", рекла је Едријен Вотсон, портпаролка америчког Савета за националну безбедност.

Додала је да Бела кућа разговара са израелским и либанским званичницима.

(Reuters)
Опширније Краће

Нетанјаху сазвао седницу ратног кабинета

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху сазвао је седницу ратног кабинета који ће донети одлуку о израелском одговору на ракетни напад Хезболаха у којем је погинуло 12 деце на фудбалском терену у селу на Голанској висоравни.

Бројни званичници и извештаји указују на то да се очекује да ће се влада договорити да предузме снажну одмазду, иако остаје да се види њен обим, као и да ли ц́е Израел покренути рат против либанске терористичке групе коју подржава Иран, пренео је Тајмс оф Израел.

(Танјуг, Times of Israel)
Опширније Краће

Британија осудила напад Хезболаха

Британски министар спољних послова Дејвид Леми осудио је ракетни напад либанске милитантне групе Хезболах на Голанску висораван у којем је погинуло најмање 12 особа, укључујући децу, истовремено изражавајући забринутост да би напад могао да доведе до ескалације сукоба.

Леми је написао на платформи Икс да је Лондон забринут због ризика од даље ескалације сукоба и дестабилизације региона, наводећи да је Хезболаху стављено на знање да мора да прекине нападе на Израел.

Опширније Краће

Галант: Хезболах ће платити високу цену

Министар одбране Јоав Галант каже да ће се Хезболах суочити са последицама свог смртоносног напада на Мајдал Шамс "чак и са својим апсурдним порицањима".

"Отишао сам да видим планове за одмазду. Хезболах неће проћи некажњено за овај инцидент, чак и са својим смешним порицањима“, навео је Галант у видео-изјави из базе Северне команде ИДФ.

Додао је Хезболах лансирао ракету и да ће "платити високу цену за своја дејства“.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелски тенкови продрли дубље на југ Газе

Израелске снаге тенковима су напредовале дубље на југу Појаса Газе док се настављају борбе са борцима Хамаса.

Тенкови су ушли дубље у три насеља – Карара, Зана и Бани Сухаила, у источном делу Кан Јуниса, јавио је Ројтерс.

Због нових борби, још хиљаде породица напустиле су своје домове и упутиле се у пренасељена подручја Маваси на западу и Деир ел Балаху на северу.

Израелска војска је протеклих дана саопштила да су напади на источни Кан Јунис одговор на обновљене ракетне ударе из тих подручја, као и да би се Хамас спречио да се прегрупише. Истовремено, у Рафи, близу границе са Египтом, израелске снаге напредовале су дубље у северне делове тог града, где намеравају да преузму пуну контролу.

Директор ЦИА Вилијам Бернс требало би да се касније данас састане у Риму са својим израелским и египатским колегама, као и премијером Катара, да би разговарали о примирју у Гази и ослобађању талаца.

(Reuters)

Опширније Краће

Ројтерс: Хезболах у стању приправности

Хезболах је у стању приправности, рекли су Ројтерсу два безбедносна извора, док тензије расту после смртоносног напада на Голанску висораван за који је Израел окривио ту либанску оружану групу која је негирала оговорност за тај чин.

Безбедносни извори наводе да се Хезболах превентивно повукао са кључних локација на југу Либана и у источној долини Бека очекујући удар Израела.

(Reuters)

Опширније Краће

Либанска влада тражи од САД да позову Израел на уздржаност

Либанска влада затражила је од САД да апелују на Израел да покаже уздржаност, рекао је Ројтерсу либански министар спољних послова Абдалах Бу Хабиб.

Бу Хабиб је навео да су САД тражиле од либанске владе да Хезболаху пренесе поруку да такође покаже уздржаност.

Хезболах је негирао умешаност у напад, док је Израел је најавио брзу одмазду.

(Reuters)

Опширније Краће

Палестинске власти: Од 7. октобра убијене 39. 324 особе

Најмање 39.324 Палестинца је убијено, а 90.830 повређено у Гази од 7. октобра, саопштило је тамошње Министарство здравља.

Најмање 66 Палестинаца је убијено само у протеклом дану, додаје се у саопштењу.

Опширније Краће

МСП Израела: Хезболах прешао "све црвене линије"

Министарство спољних послова Израела саопштило је да је Хезболах "прешао све црвене линије" смртоносним ракетним ударом у којем је погинуло 12 деце.

Суботењи масакр представља прелазак свих црвених линија од стране Хезболаха. Ово није војска која се бори против друге војске, већ је реч о терористичкој организацији која намерно напада на цивиле“, наводи се у саопштењу.

(Times of Israel)

 

Опширније Краће

Иран упозорио Израел да не улази у "нову авантуру“ у Либану

Иран је упозорио Израел да не улази, како је рекао, у било какву "нову авантуру“ у Либану, истиче се у саопштењу које је издао тамошњи портпарол министарства спољних послова Насер Канани.

(Reuters)

ИДФ: У нападу на Голанску висораван коришћена иранска ракета

У нападу на Голанску висораван када је погинуло дванаесторо израелских деце и тинејџера коришћена је ракета иранске производње фалак-1 са бојевом главом од преко 50 килограма експлозива, саопштио је ИДФ.

Сирене за упозорење од ракетног напада огласила је се прекасно, па присутни на и око фудбалског терена нису миоогли да се склоне на време.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелска авијација напала циљеве Хезболаха "дубоко унутар Либана"

ИДФ је ноћас одговорио на напад Хезболаха у којем је на фудбалском игралишту страдало 12 особа.

Наиме, ИДФ је извршио серију напада на позиције Хезболаха дубоко унутар либанске територије и на југу Либана, укључујући складишта оружја и терористичку инфраструктуру, саопштила је војска.

(Reuters)

УН позвале на "максималну уздржаност" на либанско-израелској граници

Специјални координатор Уједињених нација за Либан и шеф мировних снага УН у Либану позвао је на "максималну уздржаност" на либанско-израелској граници, након што је смртоносни напад на Голанској висоравни изазвао напетости.

(Reuters)

Након ракетног напада Хезболаха на Мајдал Шамс на Голанској висоравни у којем је погинуло најмање 12 особа, а повређено више од 30, израелски министар одбране Јоав Галант разговарао је о процени ситуације са начелником генералштаба израелске војске генерал-потпуковником Херзијем Халевијем и другим високим званичницима одбране.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поручио је да ће Хезболах платити високу цену какву до сада није платио,

Израелски министар спољних послова Израел Кац изјавио је да је либанска милитантна група Хезболах прешла све "црвене линије" након напада на Голанској висоравни. 

Високи званичник Хезболаха Мохамед Афиф, са друге стране, тврди да та група није одговорна за напад на село Друзе на Голанској висоравни.

Осуде су стигле и САД и Либана. Бела кућа је навела да је подршка САД безбедности Израела непоколебљива и снажна против свих терористичких група које подржава Иран, укључујући либански Хезболах.

Влада Либана осудила је нападе на цивиле и позвала на прекид непријатељства на свим фронтовима.

На дипломатском плану, извор Израела тврди да су ираелски преговарачи проследили представницима Сједињених Америчких Држава најновији предлог Тел Авива за споразум о прекиду ватре са Хамасом.

Читај ми!