Извор: РТС

Ројтерс: Шесторо мртвих у израелским нападима на Јемен; Хути са више пројектила гађали летовалиште Еилат

Сукоб Израела и Хамаса – 290. дан. ИДФ је бомбардовао лучки јеменски град Ходејду, погодивши складишта горива и градску електрану. Хути тврде да има шест погинулих и најмање 80 рањених. Први одговор из Јемена - више балистичких пројектила лансирано је ка израелском летовалишту Еилат. Хиљаду чланова ултраортодоксне јеврејске заједнице добиће позив за регрутацију у војску.

Израел гранатирао положаје либанске војске, повређена два војника

Два либанска војника повређена су када је Израел гранатирао положај војске у предграђу Алма ел Шааба у јужном Либану, објавила је државна Национална новинска агенција.

Израелски тенк пуцао је на осматрачницу унутар положаја либанске војске.

У децембру је либански војник убијен у израелском гранатирању војног положаја близу јужне границе земље.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Демонстранти се окупили на аеродрому у Тел Авиву тражећи споразум о прекиду ватре

Израелски демонстранти окупили су се на аеродрому Бен Гурион у Тел Авиву како би затражили договор о прекиду ватре пре одласка премијера Бенјамина Нетанјахуа у Сједињене Америчке Државе у понедељак ујутро.

Они су позвали Нетанјахуа да не путује у Вашингтон пре него што се с Хамасом потпише споразум о ослобађању заробљеника који се држе у Гази.

Премијер Израела је првобитно требало да отпутује за САД вечерас, али је лет померен за понедељак ујутру након што је његов састанак са америчким председником Џоом Бајденом померен за уторак.

Канцеларија израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа раније данас је најавила да ће преговарачки тим бити послат на разговоре у четвртак, не прецизирајући место састанка.

(Al Jazeera)

Израел у четвртак шаље делегацију задужену за преговоре са Хамасом

Израел ће у четвртак послати делегацију задужену за преговоре о споразуму о прекиду ватре и таоцима са Хамасом, саопштила је Канцеларија израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа.

У саопштењу се не прецизира где ће се делегација упутити, преноси Ројтерс.

Међународни посредници притискају Израел и Хамас да постигну постепени договор који би зауставио борбе и ослободио око 120 талаца које у Појасу Газе држи та палестинска милитантна група, пренео је АП.

Разговори између две сукобљене стране су заустављени током протеклог викенда када је Израел потврдио да је у масовном нападу циљао и војног команданта Хамаса.

Према подацима министарства здравља у окупираној палестинској енклави у израелској копненој офанзиви и бомбардовањима широм Појаса Газе убијено је више од 38.600 људи, и бораца Хамаса, и цивила.

У међувремену, два међународна суда оптужила су Израел за ратне злочине и геноцид, али Израел пориче те оптужбе.

Већина од 2,3 милиона људи у Гази је смештена у неусловне шаторске кампове у централном и јужном делу Појаса Газе, а израелска ограничења, сталне борбе и нарушавање реда и закона ограничили су хуманитарне напоре и прозроковали су широко распрострањену глад и страх од глади.

(Reuters

Опширније Краће

Лидер Хута: Способнији смо него икада да нанесемо ударце Израелу

Лидер Хута Сајед Абдул Малик ел Хути изјавио је да је "Јемен способнији него икада да нанесе ударце Израелу", истовремено поздравивши смртоносни напад дроном на Тел Авив изведен пре два дана.

Како је пренела полузванична иранска агенција Мехр, Ел Хути се похвалио да је јеменски напад дроном на Тел Авив велики психолошки ударац за Израел.

Он је то изјавио дан након што су израелске оружане снаге (ИДФ) узвратиле на тај напад и гађале јеменску луку Ходејда коју контролишу Хути.

"Узурпатори Израелци требало би да се плаше и брину више него икада пре", поручио је лидер Хута и додао да би ционисти такође требало да знају да су их њихови непромишљени лидери довели до све веће опасности.

Он је рекао да ће напади на Израел бити настављени у знак солидарности са народом Газе све док рат са Хамасом буде трајао, додајући да ће у блиској будућности Хути прећи на нови ниво антиизраелских операција.

"Напади на Јемен не користе непријатељу", поручио је Ел Хути.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Кубански министар спољних послова позвао на обуставу напада на Палестинце

Министар спољних послова Кубе Бруно Родригез Париља позвао је на "окончање геноцида" над народом Палестине, као и на успостављање палестинске државе.

"Са забринутошћу посматрамо нову ескалацију сукоба на Блиском истоку, након израелског бомбардовања јеменске луке Ходејда. Позивамо на окончање геноцида над палестинским народом и праведно, свеобухватно и трајно решење сукоба које укључује стварање државе Палестине", написао је он на свом налогу на платформи Икс.

Израелска војска бомбардовала је неколико циљева у западном Јемену, као одговор на напад дроном на Тел Авив који су извели Хути. У бомбардовању израелских снага на луку Ходејда, најамање 80 особа је повређено.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да је лука Ходејда коришћена као улазна тачка јеменског побуњеничког покрета Хути за пријем иранског оружја.

Нетанјаху је рекао да је напад, око 1.800 километара од израелских граница, подсетник непријатељу да не постоји место које Израел не може да досегне.

(Reuters)

Опширније Краће

Нови напади ИДФ-а на Буреиџ и Нусеират, међу страдалима и деца

Најмање десет особа је погинуло, а више њих је повређено у новим израелским нападима на кампове Буреиџ и Нусеират.

Међу страдалима и повређенима има и жена и деце.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Саудијска Арабија позива на "максималну уздржаност"

Након што је Израел напао  лучки јеменски град Ходејда у Јемену Министарство спољних послова Саудијске Арабије позвало је све стране на "максималну уздржаност" у региону.

Број убијених новинара у Гази порастао на 162

Израелске снаге убиле су палестинскиог новинара Мутасима Махмуда Гхараба, саопштила је Канцелрија за медије Владе Гзае.

Тиме је број .новинара убијених од 7. октобра порастао на 162.

Мутасим Махмуд Гхараб годинама је радио као новинар у неколико медија, додаје се у саопштењу.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Спасена беба из стомака труднице убијене у израелском нападу

Лекари у болници Авде у избегличком кампу Нусеират у Појасу Газе спасили су бебу из стомака Палестинке убијене у нападу израелске војске, а која је била у деветом месецу трудноће, пренела је турска новинска агенција Анадолија.

Како се наводи, палестинска трудница је мртва довезена у болницу, а лекари су успели да изврше операцију и спасу бебу из њеног стомака.

Беба је захваљујући огромним напорима медицинског тима и лекара рођена царским резом, након чега је пребачена у болницу Акса и тамо смештена у инкубатор.

Министарство здравља у Гази саопштило је да је од 7. октобра најмање 38.983 Палестинца убијено, а 89.727 рањено.

Како се додаје, 64 особе су убијене у последња 24 сата.

(Reuters, Tanjug)

Опширније Краће

Палестинске власти: Od 7. октобра у Гази убијено близу 39.000 људи

Министарство здравља у Гази саопштило је да је од 7. октобра најмање 38.983 Палестинца убијено, а 89.727 рањено.

Како се додаје, 64 особе су убијене у последња 24 сата.

(Reuters)

Опширније Краће

Ројтерс: Шесторо погинулих у израелским нападима на Јемен

Шест људи је погинуло, а 80 повређено у израелским нападима на јеменску Ходејду у суботу, рекли су Ројтерсу медицински извори у Јемену.

(Reuters)

Војска Израела: У Рафи уништени минобацачи спремни за дејство

Израелске одбрамбене снаге кажу да су трупе које су делују у Рафи на југу Газе пронашле и уништиле минобацаче који су били припремљени за испаљивање.

Поред тога, војска каже да су војници “елиминисали“ оружану ћелију која се кретала према њима.

Војска је такође уништила тунеле и подземну инфраструктуру у тој области, наводи ИДФ.

Одвојено, војска каже да су трупе извршиле рацију у неколико зграда у централној Гази и пронашле различите врсте оружја.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Сусрет Нетанјахуа и Бајдена у уторак

Бенјамин Нетанјаху састаће се у уторак са америчким председником Џозефом Бајденом, наводи се у саопштењу канцеларије израелског премијера у недељу.

Како се наводи, Нетанјаху ће отпутовати у САД у понедељак ујутро.

Сусрет Натанјахуа у Бајдена требало је да се одржи у понедељак.

Бајден има ковид-19, што би могао бити разлог за одлагање.

(Reuters)

 

Опширније Краће

Хути: Гађали смо Еилат са више балистичких ракета

Јеменски побуњеници Хути саопштили су да су да су са више балистичких пројектила гађали израелско летовалиште Еилат.

Израелска војска је раније данас саопштио да је његова противваздушна одбрана пресрела и уништила пројектил земља-земља испаљен из Јемена, преноси Ројтерс.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ шаље хиљаду позива за регрутацију чланова ултраортодоксне јеврејске заједнице

Израелска војска (ИДФ) шаље 1.000 позива за регрутацију мушким члановима ултраортодоксне заједнице Јевреја између 18 и 26 година, у првом од три таква таласа у периоду од три недеље.

Нацрти позива за регрутацију су прва фаза у процесу скрининга и евалуације који ИДФ спроводи за нове регруте, уочи ступања у војску у наредној години.

Прошлог месеца, Врховни суд је пресудио да више не постоји правни оквир који дозвољава држави да се уздржи од регрутације чланова ултраортоксне јеврејске заједнице у војну службу.

Државни тужилац је наредио влади да одмах започне процес регрутације за 3.000 таквих мушкараца - што је број за који је ИДФ рекао да је у стању да процесуира у овој, прелиминарној фази.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Оборена ракета из Јемена која је ишла ка Израелу

ИДФ је саопштио да је њен противракетни одбрамбени систем "стрела 3" оборио ракету земља-земља из Јемена која је ишла ка Израелу.

Ракета није прешла на територију Израела када је оборена, али су се сирене за ваздушни напад активирале у Еилату, саопштила је војска.

Сирене су се огласиле у најјужнијем израелском граду Еилату због страха од пада гелера.

То је први напад Хута откако је Израел извео велики напад на луку Ходејда у Јемену.

(Times od Israel)

Опширније Краће

Израелска војска (ИДФ) наставља операције широм Појаса Газе, а најинтезивније борбе током претходног дана вођене су у подручју Рафе, Нусеирата и града Газе, где је погинуло најмање 30 Палестинаца.

ИДФ је у суботу извршио серију ваздушних напада на лучки јеменски град Ходејду, под контролом Хута, погодивши складишта горива и градску електрану. Наводе да је офанзива спроведена у знак одмазде због "вишемесечних удара Хута на Израел".

Јеменски побуњеници истичу да у Ходејди има више погинулих и најмање 80 рањених и најављују "ефикасан одговор" на, како кажу, израелску агресију која је ујединила народ у подршци Гази. 

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху сматра да је ракетирање Јемена "показатељ да нема места до којег дуга рука Израела не може да дође", док стабилан Блиски исток значи супротстављање Ирану и његовим сателитима – Хутима, Хамасу и Хезболаху.

Управо је Хезболах догађаје из Либана описао као отварање нове и опасне фазе конфронтације у целом региону, наглашавајући да је "најновији потез ционистичког режима непромишљен".

За то време, амерички државни секретар Ентони Блинкен уверава јавност у свету да су сукобљене стране у Гази близу договора око споразума о прекиду ватре и ослобађању израелских талаца из палестинске енклаве. 

Читај ми!