Извор: РТС

Израел гађао лучки град у Јемену; Хути најављују "ефикасан одговор"

Сукоб Израела и Хамаса – 289. дан. ИДФ је гађао јеменски лучки град Ходејду, тврдећи да је Хутима служио за складиштење оружја којим су нападали Израел. Хути најављују "ефикасан одговор" и наводе да у ракетирању има више погинулих и најмање 80 рањених, те да су погођена складишта горива и градска електрана. Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху поводом акције у Јемену истиче да "нема места до којег дуга израелска рука не може да стигне". Током дана, најмање 30 Палестинаца је погинуло, а више њих рањено, у израелским ваздушним нападима на избегличке кампове широм Газе.

Хути: У израелским нападима на луку Ходејду повређено најмање 80 особа

Најмање 80 особа повређено је у нападима израелских борбених авиона на циљеве у луци Ходејда, у Јемену, јавила је телевизија Ал-Масирах, позивајући се на Министарство здравља под контролом Хута.

Здравствени званичници у Јемену саопштили су раније данас да је у нападима погинуло више људи и да су многи повређени, али нису изнели детаљи.

(Reuters)

Опширније Краће

Либански медији: Израелски ваздушни напад у близини приобалног града Тира

Либански медији извештавају о израелском ваздушном нападу у близини града Адлоун, неких 30 километара од израелске границе, у близини приобалног града Тира.

Фотографија складишта горива у пламену у јеменском граду Ходејда

Нове жртве у израелским нападима на Рафу и Нусеират

Најмање две особе погинуле су у израелским ваздушним нападима на град Рафу, на југу Појаса Газе, док је неколико особа страдало и рањено у акцијама трупа ИДФ-а код кампа Нусеират у централном делу Газе, пише палестинска новинска агенција Вафа

(WAFA)

Опширније Краће

Хезболах: Напад Израела на Јемен отвара нову и опасну фазу конфронтације у региону

Хезболах се огласио поводом напада Израела на луку Ходејда у Јемену, која је наводно под контролом Хута, и истакао да "ово значи нову и опасну фазу конфронтације у целом региону".

"Глуп и непромишљен потез ционистичког режима", наводи се у саопштењу Хезболаха.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Хути најавили ефикасан одговор на израелске нападе на луку Ходејду

Врховни политички савет јеменског побуњеничког покрета Хути саопштио је да ће "ефикасно одговорити" на израелске ваздушне нападе на луку Ходејду у Јемену.

Израелска војска саопштила је претходно да је погодила неколико циљева Хута у западном делу Јемену, након напада дроном на Тел Авив претходног дана.

Портпарол Хута Мохамед Абдулсалам написао је на Иксу (Твитер) да је Јемен био подвргнут "очигледној израелској агресији" која је била усмерена на складишта горива и електрану и нагласио да напади имају за циљ "да повећају патњу народа и изврше притисак на Јемен да престане да подржава Газу". 

Абдулсалам је такође истакао да ће напади само учинити народ Јемена и његове оружане снаге одлучнијима да подрже Газу.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Два војника рањена код Голанске висоравни

Израелска војска потврдила је да су два њена припадника рањена у нападу Хезболаха дроном код Голанске висоравни.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Нетанјаху о нападу на Јемен: Наша дуга рука стиже свуда

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху каже да је напад војске на положаје Хута у Јемену "јасан показатељ непријатељима да нема места до којег дуга рука Израела не може да дође". 

"Извели смо јасну, прецизну и успешну операцију 1.700 километара од наших граница", каже Нетанјаху.

Израелски премијер позива међународну заједницу да пооштри санкције против Ирана и његових, како тврди, његових сателита.

"Свако ко жели стабилан Блиски исток треба да се супротстави иранској осовини зла и подржи борбу против његових сателита у Јемену, Гази, Либану или било где у свету", истиче Нетанјаху.

Осврнувши се на поподневни напад на луку Хoдеjда, премијер Израела наводи да је тај град служио као улазна тачка за оружје које су побуњеници касније користили у нападима на Израел, укључујући и јучерашњи на Тел Авив, у којем је убијен један израелски држављанин. 

"Град и лука које смо напали нису невини. И град, и сама лука, коришћени су у војне сврхе. На том месту, Иран је Хутима испоручио оружје", сматра Нетанјаху.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израел гађао територију Јемена под контролом Хута

Израелска војска потврдила је да је у току поподнева извела ваздушне нападе на Јемен, гађајући положаје јеменских Хута, које подржава Иран.

Наводи се да је највећи део тих напада био сконцетрисан на област Хoдејда, а све као "одговор на стотине напада Хута на Израел последњих неколико месеци".

Ово је прва акција Израела усмерена ка територији Јемена, пише Тајмс ов Израел.

Министарство здравља под контролом Хута тврди да је ИДФ гађао неколико складишта у јеменским лучким градовима под њиховом контролом, наглашавајући да у нападима има више погинулих и рањених.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Из Либана испаљено више од 45 ракета на север Израела

Најмање 45 ракета испаљено је из јужног Либана на север Израела, тврди израелска војска (ИДФ).

Око 30 граната лансирано је на Голанску висораван, а део је пао на ненасељена подручја и у том пределу изазвао пожар, пише Тајмс ов Израел

Такође, више од 10 ракета испаљено је на Западну Галилеју и више од пет на Горњу Галилеју. 

Одговорност за напад преузели су Хезболах и огранак Хамаса у Либану. 

У нападима није било повређених.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Нови напади ИДФ-а широм Газе – жртве у Рафи, Буреиџу, Нусеирату

Најмање двоје цивила погинуло је у поподневним акцијама израелске војске (ИДФ) у подручју Рафе на југу Појаса Газе, те кампа Буреиџ у централном делу енклаве, пише палестинска новинска агенција Вафа

Такође, локалне власти тврде да је најмање четворо деце рањено у нападу дроном код кампа Буреиџ.

Уједно, палестински медији су саопштили како је неколико цивила убијено и рањено у акцијама ИДФ-а на град Газу и камп Нусеират. 

(WAFA)

Опширније Краће

ИДФ тврди да је убио више од 150 бораца Хамаса за недељу дана

Израелска војска (ИДФ) тврди да је током протекле седмице убила више од 150 бораца Хамаса у операцијама широм Појаса Газе.

Наводи се да је у широј акцији која је покренута почетком јула извршена рација на камп Агенције Уједњиених нација за палестинске избеглице (УНРВА) где су, како из ИДФ-а тврде, били смештени припадници Хамаса.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Број убијених новинара у Гази порастао на 161

У израелском нападу на породичну кућу Абу Јассер у избегличком кампу Џабалија у северној Гази убијени су новинар Мухаммад Абу Јассер, његова супруга и њихово двоје деце.

Тиме је број убијених новинара повећан на 161.

Мухаммед Абу Јассер годинама је радио као новинар у неколико медија.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Израелска војска: У Рафи убијен велики број припадника Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су протеклог дана у Рафи, на југу Појаса Газе, убиле "велики број наоружаних терориста Хамаса".

ИДФ наводи да је током протеклог дана било неколико сукоба са оперативцима Хамаса, као и да израелска 401. оклопна бригада спроводи "значајне активности" против Хамасових оперативаца у северозападном насељу Тел Султан у Рафи.

Истиче се да су припадници израелске војске у централном делу Појаса Газе извршили рацију на неколико локација Хамаса.

У саопштењу се додаје да су израелски борбени авиони јутрос погодили неколико зграда које користи либанска милитантна група Хезболах у јужном Либану.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Газа: Број страдалих Палестинаца порастао на 38.919 

Број људи убијених у израелској војној офанзиви на Појас Газе од 7. октобра, порастао је на 38.919, саопштило је Министарство здравља Газе.

Њих 89.622 је повређено.

У последња 24 сата убијено је 37 Палестинаца, а 54 је повређено, додало је Министарство.

(Reuters)

Опширније Краће

Сирене за ваздушну опасност на северу Израела

У бројним заједницама дуж границе са Израелом, укључујући Гхајар, Дафна и кибуц Дан, огласиле су се сирене за ваздушну опасност.

(Times of Israel)

Блинкен: Ирану потребне до две седмице да произведе материјал за нуклеарно оружје

Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је да су Ирану потребне једна до две седмице да би произвео довољно материјала за нуклеарно оружје, док Техеран наставља да развија свој нуклеарни програм.

Блинкен је рекао на Аспенском безбедносном форуму у петак да то нису добре вести, наводећи да Иран није произвео само нуклеарно оружје, али да САД веома пажљиво прате ситуацију.

Блинкен је истакао да САД желе да спрече Иран да добије нуклеарно оружје и да би америчка администрација желела да то спречи дипломатским путем.

Ова Блинкенова процена означава најкраће време које су амерички званичници икада споменули и долази пошто је Иран предузео кораке последњих месеци да повећа своју производњу фисионог материјала.

Високи званичник америчког министарства одбране рекао је пре више од годину дана да би Иран сада могао да произведе "фисиони материјал у вредности од једне бомбе" за "око 12 дана".

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена водила је више од годину дана индиректне преговоре са Ираном ради оживљавања иранског нуклеарног споразума, из којег су се САД повукле 2018. године под администрацијом Доналда Трампа.

Ти преговори су пропали крајем 2022. године након што су САД оптужиле Иран да поставља "неразумне" захтеве у вези са истрагом Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) о траговима уранијума пронађеним на непријављеним иранским локацијама.

Високи званичник Стејт департмента рекао је за Си-Ен-Ен да САД више не верују да може доћи до повратка нуклеарном споразуму јер је Иран учествовао у, како је навео, "превише ескалирајућим актима" у годинама откако су преговори прекинути.

(CNN)

Опширније Краће

Нови напади ИДФ-а на кампове широм Газе – убијено најмање 25 Палестинаца

У израелским нападима на избегличке кампове Нусеират, Буреиџ, Џабалија и Газа Сити, убијено је најмање 25 Палестинаца, а рањено више десетина њих, јављају палестински медији.

У избегличком кампу Нусеират, у централном делу енклаве, током напада на два стамбена објекта, убијено је 12 особа, међу којима су троје деце и једна жена, саопштили су палестински тимови хитне помоћ. Повређено је више њих.

Током ноћи и јутра израелске снаге извшиле су нападе и на кампове – Буреиј, Џабалија и Газа Сити. Страдало је више особа.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Блинкен: Договор Израела и Хамаса о ослобађању талаца и прекиду ватре је близу

Државни секретар САД Ентони Блинкен изјавио је да је дуго очекивано примирје између Израела и Хамаса на видику, додавши да преговарачи иду ка линији циља.

Блинкен је на Безбедносном форуму "Аспен" у Колораду рекао да су се Хамас и Израел сагласили са оквиром за прекид ватре који је представио председник САД Џозеф Бајден у мају након много инсистирања и дипломатске борбе, али је додао да нека питања треба да се реше.

"Верујем да смо на гол-линији и идемо у добром правцу ка постизању споразума који би донео примирје, вратио отете таоце кућама и ставио нас на пут да покушамо да изградимо трајни мир и стабилност", рекао је Блинкен и додао да остају нека питања да се реше и да треба преговарати. Управо смо, како је нагласио, усред тог посла.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху спреман је да следеће недеље допутује у Вашингтон и говори на заједничкој седници Конгреса САД 24. јула.

Бајден очекује да ће се састати с њим, у зависности да ли се опорави од ковида који му је потврђен пре неколико дана, саопштила је Бела кућа.

Блинкен, упитан о Нетанјахуовој посети, рекао је да Вашингтон жели да се постигне споразум о прекиду ватре. Додао је да је кључно да постоји јасан план и да ће разговори са Нетанјахуом вероватно бити усредсређени на споразум.

САД раде са Катаром и Египтом да се постигне договор о прекиду ватре у сукобу у Гази како би се ослободили таоци заробљени од 7. октобра, када је почео сукоб и како би енклава добила више хуманитарне помоћи.

Израел је обећао да ће уништити Хамас, чији су борци убили 1.200 људи и узели више од 250 талаца у првом нападу 7. октобра, према израелским извештајима.

Најмање 38.848 Палестинца је од тада убијено у израелској офанзиви, према наводима здравствених власти у Гази.

(Reuters

Опширније Краће

Међународни суд правде (МСП) је издао саветодавно мишљење у којем наводи да је израелска политика насељавања и експлоатација природних ресурса на палестинским територијама у супротности са међународним правом.

Ово мишљење односи се на израелску окупацију палестинских територија 1967. године, и разматра се у одвојеном случају од тужбе Јужноафричке Републике против Израела за геноцид у Појасу Газе.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да јеврејски народ није окупатор у својој земљи, ни у Јерусалиму, као ни у земљи својих предака у Јудеји и Самарији.

"Ниједна лажна одлука у Хагу неће искривити ову историјску истину, као што се не може оспорити легалност израелског насељавања на свим територијама наше домовине", додао је Нетанјаху.

Најмање једна особа је погинула, а 10 рањено у јучерашњем нападу јеменских побуњеника Хута дроном на центар Тел Авива, саопштиле су израелске власти. Израел је најавио одмазду.

Читај ми!