Извор: РТС

Напад Хута дроном на центар Тел Авива – најмање једна особа погинула, 10 рањено; Израел најављује одмазду

Сукоб Израела и Хамаса – 288. дан. Најмање једна особа је погинула, а 10 је рањено рано јутрос у нападу дроном на центар Тел Авива, саопштиле су израелске власти. Најављују одмазду. Хути су преузели одговорност за напад и најавили да ће регион Тел Авива бити главна мета "у домету њиховог оружја", а у знак солидарности са Палестинцима у Појасу Газе.

Нетанјаху: Јеврејски народ није окупатор у својој земљи

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху изјавио је данас да јеврејски народ није окупатор у својој земљи, ни у Јерусалиму, као ни у земљи својих предака у Јудеји и Самарији.

То је рекао реагујући на саветодавно мишљење Међународног суда правде (МСП) у коме се наводи да израелска политика на палестинским територијама представља анексију великих делова ових територија, пренео је Тајмс оф Израел.

"Ниједна лажна одлука у Хагу нец́е искривити ову историјску истину, као што се не може оспорити легалност израелског насељавања на свим територијама наше домовине", додао је Нетанјаху

(The Times of Israel).
Опширније Краће

МСП: Израелска политика насељавања палестинских територија у супротности са међународним правом

Међународни суд правде (МСП) је издао саветодавно мишљење у којем наводи да је израелска политика насељавања и експлоатација природних ресурса на палестинским територијама у супротности са међународним правом.

Ово мишљење односи се на израелску окупацију палестинских територија 1967. године, и разматра се у одвојеном случају од тужбе Јужноафричке Републике против Израела за геноцид у Појасу Газе.

Од суда је посебно затражено да изнесе став о политици и пракси Израела према Палестинцима, као и о правном статусу окупације.

Мишљење МСП-а је саветодавно и није правно обавезујуће, али би могло да се нађе пред Генералном скупштином УН која ће одлучити како да одговори, укључујући и опцију усвајања резолуције. Такође, телима УН и нацијама биће наложено да не чине ништа да подрже или допринесу тренутној ситуацији.

(Танјуг, The Guardian)
Опширније Краће

ИДФ: Нема индиција да је дрон Хута био усмерен на амбасаду САД

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да војска тренутно нема обавештајне податке који указују на то да је напад дроном током ноћи био усмерен на дипломатско представништво САД у Тел Авиву, преноси Тајмс ов Израел.

Јеменски Хути преузели су одговорност за напад и најавили да ће регион Тел Авива бити њихова главна мета "у домету њиховог оружја", а у знак солидарности са Палестинцима у Појасу Газе, пренео је Ројтерс.

Израелска војска је саопштила да летелица није оборена због људске грешке и преузела одговорност за неуспех ПВО.

ИДФ додаје да је најмање једна особа погинула, а 10 повређено, наводећи да је напад извршен беспилотном летелицом великог домета која је била напуњена експлозивом.

Америчка Централна команда (CENTCOM) саопштила је да су током ноћи један дрон који је кренуо ка Израелу из источног правца, вероватно из Ирака, оборили борбени авиони изван израелског ваздушног простора.

Израел такође не искључује могућност да је дрон дошао из правца Ирака или Сирије.

(Times of Israel, Reuters)

Опширније Краће

Нови напад ИДФ-а на камп Нусеират, убијено девет особа

Најмање девет Палистеница убијено, а више њих је рањено у новом нападу ИДФ-а на камп Нусеират, јављају палестински медији.

Напад је уследио након јучерашњег напада на кућу у кампу у којем је убијено најмање осам људи.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Хамас и Исламски џихад позвали ПЛО да повуче признање Израела

Палестинске групе Хамас и Исламски џихад позвале су руковоство Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) да повуче признање Израела, након што је Кнесет у четвртак усвојио резолуцију којом се одбацује успостављање палестинске државе.

Групе су то саопштиле касно синоћ након састанка у Катару, између лидера Хамаса Исмаила Ханијеа и шефа Исламског џихада Зијада Накалеха и његовог заменика Мохамеда ел Хиндија.

Хамас и Исламски џихад су истакли да палестински народ има право да оснује сопствену независну државу са Јерусалимом као главним градом.

Израелска резолуција усвојена је са 68 гласова за и 9 против, а у потпуности одбацује успостављање палестинске државе, чак и као део мировног договора.

Резолуцију су заједно подржале странке из коалиције премијера Бенјамина Нетанијахуа, као и десничарске странке из опозиције, а документ је добио подршку чак и од центристичке Странке националног јединства Бенија Ганца.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Велика Британија наставља да финансира агенцију за палестинске избеглице УНРВА

Нова лабуристичка влада Велике Британије саопштила је да ће наставити да финансира агенцију УН за помоћ палестинским избеглицама УНРВА.

Влада је истовремено позвала Израел да дозволи прилив веће помоћи у Газу.

Велика Британија је била једна од неколико земаља које су обуставиле финансирање агенције УНРВА након што је Израел оптужио да су припадници те организације учествовали у нападима Хамаса 7. октобра прошле године након чега је почео рат у Гази.

Шеф британске дипломатије Дејвид Лами рекао је парламенту да је уверен да је ова агенција, која пружа образовање и здравствену помоћ милионима Палестинаца, предузела кораке да задовољи највише стандарде неутралности, као и да ће британска влада сада издвојити 27 милиона долара нових средстава за помоћ.

Он је додао да је хуманитарна помоћ морални императив за спречавање катастрофе у Гази, као и да су агенције за помоћ те које обезбеђују да британска подршка стигне до цивила на терену.

(Reuters)

Опширније Краће

Хезболах тврди да је извршио три одвојена напада на север Израела

Либанска оружана група Хезболах тврди да је напала израелску војну локацију Руваисат ел Алам на либанским брдима Кафр Схуба баражом пројектила.

Група је рекла да је користила пројектиле властите производње у нападу у 9.30 сати, "што је довело до директног поготка".

Хезболах је такође саопштио да је "први пут! гађао насеље Абирим у северном Израелу ракетама 'катјуша' као одговор на нападе израелског непријатеља који су гађали цивиле у селима Сафад ел Батих, Мајдал Селм" у јужном Либану.

Раније данас, либанска паравојна група повезана с Хезболахом – Либанске бригаде отпора, гађала је војну локацију Рахиб у северном Израелу ракетама и артиљеријом у девет сати ујутро, саопштио је Хезболах.

"Либанске бригаде отпора обећавају да ће наставити борбу док не остваре победу и ослобођење", додаје се у саопштењу.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Галант: Израел ће изравнати рачун са сваким ко жели да му науди

Израелски министар одбране Јоав Галант обећао је одмазду након јутрашњег смртоносног напада дроном на Тел Авив за који су одговорност преузели јеменски Хути.

"Ми ћемо изравнати рачуне са сваким ко наштети држави Израел или усмери терор против ње", рекао је Галант.

Изјаве долазе након што се Галант састао са групом највиших војних и обавештајних званичника, укључујући начелника штаба израелске војске Херција Халевија, ради процене јутрошњег напада дроном, у којем је погинула најмање једна особа, а 10 их је рањено.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Сирене за ваздушну опасност на северу Израела

У бројним заједницама дуж границе са Израелом, укључујући Адамита и Арапа ел Арамшеа огласиле су се сирене за ваздушну опасност.

(Times of Israel)

ОХЦХР: У Појасу Газе се шири анархија, број пљачки и убистава се повећава

Канцеларија Уједињених нација за људска права (ОХЦХР) саопштила је да се у Појасу Газе шири "анархија", а да се број пљачки, убистава и пуцњава повећава док се становништво суочава са акутном хуманитарном кризом.

Директор ОХЦХР-а за Газу и Западну обалу Аџит Сунгеј изјавио је да су незаконита убиства и пљачке у одсуству органа за спровођење закона повезана са "израелским уништавањем локалних капацитета за одржавање јавног реда и сигурности у Гази".

"Наша канцеларија је документовала наводна противправна убиства локалних полицајаца и хуманитарних радника, као и смањење залиха неопходних за опстанак цивилног становништва.

Анархија се шири", рекао је Сунгеј, који се у четвртак вратио у Женеву из Газе.

Портпарол ОХЦХР-а Џереми Лоренс је истакао да је ситуација у палестинској енклави довела до распада друштвеног система, а да су људи приморани да се међусобно боре за опстанак.

"Присутни су пљачке, изнуђивање новца, породични спорови, насумична пуцњава, борба за простор и ресурсе, а видимо младе наоружане палицама на барикадама", рекао је он.

(Reuters)

Опширније Краће

Сирене за ваздушни напад у неколико градова у Галилеји

У неколико градова у Горњој Галилеји, укључујући Зарит, Шомеру и Чак Менахем, огласиле су се сирене за ваздушну опасност.

Претходно су се огласиле сирене у пограничном месту Метула.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Дрон који су Хути лансирали на Тел Авив није оборен због људске грешке

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је израелска противваздушна одбрана открила дрон који су јеменски побуњеници Хути лансирали јутрос на Тел Авив, али да беспилотна летелица није оборена због, како се наводи, "људске грешке".

ИДФ додаје да су то резултати почетне истраге о нападу дроном на Тел Авив током ноћи, у којем је најмање једна особа погинула, а 10 повређено, наводећи да је напад извршен беспилотном летелицом великог домета која је била напуњена експлозивом.

ИДФ је преузео пуну одговорност за неуспех ПВО.

Истиче се такође да се у Тел Авиву нису огласиле сирене за ваздушну опасност због тога што израелска ПВО није предузела акције против дрона, преноси Тајмс ов Израел.

ИДФ наводи да је дрон директно ударио у један стан у Тел Авиву у 3.12 по локалном времену и да је дошао из правца мора, вероватно из Јемена, иако није искључио ни друге локације за лансирање, као што су Ирак или Сирија.

Одговорност за напад преузели су Хути и најавили да ће регион Тел Авива бити њихова главна мета "у домету њиховог оружја", а у знак солидарности са Палестинцима у Појасу Газе, пренео је Ројтерс.

Америчка Централна команда (CENTCOM) саопштила је да су током ноћи један дрон који је кренуо ка Израелу из источног правца, вероватно из Ирака, оборили борбени авиони изван израелског ваздушног простора.

(Times of Israel, Reuters)

Опширније Краће

Напад Хута дроном на центар Тел Авива - најмање једна особа погинула, 10 рањено

Најмање једна особа је погинула, а 10 рањено рано јутрос у нападу јеменских побуњеника Хута дроном на центар Тел Авива, саопштиле су израелске власти.

Хути су преузели одговорност за напад и најавили да ће регион Тел Авива бити главна мета "у домету њиховог оружја", а у знак солидарности са Палестинцимна у Појасу Газе, преноси Ројтерс.

Израелска војска је саопштила да истражује експлозију и да појачава ваздушне патроле након инцидента, наводи АП.

Агенција подсећа да су Хути више пута лансирали дронове и пројектиле према Израелу од почетка рата у Појасу Газе, али да су до данашњег напада сви ти покушаји били спречени пошто су дронове пресретале снаге противваздушне одбране Израела или западних савезника који су стационирани у региону.

Напад на Тел Авив је уследио неколико сати након што је израелска војска потврдила да су у једном од њених ваздушних удара убијени командант либанске милитантне групе Хезболах и други милитанти у јужном Либану.

Израел до сада није нападао циљеве Хута у Јемену, већ су то чинили САД, Велика Британија и други западни савезници након што су јеменски побуњеници од новембра прошле године почели да нападају комерцијалне бродове у Црвеном мору и Аденском заливу.

Хути наводе да те нападе спроводе у знак солидарности са Палестинцима у Појасу Газе.

(Reuters

Израелске снаге бомбардовале су избегличке кампове у центру Појаса Газе и кренуле ка северу, убивши најмање 21 особу. Тенкови ИДФ-а усмерили су се дубље у Рафу.

Контрола над граничним прелазом Рафа је "од виталног значаја" за следећу фазу рата против Хамаса, изјавио је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху током посете израелским војницима у граду Рафи на граници Газе и Египта.

Истовремено, стотине антивладиних демонстраната протестују у улици Аза у Јерусалиму тражећи договор о таоцима и критикујући тромесечну паузу Кнесета, која би требало да почне крајем месеца.

Са друге стране, Хезболах је пренео да је њихов припадник Хасан Мухан убијен "на путу за Јерусалим", што је њихова ознака за оперативце који су настарадали у рату са Израелом.

Министарство здравља у Гази тврди да је у израелској копненој и ваздушној офанзиви широм палестинске енклаве погинуло више од 38.600 људи, укључујући и борце Хамаса.

Читај ми!