Извор: РТС

Исламски џихад: Тешке борбе у центру Рафе; број погинулих Палестинаца порастао на 38.664

Сукоб Израела и Хамаса – 284. дан. Израелска војска извела је артиљеријске ударе на источна подручја избегличког кампа Буреиџ и Магази у централној Гази. Међу страдалима и деца, јављају палестински медији. Начелник Генералштаба Херци Халеви саопштио је да ће војска наставити борбе у Појасу Газе и након споразума са Хамасом. На Западној обали ухапшено 15 Палестинаца. Хути напали израелски брод у Аденском заливу и војне циљеве и Еилату.

Нови израелски напад на југу Либана, три особе погинуле

Троје цивила је погинуло, а троје их је повређено у израелском удару на зграду у граду Бинт Жбеил, јавља Ројтерс позивајући се на безбедносне изворе.

Израелска војска (ИДФ) саопштила је да су њени борбени авиони напали Хезболахово складиште оружја у области тог града, као и војну инфраструктуру Хезболаха у области Кфаркела на југу Либана.

(Танјуг, Reuters)
Опширније Краће

Исламски џихад: Тешке борбе у центру Рафе

Војно крило палестинског Исламског џихада саопштило је да наставља да напада израелске трупе и тенкове у јужном граду Рафа.

"Наши муџахедини су укључени у жестоке сукобе са митраљеским оружјем и противтенковским пројектилима са непријатељским војницима и возилима усред кампа Јабна у граду Рафа“, саопштиле су Бригаде Ал Кудс на Телеграму.

Борци су такође испалили бараж минобацачких граната на израелске војнике у близини аеродрома у источном Рафи, наводи се у саопштењу.

Како наводе очевици за Ал Џазиру, израелске снаге у западним и централним деловима града дигле су у ваздух неколико кућа.

Медицински званичници рекли су да су пронашли 10 тела Палестинаца убијених од израелске ватре у источним деловима града, од којих су нека већ почела да се распадају.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

ИДФ напала хитне службе након удара на војног шефа Хамаса

Током суботњег напада на комплекс у јужном Појасу Газе где су били војни шеф Хамаса Мухамед Деиф и још један високи командант, ИДФ је покренуо додатни ваздушни удар у близини хитних служби, пише Њујорк тајмс.

Њујорк тајмс наводи да видео-снимци са лица места показују да је након што је неколико великих пројектила погодило комплекс, још једна мања ракета погодила оближњу прометну улицу, одмах испред два возила хитних служби "Цивилне одбране“ коју води Хамас.

На снимцима се види облак дима који се диже у близини спасилачких возила, око 90 метара од комплекса, наводи се у извештају.

Слике које је објавио лист показују да су возила оштећена од гелера.

У извештају се каже да је додатни удар "очигледно” убио и повредио оне који су први били на месту напада.

Додатни удар ИДФ је извео, према наводима Њујорк тајмаса, да би спречио спасилачке службе које води Хамас да стигну до Деифа и Рафа Саламеха, другог команданта те палестинске милитантне групе.

У одговору Њујорк тајмсу, израелска восјка је саопштила да је "погодила војне циљеве од највећег значаја“, али да ће тај напад "бити испитан“.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелске снаге ухапсиле 15 Палестинаца на окупираној Западној обали

Друштво палестинских затвореника каже да су израелске снаге ухапсиле 15 Палестинаца на окупираној Западној обали, укључујући једну жену и бивше затворенике.

Сваки пети Палестинац на окупираној палестинској територији је у неком тренутку ухапшен и оптужен.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Газа: Број страдалих Палестинаца порастао на 38.664 

Број убијених Палестинаца у израелским нападима на Појас Газе премашио је 38.000, саопштило је Министарство здравља Газе.

Како наводе, од 7. октобра у израелским нападима убијена су 38.664 Палестинца, а рањенo њих 89.097.

У последња 24 часа убијено је 80 Палестинаца, рањено њих 216, додаје се у саопштењу.

(Reuters)

Опширније Краће

Напад ИДФ-а на камп Магази, међу страдалима и деца

Неколико Палестинаца је погинуло, а више десетина је рањено у израелском нападу на камп Магази.

Међу страдалима су и деца.

Ово је само један у низу напада ИДФ-а на избегличке кампове у Гази. У суботу су израелске снаге извеле ваздушни напад на област Ел Маваси у оквиру којег се налази истоимени избеглички камп, у којем је убијено најмање 90 Палестинаца, а рањено више од 300, наводи Министарство здравља у Гази.

Подсећају да је током јучерашњег дана на мети био и избеглички камп Нусеират. погинуло је 17 Палестинаца, а више од 80 њих је повређено.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Израелски артиљеријски удари на избеглички камп Буреиџ

Израелска војска извела је артиљеријске ударе на источна подручја избегличког кампа Буреиџ у централној Гази, јављају новинари Ал Џазире.

Нешто раније објављени су извештаји о нападима израелских хеликоптера "апач" северозападно од подручја Ез Захра, такође у централној Гази.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Хути напали израелски брод у Аденском заливу и војне циљеве и Еилату

Хути су саопштили да су током јучерашњег дана извели две војне операције, једну у Аденском заливу и једну у граду Еилат, у јужном делу Израела.

Портпарол војске Хута Јахја Сари рекао је да је група гађала израелски брод "MSC UNIFIC" у Аденском заливу балистичким пројектилима и беспилотним летелицама, поред напада на војне циљеве у Еилату дроновима.

Истакао је да су ови напади одговор на израелски ваздушни напад на област Ел Маваси у оквиру којег се налази истоимени избеглички камп, у којем је убијено најмање 90 Палестинаца, а рањено више од 300, према подацима Министарства здравља у Гази.

Одвојено, америчка Централна команда је данас у саопштењу навела да је ''уништила две беспилотне летелице Хута (УАВ) које подржава Иран и један површински брод без посаде (УСВ) у Црвеном мору", као и "један УАВ у области Јемена под контролом Хута".

"Утврђено је да ови системи представљају непосредну претњу за америчке, коалиционе снаге и трговачке бродове у региону", додала је америчка Централна команда.

Хути од новембра циљају бродове у Црвеном мору и Аденском заливу, како тврде, у солидарности са палестинским народом у Појасу Газе.

У неколико десетина напада, Хути су потопили два брода, запленили још један и убили најмање три поморца.

(Reuters

Опширније Краће

Халеви: ИДФ ће наставити борбе у Гази и након споразума са Хамасом

Израелски начелник Генералштаба Херци Халеви саопштио је да ће војска моћи да се врати борбама у Појасу Газе након споразума са Хамасом, без обзира на детаље таквог договора.

Истакао је да израелска војска последњих месеци извршила довољан притисак на Хамас да обезбеди нови споразум о ослобођању талаца, као одговор на закључак премијера Бенјамина Нетанјахуа да ИДФ није притискао Хамас до његовог инсистирања на офанзиви у Рафи.

"ИДФ неће престати да ради на ослобађању талаца, оних којима време тешко пролази, и нећемо одустати од наставка напада на Хамас док се овај циљ не постигне, а наравно нећемо одустати од сигурности за држављане Израела", поручио је Халеви.

Одговарајући на питање да ли ће поднети оставку због пропуста који су довели до напада 7. октобра, Халеви је рекао да ће то одлуку донети када "задаци буду обављени".

Напоменуо је да се тренутно бави ослобађањем талаца, разбијањем Хамаса и осигуравањем сигурности за Израелце и истакао да је у више наврата признао своју одговорност.

(Times of Israel

Опширније Краће

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) и припадници Израелске безбедносне агенције познате као Шин Бет у заједничком саопштењу званично су потврдили да је Рафа Саламех, командант Хамасове бригаде Кан Јунис, убијен у нападу у јужном делу Појаса Газе.

Извеле су нове нападе широм палестинске енклаве током којих је најмање 31 Палестинац убијен, а рањено више од 50 њих чиме је укупан број убијених Палестинаца од 7. октобра порастао на 38.584.

Нове рације ИДФ-а на Западној обали током којих је ухапшено 30 Палестинаца.

Број погинулих у израелском ваздушном нападу на камп Ел Маваси у Појасу Газе порастао је на 90. Повређено је више од 300 Палестинаца. Под рушевинама се и даље налази велики број људи.

Хамас је негирао тврдње појединих медија да се та група повлачи из преговора о примирју.

Читај ми!