Извор: РТС

Израел потрвдио убиство Хамасовог команданта бригаде; Хамас негира да се повлачи из преговора о примирју

Сукоб Израела и Хамаса – 283. дан. Израелска војска и припадници Израелске безбедносне агенције познате као Шин Бет потврдили су да је Рафа Саламех, командант Хамасове бригаде Кан Јунис, убијен у нападу у јужном делу Појаса Газе. Хамас негира извештаје појединих медија да се повлачи из преговора о примирју након најновијих израелских напада и јучерашњег напада на камп Ел Маваси у којем је погинуло најмање 90 Палестинаца, а више од 300 њих рањено.

Израелски борбени авиони нападају инфраструктуру Хезболаха на југу Либана

Израелски борбени авиони недавно су ударили на инфраструктуру Хезболаха у јужном Либану, у областима Маис ал-Јабал, Бани Хаиииан и Аита асх-Схаб, наводи ИДФ.

Поред тога, погођена је и зграда коју користи терористичка група у Хули.

(Times of Israel)

Опширније Краће

У израелском бомбардовању Појаса Газе убијена 31 особа, рањено 50

У израелским ваздушним нападима на Појас Газе, данас је убијен најмање 31 Палестинац, а рањено је више од 50 особа, саопштили су здравствени званичници у енклави.

(Танјуг)

Опширније Краће

Ултранационалистички политичар Михаел Бен Ари оптужен за подстицање расизма против Арапа

Ултранационалистички израелски политичар Михаел Бен Ари оптужен је за подстицање расизма према Арапима због више својих јавних изјава у периоду од 2017. до 2023. године.

У оптужници се наводи да је Бен Ари више пута говорио о израелским Арапима као о “непријатељима”, “петој колони”, “окупаторима” и “нацији убица” на друштвеним мрежама и у многим јавним обраћањима,

Екстремно десни политичар је тврдио и да израелски Арапи желе да елиминишу и униште све Јевреје.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Бајден и Нетанијаху 22. јула на састанку у Белој кући

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху и председник САД-а Џозеф Бајден састаће се 22. јула, два дана пре Бајденовог обраћања у америчком Конгресу.

Састанак ће се одржати у Белој кући, а ово ће бити први пут да је Бајден угостио Нетанјахуа у Вашингтону откако је премијеров мандат почео крајем 2022. Лидери америчког Сената и Представничког дома почетком јуна су позвали Нетанијахуа да им се обрати у Конгресу, у време појачаних тензија са Бајденовом администрацијом због израелског рата у Гази.

Обраћање страних лидера Конгресу је ретка част која је генерално резервисана само за најближе савезнике САД или истакнуте светске личности. Нетанјаху се већ обраћао Конгресу три пута, последњи пут 2015. године, а овим говором Нетанјаху би постао први страни лидер који се четири пута обратио америчком Конгресу.

Тренутно је по броју обраћања Конгресу изједначен са британским ратним премијером Винстоном Черчилом.

(Танјуг, Times of Israel)

Опширније Краће

Четири војника израелске војске рањена у нападу на аутомобиле

Четири војника ИДФ-а рањена су у терористичком нападу са аутомобилима у централном Израелу, саопштила је војска.

Напад се догодио на раскрсници Нир Цви, у близини војне базе Тзрифин.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ у нападу на Хамасове оперативце, 12 мртвих

ИДФ је напао известан број Хамасових оперативаца окупљених у кругу школе придружене УНРВА-и у централној Гази.

Израелска војска наводи да је напад изведен на основу обавештајних података Управе војне обавештајне службе, Шин Бета и Јужне команде. Хамас је користио зграду као скровиште и локацију са које је планирао нападе на израелске трупе које делују у Гази.

ИДФ преноси да је пре напада предузела кораке да ограничи штету по цивиле, укључујући коришћење прецизног оружја и обавештајних података.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ и Шин Бет: Убијен командант бригаде Кан Јунис у нападу на југ Газе

Израелска војска и припадници Израелске безбедносне агенције познате као Шин Бет у заједничком саопштењу званично су потврдили да је Рафа Саламех, командант Хамасове бригаде Кан Јунис, убијен у нападу у јужном делу Појаса Газе.

Његово јучерашње убиство је "значајан ударац војним способностима Хамаса", навео је ИДФ.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Влада Израела изгласала продужење обавезног војног рока за мушкарце

Израелска влада изгласала је продужење обавезног служења војног рока за мушке припаднике Израелских одбрамбених снага на три године након што је тај потез обустављен због спора између министра одбране Јоава Галанта и министра финансија Безалела Смотрича.

Према владиној одлуци, у наредних пет година, војници ће служити 36 месеци.

По истеку периода продужења, служење војске ће се вратити на садашњи рок од 32 месеца.

(Танјуг)

Опширније Краће

Хамас негира извештаје о повлачењу из преговора о примирју

Хамаса је негирао тврдње појединих медија да се та група повлачи из преговора о примирју након најновијих израелских напада и јучерашњег напада на камп Ел Маваси у којем је погинуло најмање 90 Палестинаца, а више од 300 њих рањено.

"Нема истине у ономе што су медији известили. Хамас се није повукао из преговора о примирју", рекао је Иззат ел Рисхек, члан политичког уреда Хамаса.

Његова реакција уследила је након што је неименовани "високи званичник Хамаса" наводно рекао за АФП да се група повлачи из разговора о примирју због израелског "одуговлачења" и текућих "масакра" цивила у Гази.

Израелска телевизија Кан, цитирајући "дипломату упознатог с разговорима", известила је да су преговори још увек планирани за ову седмицу у Дохи, у Катару.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Газа: Број страдалих Палестинаца порастао на 38.584

Број убијених Палестинаца у израелским нападима на Појас Газе премашио је 38.000, саопштило је Министарство здравља Газе.

Како наводе, од 7. октобра у израелским нападима убијена су 38.584 Палестинца, а рањен 88.881 Палестинац.

У последња 24 часа убијена је 141 особа, додаје се у саопштењу.

(Reuters)

Опширније Краће

Високи званичник Хамаса тврди да се група повукла из преговора о примирју

Високи званичник Хамаса рекао је за АФП да се палестинска група повукла из преговора о прекиду ватре због израелских "масакра" и њиховог понашања током преговора.

Тврди да је политички лидер Хамаса Исмаил Ханије то рекао међународним посредницима Катару и Египту и односи се на завршетак преговора о плану примирја који је Бајден први пут изнио у мају, према високом званичнику.

Према неименованом званичнику, Ханије је рекао да ће Хамас "зауставити преговоре због неозбиљности окупације Израела, сталне политике одуговлачења и опструкције и текућих масакра над ненаоружаним цивилима".

"Хамас је показао велику флексибилност у постизању споразума и окончању агресије и спреман је наставити преговоре када окупациона влада покаже озбиљност у постизању споразума о прекиду ватре и договору о размјени заробљеника".

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Израелске снаге ухапсиле 30 Палестинаца на Западној обали

Израелски војници ухапсили су 30 Палестинаца широм окупиране Западне обале током последња два дана, саопштило је Друштво палестинских затвореника.

Од 7. октобра широм Западне обале ухапшено је 9.655 Палестинаца.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Протести широм Западне обале након напада на кампове Шати и Маваси

Стотине Палестинаца изашле су протекле ноћи на улице широм окупиране Западне обале како би протестовали против смртоносних напада Израела на кампове Ел Маваси и Шати у Гази.

Протести су одржани у Рамали, Џенину, Хеброну и Тубасу.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Број погинулих у нападу на камп Шати порастао на 22

Број погинулих у израелском нападу на избеглички камп Шати порастао је 22, јављају палестински медији.

Мета напада била је група Палестинаца која се окупила на подневној молитви у рушевинама џамије у том подручју, јавља Вафа.

Број погинулих у јучерашњем израелском ваздушном нападу на камп Ел Маваси у Појасу Газе порастао је на 90. Повређено је више од 300 Палестинаца. Под рушевинама се и даље налази велики број људи.

(WAFAAl Jazeera)

Опширније Краће

Најмање 17 Палестинаца погинуло, 50 рањено у новим израелским нападима на Газу

Најмање 17 Палестинаца је погинуло, а 50 их је повређено у ноћашњим израелским нападима у Гази, саопштили су палестински званичници.

Израелске ваздушне снаге извеле су најмање четири одвојена напада на четири куће у различитим деловима града.

Становници и палестински здравствени званичници рекли су да су израелске снаге појачале ваздушне и копнене нападе.

Најмање 90 Палестинаца је убијено, а више од 300 је рањено у јучерашњем израелском нападу на област Ел Маваси у оквиру којег се налази истоимени избеглички камп.

Израелска војска потврдила је да је мета напада био Мохамед Деиф, командант Хамасовог војног крила. 

Огласио се Хамас који је саопштио да лидер те групе Мохамед Деиф није убијен у израелском нападу на Кан Јунис на југу Појаса Газе.

"Поручујемо израелском премијеру  Бенјамину Нетанјаху да Вас Мохамед Деиф тренутно слуша и исмева Ваше лажи", навео је Ел Хаја, преноси Ројтерс.

(Reuters

Опширније Краће

Хамас негира убиство лидера Мохамеда Деифа у израелском нападу на Кан Јунис

Лидер Хамаса Мохамед Деиф није убијен у израелском нападу на Кан Јунис у јужној Гази, рекао је заменик вође групе Халил ел Хаја за Ал Џазира ТВ.

"Поручујемо израелском премијеру  Бенјамину Нетанјаху да Вас Мохамед Деиф тренутно слуша и исмева Ваше лажи", навео је Ел Хаја, преноси Ројтерс.

Израелски премијер је сугерисао да чак иако напад на сигурну зону Ел Маваси, код Кан Јуниса, у којем је убијено 90 Палестинаца није успео да убије највише званичнике Хамаса, и даље је користан за Израел.

"Само покушај атентата на команданте Хамаса преноси поруку свету, поруку да су Хамасови дани одбројани", упозорио је Нетанјаху.

Напоменуо је да ће наредне недеље "пренети израелску поруку" у Конгресу САД, као и целом свету, пише Ал Џазира.

(Al JazeeraReuters

Опширније Краће

Број погинулих је у израелском ваздушном нападу на камп Маваси у Појасу Газе порастао је на 90. Више од 300 људи је повређено.

Израелска војска потврдила је да су мета напада били Мохамед Деиф, командант Хамасовог војног крила, и Рафа Саламех, командант Хамасове бригаде у Кан Јунису.

Лидер Хамаса Мохамед Деиф није убијен у данашњем израелском нападу на Кан Јунис у јужној Гази, рекао је заменик вође групе Халил Ал-Хаја.

Палестински председник Махмуд Абас криви Хамас за наставак рата у Гази. 

"Председништво сматра да је покрет Хамас, избегавањем националног јединства и пружањем изговора окупаторској држави, постао партнер у сношењу правне, моралне и политичке одговорности за наставак израелског рата у Појасу Газе са свим патњама, уништавање и убијање наноси нашем народу", наводи се у саопштењу.

Читај ми!