Извор: РТС

Трамп преживео атентат и кренуо на конвенцију Републиканаца; Бајден: Тајна служба да преиспита протоколе

После пуцњаве у Пенсилванији, када је на предизборном скупу погођен бивши председник САД Доналд Трамп, нападач кога су убили припадници Тајне службе идентификован је као 20-годишњи Томас Метју Крукс. Истрагу фоди ФБИ који покушава да утврди и мотив, док се испитују и пропусти служби задужених за заштиту бившег председника САД. Доналд Трамп дан после атентата кренуо у Милвоки на Републиканску националну конвенцију. Амерички председник Џозеф Бајден поновио да нема места насиљу у САД и позив на јединство нације.

Трамп кренуо у Милвоки на Републиканску националну конвенцију, појачана безбедност

Бивши председник САД Доналд Трамп кренуо је у Милвоки, у савезну државу Висконсин, на вишедневну Републиканску националну конвенцију, током које ће званично прихватити републиканску номинацију за председника.

Агенција за спровођење закона раде на обезбеђивању конвенције, након атентата на Трампа током митинга у Пенсилванији.

"Осећамо се веома пријатно јер радимо са Тајном службом. Радимо са 40 различитих агенција за спровођење закона", рекао је председник Републиканског националног одбора Мајкл Вотли.

Вотли је позвао републиканце да искористи овај тренутак као прилику за јединство и превазиђе партијске поделе, истакавши да нема места за насиље.

(Fox News)

Опширније Краће

ФБИ: Нападач на Трампа деловао сам, користио полуаутоматску пушку АР 556

Нападач који је пуцао на бившег председника САД и кандидата Републиканске странке на предстојећим председничким изборима у САД Доналда Трампа деловао је сам, и користио је легално купљену пушку коју је купио отац осумњиченог, саопштено је из ФБИ-а.

"Реч је о полуаутоматској пушки АР 556. ФБИ није пронашао никакве индиције да је осумњичени имао неке менталне болести. На напад се гледа и као домаћи терористички акт и као на покушај убиства", поручено је из америчке агенције.

Наводи се да нема индиција да је нападач пуцао на Трампа из идеолошких разлога, а ФБИ прегледа налоге на друштвеним мрежама, корушћено оружје и ДНК узорке као доказ.

"Претње и позив на насиље већ су у порасту на интернету, а поготово након овог догађаја", саопштено је из ФБИ.

(Reuters)

Опширније Краће

Бајден: ФБИ ће доћи до мотива напада, Тајна служба да преиспита безбедносне протоколе

Истрага ће утврдити како је дошло до напада на Трампа и ФБИ ће доћи до мотива, иако је он за сада непознат.

"Тајна служба ће преиспитати шта се тачно догодило у суботу и преиспитати протоколе о сигурносним мерама", рекао је у обраћању из Беле куће председник САД Џозеф Бајден.

Он је потврдио да је синоћ разговарао са Доналдом Трампом и да му је драго да је добро. Бајден је изразио саучешће породици убијеног ватрогасца који је био на скупу у тренутку пуцњаве и телом заштитио своју породицу.

"Још једном позивам на јединство нације, у САД неће бити места ни за какво насиље", поручио је Бајден.

(CNN)

Фото: Танјуг/АП

Извештаји Драгане Вукелић, Јоване Ђуровић (Глас Америке) и Данијеле Цветковић

Трампов тим прикупља новац за жртве јучерашње пуцњаве

Организациони тим председничких кампања бившег председника САД Доналда Трампа покренуо је прикупљање донација за подршку жртвама и њиховим породицама пуцњава у Батлеру у Пенсилванији.

Један учесник скупа, на којем је Трамп погођен током говора, погинуо је а двојица су повређена. Снајперисту (20) је убила тајна служба. Том приликом метак је Трампу окрзнуо уво.

Циљ је да се прикупи милион долара за њихове породице убијеног и породица рањених који су, како преносе медији, у критичном стању.

Убијени учесник скупа у Пенсилванији Кори Комператоре имао је 50 година, био је шеф ватрогасаца из Бафала и , како преносе медији, он је телом заштитио жену и ћерке. 

Бивши председнички кандидат Вивек Рамсвами донирао је 30.000 долара за ту сврху а ћерка бившег председника САД Иванка Трамп и њен супруг Џаред Кушнер 10.000.

(Fox News)

Опширније Краће

Истражује се да ли је било пропуста у раду служби задужених за безбедност Трампа

Након атентата на бившег председника САД Доналда Трампа, појавила се забринутост и питања о томе како је снајпериста приступио крову на око 138 метара од места на којем је Трамп држао говор на митингу у суботу.

Неколико секунди након што је одјекнула пуцњава, снајперисти Тајне службе су почели да пуцају на осумњиченог који је пронађен на врху крова оближњег објекта.

Иако се нападач налазио ван безбедносног периметра, полицијски извори наводе да ће наредни кораци у истраживању укључити и ревизију средстава које је Тајна служба имала да штити Трампа и поступак поштовања за спровођење безбедносног прегледа зграде из које је нападач пуцао.

(CNN)

Пентагон: Нападач на Доналда Трампа није имао никакве везе са војском

Пентагон је потврдио да нападач на бившег председника САД Доналда Трампа, Томас Метју Крукс није имао никакве везе са војском.

"Проверили смо у свим родовима војске да не постоји неко са тим именом или датумом рођења у било ком роду восјке, активној или резервној служби у њиховим базама података", рекао је портпарол Пентагона, генерал-мајор Патрик Рајдер.

(BBC)

Опширније Краће

Волстрит џорнал: У аутомобилу нападача пронађене експлозивне направе

Власти САД пронашле су експлозивне направе у аутомобилу осумњиченог за покушај убиства бившег председника Доналда Трампе, пренео је Волстрит џорнал, позивајући се на неименоване изворе.

Аутомобил којим управља осумњичени нападач на Трампа, Томаш Метју Крукс, пронађен је у близини места одржавањ рамповог предизборног скупа у Пенсилванији.

 

Опширније Краће

Меланија Трамп Американцима: Уздигнимо се изнад мржње

Меланија Трамп, супруга Доналда Трампа, огласила се после јучерашње пуцњаве на њеног супруга рекавши да је нападач "чудовиште које је њеног мужа видело као нељудску политичку машину".

У изјави објављеној на мрежи Икс, она каже да су животи ње и њиховог сина Барона "били на ивици разорне промене" када је видела како је "насилни" метак погодио њеног мужа.

"Не заборавимо да су различита мишљења, политике и политичке игре инфериорне од љубави. Подсетимо се да када дође време да се погледа даље од левице и деснице, иза црвеног и плавог, сви долазимо из породица са страшћу да се заједно боримо за бољи живот", пише у објави Меланије Трамп упућене свим Американцима.

Она позива на јединство и позива људе да се "уздигну изнад мржње, беса и идеја које потпирују насиље".

Трамп апелује на Американце да се уједине

Доналд Трамп је, у својој другог објави на друштвеној мрежи Трут после рањавања, да се радује говору у Висконсину, где ће ове недеље бити одржана Републиканска национална конвенција.

“У овом тренутку важније је него икада да будемо уједињени и да покажемо прави карактер Американаца, да останемо јаки и одлучни“, написао је Трамп.

(Гардијан)

Опширније Краће

Атентат из угла фоторепортера

Атентатор на Доналда Трампа пуцао је са крова објекта који је удаљен око 150 метара од бине на којој је говорио бивши председник САД.

Сведоци тврде да су уочили мушкарца које пузи са пушком по крову и о томе обавестили полицајце који су деловали збуњено. Бивши ФБИ агенти сматрају великим пропустом безбедносних служби да објекат у Трамповој непосредној близини не буде обезбеђен.

Опширније Краће

Сведок: Нападач је ишао са крова на кров

Један сведок који је присуствовао предизборном скупу Доналда Трампа тврди да је видео нападача како се помера са крова на кров изнад објеката (зграде) са којег је атентатор пуцао. 

Наводи да је то било неколико минута пре пуцњаве, као и да је о томе што је видео обавестио полицију. 

"Био сам поред ограде и рекао полицајцима да се човек креће по крову", каже Бен Макер за Си-Ен-Ен.

(CNN)

Опширније Краће

Затворен ваздушни простор изнад Бетел парка, где је нападач живео

Федерална управа за ваздухопловство увела је привремена ограничења летова изнад Бетел парка, предграђа Питсбурга, из “посебних безбедносних разлога“, наводи се на њеној веб страници.

Ограничење је ступило на снагу у 02.05 по источном времену и биће на снази до 05.00 саопштила је агенција, преноси Си-Ен-Ен.

ФБИ је раније саопштио да је нападач Томас Метју Крукс живео у Бетел парку.

(Си-Ен-Ен)

Опширније Краће

Синоћни атентат на бившег председника САД Доналда Трампа само је један у дугачком низу политичког насиља усмереног на америчке актуелне и бивше председнике, кандидате, високе званичнике и лидере покрета.

Опширније Краће

Претражује се породична кућа атентатора, није имао полицијски досије

Улице Бетел Парка које воде до куће 20-годишњег Томаса Метјуа Крукса у предграђу Питсбурга, младића осумњиченог за покушај убиства Доналда Трампа на предизборном митингу у Батлеру, у Пенсилванији, сада су затворене. 

Полиција, Федерални истражни Биро (ФБИ) и Тајна служба претражују његову породичну кућу.

Још није јасно шта је била мотивација нападача, али локална полиција истиче да Томас Крукс нема криминални досије.

Бетел Парк је луксузно приградско насеље са тржним центрима и продавницама органске хране. 

Његове компшије истичу да су шокирани нападом и подсећају да је у овом крају 2018. године дошло до масовне пуцњаве у близини локалне синагоге. 

(MSNBC)

Опширније Краће

Након што је Федерални истражни биро (ФБИ) идентификовао 20-годишњег Томаса Метјуа Крукса као атентатора на бившег председника Сједињених Држава Доналда Трампа на предизборном скупу у Батлеру, у Пенсилванији, амерички медији објављују нове инфромације о њему. 

Крукс је живео у преграђу Питсбурга, Бетел Парку, око 90 километара јужно од места на којем је организован Трампов предизборни скуп, пише Си-Ен-Ен

Матурирао је у средњој школи "Бетел Парк" 2022. године.

Регистрован је као републиканац, према подацима из базе података бирача у Пенсилванији и предстојећи новембарски председнички избори били би први на којима би могао да гласа.

Међутим, записници Савезне изборне комисије указују да је извесни Томас Крукс, са истим местом пребивалишта, у јануару 2021. године донирао 15 долара одбору за политичко деловање који је повезна са Демократском странком.

Његов отац, Метју Крукс, рекао је за Си-Ен-Ен да покушава да схвати "шта се дешава", али да ће  "сачекати разговоре за надлежним органима" пре него што да изјаве о свом сину.

Подсетимо, Томас Метју Крукс није имао легитимацију код себе па су форензичари проверавали "његов ДНК", због чега је идентификација трајала дуже од предвиђеног. 

(CNN)

Опширније Краће

Лидери бројних земаља у свету шокирани су због покушаја убиства Доналда Трампа. Осудили су атентат и изразили наду у брзи опоравак актуелног кандидата републиканаца пред новембарске председничке изборе.

Бајден се вратио у Белу кућу због напада на Трампа

Амерички председник Џозеф Бајден, који је планирао да током викенда борави у својој резиденцији у Делаверу, вратио се у Белу кућу како би наставио да прима извештаје од безбедносних служби у вези са покушајем убиства бившег председника Доналда Трампа на предизборном скупу у Пенсилванији.

Председник САД је претходно осудио напад на Трампа и позвао је на уједињење земље, рекавши: "У Америци нема места за овакво насиље".

(CNN)

Опширније Краће

ФБИ открио идентитет атентатора

Федерални истражни биро (ФБИ) идентификовао је 20-годишњег Томаса Метјуа Крукса као атентатора на бившег председника Сједињених Држава Доналда Трампа на предизборном скупу у Батлеру, у Пенсилванији.

"Идентификовали смо Томаса Метјуа Крукса (20) из Бетел Парка у Пенсилванији као субјекта умешаног у покушај убиства бившег председника Доналда Трампа 13. јула у Батлеру у Пенсилванији. Истрага је у току и свако ко има додатне информације требало би да нам се јави", наводи ФБИ. 

(CNN)

Опширније Краће

ФБИ: Нисмо одбацили захтев за додатним мерама на Трамповом скупу

Федерални истражни биро (ФБИ) одбацио је тврдње да је одвио захтев Трамповог тима за додатним безбедносним мерама на предизборном скупу у Батлеру, у Пенсилванији, пише Си-Ен-Ен, позивајући се на изворе из ове агенције.

"Није било никаквог додатног захтева за појачаним мерама на Трамповом скупу", наводе ФБИ.

(CNN)

Опширније Краће

Трамп слетео у Њу Џерзи, изашао из авиона

Бивши председник Доналд Трамп, који је повређен када је на њега пуцано на његовом митингу у Батлеру, у Пенсилванији, слетео је у Њу Џерзи и на видео снимку се види како излази из авиона, јавио је МСНБЦ.

Претходно је гувернер Пенсилваније Џош Шапиро изјавио да је Трамп напустио Батлер.

"Под заштитом америчке Тајне службе и уз помоћ државне полиције Пенсилваније, бивши председник Трамп је напустио област Батлера", навео је Шапиро у објави на мрежи X .

Он се захвалио свим органима за спровођење закона који су реаговали, заштитили бившег председника и радили на томе да ситуацију ставе под контролу.

Бела кућа: Бајден разговарао с Трампом након покушаја убиства

Амерички председник Џозеф Бајден разговарао је у суботу са Доналдом Трампом, после покушаја убиства бившег председника САД на његовом предизборном митингу у Пенсилванији, потврдио је неименовани званичник Беле куће.

"Бајден је такође разговарао са гувернером Пенсилваније Џошом Шапиром и градоначелником Батлера Бобом Дандојием", додао је неименовани званичник, преноси Ројтерс.

Због атентата на Трампа током предизборног скупа у Батлеру, председник Бајден вратити се у Белу кућу у недељу ујутро, саопштила је Бела кућа.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Председник Србије Александар Вучић изразио је дубоку забринутост због атентата на бившег председника САД и пријатеља Србије Доналда Трампа и снажно осудио насиље као начин политичке борбе.

"Желим му брз и успешан опоравак, уверен да ће из ове борбе изаћи још јачи", написао је председник Вучић на мрежи X. 

Полиција: Убијен и двојица рањених су одрасли мушкарци

Говорећи на конференцији за новинаре у Батлеру у Пенсилванији, власти су рекле да су жртве у пуцњави идентификоване, али ти детаљи још нису јавно објављени.

У пуцњави, која се догодила на митингу бившег председника Доналда Трампа у суботу поподне, један учесник је мртав, а још двоје тешко повређено. Наоружаног нападача су такође убили агенти Тајне службе.

Сва тројица су били одрасли мушкарци, рекао је потпуковник Џорџ Бивенс из државне полиције Пенсилваније.

"Обавестили смо један број чланова породице, али они нису имали прилику да обавесте ширу породицу“, рекао је он.

Пуцњи су били "расути“ и нису погодили само једно место у маси, додао је он, преноси Си-Ен-Ен.

ФБИ: Пуцњава је била атентат на Трампа

ФБИ је назвао пуцњаву на митингу бившег председника Доналда Трампа у суботу увече атентатом.

"Вечерас смо имали оно што зовемо покушај убиства нашег бившег председника Доналда Трампа. То је још увек активно место злочина“, рекао је Кевин Ројек, специјални агент задужен за теренску канцеларију ФБИ-ја у Питсбургу, говорећи на конференцији за новинаре у Батлеру у Пенсилванији.

Он је рекао да власти "раде на покушају да идентификују особу која је то урадила и све мотиве због којих је то учињено“, и замолио јавност да помогну у информацијама које би могле да помогну.

ФБИ је саопштио да је "близу" идентификације убице, али да још не саопштавају име.

Специјални агент рекао је да агенција ради на идентификацији нападача кроз "биометријске потврде” јер осумњичени није носио идентификацију.

ФБИ је распоредио истражне агенте, тимове за реаговање на доказе и друго особље из целе земље, рекао је он, преноси Си-Ен-Ен.

На питање да ли власти знају какав је пиштољ употребљен или колико је хитаца испаљено, Ројек је рекао да власти немају ту информацију. Потпуковник Џорџ Бивенс из државне полиције Пенсилваније је додао да званичници имају "добру представу о томе шта је оружје“, али да је то још увек део истраге.

Власти такође истражују како је дошло до пуцњаве - укључујући извештаје очевидаца да су видели нападача како се пење на кров.

Средства за уклањање бомби распоређена су на месту пуцњаве из "великог опреза“, речено је на конференцији ФБИ.

Дачић: Најоштирије осуђујем покушај убиства Трампа

Министар полиције Ивица Дачић рекао је да најоштрије осуђује покушај убиства Доналда Трампа и пожелео му брз и успешан опоравак.

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић осудио је покушај убиства Доналда Трампа и пожелео му брз и успешан опоравак, додајући да је атентат на бившег председника САД трагичан доказ какве су последице кампање мржње, претњи и дехуманизације једног човека.

Трамп послао мејл присталицама: Никада се нећу предати

Бивши председник Доналд Трамп послао је мејл својим присталицама са кратком, али пркосном поруком након што је повређен током пуцњаве на његовом митингу у суботу увече у Батлеру у Пенсилванији.

"Ово је порука од Доналда Трампа“, стајало је у кратком мејлу. "НИКАД СЕ НЕЋУ ПРЕДАТИ!”, преноси Си- Ен-Ен.

Си-Ен-Ен: Идентификован нападач

Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) идентификовао је нападача на Доналда Трампа и реч је о 20-годишњаку из Пенсилваније, јавио је извештач Си-Ен-Ена позивајући се на своје изворе.

Како је написао извештач на друштвеној платформи X, ФБИ још не објављује име нападача а Ројтерс није могао да потврди сазнања америчке ТВ мреже о особи која је пуцала на Трампа на предизборном скупу у Пенсилванији. 

Покушај убиства са последицама по националну безбедност

Одељење за националну сигурност америчког министарства правде ће ускоро покренути истрагу о покушају убиства Доналда Трампа, јавља Њујорк тајмс.

Покретање такве истраге представља јасан показатељ да ово министарство не сматра пуцњаву у Батлеру изолованим инцидентом, већ покушајем убиства са последицама по националну безбедност, објашњава њујоршки дневник.

Ap Photo/Evan Vucci)

Тајна служба: Једна особа мртва, двоје људи са скупа критично

Америчка тајна служба, агенција одговорна за безбедност председника, њихових породица и кључних политичких личности потврдила је и да је нападач "неутралисан", али не и његов идентитет.

Портпарол службе Ентони Гуљелми рекао је да је испаљено "више" хитаца ка бини на којој је говорио Доналд Трамп - и да су пуцњи дошли "изван места митинга".

Гуљелми је такође потврдио да су агенти Тајне службе "неутралисали" стрелца, и да је он мртав.

"Америчка тајна служба брзо је одговорила заштитним мерама и бивши председник је безбедан. Један особа која је присуствовала скупу је погинула, док су две тешко повређене. Инцидент је тренутно под истрагом и Тајна служба је званично обавестила Федерални истражни биро (ФБИ)", навео је он на мрежи Икс.

Нападач пуцао са уздигнуте позиције, Трамп рањен у уво

Нападач који је убио једну особу и ранио Доналда Трамп још двоје учесника предизборног скупа у Балтелу, пуцао је са уздигнуте позиције недалеко од места на којем је председнички кандидат републиканаца држао говор, рекао је портпарол Тајне службе.

Један од метака, које је испалио нападач, прошао је кроз горњи део ува Доналда Трампа.

Према тврдњама америчких медија, током пуцњаве испаљено је шест или седам хитаца, пре него што је нападач убијен, највероватнији хицима које су испалили снајперисти Тајне службе.

Истрагу о овом догађају, осим Тајне службе, воде и министарство правде и Федерални истражни биро.

Још увек нема информација о мотиву нападача.

Трамп: Метак ме је погодио у десно уво, одмах сам знао да нешто није у реду

Доналд Трамп се огласио на својој друштвеној мрежи Трут, поручивши да је метак прошао кроз горњи део његовог десног увета.

Захвалио се Тајној служби и свим припадницима безбедности на брзом одговору након пуцњаве у Батлеру.

"Најважније, желим да искажем саучешће породици особе која је убијена на скупу и да пружим подршку породици тешко повређене особе. Невероватно је да такав чин може да се догоди у нашој земљи. Тренутно се ништа не зна о нападачу који је мртав", навео је Трамп.

"Погођен сам метком који је прошао кроз горњи део мог десног увета. Одмах сам знао да нешто није у реду када сам чуо фијукање, пуцње и одмах сам осетио како је метак прошао кроз кожу. Било је доста крварења, па сам схватио шта се дешава. Бог благословио Америку", поручио је Трамп.

Обама: Нема места политичком насиљу у нашој демократији

Бивши председник САД Барак Обама осудио је пуцњаву на митингу Доналда Трампа.

"У нашој демократији апсолутно нема места политичком насиљу. Иако још не знамо тачно шта се догодило, свима нам је лакнуло што бивши председник Трамп није озбиљно повређен и искористимо овај тренутак да се поново посветимо уљудности и поштовању у нашој политици. Мишел и ја му желимо брз опоравак", навео је Обама у саопштењу.

Бајден осудио политичко насиље

У Америци нема места за ову врсту насиља, рекао је амерички председник Џозеф Бајден, наводећи да ће покушати да ступи у везу са Доналдом Трампом.

Бајден је, такође, рекао да ће Тајна служба прикупити више информација о догађајима у Балтеру.

”Ово је болесно. Лоше се осећам због овога. Ово је још један од разлога због којих се морамо ујединити. Не можемо да будемо овакви”, рекао је Бајден.

Нападач није био на скупу, пуцао са зграде

Према још непотврђеним информацијама нападач који је пуцао на Доналда Трампа није био на предизборном скупу.

Он је највероватније пуцао са оближње зграде, потврдило је неколико извора из истраге, преноси Си-Ен-Ен.

Остаје нејасно које оружје је користио нападач, а амерички медији помињу снајперску пушку.

Трампов син: Чуо сам се с оцем, добро је расположен

”Управо сам причао телефоном са оцем и одлично је расположен”, рекао је млађи Доналд Трамп.

Трампове речи пред пуцњаву: И онда је најгори председник у историји преузео дужност

”И онда је најгори председник у историји наше преузео дужност. И видите шта се десило нашој земљи. Око 20 милиона људи је илегално ушло…”, рекао је Трамп пре него што су пуцњи прекинули његов скуп у Батлеру.

Пошто су га агенти Тајне службе оборили на земљу, Трамп је тражио ципеле.

”Уз вас сам, држите се. Имате крв на глави, морамо да идемо”, рекао је један од агената пре него што су Трамп и телохранитељи напустили бину.

AP Photo
Evan Vucci

Бајден: Обавештен сам о свему, драго ми је да је Трамп добро

Председник САД Џозеф Бајден каже да је обавештен о пуцњави у Пенсилванији и да му је драго да је Доналд Трамп добро.

"Обавештен сам о пуцњави која се догодила на предизборном скупу Доналда Трампа у Пенсилванији. Драго ми је да је безбедан и да је добро. Молим се за њега и његову породицу, као и за све који су били на том скупу док чекам нове информације. Џил и ја смо захвални Тајној служби што су га одвели безбедно. Нема места овој врсти насиља у Америци. Морамо се сви ујединити у осуди овога", наводи се у Бајденовој  изјави која је стигла из Беле куће.

Роналд Реган рањен 1981. године

Последњи амерички председник на кога је пуцано био је Роналд Реган 1981. године. Њега је, испред хотела у Вашингтону, озбиљно ранио Џон Хикли, желећи да на тај начин импресионира глумицу Џоди Фостер.

Прве реакције из света: Нетанјаху шокиран, Орбан у мислима са Трампом

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху написао је да је шокиран очигледним нападом на Трампа и да се са супругом Саром моли за њега.

"Сара и ја смо били шокирани очигледним нападом на председника Трампа. Молимо се за његову сигурност и брз опоравак," написао је израелски премијер.

Мађарски премијер Виктор Орбан написао је на мрежи Икс да су његове мисли и молитве са Трампом у "овим мрачним часовима".

Потпредседница Харис обавештена о пуцњави

Потпредседница САД Ка,ала Харис обавештена је о пуцњави у Пансилванији, саопштила је њена канцеларија. Харис је на путу за Вашингтон, након што је била на предизборном скупу у Филаделфији.

Окружни тужиоц: Нападач убијен, погинула особа из публике, друга теже повређена

Доналда Трампа је погодио метак док је био на бини на предизборном митингу, каже репортер Вашингтон поста на мрежи Икс позивајући се на окружног тужиоца Батлера Ричарда Голдингера.

У извештају се наводи да је једна особа из публике убијена у пуцњави, а друга тешко повређена, док је нападач такође мртав.

Републикански кандидат за председника САД, Доналд Трамп хитно је евакуисан са скупа у градићу Батлер у Пенсилванији, пошто је на њега пуцала за сада неидентификована особа.

Нападач је, како јављају Вашингтон пост и Фокс њуз, убијен, док је још једна особа страдала током пуцњаве.

Трамп је, заштићен телима телохранитеља, испраћен до аутомобила, а колона блиндираних возила је, убрзо затим, напустила место на којем је одржан скуп.

О догађајима у градићу северно од Питсбурга одмах је обавештен и председник САД Џозеф Бајден, а против политички мотивисаног насиља, пола сата после инцидента, устали су званичници обе партије – демократе и републиканци.

На увеличаној фотографији, начињеној непосредно пре него што је Доналд Трамп евакуисан са бине, види се како крвари из ува и има две огреботине на лицу.

Како јављају амерички медији чула су се најмање два пувња, након чега су се припадници Тајне службе бацили на Трампа. Тек након што је нападач уклоњен Трамп је евакуисан са бине.

Представници Трампове кампање, без објашњавања шта се догодило, захвалили су се припадницима служби безбедности на брзој реакцији.

”Председник Трамп захваљује органима за спровођење закона и онима који су први одговорили током овог гнусног чина“, рекао је портпарол штаба Стивен Чунг.

"Он је добро и налази се на контроли у локалној медицинској установи”, објавио је Трампов тим на мрежи ”Икс”, некадашњем Твитеру. 

Двадесетак минута после инцидента, Тајна слузжба замолила је представнике медија да се удаље, јер је место на којем је одржан Трампов скуп проглашено местом злочина. Наводе да је Трамп безбедан и да је то активан случај истраге Тајне службе. 

Лидер демократа у Представничком дому америчког Конгреса Хаким Џефрис рекао је да се моли за  Трампа.

"Моје мисли и молитве су са бившим председником Трампом. Захвалан сам на одлучној реакцији органа безбедности. Америка је демократија. Политичко насиље било које врсте никада није прихватљиво", написао је Џефрис на мрежи Икс.

Независни председнички кандидат Роберт Ф. Кенеди позива на јединство након што је Тајна служба хитно евакуисала Доналда Трампа са бине на предизборном скупу у Пенсилванији.

"Сада је време да сваки Американац који воли нашу земљу одступи од поделе, одрекне се сваког насиља и уједини се у молитви за Трампа и његову породицу",написао је он у објави на мрежи Икс.

Лидер већине у Сенату Чак Шумер издао је саопштење након инцидента.

"Ужаснут сам оним што се догодило на Трамповом скупу у Пенсилванији и осећам олакшање што је бивши председник Трамп безбедан. Политичком насиљу није место у нашој земљи", рекао је Шумер.

Читај ми!