Извор: РТС

Израел напао сиријску војну базу; Хезболах наставио нападе из Либана, погинуо војник близу границе

Сукоб Израела и Хамаса – 281. дан. Председник САД Џозеф Бајден саопштио је да су Израел и Хамас пристали на оквир споразума у којем се предвиђа и прекид ватре у Гази. Израелске снаге повукле су се из делова града Газе после једнонедељне војне офанзиве. Служба за хитне случајеве Газе саопштила је да је пронађено око 60 тела. Нова размена ватре Израела и Хезболаха. Погинуо је резервиста ИДФ-а.

Гутерес: Не постоји алтернатива УНРВА

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес изјавио је да не постоји алтернатива Агенцији Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) и да је 118 земаља подржало ту хуманитарну организацију као неопходну.

"Мој апел свима је следећи: заштитите УНРВА, заштитите особље УНРВА и заштитите мандат УНРВА, укључујући финансирање. Да будем јасан, нема алтернативе УНРВА", рекао је Гутерес на конференцији о прикупљању средстава за УНРВА у Њујорку.

Подсетио је да је УНРВА била мета и на друге начине и да је особље те агенције "предмет све насилнијих протеста и жестоких кампања погрешних информација и дезинформација".

Према његовим речима, израелске безбедносне снаге су притвориле поједине припаднике УНРВА, који су потом казали да су били малтретирани, па чак и мучени.

"На Западној обали, Израел је, такође, озбиљно ограничио присуство и кретање особља УНРВА", истакао је Гутерес.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху дуго је упућивао позиве да се УНРВА расформира, оптужујући је за антиизраелско понашање, а израелски парламент тренутно разматра да прогласи УНРВА терористичком организацијом.

Неколико земаља обуставило је финансирање УНРВА након оптужби Израела да су поједини запослани у тој Агенцији били умешани у напад Хамаса на Израел 7. октобра који је покренуо рат у Гази.

Већина донатора је од тада обновила финансирање, док УН спроводе интерну истрагу.

Током сукоба у Гази убијено је 195 запослених у УНРВА.

УНРВА пружа образовну, здравствену и другу помоћ милионима Палестинаца у Појасу Газе, Западној обали, Јордану, Сирији и Либану.

Откако је пре девет месеци избио рат између Израела и групе Хамас у Гази, званичници УН су нагласили да је УНРВА окосница пружања помоћи.

(Reuters)

Опширније Краће

Бајден: Израел и Хамас пристали на оквирни споразум о прекиду ватре

Амерички председник Џо Бајден саопштио је данас да су Израел и Хамас пристали на оквир споразума у којем се предвиђа и прекид ватре у Гази.

"Пре шест недеља поставио сам свеобухватан оквир како постићи прекид ватре и вратити таоце кући. Има још посла који треба да се урасди и то су сложена питања, али о овом оквиру су се сада сложили и Израел и Хамаса. Мој тим напредује и одлучан сам да завршим посао", написао је Бајден у објави на друштвеној мрежи Икс.

Израел и Хамас још нису потврдили саопштење америчког председника.

 

Опширније Краће

Амнести интернешнал позвао на прекид ватре у Појасу Газе

Група за људска права Амнести интернешнал позвала је данас на прекид ватре у Појасу Газе и упутила апел Хамасу да ослободи израелске таоце.

"Прекид ватре свих страна је најхитнији корак за ублажавање масовних патњи, спречавање даљих губитака живота и осигурање заштите свих цивила", наводи се у саопштењу Амнести интернешенела.

Група је такође позвала Хамас и друге наоружане групе да "одмах ослободе цивилне таоце у Гази" и истакла да су отмица талаца ратни злочин.

"Они који су још живи провели су више од девет месеци као таоци, далеко од својих најмилијих. Не може бити оправдања за наношење такве трауме и патње њима и њиховим породицама", рекла је директорка Амнести интернешенела за истраживање, заступање, политику и кампање Ерика Гевара Росас.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Израелске снаге убиле Палестинца на Западној обали

Један Палестнац је убијен, а један тешко повређен у новим израелским рацијамаширом Западне обале, јавља Вафа.

(WAFAAl Jazeera)

Опширније Краће

Хамас: Послератном Газом и Западном обалом управљала би нестраначка влада

Хамас је током преговора о прекиду ватре сугерисао да би независна влада састављена од нестраначких личности могла да управља послератном Газом и Западном обалом, рекао је члан политичког бироа палестинске групе Хусам Бадран, док је други извор из Хамаса рекао да би то отворило пут палестинским националним изборима.

"Предложили смо да нестраначка влада управља Газом и Западном Обалом након рата", навео је Бадран у саопштењу о текућим преговорима између Израела и Хамаса уз посредовање Катара, Египта и Сједињених Америчких Држава.

Бадран тврди да је управљање Газом после рата унутрашња ствар Палестине без икаквог спољног мешања и да они неће разговарати дан после рата у Гази ни са ким са стране.

Потенцијална влада ће "управљати пословима у Појасу Газе и Западној обали у почетној фази након рата, отварајући пут за опште изборе", рекао је званичник, који није желео да буде именован.

Катарски и египатски посредници, уз подршку САД, појачали су напоре ове седмице да се закључи споразум о прекиду ватре који има за циљ окончање рата у Појасу Газе и ослобађање израелских талаца које држи Хамас.

Председник САД Џозеф Бајден је крајем маја детаљно изнео предлог за прекид ватре у три фазе, ослобађање талаца које држи Хамас и палестинских затвореника из Израела, повлачење Израела из Појаса Газе и обнову енклаве.

Хамас је прихватио кључни део америчког плана, одустајући од захтева да се Израел прво обавеже на трајни прекид ватре пре потписивања споразума.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху инсистира на томе да споразум не сме да спречи Израел да настави борбе док се не испуне његови ратни циљеви, односно потпуно уништење Хамаса.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Борељ: УНВРА може рачунати на непоколебљиву подршку ЕУ

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ  рекао је да је УНВРА сламка спаса за 5,9 милиона палестинских избеглица и камен темељац регионалне стабилности.

“Повећање финансирања је важније него икад за одржавање виталних услуга. Као највећи донатор са 500 милиона евра годишње, рачунајте на непоколебљиву подршку ЕУ", написао је Борељ на платформи Икс.

Опширније Краће

ИЦРЦ: Од избијања рата у Гази 6.400 Палестинаца се води као нестало

Међународни комитет Црвеног крста (ИЦРЦ) саопштио је да око 6.400 Палестинаца који се воде као нестали од избијања рата у Гази још увек није пронађено.

"Верује се да су многи заробљени испод рушевина, покопани без идентификације или су у израелском притвору. Од априла је регистровано 1.100 нових случајева", саопштио је ИЦРЦ.

Портпаролка ИЦРЦ Сара Дејвис изјавила је да је рат у Појасу Газе потпуно пореметио комуникацију.

"Када људи буду повређени и одвезени у болницу, чланови њихових породица не знају увек у којој су (болници)... Људи губе своје телефоне, а онда и контакт", рекла је она и додала да ствар додатно отежава и то што су неретко и саме болнице нападнуте, па медицинско особље не може да документује или идентификује преминуле или је тај процес отежан.

Од почетка рата у Гази, 7. октобра прошле године, ИЦРЦ је пријавио више од 8.700 несталих Палестинаца у Гази и решио око 2.300 случајева.

Верује се да је стварни број несталих Палестинаца знатно већи, делом зато што не знају све породице да могу да контактирају ИЦРЦ, а у неким случајевима читаве породице су убијене, па нема ко да пријави нестанак.

(Guardian)

Опширније Краће

Нови напад Израела на јужни Либан - на мети Тира Харфа и Кфар Кила

Израелси ратни авиони извели су серију напада на јужни Либан.

На мети су били градови - Тира Харфа и Кфар Кила у јужном Либану.

Нешто даље у близини села Иф Мари, израелски дрон је гађао мотоцикл.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Хезболах извео напад на израелске војне положаје

Либанска оружана група Хезболах тврди да је напала групу израелских војника у близини војне локације у северном израелском насељу Ханита.

Напад је изведен у 9.50 ујутро док су трупе изводиле радове на утврђивању и рушењу, наводи група у изјави на Телеграму.

Није изнела појединости о резултатима напада.

Вођа Хезболаха Хасан Насралах, који је више пута рекао да су напади на Израел подршка његовом савезнику Хамасу у Појасу Газе, рекао је ове седмице да ће група зауставити сва непријатељства ако дође до прекида ватре у палестинској енклави.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

ИДФ: У штабу УНРВА у Гази пронађена командна соба Хамаса

Израелска војска (ИДФ) саопштила је да је у штабу Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) пронашла командну собу Хамаса.

Раније ове недеље, ИДФ је извршио рацију на комплекс где је седиште УНРВА, које последњих месеци није у употреби, а рација је извршена у оквиру офанзиве коју је извела 99. дивизија војске у западним и јужним деловима Газе, преноси Тајмс оф Израел.

ИДФ је у оквиру комплекса открила мрежу тунела Хамаса, просторије за посматрање израелских снага и десетине оружја, укључујући ракете, митраљезе, минобацаче, експлозиве и гранате.

Војска је такође открила да су ухваћени и оперативци Хамаса који су покушали да побегну из штаба УНРВА.

ИДФ је такође навела и да је у оближњој универзитетској згради лоцирала подземну лабораторију за прављење бомби.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Ројтерс: Израел и Египат преговарају о повлачењу ИДФ-а са границе у Гази

Израел и Египат преговарају о систему електронског надзора границе између Газе и Египта и о повлачењу израелске војске из те области уколико се постигне договор о прекиду ватре у палестинској енклави, пренео је Тајмс ов Израел, позивајући се на извештај Ројтерса.

Један извор је изјавио да се преговара о "сензорима који би били изграђени на египатској страни" границе.

Истакао је да је циљ да се открију тунели преко којих се потенцијално врши кријумчарење људи и оружја, као и да би ово значајно допринело преговорима о прекиду ватре у Гази.

Кабинет израелског председника Бенјамина Нетанјахуа негирао је ове наводе.

Израел наводи да је неопходно да се ИДФ задржи на граници из забринутости да би, у супротном, Хамас могао да набави ново наоружање.

(Times of IsraelReuters)

Опширније Краће

Израелски безбедносни кабинет продужава војни рок на 36 месеци

Кабинет израелске владе за безбедност одобрио је план за продужење обавезног служења војног рока за мушкарце са садашња 32 месеца на 36 месеци, известила је у израелска новинска агенција Инет.

Правило од 36 месеци остаће на снази наредних осам година.

Израелски војни команданти рекли су да треба да појачају људство како би могли да издрже рат са милитантном групом Хамас у Гази и сукоб са милицијом Хезболаха са седиштем у Либану.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ се повлачи након офанзиве на Газу остављајући десетине тела

Израелске снаге су се преко ноћи повукле из неких четврти града Газе након једнонедељне војне офанзиве, остављајући десетине мртвих, порушених кућа и путева у највећој урбаној области палестинске енклаве, саопштили су становници и спасилачка служба.

Служба за хитне случајеве Газе саопштила је да су тимови прикупили око 60 тела Палестинаца које су убиле израелске снаге током протекле недеље из области Тел ел Хаве и ивица кварта Сабра у граду Гази.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Ракета лансирана из Либана погодила отворено подручје; друга сирена је била лажна узбуна

Једна ракета која је недавно лансирана из Либана погодила је отворено подручје у близини северне заједнице Адамит.

Сирене су се огласиле у заједници усред инцидента. Нема повређених.

У међувремену, утврђено је да је сирена која се недавно огласила у Авивиму лажна узбуна, наводи ИДФ.

(Times od Israel)

Опширније Краће

Г7 позвао Владу Израела да поништи одлуке о проширењу јеврејских насеља

Министри иностраних послова земаља чланица Г7 и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позвали су Владу Израела да поништи своје одлуке о проширењу насеља јеврејских насељеника на окупираној Западној обали.

Г7 се придружио Уједињеним нацијама и ЕУ у осуди изјаве израелског министра финансија Безалела Смотрича да се на окупираној Западној обали легализује пет насеља јеврејских насељеника.

На самиту је истакнуто да је одржавање економске стабилности на Западној обали кључно за регионалну безбедност и у вези с тим позвао Израел да уклони или ублажи мере које погоршавају економску ситуацију, као и да предузме неопходне мере да осигура да банкарске услуге између израелских и палестинских банака остану на снази уз одговарајућу контролу.

(Танјуг)

Опширније Краће

Израелска војска пронашла стругове за производњу оружја у граду Гази

ИДФ наводи да су трупе 99. дивизије лоцирали стругове који се користе за производњу оружја, заједно са готовином која припада терористичким групама.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Трећи дан протестног марша ка Јерусалиму, екстремни временски услови

Активисти за таоце, укључујући рођаке заробљеника, настављају протестни марш ка Јерусалиму.

Ходају по великој врућини са знаковима који позивају на договор за ослобађање преосталих отетих из заточеништва Хамаса.

Очекује се да ће марш стићи до главног града сутра увече.

(Times o fIsrael)

Опширније Краће

ИДФ ударио на положај сиријске војске као одговор на ракетни напад

Израелска војска је саопштила да је током ноћи напала сиријску војну базу у Тасилу на југу Сирије, као одговор на ракетни напад.

Ракета испаљена касно синоћ погодила је отворено подручје на југу Голанске висоравни, при чему није било повређених.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Погинуо резервиста у нападу дроном Хезболаха у четвртак

Резервиста ИДФ-а погинуо је када је Хезболах лансирао неколико дронова из Либана, за који је израелска војска рекла да је погодио у западној Галилеји, укључујући и једну у близини Кабрија.

Терористичка група наводи да је гађала положај израелске војске, у нападу дроном Хезболаха у близини северне заједнице Кибуц Кабри, саопштио је ИДФ.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелска војска наставља акције широм Појаса Газе. Наредила је становницима града Газе да се евакуишу, због појачаних операција на северу града.

Акције ИДФ-а и на југу палестинске енклаве. Трупе тврде да су акције биле усмерене на припаднике Хамаса. Како кажу, у акцији су убиле терористе који стоје иза ракетног напада који је био усмерен из Рафе ка израелским пограничним заједницама.

Страни лекари у Гази, са друге стране, тврде да Израел користи специјалне гелере за сакаћење и да њима циља децу.

Реаговао је и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који је рекао да амерички председник Џозеф Бајден и његова администрација саучествују у, како је навео, ратним злочинима Израела и кршењу међународног права у конфликту у Гази.

На дипломатском плану, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да остаје привржен оквиру о прекиду ватре у Гази о којем се преговара и оптужио палестинску групу Хамас да поставља захтеве који су му у супротности.

Хамас, са друге стране, саопштава да још нису добили нове информације у вези са преговорима. Оптужио је Израел да "одуговлачи" да би добио на времену и спречио тренутну рунду преговора.

Огласио се и портпарол за националну безбедност Беле куће Џон Кирби, поручује да су САД "опрезно оптимистичне" у погледу преговора о прекиду ватре у Гази.

Читај ми!