Извор: РТС

Израелски ловци гађају положаје Хезболаха у Либану; САД "опрезно оптимистичне" по питању преговора

Сукоб Израела и Хамаса – 280. дан. Израелска војска је пресрела пет ракета, које су испаљене из области Рафе на југ Израела. Портпарол за националну безбедност Беле куће Џон Кирби изјавио је да су САД "опрезно оптимистичне" у погледу преговора о прекиду ватре у Гази. Хамас, са друге стране, саопштава да још нису добили нове информације у вези са преговорима. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да амерички председник Џозеф Бајден и његова администрација саучествују у, како је навео, ратним злочинима Израела и кршењу међународног права у конфликту у Гази.

Галант: Држава да испита и мене и Нетанјахуа у вези пропуста код напада Хамаса

Израелски министар одбране Јоав Галант позвао је на формирање државне комисије која би истражила напад који је извео Хамас 7. октобра на територији Израела и неуспех изралеске владе да то спречи, а која би укључила и њега као министра и премијера Бенјамина Нетанјахуа.

Галант је то изјавио на церемонији доделе диплома новим официрима, којој је присуствовао и Нетанјаху, чија је коалициона влада већ оптерећена сукобима.

Државна истрага, рекао је Галант, "мора да буде објективна, треба да испита све нас, оне који доносе одлуке и оне који их спроводе, владу, војску и безбедносне агенције".

"Мора да истражи мене, министра одбране, мора да истражи премијера“, рекао је израелски министар уз клицање публике.

Нетанјаху је одбацио раније позиве за државну истрагу напада Хамаса 7. октобра који је затекао Израел и изазвао рат у Гази, рекавши да истрагу о томе шта се догодило треба спровести након завршетка рата.

(Reuters)

Опширније Краће

Страни лекари у Гази: Израел користи специјалне гелере за сакаћење и њима циља децу

Израелско наоружање које се користи у Гази дизајнирано је да распршује огроман број малих гелера и наноси ужасне повреде цивилима, а несразмерно погађа децу, пише Гардијан на основу сведочењах страних хирурга.

Лекари кажу да су многе смрти, ампутације и ране које су заувек промениле живот њихових најмлађих пацијената проузроковане испаљивањем пројектила и граната у областима препуним цивила, којима су додати специјални метални елементи направљени да се распарчају у јако ситне комадиће.

(Guardian)

Опширније Краће

Нетанјаху: Привржен сам оквирном споразуму о прекиду ватре у Гази

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да остаје привржен оквиру о прекиду ватре у Гази о којем се преговара и оптужио палестинску исламистичку групу Хамас да поставља захтеве који су му у супротности.

"Посвећен сам оквирном споразуму за ослобађање наших талаца, али убице из Хамаса се држе захтева који су у супротности са оквиром, који угрожавају Израел", рекао је Нетанјаху, пренео је Ројтерс.

Он је обећао да ће Израел наставити рат против Хамаса све док не постигне све циљеве, пренео је Тајмс ов Израел.

"Одлучни смо да употпунимо победу", рекао је израелски премијер на церемонији доделе диплома у официрској школи Израелских одбрамбених снага (ИДФ).

Нетанјаху је навео циљеве рата као елиминацију власти Хамаса у Појасу Газе, повратак свих израелских талаца куц́и, спречавање сваке будуће претње Израелу из Газе и повратак расељених Израелаца у своје домове на југу и северу.

"Има оних који питају колико ће трајати кампања. Имам две речи: До победе. До победе, чак и ако буде потребно време", истакао је он.

(Times of IsraelReuters)

Опширније Краће

Саливан: Треба усагласити много детаља за постизање споразума о прекиду ватре у Гази

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан изјавио је да је потребно да велики број детаља буде усаглашен како би се обезбедио договор између Израела и Хамаса о прекиду ватре у Појасу Газе и ослобађању талаца.

Оценио је да то не значи да је постизање договора веома далеко јер је, како је навео, најважније да све стране приступе преговорима са добром вољом за постизање споразума.

Саливан је рекао новинарима да није дошло до промене у одлуци САД да паузирају испоруку бомби од око 900 килограма Израелу.

Он је најавио да ће амерички председник Џозеф Бајден ускоро дати најновије информације о преговорима о прекиду ватре у Појасу Газе.

Указао је да ће операције у привременом пристаништу на обали Средоземног мора, које је направљено за испоруку хуманитарне помоћи за Појас Газе, бити завршене ускоро и да ће фокус са испоруке помоц́и бити померен на њену дистрибуцију широм палестинске енклаве.

Катарски и египатски посредници, уз подршку САД, појачали су напоре ове седмице да се закључи споразум о прекиду ватре који има за циљ окончање рата у Појасу Газе и ослобађање израелских талаца које држи Хамас.

Бајден је крајем маја детаљно изнео предлог за прекид ватре у три фазе, ослобађање талаца које држи Хамас и палестинских затвореника из Израела, повлачење Израела из Појаса Газе и обнову енклаве. Хамас је прихватио кључни део америчког плана, одустајући од захтева да се Израел прво обавеже на трајни прекид ватре пре потписивања споразума.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху инсистира на томе да споразум не сме да спречи Израел да настави борбе док се не испуне његови ратни циљеви, односно потпуно уништење Хамаса.

(Times of Israel, Reuters)

Опширније Краће

Израел: У УНРВА ради 100 оперативаца Хамаса

Израелско Министарство спољних послова тврди да је у Агенцији УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) запослено 100 терориста оперативаца Хамаса и затражило од те организације да их одмах отпусти.

У писму шефа бироа за Блиски исток израелског Министарства спољних послова Амира Вајсброда наводи се да је присуство терориста Хамаса у УНРВА "континуирани разлог за забринутост" израелских званичника, преноси Фокс њуз.

"Протеклих месеци Израел је открио да је УНРВА у Појасу Газе запослила на стотине терориста, претежно припадника Хамаса и Палестинског исламског џихада (ПИЈ), а неки од њих заузимају високе позиције у организацији УН или у Хамасу", каже се у писму.

Вајсброд је додао да је у писму приложен документ са именима 100 припадника Хамаса који су тренутно запослени у УНРВА у Гази.

Он је навео да је то само мали део терориста оперативаца које запошљава та организација УН, као и да ће у будућности обелоданити још њихових имена.

"Израел очекује од ваше организације да одмах отпустите сваког припадника Хамаса или ПИЈ, а њихов рад у УНРВА представља ризик по безбедност Израела и представља кршење принципа неутралности", указао је у писму, додајући да ће списак са именима бити упућен и главним донаторима УНРВА.

Израелска влада је у више наврата слала документе и фотографије са доказима да терористи Хамаса раде у организацији УН, а ова агенција је раније прихватала аутентичност тих информација.

У јануару је генерални комесар УНРВА Филип Лазарини саопштио да је отпустио чланове особља који су учествовали у нападима Хамаса на Израел 7. октобра и покренуо истрагу тим поводом.

Лазарини је, међутим, недавно одбацио критике Израела на рачун своје организације, наводећи да та земља сада жели да оконча операције УНРВА, и да ће, ако се не супротставе, следеће на реду бити друге међународне агенције и организације УН што би додатно поткопало мултилатерални систем.

(Fox News)

Опширније Краће

Израелски ловци гађају положаје Хезболаха у Либану

Израелски борбени ловци гађају положаје Хезболаха на југу Либана, а мете су зграде које користи та либанска група, саопштава израелска војска.

"Међу метама биле су војне зграде које користи група у областима Јарин, Рамија Eл Џибин и Тир Харфа", наводи израелска војска.

(Times of Israel)

Опширније Краће

САД издвојиле још 100 милиона долара помоћи за Палестинце у Гази и на Западној обали

САД су издвојиле додатних 100 милиона долара помоћи за Палестинце у Појасу Газе и на окупираној Западној обали, саопштила је америчка Агенција за међународни развој (УСАИД).

У саопштењу се наводи да ће та средства бити уплаћена за финансирање помоћи Светског програма за храну (WFP) Уједињених нација, као и за логистичку подршку за сигурну и ефикасну испоруку хуманитарне помоћи за Палестинце у Појасу Газе.

Истиче се да су САД након најновије помоћи УСАИД-а, Палестинцима од почетка рата у Појасу Газе упутиле помоћ од више од 774 милиона долара.

Агенције за помоћ саопштиле су да помоћ не стиже до Палестинаца у Појасу Газе због лоше безбедносне ситуације.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Ердоган: Бајден и САД саучествују у ратним злочинима Израела

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да амерички председник Џозеф Бајден и његова администрација саучествују у, како је навео, ратним злочинима Израела и кршењу међународног права у конфликту у Гази.

Он је истовремено у интервјуу Њусвику позвао на санкције против Израела. Ердоган је казао да израелско "брутално убијање" цивила у ударима на болнице и центре за прикупљање помоћи представља ратне злочине.

Он је додао да се САД, међутим, не обазиру на то и пружају Израелу највећу подршку.

Турски лидер је казао да је право питање које се поставља у овом тренутку ко ће и какве санкције увести Израелу због кршења међународних закона, али да на то нико не даје одговор.

Говорећи о срдачним односима Турске са Русијом и Кином и недавним контактима са групом БРИКС и Шангајском организацијом за сарадњу, Ердоган је казао да Анкара спроводи такву дипломатију која не може да искључи контакте са актерима изван Запада.

"Ми смо непоколебивљиви савезник НАТО-а, али сматрамо да то не омета нашу способност да успоставимо позитивне односе са земљама као што су Кина и Русија", поручио је он.

(Reuters)

Опширније Краће

Хамас: Немамо нове информације о преговорима

Посредници нам још нису пренели нове информације у вези са преговорима о прекиду ватре у Појасу Газе, саопштио је Хамас.

Палестинска група, такође, оптужила је Израел да "одуговлачи" да би добио на времену и спречио тренутну рунду преговора.

(Reuters)

Опширније Краће

Галант са Мекгурком о споразуму за пуштање талаца и испоруци оружја

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је да се у Тел Авиву састао са америчким изаслаником за Блиски исток Бретом Мекгурком с којим је разговарао о напретку у постизању споразума о ослобађању талаца из Газе.

Галант је навео да је било речи и о "испоруци критичне муниције, од чега ће део у наредним данима бити послат Израелу".

(Reuters)

Опширније Краће

За 24 сата страдало 50 Палестинаца, од 7. октобра 38.345

Најмање 38.345 Палестинаца је убијено, а 88.295 њих је повређено у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази, које води Хамас.

Око 50 Палестинаца је убијено, а 54 су рањена у протекла 24 сата, додало је Министарство.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Убили смо одговорне за напад из Рафе

Израелска војска (ИДФ) саопштила је да је убила терористе који стоје иза ракетног напада који је био усмерен из Рафе ка израелским пограничним заједницама.

У нападу је лансирано пет ракета, а све су оборене помоћу израелског одбрамбеног система "гвоздена купола". 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Наређење становницима града Газе да се евакуишу

Израелска војска је поручила свим становницима града Газе да се евакуишу, због појачаних операција на северу града.

На лецима који су бачени из авиона пише да сви становници града напусте ту "опасну борбену зону", преко одређених сигурних рута.

УН су саопштиле да су дубоко забринуте због издатих наређења за евакуацију. 

Процењује се да у граду Гази и даље живи више од четврт милиона људи.

(BBC)

Опширније Краће

Испаљено пет ракета из Рафе на Израел

Израелска војска саопштила је да је пресрела пет ракета које су испаљене из области Рафе на југ Израела.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Убијена два хамасовца, нађено складиште оружја у објекту УНРВА

Израелска војска саопштила је да је убила два оперативца Хамаса у нападу на централни део Појасе Газе.

ИДФ, такође, наводи да је у објекту Агенције Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА) пронашла велике количине оружја, укључујући дронове, гранате и снајперске пушке.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Стармер и Бајден разговарaли о прекиду ватре

Британски премијер Кир Стармер и амерички председник Џозеф Бајден на састанку у Белој кући разговарали су о важности постизања споразума о "тренутном" прекиду ватре у Појасу Газу.

Двојица лидера навела су да је споразум потребан због пуштања израелских талаца и испоруке хуманитарне помоћи Појасу Газе.

(Reuters)

Опширније Краће

Кирби: Опрезно смо оптимистични по питању преговора

Портпарол за националну безбедност Беле куће Џон Кирби изјавио је да су Сједињене Америчке Државе "опрезно оптимистичне" у погледу преговора о прекиду ватре у Гази.

"Опрезно смо оптимистични, али мислимо да ствари иду у добром смеру. И даље постоје празнине између две стране (Израела и Хамаса), али верујемо да се могу сузити, а то је оно што (изасланик Беле куће за Блиски исток) Брет Мекгурк и директор ЦИА Бил Бернс тренутно покушавају да ураде", рекао је Кирби за Си-Ен-Ен

(CNN)

Опширније Краће

Израелска војска саопштила је да је извела низ војних акција на територији Либана. На северу је испаљено 30 ракета, док је авион ИДФ-а погодио локацију Хезболаха у централном делу Либана.

Два израелска цивила погођена су у ракетном нападу на Голанску висораван.

У исто време, завршен је двонедељни напад у насељу Шеџаја у граду Гази, током којег је срушено осам главних тунела и убијено више од 150 наоружаних људи.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је америчком изасланику да је посвећен обезбеђивању споразума о прекиду ватре у Гази, под условом да се поштују црвене линије Израела.

Министарство спољних послова Француске забринуо је извештај у којем је наведено да је израелска ракета пала на камп у јужној Гази, где су се у једној школи цивили окупили да гледају фудбалску утакмицу.

Нови британски министар спољних послова Дејвид Леми позвао је на тренутни прекид ватре у Гази и ослобађање свих талаца, рекавши да рат траје "предуго“.

Читај ми!