Извор: РТС

ИДФ: У рацији у Шеџаји убијено више од 150 нападача, Хезболах: Ако Хамас постигне споразум и ми прекидамо нападе

Сукоб Израела и Хамаса – 279. дан. Израелска војска саопштава да је 30 ракета испаљено из Либана на северни део Израела. Насралах наводи да ће Хезболах, ако дође до помака у текућим преговорима између Израела и Хамаса који резултирају прекидом ватре у Гази, "такође прекинути“ своје нападе на Израел "без икакве расправе или преговора".

Надап ИДФ-а у Јужном Либану

Неколико оперативаца Хезболаха који су раније примећени како улазе у зграду у јужном Либану, били су мета ваздушног напада, саопштила је израелска војска.

Оперативце су идентификовале трупе 228. бригаде „Алон” помоћу дрона. Недуго касније у зграду је ударио борбени авион.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Галант за договор о пуштању 120 талаца

Министар одбране Јоав Галант рекао је да су трупе ИДФ које делују у Гази створиле „ограничене могућности” за Израел да постигне договор са Хамасом како би олакшао повратак 120 талаца које држи та терористичка група.

Говорећи на церемонији доделе диплома на колеџу за националну одбрану Израела, Галант је рекао да су одлучне акције безбедносног система створиле услове за повратак талаца.

Галант наводи да је постизање договора о таоцима уз војну операцију у Гази за уништавање Хамасових способности достојна, исправна и неопходна ствар.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Сумирање штете након рације у Шеџаји

Палестинци су прегледали штету коју је проузроковала израелска војна копнена операција након што су се израелске снаге повукле из делова насеља Шеџаја на истоку града Газе.


Израелска војска саопштила је да су њене трупе завршиле двонедељну операцију у Шеџаји, где су уништиле осам тунела у којима се налазило оружје и комуникациона опрема.

(Reuters)

Опширније Краће

Завршена рација у насељу Шеџаја, ИДФ: убијено више од 150 наоружаних нападача

ИДФ јe саопштила да је завршила свој двонедељни напад у насељу Шеџаја у граду Гази, током којег је срушено осам главних тунела и убијено више од 150 наоружаних људи.

Објављује нове снимке на којима се види један од тунела и како га уништава елитна јединица Јахалома.

Протеклог дана у Шеџаји су уништена два тунела, чиме је укупан број у току операције повећан на осам, према ИДФ-у.

(Тimes of Israel)

Опширније Краће

Породице талаца кренуле су на прву етапу четвородневног марша

Породице талаца кренуле су на прву етапу четвородневног марша од Тел Авива до Јерусалима како би позвале на договор о таоцима.

Организатори марша су касно поподне добили дозволу за наставак прве деонице руте и апелују да им се одобри и преостали дани.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Насралах: Сукоби на либанској граници успешно одвратили Израел од текућег рата против Хамаса у Гази

Шеф Хезболаха Хасан Насралах каже да је циљ терористичке групе током последњих девет месеци скоро свакодневних напада на северни Израел да "материјално, финансијски и психички исцрпи непријатеља", и тврди да је то и постигла.

Говорећи на комеморацији високог званичника Хезболаха Мохамеда Насера, који је убијен у израелском нападу прошле недеље, Насралах тврди да су сукоби на либанској граници успешно одвратили Израел од текућег рата против Хамаса у Гази. Ситуација на северу Израела "натерала их је да схвате да ако желе да престане, морају да зауставе агресију у Гази", додаје он.

Насралах наводи да ће Хезболах, ако дође до помака у текућим преговорима између Израела и Хамаса који резултирају прекидом ватре у Гази, "такође прекинути“ своје нападе на Израел "без икакве расправе или преговора".

(TImes of Israel)

Опширније Краће

Израелска војска гранатирала локације сиријске војске због кршењена споразума из 1974. године.

ИДФ наводи да су њихови тенкови и артиљерија гранатирали локације сиријске војске у јужној Сирији које су прекршиле споразум о раздруживању из 1974. године.

Израелска војске сматра сиријску војску одговорном за све што се дешава на њеној територији и неће дозволити покушаје кршења споразума.

Споразума о раздруживању између Израела и Сирије потписан је 1974, којим је окончан рат Јом Кипура.

Опширније Краће

Француску забринуо напад на школу у кампу у Гази

Министарство спољних послова Француске изражава озбиљну забринутост у вези са извештајима у којима је наведено да је било неколико израелских ваздушних напада на школе у којима су смештена расељена лица у Гази, укључујући и школу Агенције Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРWА) и школу која је повезана са латинским патријархом у Јерусалиму.

Такође, Француску је забринуо и извештај у којем је наведено да је израелска ракета пала на камп у јужној Гази где су се цивили окупили да гледају фудбалску утакмицу у школи.

Палестински здравствени званичници саопштили су да је најмање 29 људи, углавном жена и деце, погинуло у јучерашњем израелском ракетном нападу на подручје у близини града Кан Јуниса.

(Reuters)

Опширније Краће

Нетанјаху: Предан сам споразуму о прекиду ватре ако се поштују црвене линије

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је америчком изасланику да је посвећен обезбеђивању споразума о прекиду ватре у Гази под условом да се поштују црвене линије Израела, саопштила је Нетанјахуова канцеларија.

Нетанјаху се у Јерусалиму састао са изаслаником САД за Блиски исток Бретом Мекгурком.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: 30 ракета испаљено из Либана

Израелска војска саопштила је да је 30 ракета испаљено из Либана на север Израела.

У нападу није било повређених, наводи ИДФ.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Број страдалих Палестинаца порастао на 38.295

Више од 38.295 Палестинаца је убијено, а 88.241 је рањен у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса.

Израелска војска претходно је навела да се број страдалих војника ИДФ-а повећао на 327.

(Reuters, Times of Israel)

Опширније Краће

Ганц: Фокус ИДФ-а у марту требало је да буде преусмерен на Хезболах

Лидер опозиционе партије Национално јединство Бени Ганц изјавио је да је тражио да фокус израелске војске буде пребачен на Хезболах на северној граници у марту, у време док је још био министар у ратној влади.

"Требало је да оперативни напори у марту буду преусмерени на север, као што смо тражили", рекао је Ганц на годишњој конференцији о економској политици у Институту Арон, додајући да је висока цена повратка талаца заточених у Гази неопходна.

Ганц је указао да Израел не може себи да дозволи наставак сукоба на северу и губитак још једне године.

Додао је да је дошло време да се одреде војни циљеви и инфраструктура у Либану чији је Хезболах део, као и да Либан преузме одговорност. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Галант: Око 60 одсто хамасоваца убијено за девет месеци рата

Министар одбране Израела Јоав Галант изјавио је да је 60 одсто припадника Хамаса убијено после девет месеци рата у Појасу Газе.

"Вратили смо половину талаца и одлучни смо да вратимо остале. Безбедносни естаблишмент је одлучан да оствари циљеве рата", навео је Галант.

Галант је, такође, обећао је да ће 3.000 ултраортодоксних војника бити регрутовано у војску до следећег лета. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Двоје погинуло у нападу на Голанску висораван

Два израелска цивила су погинула у јучерашњем ракетном нападу на Голанску висораван, саопштила је израелска полиција.

Напад Хезболаха на Израел са око 40 пројектила, изведен је неколико сати након што је један од његових оперативаца убијен у наводном израелском нападу у Сирији.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Упад ИДФ-а у просторије УНРВА у граду Гази

Израелска војска саопштила је да су њене трупе током протеклог дана упале у просторије Агенције Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА) због сумње да су их користили припадници Хамаса и Исламског џихада.  

ИДФ наводи да су током упада убиле и притвориле више наоружаних нападача и пронашле велику количину оружја.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Погођена локација Хезболаха у централном делу Либана

Израелска војска саопштила је да је њен авион погодио локацију Хезболаха у централном делу Либана.

Војска је у саопштењу навела да гађа систем ПВО Хезболаха.

Израелске снаге су протеклих недеља гађале циљеве на југу и југоистоку Либана.

(Reuters)

Опширније Краће

Десетине Палестинаца је убијено и повређено у израелском ваздушном нападу који је погодио шаторе у којима су смештене расељене породице, испред школе у ​​Абасану у јужном делу Газе, саопштио је палестински Црвени полумесец.

Израелске снаге убиле су 13-годишњег палестинског дечака у близини града Рамале на Западној обали, саопштило је палестинско министарство здравља.

ИДФ саопштава да је из Либана лансирано око 40 ракета на Голанску висораван у последњем баражу, а да је једна од ракета директно погодила аутомобил, тешко ранивши мушкарца и жену.

Израелски министар одбране Јоав Галант одобрио је план почетака регрутације ултраортодоксних Јевреја у израелску војску.

У израелском нападу на избеглички камп Буреиџ у централном делу Појаса Газе погинуло је девет особа, укључујући најмање петоро деце, пренели су регионални медији.

Израелске трупе, које делују у насељу Шеџаја у Гази, срушиле су шест тунела Хамаса и палестинског Исламског џихада усред најновије тамошње операције.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће на самиту лидера НАТО-а у Вашингтону на дневни ред ставити и "масакре против палестинског народа у Гази".

Читај ми!