Извор: РТС

Хамас: Убијено 29 особа у удару ИДФ-а на камп за расељене; Галант: Одобрен план регрутације ултраортодоксних Јевреја

Сукоб Израела и Хамаса – 278. дан. Двадесетдевет Палестинаца је убијено у израелском удару који је погодио шаторе у којима су смештене расељене породице испред школе у ​​Абасану у јужној Гази, саопштава Хамас. Израелска војска саопштава да је из Либана лансирано око 40 ракета на Голанску висораван у последњем баражу. Израелски министар одбране Јоaв Галант одобрио је план почетака регрутације ултраортодоксних Јевреја у израелску војску.

Хути гађали брод под заставом САД у Арапском мору

Јеменска милитантна група Хути саопштила је да је гађала брод ''Маерск Сентоса'' у Арапском мору, користећи неколико балистичких и крилних пројектила.

''Амерички брод Маерск Сентоса гађан је у Арапском мору од стране поморских снага и ракетних снага (Хута) у заједничкој операцији”, рекао је Јахја Сареа, војни портпарол јеменске груп.

Сареа је додао да је група гађала брод ''Маратхополис'' у Арапском мору и брод МСЦ ''Патнарее'' у Аденском заливу са више дронова.

Раније данас, бродска компанија Маерск саопштила је да је једно од њених пловила, ''Маерск Сентоса'', пријавило да је гађан летећим објектом на северу Аденског залива.

Компанија Маерск је за Ројтерс саопштила да није пријављено да је било повређених чланова посаде нити штете на броду или терету.

Портпарол компаније са седиштем у Копенхагену рекао је да је брод у питању једно од њених пловила под заставом САД који плови за подружницу Маерска.

Истовремено, Агенција за управљање трговачким поморским операцијама Велике Британије (УКМТО) навела је да је капетан неименованог трговачког брода пријавио експлозију у близини брода око 180 наутичких миља источно од јеменског Ништуна.

УКМТО је додао да су брод и његова посада безбедни.

Милитанти Хути од новембра нападају бродове у Црвеном мору, мореузу Баб ал-Мандаб и Аденском заливу из, како тврде, солидарности са Палестинцима у Појасу Газе.

(Reuters)

Опширније Краће

Хамас: У нападу на Кан Јунис убијено 29 Палестинаца

Двадесет девет Палестинаца је убијено у израелском нападу на камп расељених породица испред школе у граду Абасану, источно од Кан Јуниса на југу Појаса Газе, саопштио је директор владине прес-службе коју води Хамас.

(Ројтерс)

Палестински Црвени полумесец: Десетине убијено и повређено у нападу ИДФ-а на камп у Абасану

Десетине Палестинаца је убијено и повређено у израелском ваздушном нападу који је погодио шаторе у којима су смештене расељене породице испред школе у ​​Абасану у јужном појасу Газе, саопштио је палестински Црвени полумесец.

(Reuters)

Газа: Израелске снаге убиле 13-годишњег дечака

Израелске снаге убиле су 13-годишњег палестинског дечака у близини града Рамале на Западној обали, саопштило је палестинско министарство здравља.

Израелска војска саопштава да је пуцала на Палестинце који су бацали камење на возила.

Дечак je упуцан у граду Деир Абу Масх'ал на окупираној Западној обали.

Званична палестинска новинска агенција ВАФА известила је да су израелске снаге отвориле ватру на више деце, пуцајући и тешко ранивши Захрана.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Око 40 ракета испаљено на Голанску висораван

Израелска војска саопштава да је из Либана лансирано око 40 ракета на Голанску висораван у последњем баражу.

Једна од ракета је директно погодила аутомобил у близини раскрснице Нафах, тешко ранивши мушкарца и жену, кажу здравствени радници.

(Times of Israel)

Министар одбране Израела одобрио план регрутације ултраортодоксних Јевреја

Израелски министар одбране Јоав Галант одобрио је план почетака регрутације ултраортодоксних Јевреја у израелску војску.

Ројтерс преноси да ће такав потез вероватно додатно заоштрити односе унутар разуларене десничарске коалиције Бенјамина Нетанјахуа.

Влада Нетанјахуа се ослања на две ултраортодоксне странке које се жестоко противе плановима регрутације.

Раније су ултраправославни мушкарци били изузети на верским основама, али израелска војска настоји да ојача своје редове након девет месеци рата у Појасу Газе, пише британска агенција.

(Reuters)

Опширније Краће

Гардијан: У израелском нападу на возило Хезболаха у Сирији погинуле две особе

Двоје људи је погинуло у израелском нападу на возило Хезболаха у Сирији, пише Гардијан.

Наводи се да је напад извршен у селу у близини Дамаска у Сирији, недалеко од либанске границе, саопштио је ратни посматрач.

(The Guardian)

 

Опширније Краће

Израелски напад на избеглички камп Буреиџ, погинуло деветоро људи

У израелском нападу на избеглички камп Буреиџ у централном делу Појаса Газе погинуло је девет особа, укључујући најмање петоро деце, пренели су регионални медији.

Локални извори су потврдили агенцији Вафа да су израелске бомбе циљале окупљање цивила близу кружног тока Абу Расас у кампу Буреиџ, преноси Ал Џазира.

Број цивила погинулих данас у Појасу Газе од раних јутарњих сати попео се на 26, пренела је агенција Вафа, наводећи да је више десетина људи рањено.

(Танјуг, Al Jazeera)

Опширније Краће

Израелски напад на ауто-путу Бејрут–Дамаск, близу граничног прелаза

Либански медији извештавају о израелском ваздушном нападу на возило на ауто-путу Бејрут–Дамаск, у близини контролног пункта између Либана и Сирије.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Пезешкијан: Политика Ирана према Израелу остаје иста

Новоизабрани председник Ирана Масуд Пезешкијан изјавио је да став Ирана према Израелу остаје исти и да покрети отпора широм региона неће дозволити наставак "израелске злочиначке политике" према Палестинцима.

"Исламска Република увек је подржавала отпор народа у региону против нелегитимног ционистичког режима", навео је Пезешкијан у поруци лидеру либанске групе Хезболах, коју подржава Иран, Хасану Насралаху, преноси Ројтерс.

Израел за сада није коментарисао Пезешкијанове изјаве.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ срушио шест тунела у Шеџаји

Израелске трупе које делују у насељу Шеџаја у Гази срушиле су шест тунела Хамаса и палестинског Исламског џихада усред најновије тамошње операције.

Најмање још три тунела су лоцирана и у процесу су мапирања и рушења.

ИДФ сматра да је један од уништених тунела „главни“ тунел Исламског џихада у граду Гази. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Испаљена ракета на пограничне градове у Гази

Једна ракета лансирана је из Рафаха у јужној Гази на заједнице у јужном Израелу.

Према ИДФ-у, ракету је оборила Гвоздена купола, а повређених нема.

(Times of Israel)

Опширније Краће

У пограничним градовима Газе оглашавају се сирене

Сирене у бројним заједницама у близини границе са Газом упозоравају на долазећу ракетну ватру.

Упозорења се чују у Авшалому, Јевулу и Јетеду.

(Тimes of Israel)

Опширније Краће

Ердоган: На дневни ред самита ставићемо масакре против Палестинаца у Гази

Председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће на самиту лидера НАТО-а у Вашингтону на дневни ред ставити и "масакре против палестинског народа у Гази".

Ердоган је на конференцији за новинаре на аеродрому Есенбога пре свог одласка у Вашингтон подсетио да су у Дохи били веома озбиљни преговори о прекиду ватре у Гази.

"Ти кораци нису завршени. Наравно, ми стрпљиво пратимо процес. За кратко време ћемо добити резултат који очекујемо", рекао је Ергдоган.

(Танјуг, Анадолија)

Опширније Краће

Десетине наоружаних људи убијено у Гази

Израелски војници су до сада убили десетине наоружаних људи у новој операцији која је покренута јуче у Гази, саопштио јр ИДФ.

У нападу који је извела 99. дивизија, војска наводи да су снаге такође пронашле оружје.

ИДФ је саопштила да је покренула операцију у јужним и западним четвртима града Газе након што је идентификовала инфраструктуру Хамаса и палестинског Исламског џихада и оперативце у тој области.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ ће тестирати системе сирена у Шаалу и Кацрину

ИДФ каже да ће одржати тестирање система сирена у северним локалитетима Шаал и Кацрин.

Сирене ће се огласити у Шаалу у 11.05 и Кацрину у 14.05.

У случају стварног напада, сирене ће се огласити два пута, каже војска.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израел на опрезу од напада на јужној граници

Израелска војска саопштила је да је послала борбени авион да пресретне, како је наводи, "сумњиву ваздушну мету" која се приближава јужном Израелу са истока.

Војска је, у саопштењу, рекла да мета није прешла на територију Израела.

Опширније Краће

Израел изводи ваздушни напад у близини сиријског Банијаса

Израел је покренуо ваздушни напад на локацију у близини сиријског града Банијаса који је проузроковао материјалне губитке, саопштила је сиријска државна новинска агенција позивајући се на војни извор.

(Reuters)

Опширније Краће

Израелске снаге су током јучерашњег дана извеле један од најснажнијих напада на град Газу од 7. октобра, у којем су страдале десетине људи, тврде из Служба за хитне случајеве у палестинској енклави. 

Министарство здравља у Гази је, истовремено, навело да је најмање 38.193 Палестинца страдало, а  87.903 су повређена у израелским нападима од почетка сукоба.

Палестинска група Хамас је, такође, саопштила да израелски премијер Бенјамин Нетанјаху усред текућих разговора са посредницима поставља препреке преговорима о прекиду ватре.

Са друге стране, Нетанјаху је објавио четири ставке о којима с Хамасом не може да се преговара, укључујући и то да споразум мора да омогући Израелу да се врати борбама све док не постигне циљеве рата.

За то време, Хезболах је оценио да ће Израелу бити потребне деценије да се опорави од њихових напада који имају за циљ, тврди, да заштите национално достојанство и територијални интегритет Либана.

Читај ми!