Смотрич: Споразум са Хамасом био би раван поразу; стотине камиона са помоћи чекају да уђу у Газу

Сукоб Израела и Хамаса – 276. дан. Снажни удари ИДФ на град Газу, тенкови продиру из три правца. Палестинске власти саопштиле су да су од 7. октобра у Гази убијене 38.193 особе. Израелски министар финансија Безалел Смотрич оценио је да би споразум са Хамасом био раван поразу. Стотине камиона са хуманитарном помоћи чекају да уђу у Газу.

Бела кућа: И даље има размимоилажања између Израела и Хамаса по питању споразума

Високи амерички званичници налазе се у Каиру на разговорима о постизању примирја између Израела и Хамаса, али и даље постоји размимоилажења између две стране, рекао је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

Кирби је рекао да су директор ЦИА-е Бил Бернс и амерички изасланик за Блиски исток Брет Мекгурк били у Египту, где су се састали са својим египатским, израелским и јорданским колегама, додајући да ће се у наредних неколико дана поново састати.

(Reuters)

Опширније Краће

Ханије: Израелске акције могли би да врате преговоре на почетак

Вођа Хамаса Исмаил Ханије рекао је да би војне акције Израела у Гази могле да врате преговоре о прекиду ватре на почетак.

Ханије је рекао да сматра да су израелски премијер Бенјамин Нетанјаху и Израел у потпуности одговорни за потенцијални крах преговора.

(Reuters)

Опширније Краће

Хезболах: Израел се деценијама неће опоравити од наших напада

Израелу ће бити потребне деценије да се опорави од напада Хезболаха, поручио је шеф политичког крила ове либанске групе Мохамед Рад у парламенту.

"Израелско друштво се урушава и видимо последње фазе наводног уједињеног друштва", оценио је Рад.

Додао је да операције Хезболаха имају за циљ заштиту националног достојанства и територијалног интегритета Либана, као и да покушаји групе да се супротстави Израелу нису узалудни.

(Танјуг)

Опширније Краће

Хамас: Нетанјаху поставља препреке пред преговоре

Палестински Хамас је саопштио да израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поставља препреке пред преговоре о прекиду ватре у Појасу Газе.

Група је позвала посреднике у текућим преговорима о прекиду ватре да стану на пут "маневрима и злочинима" Нетанјахуа.

(Reuters)

Опширније Краће

Израел близу краја истраге о нападима Хамаса 7. октобра

Израелска војска саопштила је да је близу завршетка своје оперативне истраге о нападима Хамас 7. октобра на југ Израела.

ИДФ наводи да ће налази прво бити представљени заједницама дуж границе са Газом које су нападнуте, као и породицама талаца, након чега ће бити јавно објављени.

(Reuters)

Опширније Краће

Иран: Израел ће се суочити са последицама напада на Либан

Портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани изјавио је да ће Израел сносити последице сваког напада на Либан.

"Одбрана Либана је основни принцип за Иран. Иран неће оклевати да подржи Либан и заштити његову безбедност када је то потребно. Израел ће сносити последице сваког напада на Либан", навео је Канани. 

(Guardian)

Опширније Краће

Ново упозорење становницима Газе на евакуацију

Израелска војска је данас издала ново наређење Палестинцима који живе у подручју Газе да се евакуишу.

Наређење се односи на становнике четврти Сабра, Тел ел Хава, Римал и Дараџ.

Становницима је наређено да се упуте у “хуманитарну зону” која се налази у ел Малавију, подручју на јужном крају Појаса Газе које се претходно нашло на удару израелске војске.

Најновије наређење за евакуацију уследило је у тренутку док израелске оружане снаге појачавају нападе на Газу.  

(Танјуг)

Опширније Краће

Нетанјаху објавио списак од четири захтева о којима не може да се преговора

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху објавио је четири услова о којима не може да буде преговора, како би се постигао било какав споразум са Хамасом о прекиду ватре или ослобађању талаца, укључујући гаранције да Израел може наставити борбе до постизања коначног ратног циља.

Међу четири израелска захтева која је навео кабинет Нетанјахуа, први гласи да потенцијални договор мора да "омогући Израелу да се врати борбама све док не постигне све циљеве рата".

Такође, мора да обезбеди да споразум не омогући шверц оружја из Египта у Газу, као ни "повратак хиљада наоружаних терориста на север Појаса Газе".

Наводи се и да план по којем Израел може да врати таоце кући, не сме да угрози друге циљеве рата.

Оваква објава Нетанјахуа у кључној фази уочи наставка преговора изазвала је негодовање у Израелу, али и међу преговарачима, при чему неки оптужују премијера да настоји да саботира постигнут напредак.

Објављивање ових услова уследило је док се израелски преговарачки тим припрема на пут у Каиро и Доху да би разговарао о ослобађању талаца касније ове недеље.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Стотине камиона са хуманитарном помоћи чекају да уђу у Газу

Стотине камиона заглављено је на египатском путу, неки готово два месеца, чекајући дозволу да испоруче прекопотребну храну и воду у ратом разорену Газу.

Око 50 километара од границе са Газом, камиони који превозе брашно, воду и другу помоћ нижу се прашњавим путем у оба смера. Возачи кажу да су чекали неколико недеља на страшној египатској врућини.

Хуманитарне организације упозоравају да постоји велики ризик од глади широм опкољене обалне територије.

Возачи кажу да су морали да бацају храну.

"Натоварили смо још једну пошиљку и ево опет стојимо и само Бог зна да ли ће овај товар стићи пре истека рoка трајања намирница", рекао је возач камиона Елсаид ел Набави.

Израелска војска започела је офанзиву на Рафу у јужној Гази у мају. Од тада је затворен истоимени прелаз између Газе и Египта, који је виталан за цивиле, шреко којег се врши испорука помоћи и евакуација пацијената.

(Reuters)

Опширније Краће

Смотрич: Споразум са Хамасом био би раван поразу

Израелски министар финансија Безалел Смотрич рекао је да би споразум о прекиду ватре и ослобађању талаца представљао пораз Израела и да он не жели да буде део тога.

"То би био пораз и понижење Израела“, рекао је Смотрич на састанку странке коју води, а која је део владајуће коалиције премијера Бенјамина Нетанјахуа.

(Reuters)

Опширније Краће

Палестинске власти: Од 7. октобра у Гази убијене 38.193 особе

Најмање 38.193 Палестинца убијено je у израелској војној офанзиви од 7. октобра, а 87.903 је рањено, саопштило је у Mинистарство здравља у Гази.

Како се наводи, у последња 24 сата погинуло је укупно 40 Палестинаца.

(Reuters)

Опширније Краће

Снажни удари ИДФ на град Газу, тенкови продиру из три правца

Израелске снаге бомбардовале су град Газу рано јутрос, а колоне тенкова напредовале су у срце града из три правца, што је, како су становници рекли, један од најтежих напада на палестинској територији од почетка рата.

То је натерало хиљаде људи да напусте своје домове у потрази за сигурнијим склоништем, које је многима било немогуће пронаћи, а неки су спавали поред пута.

Служба за хитне случајеве Газе саопштила је да верује да је на десетине људи погинуло, али тимови хитне помоћи нису успели да дођу до њих због офанзива које су у току у Дараџу и Туфи на истоку и Тел Ал-Хави, Сабри и Рималу даље на западу.

Становници су рекли да су квартови града Газе, који се налазе на северу Газе, бомбардовани током целе ноћи до раних јутарњих сати. Како додају, неколико вишеспратница је уништено.

Један израелски тенковски напад гурнуо је цивиле ка западном путу у близини Медитерана, рекли су очевици Ројтерса.

Израелска војска је у саопштењу навела да припрема операцију против милитантне инфраструктуре у Појасу Газе и да је из строја избацила више од 30 бораца.

ИДФ тврди да је упозорио цивиле на своје операције и да ће бити отворена рута како би цивили могли да се евакуишу из погођених подручја.

У саопштењу се истиче да се борци Хамаса и савезничке групе Исламски џихад крију иза цивилне инфраструктуре како би напали израелске снаге.

(Reuters)

Опширније Краће

Нови напад ИДФ на положаје Хезболаха у Либану

Израелска војска саопштила је да је покренула више ваздушних и артиљеријских напада током ноћи на, како је рекла, војне циљеве Хезболаха у Либану.

Удари су уследили након што је милитантна група коју подржава Иран саопштила у недељу да је извела напад дроном на Голанску висораван.

(Reuters)

Опширније Краће

Америчка војска: Четири дрона јеменских Хута оборена у протекла 24 часа

Централна команда америчке војске саопштила је да су њене снаге у протекла 24 сата уништиле две беспилотне летелице јеменских Хута, док су савезничке снаге уништиле још два дрона изнад Аденског залива.

"Утврђено је да ови системи представљају непосредну претњу америчким, коалиционим снагама и трговачким бродовима у региону. Ове акције су предузете да би се заштитила слобода пловидбе и учиниле међународне воде безбеднијим и сигурнијим за америчке, коалиционе и трговачке бродове“, наводи се у саопштењу.

(Reuters)

Опширније Краће

Серија експлозија затресла је насеља са обе стране израелско-либанске границе. 

Хезболах је испалио 60 ракета ка Израелу, након што је истакнути припадник те групе убијен у нападу израелске беспилотне летелице на североистоку Либана. Рањени су војник и два цивила, укључујући једног америчког држављана.

Нове жртве и у Појасу Газе. За 24 сата, широм те палестинске енклаве у израелским нападима убијено је 55 Палестинаца, а 123 рањено.

Међу страдалима је и заменик министра владе Хамаса Ихаб Ал Хусеин.

На дипломатском плану, Хамас чека на одговор Израела на свој предлог за прекид ватре и ослобађање талаца у Појасу Газе.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поручује да споразум о прекиду ватре мора да омогући Израелу да настави борбу док не постигне своје ратне циљеве.

Из УН-а упозоравају да се покољ у Гази може зауставити само наметањем мира Израелу.

Демонстранти су блокирали низ кључних ауто-путева и путева у Тел Авиву, захтевајући превремене изборе и хитан договор о ослобађању талаца из Газе.

Читај ми!