Извор: РТС

Израелски напад на школу УН-а у Нусеирату, погинуло 16 цивила; ИДФ тврде да су циљале милитанте

Сукоб Израела и Хамаса – 274. дан. Најмање 16 цивила је погинуло, а на десетине је повређено у израелском нападу на школу УНРВА у избегличком кампу Нусеират у Појасу Газе, саопштило је Министарство здравља Газе. ИДФ тврде да су циљале милитанте. Хамас је прихватио предлог САД о преговорима о израелским таоцима, рекао је за Ројтерс извор Хамаса.

Десетине хиљада људи на протесту против рата у Гази у Лондону

Десетине хиљада демонстраната се окупило у Лондону позивајући на хитан прекид ватре у Појасу Газе, а четворо људи је ухапшено због сумње да су нарушили јавни ред и мир.

Лондонска полиција потврдила је да су три особе задржане због сумње да су прекршиле услове Закона о јавном реду који су важили за овај протест, док је четврти мушкарац приведен због сумње да је прекршио јавни ред на расној основи у вези са плакатом који је носио.

Протесту у организацији Палестинске кампање солидарности присуствовао је и бивши лидер лабуриста Џереми Корбин, дан након победе Лабуристичке партије на општим изборима.

"Рекли смо то Торијевцима, а сада ћемо то рећи лабуристима: влада која продаје оружје Израелу је влада која је саучесник у злочинима против човечности", истакао је независни парламентарац.

Број убијених Палестинаца у Појасу Газе од израелског рата у енклави године порастао је на 38.098, од којих су већина деца и жене. 

(Guardian

Опширније Краће

Медији: Израелска и америчка делегација у Египту на преговорима о Гази

Египат ће угостити израелску и америчку делегацију како би разговарали о "нерешеним питањима" у могућем споразуму о прекиду ватре у Гази, пренела је египатска телевизија Ал Кахера њуз.

Позивајући се на високог званичника, Ал Кахера њуз је јавила да Египат води разговоре са Хамасом како би се закључио прекид ватре и споразуми о размени талаца за затворенике, преноси Ројтерс.

Раније данас, Хамас је прихватио предлог САД да започне преговоре о ослобађању израелских талаца, укључујући војнике и мушкарце, у првих 16 дана после окончања прве фазе споразума усмереног на окончање рата у Гази, рекао је за Ројтерс извор из ове групе.

Ова група је одустала од захтева да се Израел прво обавеже на трајни прекид ватре пре потписивања споразума и дозволиће да се до тога дође кроз преговоре током прве шестонедељне фазе, истакао је извор.

Двојица званичника рекла су за АП да ће споразум који је предложио Вашингтон почети "потпуним" шестонедељним прекидом ватре, током којег ће израелски таоци који су старији, болесни и жене бити ослобођени у замену за стотине палестинских затвореника.

Током та 42 дана, израелске снаге би се повукле из густо насељених области Газе и дозволиле повратак расељених у њихове домове у северној Гази, рекли су званичници.

Хамас, Израел и посредници ће током тог периода преговарати о условима друге фазе у којој би били ослобођени преостали мушки таоци, цивили и војници, рекли су званичници. 

Заузврат, Израел би ослободио још палестинских затвореника, док би трећа фаза укључивала повратак свих преосталих талаца, као и тела мртвих, и почетак вишегодишњег пројекта реконструкције.

Хамас и даље жели писане гаранције посредника да ће Израел наставити да преговара о трајном прекиду ватре када прва фаза ступи на снагу, рекли су званичници.

(Reuters

Опширније Краће

ИДФ тврде да су у нападу на школу УНРВА у Гази циљале милитанте

Израелска војска саопштила је да су ИДФ циљале милитанте у нападу на школу УНРВА у избегличком кампу Нусеират у Појасу Газе, у ком је убијено најмање 16 Палестинаца.

"ИДФ су циљале наоружане људе који су деловали у близини, након што је предузела мере предострожности како би смањила ризик по цивиле", додају у саопштењу.

У саопштењу Хамасове канцеларије за медије се наводи да је више од 16 људи убијено, а 75 повређено у нападу на школу коју води УНРВА у избегличком кампу Нусеират, у којем је смештено отприлике 7.000 људи.

Од почетка рата Израел је бомбардовао више од 17 школа и центара за расељење и склоништа унутар избегличког кампа Нусеират, наводи се у саопштењу.

Портпарол Цивилне службе за ванредне ситуације у Гази, Махмуд Басал, рекао је у саопштењу да би број мртвих могао да порасте, јер се многи рањени налазе у критичном стању.

Он је истакао да овај напад је значио да ниједно место у енклави није безбедно за породице које напуштају своје куће да потраже склониште.

Канцеларија за медије у Гази додаје да у централном Појасу постоје само две функционалне болнице и да су нису у могућности да пруже здравствене и медицинске услуге због велике пренасељености и пораста инфективних болести.

Број убијених Палестинаца у Појасу Газе од израелског рата у енклави године порастао је на 38.098, од којих су већина деца и жене.

(Reuters )

Опширније Краће

Аксиос: Директор ЦИА следеће недеље у Дохи на преговорима о примирју у Гази

Директор ЦИА Вилијам Бернс следеће недеље би требало да отпутује у Доху како би се придружио преговорима о споразуму о таоцима и прекиду ватре у Гази, рекла су два израелска извора за Аксиос.

Очекује се да ће Бернс одржати заједнички састанак са премијером Катара, директором израелског Мосада и шефом египатске обавештајне службе у настојању да се унапреди договор који би могао да доведе до ослобађања 120 израелских талаца и оконча деветомесечни рат у Гази, наводи Аксиос.

Израелски званичници су напоменули да постоји неслагање везано за Хамасов захтев за писменим обавезама од САД, Египта и Катара да ће се преговори о другој фази споразума наставити без временског ограничења док је прва фаза у току.

Међутим, израелски и амерички званичници рекли су да Тел Авив верује да је то питање које треба решити како би се приступило детаљним преговорима о примени споразума.

Директор Мосада Дејвид Барнеа отпутовао је у петак у Катар и састао се са премијером Катара, рекла су за Аксиос два висока израелска званичника.

Званичници су напоменули да је Барнеа пренео поруку посредницима споразума да Израел не прихвата Хамасов захтев за писаном обавезом у вези са преговорима за другу фазу споразума.

У саопштењу кабинета израелског премијера након састанка наводи се да ће израелски преговарачи отпутовати у Доху следеће недеље да наставе разговоре.

Хамас је прихватио предлог САД да започне преговоре о ослобађању израелских талаца, укључујући војнике и мушкарце, у првих 16 дана после окончања прве фазе споразума усмереног на окончање рата у Гази, рекао је за Ројтерс извор из ове групе.

Ова група је одустала од захтева да се Израел прво обавеже на трајни прекид ватре пре потписивања споразума и дозволиће да се до тога дође кроз преговоре током прве шестонедељне фазе, додао је тај извор.

(Reuters)

Опширније Краће

Командант Хезболаха убијен у израелском нападу на источни Либан

Командант групе Хезболах убијен је у израелском нападу дроном на возило у источном Либану, рекао је извор близак милитантима за Тајмс ов Израел.

Локални званичник Хезболаха је убијен у нападу израелске беспилотне летелице на возило у близини источног града Балбека, потврдио је анонимни извор.

Званична либанска Национална новинска агенција известила је да је једна особа убијена када је "непријатељски дрон" гађао возило у области Шат, око 15 километара северно од Балбека.

То подручје се налази око 100 километара од јужне границе Либана и Израела.

(Times of Israel)

Опширније Краће

УНРВА: Деца у Гази скупљају воду и храну осам сати дневно

Деца у Појасу Газе проведу између шест и осам сати дневно скупљајући воду и храну, носећи велики терет и прелазећи велике удаљености, упозорила је Агенција УН за помоћ Палестинцима (УНРВА).

"Санитарни објекти и инфраструктура су озбиљно угрожени, присиљавајући хиљаде породица да се ослањају на морску воду за прање, чишћење, па чак и пиће", навела је УНРВА на мрежи Икс, позивајући на прекид ватре.

(UNRWA)  

Опширније Краће

Анкета: За две трећине Израелаца битнији повратак талаца од наставка рата у Гази

Две трећине израелске јавности верује да је повратак талаца важнији од наставка рата у Гази, према анкети коју је објавио израелски Канал 12.

На питање шта је најважније у овом тренутку, 67 одсто испитаника је рекло да је то повратак талаца, у поређењу са 26 одсто оних који су за наставак рата у Гази и седам одсто оних који су рекли да не знају.

Одговарајући на питање зашто мисле да се рат још није завршио, 54 одсто испитаника је рекло да је то због политичких разлога Бенјамина Нетанјахуа, 34 одсто тврди да су у питању оперативни разлози, а 12 одсто није сигурно.

Више од две трећине (68 одсто) испитаника наводи  да је Израел далеко од ''потпуне победе" коју је обећао Нетанјаху, у поређењу са 23 одсто који су рекли да је Израел близу и 9 одсто оних који нису сигурни.

Истовремено, 68 одсто испитаника сматра да Нетанјахуов учинак у рату није задовољавајући, 28 одсто њих сматра супротно, а четири одсто није сигурно, преноси Тајмс ов Израел.

Резултати министра одбране Јоава Галанта и начелника Генералштаба Херција Халевија били су далеко бољи од премијерових, а 43 одсто испитаника сматра да су Галантови поступци током рата добри, док је чак 46 одсто њих рекло исто за Халевија.

Готово половина (43 одсто) испитаника је рекло да жели нове изборе што пре, 29 одсто када се рат заврши, 23 одсто је рекло да избори треба да се одрже по истеку мандата актуелне коалиције 2026, а само 5 одсто није сигурно.

Према анкети, највећу подршку има лидер Националног јединства Бени Ганц, након чега следе Нетанјаху и лидер опозиције Јаир Лапид.

(Times of Israel

Опширније Краће

Број убијених у израелском нападу на школу УН-а порастао на 16

Број убијених Палестинаца у израелском нападу на школу Џауни, у избегличком кампу Нусеират у централном Појасу Газе порастао је на 16, саопштила је Канцеларија за медије Газе.

У саопштењу се наводи да је више од 16 људи убијено, а 75 повређено у нападу на школу коју води УНРВА у избегличком кампу Нусеират, у којем је смештено отприлике 7.000 људи.

Од почетка рата Израел је бомбардовао више од 17 школа и центара за расељење и склоништа унутар избегличког кампа Нусеират, наводи се у саопштењу.

Канцеларија за медије у Гази додаје да у централном Појасу постоје само две функционалне болнице и да су нису у могућности да пруже здравствене и медицинске услуге због велике пренасељености и пораста инфективних болести.

Број убијених Палестинаца у Појасу Газе од израелског рата у енклави године порастао је на 38.098, од којих су већина деца и жене.

(Al Jazeera

Опширније Краће

Ал Џазира: У израелским нападима на Појас Газе убијено 29 људи

У израелским нападима у Појасу Газе за мање од 24 сата убијено је 29 особа, међу којима су и пет палестинских новинара, преноси Ал Џазира.

Како се наводи, напади су појачани у централном и јужном делу Појаса Газе, као и у насељу Шејаји на северу енклаве. 

У данашњем израелском нападу на камп Нусеират у Гази убијено је најмање 10 Палестинаца, а неколико особа је повређено, рекли су извори на које се позива турска агенција Анадолија.

Министарство здравља Газе саопштило је да је у израелским нападима на ту палестинску енклаву од почетка рата у октобру прошле године убијено најмање 38.098 Палестинаца, а повређено 87.705 људи. 

(Al Jazeera)  

Опширније Краће

Преживели палестински притвореници тврде да су их Израелци ослободили па бомбардовали

Преживели палестински притвореници у Гази сведочили су о томе да су израелске снаге убрзо након што су их пустили из израелског притворског центра бацали бомбе на њих, при чему је погинуо већи број особа.

Фарид Собх је рекао у видео сведочењу које је потврдила Ал Џазирина агенција за проверу чињеница Санад да је био у притвору са око 15 Палестинаца.

"После четири дана у притвору, пуштени смо. Били смо везани лисицама са повезом на очима. Израелски војници су нас стално мучили. Чак су и уринирали по нама. Тукли су ме, ударали ногама по целом телу", рекао је он.

Собх је рекао да су након тога пуштени и да су на њих, када су кренули путем, бацили гранате и испалили ракету дроном. 

"Неки од нас су убијени. Побегао сам и неким чудом преживео. Дошао сам у болницу Насер у Кан Јунису да проверим повреде које сам задобио", рекао је он.

Махмуд Абу Таха, још један од преживелих, потврдио је Собхове наводе.

(Al Jazeera

Опширније Краће

Извори: Хамас прихватио предлог САД о преговорима о израелским таоцима

Хамас је прихватио предлог САД да започне преговоре о ослобађању израелских талаца, укључујући војнике и мушкарце, у првих 16 дана после окончања прве фазе споразума усмереног на окончање рата у Гази, рекао је за Ројтерс извор из ове групе.

Ова група је одустала од захтева да се Израел прво обавеже на трајни прекид ватре пре потписивања споразума и дозволиће да се до тога дође кроз преговоре током прве шестонедељне фазе, истакао је извор.

Палестински званичник близак мировним напорима рекао је да би предлог могао да доведе до оквирног споразума ако га прихвати Израел, и да би окончао деветомесечни израелски рат у Појасу Газе.

Двојица званичника рекла су за АП да ће споразум који је предложио Вашингтон почети ''потпуним'' шестонедељним прекидом ватре, током којег ће израелски таоци који су старији, болесни и жене бити ослобођени у замену за стотине палестинских затвореника.

Током та 42 дана, израелске снаге би се повукле из густо насељених области Газе и дозволиле повратак расељених у њихове домове у северној Гази, рекли су званичници.

Хамас, Израел и посредници ће током тог периода преговарати о условима друге фазе у којој би били ослобођени преостали мушки таоци, цивили и војници, рекли су званичници. 

Заузврат, Израел би ослободио још палестинских затвореника, док би трећа фаза укључивала повратак свих преосталих талаца, као и тела мртвих, и почетак вишегодишњег пројекта реконструкције.

Хамас и даље жели писане гаранције посредника да ц́е Израел наставити да преговара о трајном прекиду ватре када прва фаза ступи на снагу, рекли су званичници.     

Представник Хамаса изјавио је за АП да је одобрење те палестинске групе дошло након што је добила ''вербалне гаранције“ од посредника да рат нец́е бити продужен и да ће се преговори наставити док се не постигне трајни прекид ватре.

Ројтерсов извор из израелског преговарачког тима рекао је у петак да сада постоје велике шансе за постизање споразума, иако је Тел Авив претходно тврдио да су услови које је поставио Хамас неприхватљиви.

Портпарол израелског премијера Бењамина Нетањахуа није одмах одговорио на захтев за коментар у суботу, на јеврејски Шабат.

Његова канцеларија је у петак саопштила да ће се разговори наставити следеће недеље и нагласила да јаз између страна и даље остаје.

Нови предлог осигурава да посредници гарантују привремени прекид ватре, испоруку помоц́и и повлачење израелских трупа док трају индиректни разговори у циљу спровођења друге фазе споразума, рекао је извор Хамаса.

Ројтерс наводи да су протеклих дана појачани напори да да се осигура прекид ватре и ослобађање талаца у Гази кроз дипломатију између Вашингтона, Израела и Катара, где се налази руководство Хамаса у егзилу.

Од 7. октобра, у израелским нападима убијено је више од 38.000 Палестинаца у Појасу Газе, према подацима палестинских власти.

(Reuters,Tanjug

Опширније Краће

Вафа: Најмање 13 Палестинаца убијено у нападу на школу у избегличком кампу у Гази

Најмање 13 особа је убијено у израелском нападу на школу у којој су смештени расељени Палестинци у избегличком кампу Нусеират у централном Појасу Газе.

Шест цивила је убијено, а двоје је повређено у израелском ваздушном нападу на возило у близини града Рафа, на југу Појаса.

Број убијених Палестинаца у Појасу Газе од израелског рата у енклави године порастао је на 38.098, од којих су већина деца и жене.

 Број повређених достигао је 87.705, а хиљаде жртава се и даље налази испод рушевина, наводи палестинска агенција.

(WAFA)

Опширније Краће

Газа: Од почетка сукоба у Појасу Газе убијено 38.098 Палестинаца

Број убијених Палестинаца у израелским нападима на Појас Газе премашио је 38.000, саопштило је Министарство здравља Газе.

Како наводе, од 7. октобра у израелским нападима убијено је 38.098 Палестинаца, а рањено њих 87.705.

(Reuters)

Опширније Краће

ОЦХА: Од 27. јуна 80.000 људи расељено из источног дела Појаса Газе

Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних питања (ОЦХА) саопштила је да је од 27. јуна око 80.000 људи расељено из источног дела Појаса Газе.

"80.000 људи је расељено из источног дела Појаса Газе након војне операције Израела и наредбе за евакуацију издате 27. јуна. Многи бораве у рушевинама или оштећеним објектима. Организације за помоћ раде напорно покушавајући да пруже подршку, али су им руке везане. Овај рат мора да се заврши", саопштила је ОЦХА на платформи Икс.

Министарство здравља у Гази саопштило је да је у израелским нападима на ту палестинску енклаву од почетка рата 7. октобра прошле године убијено најмање 38.098 Палестинаца, а повређено 87.705 људи.

(OCHA, X

Опширније Краће

ИДФ током рушења тунела у Шејаји пронашао ракете дугог домета

Припадници седме оклопне бригаде ИДФ-а лоцирали су ракете дугог домета током недавних операција у Гази. Такође су лоцирали и тунелске шахтове и мине.

ИДФ каже да налаз "указује на обновљене покушаје непријатеља да се организује у тој области“.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Цивили су били упозорени на гађање ракетног бацача у близини хуманитарне зоне

Јуче је изведен ваздушни напад на ракетни бацач који се налазио у оквиру хуманитарне зоне коју је одредио Израел, саопштила је војска.

Према ИДФ-у, ракетни бацач се налазио у Деир ел Балаху у централној Гази, у близини склоништа за расељене палестинске цивиле.

Пре него што је извела напад дроном, војска наводи да је максимално ублажила штету по цивиле, укључујући и њихово упозоравање у тој области унапред.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Најмање четири дрона лансирана из Либана, ИДФ наводи да су два пресретнута

Најмање четири дрона лансирана су из Либана на север Израела, саопштила је израелска војска.

Два су оборена противваздушном одбраном, а у нападу нема повређених.

Сирене су се огласиле у неколико заједница током инцидента.

ИДФ је објавио снимак на којем се види пресретање једног од дронова.

(Times of Israel)

Опширније Краће

У Киријат Шмони огласиле се ракетне сирене

Ракетне сирене огласиле су се у Киријат Шмони, упозоравајући на долазећу ракетну паљбу.

Два војника рањена су јуче у ракетном баражу Хезболаха на северни град.

У заједницама у близини либанске границе јутрос су се огласиле вишеструке ракетне и дронове сирене.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелске трупе (ИДФ) настављају са операцијама у Појасу Газе, а најжешће борбе у последња 24 сата воде се у подручју града Газе, где је погинуло петоро људи.

ИДФ је извршио рацију и на више места на Западној обали. Палестинске власти тврде да је погинуло најмање седморо цивила. Израел сматра да су у питању терористи.

Даље од борби, Хамас је предао ревидирани предлог споразума о прекиду ватре, а Израел пристао на наставак преговора. Упућени кажу да расту шансе да дође до окончања сукоба.

Шеф Мосада Давид Барнеа боравио је у Катару, где је одржао састанак са катарским посредницима. Предлог за сада није прихваћен, али ће наредне недеље бити одржан нови разговор.

Нешто северније, и Хезболах указује да ће учестале акције усмерене према ИДФ-у престати у тренутку када било какав договор о примирју у палестинској енклави ступи на снагу. 

Читај ми!