Извор: РТС

Израел и Хамас ближи окончању сукоба; Хезболах: Прекидамо акције чим дође до примирја у Гази

Сукоб Израела и Хамаса – 273. дан. ИДФ води операције у граду Гази, где је погинуло најмање пет особа. Израелске трупе покренуле су напад и на Западној обали, где је у подручју Џенина страдало седморо цивила. Расту шансе за прекид ватре између Хамаса и Израела, пише Ројтерс, позивајући се на изворе блиске сукобљеним странама. Бенјамин Нетанјаху потврђује да ће разговора бити и следеће недеље. Хезболах условљава прекид акција против Израела примирјем у Гази.

Девет ракета испаљено из јужног Либана ка северу Израела

Из правца јужног Либана испаљено је девет ракета на север Израела, саопштила је израелска војска. 

Наводи се и да није причињена већа материјална штета, нити има повређених.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Троје људи погинуло у Гази

Најмање троје Палестинца погинуло је у новом ваздушном нападу израелске војске на град Газу, пише палестинска новинска агенција Вафа.

(WAFA)

Опширније Краће

Нетанјаху: Шаљемо делегацију на нове преговоре

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху пристао је да следеће седмице пошаље израелску делегацију на нове или накнадне разговоре о прекиду ватре, неколико сати пошто је у Дохи завршен састанак шефа Мосада Давида Барнее и катарског премијера Мохамеда Абдулрахмана ел Танија. 

"За сада, јаз између Хамаса није смањен", саопштено је из канцеларије израелског председника владе.

Хамас је претходно изнео нови, ревидирани предлог споразума о примирју са којим је упућена и израелска делегација у Дохи. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Пет ракета испаљено на север Израела

Израелска војска тврди да је из правца јужног Либана испаљено пет ракета на град Киријат Шмона на северу Израела.

"Неке од ракета оштетиле су градску инфраструктуру", пише у саопштењу војске. 

Опширније Краће

Израелска делегација се вратила из Катара где су одржани преговори о прекиду ватре са Хамасом

Израелска делегација у преговорима о прекиду ватре у Појасу Газе, предвођена шефом Мосада Дајвидом Барнеом, вратила се у Израел након низа састанака у Катару. 

Барнеа се, пише Ројтерс, вратио у Израел да се консултује са израелском владом.

Подсетимо, напори да се осигура прекид ватре и ослобађање талаца у Гази добили су замах након што је Хамас изнео ревидирани предлог о условима споразума, а Израел саопштио да ће наставити заустављене преговоре.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Хамас: Очекујемо брз одговор Израела на предлог о прекиду ватре

Високи званичник Хамаса Осама Хамдан очекује брз одговор Израела на њихов предлог споразума о прекиду ватре.

"Очекујемо одговор до сутра. Ми желимо прекид ватре, али је наше стање такво да у сваком тренутку можемо и да наставимо борбу против израелских трупа", рекао је Хамдан. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Хезболах: Прекидамо нападе чим дође до примирја у Гази

Неименовани званичник Хезболаха у изјави за Ројтерс наводи да ће организација прекинути нападе на Израел чим било који модел споразума о прекиду ватре у Појасу Газе ступи на снагу.

(Reuters)

Опширније Краће

Ројтерс: Израел и Хамас близу прекида ватре

Након што је Хамас предао ревидирани предлог споразума о прекиду ватре, а Израел пристао на наставак преговора, расту шансе да дође до окончања сукоба у Појасу Газе, пише Ројтерс.

Премијер Изрела Бенјамин Нетанјаху обавестио је америчког председника Џозефа Бајдена да ће послати делегацију на наставак преговора о примирју, пре него што је шеф Мосада Давид Барнеа отпутовао у Катар, где би разговори требало да се одрже.

Израел до сада није прихватио ниједан од предложених модела примирја које је испоставио Хамас.

И израелски и палестински званичници упознати са дешавањима тврде за Ројтерс да је прекид ватре у овом случају реалан.

(Reuters)

Опширније Краће

Хамас одбацује наводе о уласку страних снага у Газу

Хамас одбацује било какве наводе и ставове који подржавају планове да стране снаге уђу у Појас Газе.

"Палестински народ неће дозволити да странци буду њихови старатељи", наводе из ове организације. 

(Reuters)

Опширније Краће

Број убијених Палестинаца у Џенину порастао на седам

Палестинско министарство здравља саопштило је да је број убијених након израелског напада на град Џенин на Западној обали порастао на седам.

Израелска војска је, са друге стране, саопштила да спроводи операцију против терориста, укључујући ваздушни напад дроном, у граду Џенин на Западној обали.

Навела је да су њене снаге опколиле зграду у којој су се забарикадирали милитанти и да је израелска летелица погодила мете у тој области.

"Израелски војници су опколили зграду у којој су се терористи забарикадирали и дошло је до размене ватре, а ваздушни удар је погодио неколико наоружаних терориста у тој области, саопштила је израелска војска раније данас.

Сукоби у Џенину, долазе дан након што је израелска група за мониторинг која се противи изградњи насеља саопштила да влада планира да изгради готово 5.300 нових кућа у насељима у окупираној области Западне обале.

(Reuters)

Опширније Краће

Ердоган: Запад мора да изврши притисак на Израел да би се рат окончао

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да западне земље морају да изврше притисак на Израел да прихвати најновији предлог о прекиду ватре у Гази.

"Након телефонског позива председника Сједињених Америчких Држава Џоа Бајдена израелском премијеру Бенјамину Нетанјахуу, надам се да ће коначно примирје бити за неколико дана како би се зауставили масакри у Израелу", рекао је Ердоган новинарима на повратку из Казахстана, где је присуствовао самиту Шангајске организације за сарадњу.

Он је напоменуо да верује да је дефинитивни прекид у Појасу Газе могућ. 

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Убијено око 100 наоружаних људи у области Шеџаја у граду Гази

Скоро 100 наоружаних људи је убијено, а више од 100 терористичких локација је уништено, од почетка копнене операције на четврт Шејаја у граду Гази, саопштио је ИДФ.

Операција у Шејаји, покренута је 27. јуна.

Током протеклог дана у Рафи, током операција 162. дивизије убијене су још десетине терористичких оперативаца и уништено неколико зграда које су користили припадници Хамаса, наводи израелска војска.

На коридору Нецарим у централној Гази, војници 99. дивизије убили су још неколико наоружаних људи, укључујући ћелију која је покушавала да постави бомбе, каже војска.

Усред копнених операција у Гази, ИДФ каже да су борбени авиони и беспилотне летелице извели више од 50 напада широм Појаса Газе, укључујући зграде које су користили припадници Хамаса, ћелије наоружаних људи и ракетне бацаче.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Шеф Мосада отпутовао у Катар на преговоре о мировном споразуму са Хамасом

Шеф израелске обавештајне службе Мосад Давид Барнеа отпутовао је у Доху, где ће са катарским премијером Мухамедом бин Абдулрахманом ел Танијем разговарати о предложеном мировном споразуму са Хамасом и плану о ослобађању талаца, рекли су високи израелски званичници, а објавио израелски јавни сервис Кан.

Шеф безбедносне агенције Шин Бет, Ронен Бар и главни преговарач о споразуму испред израелских Оружаних снага, генерал-мајор Ницан Алон, нису отпутовали са Барнеом, преноси Тајмс оф Израел.

Званичници су рекли да не би требало имати превише очекивања од исхода разговора, наводи јавни сервис Кан.

(Times of Israel

Опширније Краће

СЗО: Недостатак горива у Гази може имати катастрофалне последице по здравствени систем

Шеф Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус упозорава да би озбиљан недостатак горива у Појасу Газе могао да има "катастрофалан" утицај на већ девастиране здравствене услуге на ратом разореној палестинској територији.

"У Гази је неизбежан даљи поремећај здравствених услуга због озбиљног недостатка горива", рекао је шеф СЗО.

Здравствена агенција УН упозорава да је само 90.000 литара горива ушло у Газу у среду – иако је само здравственом сектору потребно 80.000 литара дневно.

Војска није одмах коментарисала ту тврдњу.

Гориво, до којег је било посебно тешко доћи усред страха Израела да би могло бити од користи терористичкој групи Хамас, од виталног је значаја за одржавање рада болничких генератора, као и хуманитарних возила и возила хитне помоћи.

"То присиљава СЗО и њене партнере који раде у Гази да доносе немогуће изборе", каже Тедрос.

СЗО каже да њени партнери тренутно усмеравају ограничене залихе горива у "кључне болнице", укључујући медицински комплекс Насер и болницу Амал у Кан Јунису и кувајтску болницу у Рафи.

"Гориво је такође одлазило у 21 возило хитне помоћи које је водио Палестински Црвени полумесец како би спречио да се услуге зауставе", каже шеф СЗО.

Он истиче да је Европска болница у Гази у Кан Јунису ван функције од уторка и упозорио да би "губитак више болница у Појасу Газе био катастрофалан".

(Times of Israel

Опширније Краће

Хезболах и Хамас разговарали о најновијим дешавањима у Појасу Газе

Први човек Хезболаха Сајед Хасан Насралах и највиши званичник Хамаса Калил ел Хаја разговарали су о најновијим дешавањима у Појасу Газе и преговорима ради постизања примирја, саопштио је Хезболах.

Насралах је примио заменика шефа Хамаса Хају на састанак, на којем су разматрана "најновија безбедносна и политичка дешавања" у Појасу Газе, наводи се у саопштењу Хезболаха.

"Разговарали су и о најновијим дешавањима у преговорима који су у току ових дана, њиховој атмосфери и представљеним предлозима за окончање издајничке агресије на палестински народ у Појасу Газе", наводи се у саопштењу.

Високи званичник америчке администрације рекао је у четвртак да је Хамас направио прилично значајну корекцију у својој позицији у вези са потенцијалним споразумом о ослобађању талаца са Израелом, изразивши наду да ће то довести до пакта који би био корак ка трајном прекиду ватре.

Израел и Хезболах готово свакодневно размењују ватру откако је Израел покренуо рат против Газе након смртоносног напада Хамаса 7. октобра.

(Reuters)

Опширније Краће

Гранатирана четврт Дарај у граду Гази, двоје деце заробљено под рушевинама

Две особе су погинуле, а неколико њих је повређено у израелском удару на четврт Дарај у граду Гази.

Спасилачка служба објавила је на Телеграму да је двоје деце још заробљено испод рушевина куће породице Бардањил.

Цивилна заштита Газе извукла је тела две жене, а велики број мртвих још се налази под рушевинама.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Досељеници напали израелске војнике и палестинско возило на Западној обали

Екстремни досељеници напали су израелске војнике и палестинско возило у близини недавно уништене илегалне испоставе на Западној обали, јавља израелски војни радио.

Десет досељеника камењем је напало израелске војнике стациониране на чворишту Гиват Ассаф близу Тзур Харела, источно од Рамале. 

Досељеници су такође бацали камење на палестинско возило у близини града Наблуса, ранивши палестинску девојку.

Војни званичник рекао је војном радију да напади на окупираној Западној обали расту јер екстремистички досељеници "добијају подстицај од политичара".

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Четири Палестинца убијена у израелском нападу на Џенин

Најмање четири Палестинца су убијена, а више њих је рањено током рације израелске војске у граду Џенину на Западној обали.

Израелске снаге су упале у Џенин са неколико војних возила и опколиле кућу у западном делу града, преноси палестинска агенција Вафа.

Како се наводи, ИДФ је захтевао предају једног човека који се налазио у кући, пре него што је испалио пројектиле на тај објекат.

Опкољена је и државне болница у Џенину, тврди директор те здравствене установе Нисам Бакр.

Израелска војска је, са друге стране, саопштила да су њене снаге опколиле зграду у којој су се забарикадирали милитанти.

"Израелски војници су опколили зграду у којој су се терористи забарикадирали и дошло је до размене ватре, а ваздушни удар је погодио неколико наоружаних терориста у тој области, навела је војска.

Израелска операција у Џенину била је последња у низу сукоба на Западној обали између израелских снага и Палестинаца.

(Times of Israel, Reuters, WAFA)

Опширније Краће

Израелска војска током ноћи извела талас напада на локације Хезболаха у јужном Либану

Израелски борбени авиони напали су током ноћи локације Хезболаха у јужном Либану, саопштила је израелска војска.

Мете су укључивале миниране зграде, војни комплекс, наоружане ћелије и места за лансирање ракета у подручјима Меис ел Џабал, Асх Шабл, Кафр Хаман и Накоура.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Хезболах је испалио око 200 ракета и 20 дронова на север Израел, као одговор за убиство команданта те либанске групе Мухамеда Насера, истичући да ће наставити са гађањем нових мета.

Са друге стране, Израел је саопштио да је узвратио нападима на југ Либана, навевши да је један изралески војник погинуо у ракетирању Хезболаха, те да су избили пожари у више од десет израелских региона.

Изралески премијер Бенјамин Нетанјаху разговарао је, телефоном са америчким председником Џозефом Бајденом, кога је обавестио да је послао изралеску делегацију да преговора са Хамасом о ослабађању талаца из Појаса Газе.

Из Хамасу су, у међувремену, навели да не верују ни израелском премијеру, нити администрацији председника САД, док је Министарство здравља у Гази саопштило да се број страдалих Палестинаца од почетка рата попео на 38.011.

Министар одбране Израела Јоав Галант, истовремено, поручио је породицама талаца да су најближа у склапању споразума за њихово пуштање.

За то време, Канцеларије Уједињених нација за координацију хуманитарних послова саопштила је да је око 90 одсто становништва Појаса Газе било расељено најмање једном од почетка рата између Израела и Хамаса.

Читај ми!