Извор: РТС

Хамас: Два таоца убијена у израелском нападу у Рафи; нове тензије у Црвеном мору

Сукоб Израела и Хамаса – 252. дан. Високи званичник Хамаса Осама Хамдан изјавио да нико не зна колико је талаца од њих 116 још живо у Појасу Газе. Наводе да су два таоца убијена пре неколико дана у нападу ИДФ у Рафи. Америчка војска у међувремену саопштила да је уништила два патролна чамца јеменских Хута, брод без посаде и дрон изнад Црвеног мора.

Г7 подржава решење две државе за сукоб у Појасу Газе

Г7 подржава решење за сукоб у Појасу Газе које подразумева формирање две демократске државе, Израела и Палестине, које живе једна поред друге у миру унутар признатих граница, у складу са међународним правом и релевантним резолуцијама Уједињених нација, наводи се у завршном саопштењу групе седам најразвијенијих земаља на самиту у Италији које је објављено данас.

"С тим у вези наглашавамо важност уједињења Појаса Газе са Западном обалом под управом палестинских власти", наводи се на сајту италијанског председништва Г7.

Лидери Г7 у потпуности су подржали свеобухватни предлог споразума за прекид ватре у Појасу Газе који је изнео председник САД Џозеф Бајден, а који укључује тренутни прекид ватре, ослобађања свих талаца које држи Хамас,

значајано повећање прилива хуманитарне помоци за палестинску енклаву и трајно окончање кризе.

Г7 је поново позвао Хамас да у потпуности прихвати и спроведе предлог о прекиду ватре.

Лидери Г7 изразили су жаљење због губитака цивилних живота у Појасу Газе и у Израелу и позвали све стране да предузму све могуће мере за заштиту цивила и несметано достављање хуманитарне помоћи.

Земље Г7 позвале су Владу Израела да не предузима офанзиву на град Рафа на југу Појаса Газе.

Г7 поново је у завршном саопштењу најоштрије осудио "бруталне" терористичке нападе које је извео Хамас и друге терористичке групе на југу Израела 7. октобра прошле године.

Г7 је изразио пуну солидарност и подршку Израелу и његовом народу и поново потврдио непоколебљиву посвећеност безбедности те земље.

Истиче се да Израел у војним операцијама мора у потпуности да поштује своје обавезе према међународном праву, укључујући међународно хуманитарно право.

Лидери Г7 осудили су пораст насиља јеврејских насељеника почињеног над Палестинцима на Западној обали.

Г7 је поновио снажну осуду иранског напада на Израел 13. априла.

Такође је позвао Израел и либанску милитантну групу Хезболах да се уздрже од ескалације сукоба.

(Танјуг)

Опширније Краће

Израелски МСП осудио изјаву Галанта против Француске

Министарство спољних послова Израела осудило је изјаву израелског министра одбране Јоава Галанта уперену против Француске.

Министарство је истакло да ће наставити да се бори за заштиту интереса Израела на северној граници са свим релевантним актерима, пренео је Тајмс ов Израел.

"Поред постојећих несугласица између Израела и Француске, изјаве против Француске су нетачне и неприкладне", навело је Министарство спољних послова.

Министарство истиче да је Француска преузела "активну улогу" у одбрани Израела од иранског напада дроновима и ракетама у априлу.

Оцењује се да је Француска од почетка рата заузела јасну линију увођења санкција према Хамасу и Ирану и његовом пројекту производње ракета и дронова, као и санкција због иранског нуклеарног програма.

Министарство истиче и да се француске власти енергично боре против антисемитизма и да штите Јевреје.

Галант је рекао да је Француска усвојила непријатељску политику против Израела док он води праведан рат, бранеци свој народ.

"Француска игнорише злочине које је Хамас починио над израелском децом, женама и мушкарцима", навео је Галант.

Француске власти су прошлог месеца забраниле израелским фирмама из области одбране да излажу на једном од највећих светских сајмова одбране.

Галант је рекао данас да се Израел неће придружити трилатералној радној групи за умањивање тензија између те земље и либанске милитантне групе Хезболах коју је предложио Макрон.

Макрон је рекао у четвртак да су САД, Француска и Израел пристали да раде заједно на деескалацији конфликта Израела са групом Хезболах.

"Постигли смо споразум на принципу трилатералне контакт групе Израела, САД и Француске на основу предлога који смо ми изнели и учинићемо исто са либанским властима", рекао је Макрон на маргинама самита Г7 у Италији.

Опширније Краће

Хамас: Два таоца убијена у израелском нападу у Рафи

Војно крило Хамаса, Ел Касам бригада, објавила је на Телеграму да су два израелска таоца убијена у нападу ИДФ-а на Рафу пре неколико дана.

(Reuters)

Број страдалих Палестинаца порастао на 37.266 

Најмање 37.266 Палестинаца је убијено, а њих 85.102 је рањено у изралеским нападима од 7. октобра прошле године на Појас Газе, саопштило је Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса. 

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Оборено 11 од 16 дронова групе Хезболах у протекла 72 сата

Израелска војска саопштила је да су њени системи противваздушне одбране оборили 11 од 16 експлозивних дронова, које је лансирала либанска група Хезболах у последња 72 сата.

У видео-снимку на објави ИДФ на платформи Икс, виде се снимци неких оборених дронова.

Група Хезболах преузела је одговорност за лансирање више десетина ракета "каћуша" и "фалак" на град Кирјат Шмона на северу Израела.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Палестинци гладују на северу Газе, превисоке цене на пијацама

На северу Појаса Газе, где су Палестинци најтеже погођени глађу, становници кажу да преживљавају само од хлеба због акутне несташице поврћа, воћа и меса.

Британска агенција Ројтерс преноси да су цене хране на пијацама превисоке, те је на пример цена килограма зелене паприке скоро 90 долара, 

"Умиремо од глади, свет нас је заборавио", изјавила је мајка шесторо деце из града Газе. 

(Guardian)

Опширније Краће

Галант: Француска усвојила непријатељску политику против Израела

Израелски министар одбране Јоав Галан одбацио је могућност придруживања иницијативи, коју је промовисао француски председник Емануел Макрон, у којој би Француска, Сједињене Државе и Израел формирале контакт групу за рад на смиривању тензија на граници Израела са Либаном.

"Док водимо праведан рат, бранећи свој народ, Француска је усвојила непријатељску политику против Израела", навео је Галан у саопштењу, истакавши да Израел "неће бити страна у трилатералном оквиру који је предложила Француска".

(Reuters)

Опширније Краће

Продужена забрана емитовања Ал Џазире у Израелу

Израелски суд продужио је забрану емитовања телевизије Ал Џазира у тој земљи на додатних 35 дана, саопштило је Министарство праве.

"Окружни суд у Тел Авиву потврдио је инструкције министра комуникација (Шлома Кархија) да заустави емитовање канала Ал Џазира, затвори своје бирое у Израелу, блокира приступ својим веб-страницама и заплени опрему", саопштило је израелско министарство, преноси Ал Џазира.

Ратни кабинет премијера Израела Бењамина Нетанијахуа забранио је 5. маја рад Ал Џазире на 35 дана, уз објашњење да извештавање катарског медија "представља претњу националној безбедности земље". 

(Танјуг)

Опширније Краће

Јужна команда ИДФ-а: Настављамо док не постигнемо циљеве у Рафи

Начелник Јужне команде ИДФ-а, генерал-мајор Јарон Финкелман, током посете трупама у Рафи, рекао је да војска неће стати док се њени циљеви не остваре на југу Појасе Газе.

"План је јасан за даље. Настављамо да идемо напред, док не постигнемо своје циљеве", рекао је Финкелман.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ наставља операције у Рафи, пронађено више експлозива Хамаса

Израелска војска саопштила је да наставља операције у области Рафе, на југу Појаса Газе, елиминишући припаднике групе и лоцирајући оружје и подземне тунеле.

Припадници бригаде Нахал пронашли су и уништили више експлозива које је ускладиштио Хамас, наводи се у саопштењу ИДФ-а.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Хамас: Нико не зна колико је још талаца живо

Високи званичник Хамаса Осама Хамдан изјавио да нико не зна колико је израелских талаца од преосталих 116 отетих, још живо у Појасу Газе.

"Немам појма о томе. Нико ништа не зна", рекао је Хамдан за Си-Ен-Ен. 

Хамдан је, између осталог, изјавио да Израел мора да пристане на потпуни прекид ватре, пре било каквих преговора о ослобађању талаца.

"Хамасу је потребан јасан став Израела да прихвати примирје, потпуно повлачење из Газе и да пусти Палестинце. Спремни смо да разговарамо о правичном договору око размене затвореника", рекао је Хамдан.

(Times of Israel, CNN)

Опширније Краће

САД: Уништена два чамца и дрон Хута у Црвеном мору

Америчка војска је саопштила да је уништила два патролна чамца јеменске групе Хути, брод без посаде и дрон изнад Црвеног мора.

Портпарол групе Хути, која контролише најнасељенија подручја Јемена, изјавио је раније у четвртак да су Хути гађали Вербену у Арапском мору, као и Сигардијан у Црвеном мору.

Америчка Централна коанда саопштила је да је у нападу на брод Вербенакарго под заставом Палауа тешко повређен један члан посаде и да је избио пожар. 

(Reuters)

Опширније Краће

Око 40 ракета лансирано је из Либана на Галилеју и Голанску висораван у Израелу, а повређене су две особе, саопштила је израелска војска, за шта је Хезболах преузео одговорност, преноси Тајмс оф Израел.

Израел је саопштио да Хезболах, којем је Иран покровитељ, и влада у Бејруту сносе пуну одговорност за насиље на граници између Израела и Либана, и наговестио да би ескалација могла бити у току.

Борбени авиони ИДФ-а потом су ударили на инфраструктуру Хезболаха у јужном Либану, наводи војска Израела.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је чланице Савета безбедности Уједињених нација, посебно Сједињене Државе, да изврше притисак на Израел да обустави ватру у Гази након што је Савет подржао предлог САД раније током недеље.

Лидери Групе седам су веома забринути због ситуације на граници између Израела и Либана и подржавају напоре САД да обезбеде прекид ватре у Појасу Газе, наводи се у нацрту саопштења који треба да буде објављен након овонедељни самит Г7.

Више од 37.232 Палестинца је убијено, а 85.037 је рањено у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази.

Читај ми!