Извор: РТС

Ракетни обрачун на граници Либана; Ердоган тражи притисак на Израел

Сукоб Израела и Хамаса – 251. дан. Ердоган позива САД и СБ УН да изврше притисак на Израел у вези са примирјем у Гази. Око 40 ракета лансирано је из Либана на Галилеју и Голанску висораван у Израелу, а повређене су две особе, саопштила је израелска војска. Борбени авиони ИДФ-а су ударили на инфраструктуру Хезболаха у јужном Либану, наводи војска Израела.

САД: Једна особа теже повређена у нападу Хута на теретни брод у Аденском заливу

Једна особа теже је повређенас након што су Хути, јеменска милитантна група, испалили две противбродске ракете на украјински теретни брод "М/В Вербена" у Аденском заливу, саопштила је америчка војска на Икс-у.

Повређена особа је морнар и он је евакуисан са брода, на којем је у току гашење пожара који је изазвао напад, преноси Ројтерс.

Портпарол групе Хути Јахја Саре саопштио је у телевизијском обраћању да је та група напала брод "Вербена" у Арабијском мору и два брода у Црвеном мору.

(Танјуг)

Опширније Краће

Макрон: САД, Француска и Израел ће радити на смањивању тензије са Хезболахом

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да су се САД, Француска и Изаел договорили да раде заједно на смањивању тензија између либанске групе Хезболах и Израела.

"Постигли смо споразум на принципу трилатералне контакт групе Израела, САД и Француске на основу предлога који смо ми изнели и учинићемо исто са либанским властима", рекао је Макрон новинарима на маргинама самита Г7 у Италији.

САД и Француска радиле су претходних месеци на заустављању све горих међусобних напада између групе Хезболах и Израела, преноси Ројтерс.

Макрон је такође изјавио да Француска не посматра питање абортуса исто као Италија, након што је Италија, према наводима дипломата, тражила да се избаци део о "безбедном и леганом абортусу" из заједничке изјаве са самита Г7.

Француски председник је додао да је разговарао са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен о политичкој клими у Европи, где су странке крајње деснице постигле напредак на изборима за Европски парламент.

Макрон је рекао и да је сада на министрима финансија држава Г7 да израде детаље механизама преко којих ће се спровести данашњи споразум Г7 о давању Украјини зајам од 50 милијарди долара који ће бити отплаћен од профита замрзнуте руске имовине.

(Танјуг)

Опширније Краће

Убијена два Палестинца у операцији ИДФ у граду Кабатија у Западној обали

Два наоружана Палестинца убијена су данас током сукоба са јединицом Дувдеван израелске војске (ИДФ) у граду Кабатија у Западној обали, у близини града Џенин, рекли су извори из ИДФ.

Израелски војници спровели су тактику која укључује повећање количине испаљене муниције на зграду да би противнички борци из ње изашли, преноси Тајмс оф Израел.

У операцији су ухапшена најмање два Палестинца, а операција ИДФ покренута синоћ у области Џенина се наставља.

(Танјуг)

Опширније Краће

Непријатељства се шире на Блиском истоку, на Голанској висоравни, на северу Израела. Репортер РТС-а Владимир Банић налази се на том подручју.

"Од јуче, када је пало 150 ракета, до данас настављају да стижу пројектили из правца Либана. Сада је негде око 4.30. Од јутра преко 50 их је погодило ову територију. Иза мене је град Кацрин, види се дим који је захватио и сам град, али и његову територију. Дакле, бране у земљи која се налази око њега", преноси репортер РТС-а атмосферу са лица места.

Наводи да се чују авиони израелске војске и да одјекује бомбардовање у позадини, као и да се вероватно ради о гађању циљева у самом Либану.

"Чују се и хеликоптери, виде се како носе воду са оближњег Галилејског језера и гасе пожаре око Кацрине и градова у близини који су погођени", рекао је Банић.

Банић је на терену разговарао са колегама новинарима који страхују да би могло да дође до ескалације насиља.

"Људима с којима сам разговарао, пре свега су то колеге новинари с којима сам правио план данашњег доласка овде на Голанске планине, да би могло да дође до ескалације насиља и да би можда могло да дође до укључења, до ширих размера рата са либанским Хезболахом овде на северу Израела", каже Банић.

Опширније Краће

ИДФ: Авионима извршен удар на инфраструктуру Хезболаха на југу Либана

Израелски борбени авиони су ударили на инфраструктуру Хезболаха у јужном Либану, саопштава ИДФ.

(Times of Israel)

Ердоган позива САД и СБ УН да изврше притисак на Израел у вези са примирјем у Гази

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је чланице Савета безбедности Уједињених нација, посебно Сједињене Државе, да изврше притисак на Израел да обустави ватру у Гази након што је Савет подржао предлог САД раније током недеље.

Говорећи у Мадриду заједно са шпанским премијером Педром Санчезом, Ердоган је рекао да Анкара поздравља све предлоге о прекиду ватре који би окончали рат у Гази, додајући да став Вашингтона о операцијама Израела узнемирава Турску.

(Reuters)

Опширније Краће

Лидери Г7 забринути због ситуације на граници са Либаном

Лидери Групе седам су веома забринути због ситуације на граници између Израела и Либана и подржавају напоре САД да обезбеде прекид ватре у Појасу Газе, наводи се у нацрту саопштења који треба да буде објављен након овонедељни самит Г7.

У саопштењу се додаје да су западни лидери поновили своју непоколебљиву посвећеност решењу са две државе да Израел и Палестинци живе у миру, раме уз раме.

Осим тога, позвали су Израел да се уздржи од потпуне офанзиве у Рафи, "у складу са својим обавезама према међународном праву".

(Reuters)

Опширније Краће

Израел: Либан, Хезболах и Иран сносе пуну одговорност за распламсавање граница

Израел је саопштио да Хезболах, којем је Иран покровитељ, и влада у Бејруту сносе пуну одговорност за насиље на граници између Израела и Либана, и наговестио да би ескалација могла бити у току.

"Либан и Хезболах, под вођством Ирана, сносе пуну одговорност за погоршање безбедносне ситуације на северу (Израела)", рекао је портпарол израелске владе Дејвид Менсер.

Менсер каже да ће кроз дипломатске напоре – или на други начин – Израел обновити безбедност на северној граници.

Раније је Вашингтон изразио забринутост побводом односа Либана и Израела.

(Reuters)

ИДФ: Лансирано 40 ракета из Либана на северни Израел, повређене две особе

Око 40 ракета лансирано је из Либана на Галилеју и Голанску висораван у Израелу, а повређене су две особе, саопштила је израелска војска.

ИДФ је саопштио да је неколико ракета пресрела противваздухопловна одбрана, док су друге погодиле тло, изазвавши пожаре и лакше ранивши две особе.

Ватрогасно-спасилачка служба известила је да је око 15 пожара избило као резултат ракетирања из Либана на Горњу Галилеју и Голан, као и падајућих гелера након пресретања ракета из Либана, преноси Тајмс ов Израел.

У исто време, пет ''сумњивих ваздушних циљева", за које се сматра да су беспилотне летелице, идентификовано је око 14 часова по локалном времену, а који су активирали сирене широм северног Израела.

ИДФ наводи да је противваздухопловна одбрана пресрела три циља, без детаљнијег објашњења о друга два.

Израелски дневни лист Марив је известио да је из Либана укупно лансирано 150 ракета на северни Израел.

(Танјуг)

Палестинске власти: Од 7. октобра убијено више од 37.232 особе

Више од 37.232 Палестинца је убијено, а 85.037 је рањено у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази.

Опширније Краће

Велика штета на инфраструктури избегличког кампа Џенин на Западној обали

Фотографије које је на платформу Икс поставила палестинска новинска агенција Кудс њуз нетворк показују штету на инфраструктури у граду Џенин и његовом избегличком кампу на Западној обали од израелског напада који још траје.

Према наводима Ал Џазире, израелске снаге су напале болничаре док су покушавали да дођу до рањеног мушкарца.

Палестинска новинска агенција Вафа је такође известила да су израелске снаге упале у села Јалама, Факуа, Јалбун и Арабуна, североисточно од Џенина, што је довело до размене ватре између палестинских група и израелских војника.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Бела кућа: Израел стоји иза предлога о прекиду ватре

Израел стоји иза предлога о прекиду ватре за осмомесечни рат у Појасу Газе, рекао је саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан, а циљ је да се премости јаз са Хамасом и да се ускоро постигне договор.

Обраћајући се новинарима на маргинама састанка лидера Групе седам (Г7) у јужној Италији, Саливан је рекао да свет треба да подстакне милитантну палестинску групу да прихвати предлог и избегне застој у преговорима.

(Reuters)

Опширније Краће

Ројтерс: Жестоки удари ИДФ-а, израелски тенкови напредовали ка западном делу Рафе

Израелски тенкови напредовали су дубље у западни део Рафе, усред једне од ноћи најжешћег бомбардовања из ваздуха, са земље и мора, приморавајући многе породице да напусте своје домове и шаторе у мраку, рекли очевици за Ројтерс.

Становници су рекли да су израелске снаге кренуле према области Маваси у Рафи у близини плаже, која је означена као хуманитарно подручје у свим саопштењима и мапама које је објавила израелска војска откако је започела офанзиву на Рафу.

Израелска војска је негирала у саопштењу да је покренула било какве нападе унутар хуманитарне зоне Маваси.

Израел је саопштио да је његов напад имао за циљ да збрише последње нетакнуте борбене јединице Хамаса у Рафи, граду који је склонио више од милион људи пре него што је почело најновије напредовање.

Већина тих људи сада се преселила на север према Кан Јунису и Деир ел Балаху у централном делу Појаса Газе.

Израелска војска је у саопштењу навела да наставља "циљане операције засноване на обавештајним подацима", рекавши да су њихове снаге прошлог дана лоцирале оружје и убиле палестинске наоружане нападаче у борби из непосредне близине.

Током протеклог дана, војска је саопштила да је из ваздуха гађала 45 циљева широм Појаса Газе, укључујући војне структуре, ћелије милитаната, ракетне бацаче и тунелске отворе.

(Reuters)

Опширније Краће

Хамас понавља: Амандмани "значајно" не мeњају споразум

Промене које је Хамас тражио у предлогу о прекиду ватре који су представиле САД “нису значајне“ и укључују потпуно повлачење израелских трупа из Појаса Газе, рекао је Ројтерсу високи званичник.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је у среду да је Хамас предложио бројне измене, од којих су неке неизводљиве, предлога који подржавају САД, али да су посредници одлучни да премосте јез између две стране.

Хамас тражи да изабере списак од 100 Палестинаца са дуготрајним затворским казнама који ће бити пуштени из израелских затвора, рекао је високи лидер Хамаса.

"Хамас се успротивио израелском документу у коме се изузимају 100 палестинских затвореника са високим казнама, које би та група идентификовала, као и ограничењу временског периода за пуштање затвореника са високим казнама на највише 15 година преостале казне", наводи се у саопштењу званичника Хамаса.

"Нема значајних амандмана који би, према руководству Хамаса, оправдавали негодовање“, рекао је лидер Хамаса.

Опширније Краће

Израелска војска интензивирала је нападе на град Газу, убијено је најмање десет особа, а на десетине је рањено. Тиме је број убијених од 7. октобра порастао на 37.202, саопштило је Министарство здравља Газе.

Реаговао је и координатор Уједињених нација за хитну помоћ (UNOCHA) Мартин Грифитс, који је упозорио да ће се у Појасу Газе до средине јула више од милион Палестинаца суочити са глађу и смрћу. Позвао је лидере Г7 да искористе свој утицај да то зауставе.

У међувремену је саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан саопштио да су измене које захтева Хамас у предлогу о прекиду ватре мале и да ће САД радити са осталим посредницима, Египтом и Катаром, како би премостили разлике.

Хамас негира те наводе. Оптужује америчку администрацију да заједно са својим блиским савезником Израелом тежи да избегне било какву посвећеност нацрту за трајни прекид ватре у Појасу Газе. 

Дошло је и до нове размене ватре Израела и Хезболаха. У израелском ваздушном нападу на јужни Либан убијен је командант Хезболаха. Та проиранска милитантна група одговорила је лансирањем 160 ракета на север Израела.

Читај ми!