Извор: РТС

Израелска војска интензивирала нападе на град Газу; Хезболах лансирао 160 ракета на север Израела

Сукоб Израела и Хамаса – 250. дан. Израелска војска интензивирала је нападе на град Газа, убијено је најмање десет особа, а на десетине је рањено. Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан рекао је да су измене које захтева Хамас у предлогу о прекиду ватре мале и да ће САД радити са осталим посредницима, Египтом и Катаром, како би премостили разлике. Хамас негира те наводе. Оптужује америчку администрацију да заједно са својим блиским савезником, Израелом, тежи да избегне било какву посвећеност нацрту за трајни прекид ватре у Појасу Газе. Хезболах у два напада лансирао 160 ракета на север Израела.

Хути гађали брод Тутор у Црвеном мору

Хути су саопштили да су гађали брод Тутор у Црвеном мору

Портпарол Хута Јахја Сари је рекао да је брод погођен и да му прети потонуће.

Саопштио је и да су извели заједничку војну операцију с Исламским отпором у Ираку нападајући локације у израелским Ашдоду и Хаифи.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Грифитс: До половине јула милион људи у Гази суочиће се са глађу и смрћу

Координатор Уједињених нација за хитну помоћ (UNOCHA) Мартин Грифитс саопштио је данас да ће се у Појасу Газе до средине јула више од милион Палестинаца суочити са глађу и смрћу и позвао лидере Г7 да искористе свој утицај да то зауставе.

"Глад у 21. веку је пошаст која се може спречити. Лидери Г7 могу и морају да користе свој утицај како би помогли да се то заустави. Чекање званичног проглашења глади пре него што се нешто учини била би смртна казна за стотине хиљада људи", наводи се у саопштењу Грифитса.

Грифитс је нагласио да је од кључног значаја да "свет престане да храни ратну машину" која изазива глад у Гази и Судану и да је неопходно дати приоритет дипломатији.

(UNOCHA)

Опширније Краће

Шеф СЗО поздравио резолуцију СБ УН о Гази и позвао на имплементацију

Директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејсус поздравио је недавну резолуцију Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН), којом се позива на потпуни и непосредан прекид ватре у Појасу Газе.

Он је на конференцији за новинаре упозорио на ситуацију на палестинској територији где је више од 37.200 људи убијено у израелским нападима од 7. октобра прошле године, преноси агенција Анадолија.

Коментаришући резолуцију СБ УН која је донесена у понедељак, Гебрејсус је позвао све стране да делују како би се резолуција одмах спровела.

Истакао је да се упркос извештајима о повећању испоруке хране у Газу, значајан део њеног становништва и даље суочава са глађу.

Он је споменуо и погоршање ситуације на окупираној Западној обали, где, како тврди, напади на здравствене установе и ограничења кретања ометају приступ здравственим услугама.

(Танјуг

Опширније Краће

Бела кућа: Измене које захтева Хамас мале, САД настављају да раде на споразуму

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан рекао је да су измене које захтева Хамас у предлогу о прекиду ватре мале и да ће САД радити са осталим посредницима, Египтом и Катаром, како би премостили разлике.

"Многе од предложених промена су мале и нису неочекиване. Друге се знатно разликују од онога што је наведено у резолуцији Савета безбедности УН", рекао је Саливан.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је раније данас окривио Хамас за обустављање напора за прекид ватре и рекао да су неке од наводних предложених промена "изводљиве, а неке не".

Хамас је негирао наводе да је та група изнела нове идеје за предлог о прекиду ватре у Гази и оптужио америчку администрацију да заједно са својим блиским савезником, Израелом, тежи да "избегне било какву посвећеност" нацрту за трајни прекид ватре у Појасу Газе.

Високи званичник Хамаса Осама Хамдан такође је окарактерисао Блинкена као "део проблема, а не решење" за конфликт у палестинској енклави.

(Al Jazeera

Опширније Краће

Званичник Хамаса негирао да је та група тражила измене предлога о прекиду ватре

Високи званичник Хамаса Осама Хамдан је негирао наводе да је та група изнела нове идеје за предлог о прекиду ватре у Гази који подржавају САД, након што је амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао да је палестинска група предложила бројне промене.

Хамдан је, такође рекао да је Блинкен "део проблема, а не решење" за рат у Гази.

Раније је Блинкен поручио да је Хамас предложио многе измене, од којих су неке неизводљиве.

"У свему што смо изнели, потврдили смо нашу посвећеност ономе што је 5. маја презентовано посредницима и нисмо разговарали ни о каквим новим идејама или предлозима", рекао је Хамдан.

Он је поновио став Хамаса да је Израел тај који одбацује предлоге и оптужио америчку администрацију да заједно са својим блиским савезником, Израелом, тежи да "избегне било какву посвећеност" нацрту за трајни прекид ватре у појасу Газе.

Хамдан је такође тражио гаранције од посредника како би се осигурало да "Израел не избегне своје одговорности".

У уторак су египатски и катарски посредници потврдили да су добили одговор од Хамаса и других палестинских група на предлог САД, иако у саопштењу није појашњено шта одговор подразумева.

Амерички председник Џо Бајден је 31. маја изнео, како је рекао, израелски предлог у три фазе, који би укључивао преговоре о трајном прекиду ватре у Гази, као и фазну размену израелских талаца и Палестинаца у израелским затворима.

(Reuters)

Опширније Краће

Палестинске власти: Број убијених у Гази премашио 37.200

Опширније Краће

УН: Израел и Хамас означени као починиоци ратних злочина

Израел и Хамас починили су ратне злочине у раним фазама рата у Појасу Газе, наводи се у новим извештајима Уједињених нација, уз напомену да акције Израела представљају и злочине против човечности због огромних цивилних жртава.

Ово су налази из два паралелна извештаја од којих је један фокусиран на нападе Хамаса 7. октобра, други на војни одговор Израела, а објавила их је Истражна комисија УН. 

Израел не сарађује са овом комисијом, за коју каже да је пристрасна и антиизраелска.  Комисија је објавила да Израел омета њен рад и спречава истражитеље да приступе и Израелу и окупираним палестинским територијама.

Дипломатска мисија Израела при УН у Женеви одбацила је налазе Истражне комисије УН и саопштила да су "њене акције у служби уско вођене политичке агенде против Израела". Хамас за сада није одговорио на захтев за коментар.

У извештајима, који покривају сукоб до краја децембра, утврђено је да су обе стране починиле ратне злочине укључујући мучење, убиство или намерно убиство, повреде личног достојанства и нехумано или окрутно поступање.

Израел је, истакнуто је, починио додатне ратне злочине, укључујући изгладњивање као метод ратовања и не само да није обезбедио основне залихе као што су храна, вода, склоништа и лекови за становнике Појаса Газе, већ је "деловао да спречи снабдевање тим потрепштинама" које би покушала да спроведе било која друга страна. 

Независни експерти за људска права које раде за УН навели су у извештају, који је објављен данас, да су израелске снаге и палестински милитанти учествовали у сексуалном и родно заснованом насиљу током првих месеци рата између Израела и Хамаса, преноси АП.       

Независни експерти су, у детаљној хроници догађаја о којима су јављали медији, указали да су израелске снаге и палестински милитанти починили ратне злочине, док је за Израел речено да је починио и злочине против човечности. 

У извештају се тврди да учесталост, распрострањеност и тежина сексуалних и родно заснованих злочина над Палестинцима које су извршиле израелске снаге током тог периода указују да су поједини облици таквог насиља "део оперативних процедура" Израелских одбрамбених снага (ИДФ).

Упркос порицању Хамаса да је војно крило те палестинске групе починило сексуално насиље над израелским женама, у извештају се наводи да су стручњаци документовали "случајеве који указују на сексуално насиље" над женама и мушкарцима у близини места где се одржавао велики  музички фестивал, војне испоставе и неколико кибуца на југу Израела који су нападнути 7. октобра прошле године.

Израел је одбио да сарађује са тимом независних експерата.

Дипломатска мисија Израела у Женеви саопштила је да извештај покушава да, како се наводи, "лажно" изједначи припаднике ИДФ-а и терориста Хамаса као починиоце сексуалног насиља и поновила да стручњаци спроводе антиизраелску стратегију. 

(Reuters, Tanjug

Опширније Краће

Египатски извори: Хамас тражи писмене гаранције да би потписали предлог примирја који подржава САД

Хамас је саопштио да жели писмене гаранције Сједињених Америчких Држава за трајни прекид ватре како би потписала предлог примирја, изјавила су два египатска безбедносна извора, која нису хтела да износе више детаља.

"Хамас жели (писмено) уверење о аутоматском преласку из једне фазе у другу у складу са споразумом који је поставио председник (америке Џозеф) Бајден", рекао је  неименовани извор, преноси Ројтерс.

План, који је крајем маја објавио Бајден, укључује постепено ослобађање израелских талаца из Газе, повлачење израелских снага у две фазе, ослобађање палестинских затвореника, реконструкцију Газе и враћање тела преминулих талаца у трећој фази.

Иако је Америка рекла да је Израел прихватио предлог, Тел Авив то никада није јавно изјавио.

Египатски извори су навели како предлог за прекид ватре не пружа гаранције за прелазак са прве фазе плана на другу, која укључује трајни прекид ватре и повлачење израелских снага.

Један неизраелски званичник који је одбио да буде идентификован, рекао је да је Хамас предложио нови временски оквир за трајни прекид ватре са Израелом и повлачење израелских трупа из Газе, укључујуић Рафу.

Више од 37.000 Палестинаца убијено је у израелској офанзиви у Појасу Газе, кажу здравствени званичници у енклави којом управља Хамас.

Рат је почео када су Хамасови милитанти напали Израел 7. октобра, приликом чега је убијено 1.200 људи и отето око 250. Преговарачи из САД, Египта и Катара месецима покушавају да посредују у прекиду ватре и ослободе таоце, од којих се верује да је више од 100 заробљено у Гази.

(Reuters

Опширније Краће

Израелска војска интензивирала нападе на град Газа

Израелска војска интензивирала је нападе на град Газа, убијено је најмање десет особа, а на десетине је рањено, јављају палестински медији.

(Al Jazeera

Опширније Краће

Блинкен: Неки предлози Хамаса изводљиви, а неки не

Амерички државни секретар Eнтони Блинкен рекао је да је пХамас предложиo "бројне промене" у свом одговору на предлог о примирју навевши да су неке изводљиве а неке не.
Блинкен је, говорећи на конференцији за новинаре у Дохи, рекао да неки од Хамасових предлога у одговору превазилазе оно што је та милитантна палестинска група раније прихватила у преговорима о споразуму о прекиду ватре и ослобађању талаца у Гази.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Уништене локације Хезболаха за лансирање ракета

Израелски авиони погодили су бројне локације за лансирање ракета у јужном Либану након што су пројектили испаљени према северном Израелу, саопштила је израелска војска.

Речено је да су авиони погодили лансер у области Ханине, док су одвојени удари погодили четири инфраструктурна места у области Јатер.

(Reuters)

Опширније Краће

Хезболах: Ракете испаљене у знак одмазде

Хезболах је потврдио да је испалио десетине ракета на израелске војне положаје и фабрику оружја на северу Израела у знак одмазде за убиство свог вишег команданта.

(Reuters)

Хезболах у два напада лансирао 160 ракета на север Израела

Најмање 70 ракета лансирано је на област планине Мерон на северу Израела из Либана недавно, навеле су Израелске одбрамбене снаге. (ИДФ)..

Нема извештаја о повређенима у нападу, другом великом ракетном баражу од јутрос.

Снимак објављен на друштвеним мрежама показује неколико како ПВО систем Гвоздена купола пресреће неколико пројектила као и неколико ракета које погађају област Мерона.

Укупно је од јутрос из Либана на север Израела лансирано око 160 ракета.

Хезболах је раније саопштио да је виши командант те проиранске милитантне групе погинуо у израелском ваздушном нападу на јужни Либан.

У саопштењу се наводи да је убијен Талеб Абдулах, из града Адахит са југа Либана.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Војска САД: Уништена два ракетна лансера јеменских Хута

Америчка војска саопштила је у да су њене снаге уништиле два лансера противбродских крстарећих ракета у области Јемена под контролом Хута.

Централна команда САД је на друштвеној мрежи Икс (Твитер) рекла да су ракетни бацачи "представљали непосредну претњу америчким и коалиционим снагама и трговачким бродовима који пролазе кроз регион“.

(Reuters)

Опширније Краће

Хамас: Наш одговор отвара "широк пут" за постизање споразума

Члан политичког бироа Хамаса тврди да одговор те милитантне палестинске групе на предложени споразум о прекиду ватре у Гази "отвара широк пут" за постизање договора.

Изат ал Ришк додао је у саопштењу да је одговор покрета "одговоран, озбиљан и позитиван“.

(Reuters)

Опширније Краће

У Појасу Газе ситуација не мирује. Израелска војска (ИДФ) саопштила је да су њене ваздушне снаге погодиле 35 циљева широм Појаса Газе, док је Хамас навео да је један од команданата Мухамед Џабер Абдо убијен на Западној обали у борби са ИДФ-ом.

Серија експлозија затресла је насеља са обе стране израелско-либанске границе. Хезболах је испалио 50 ракета ка Израелу, као одговор на напад ИДФ-а на североисток Либана.

У међувремену је амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао Хамас да прихвати израелски предлог о прекиду ватре који је изнео Израел, а подржао Вашингтон, рекавши да су све релевантне стране прихватиле предлог, осим те палестинске групе.

Званичник Хамаса је рекао за Ројтерс да је та палестинска група предала посредницима свој званични одговор на предложени израелски споразум, не наводећи више детаља.

Неименовани израелски званичник, са друге стране, тврди да је Хамас одбио предлог споразума о ослобађању талаца и прекиду ватре коју је представио амерички председник Џо Бајден крајем прошлог месеца. Како је навео, Хамас је својим амандманима "променио главне параметре предлога".

Огласио се и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес и позвао је све стране у сукобу да постигну споразум о прекиду ватре у Гази, који је изнео председник САД Џо Бајден.

Берлински суд одбацио је хитан захтев једног броја палестинских становника Газе да спречи немачку владу да одобрава дозволе за извоз немачког оружја у Израел, на основу тога што би оно могло бити коришћено у супротности са хуманитарним правом.

Палестинске власти саопштиле су да су од 7. октобра тој палестинској енклави убијене 37.164 особе. 

У Појасу Газе, скоро 3.000 деце је животно угрожено услед неухрањености и недостатка приступа здравственој нези, упозорава Уницеф.

Читај ми!