Извор: РТС

ИДФ погодио 35 циљева широм Газе, у борбама убијен командант Хамаса; Хезболах испалио 50 ракета ка Израелу

Сукоб Израела и Хамаса – 249. дан. Израелска војска (ИДФ) саопштила је да су њене ваздушне снаге погодиле 35 циљева широм Појаса Газе, док је Хамас навео да је један од команданата Мухамед Џабер Абдо убијен на Западној обали у борби са ИДФ-ом. Хезболах је испалио 50 ракета ка Израелу. Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је Хамас да прихвати израелски предлог о прекиду ватре. Палестинске власти саопштиле су да су од 7. октобра у Гази убијене 37.164 особе.

Ројтерс: Убијен командант Хезболаха током израелског напада на јужни Либан

У израелском нападу на село Јваија у јужном Либану у вечерас је убијен високоранграни теренски командат Хезболаха, заједно са још најмање три особе, изјавила су три безбедносна извора за Ројтерс.

Извори су га идентификовали као команданта групе за централни регион јужне граничне траке, који обухвата неке од градова који су најтеже погођени у последњих осам месеци размене ватре између Израела и Хезболаха.

Извори, који су говорили под условом анонимности, рекли су да је улога овог команданта у Хезболаху била је подједнако значајна као и улога Висама Тавила, високог команданта Хезболаха убијеног у израелском нападу у јануару.

Око 300 бораца Хезболаха, укључујући команданте и оперативце са кључним одговорностима, убијено је у израелским нападима на Либан од октобра, када је отпочео рат у Гази.

(Reuters

Опширније Краће

Израелски званичник: Хамас одбио предлог о примирју

Хамас је одбио предлог споразума о ослобађању талаца и прекиду ватре коју је представио амерички председник Џо Бајден крајем прошлог месеца, јавља Тајмс ов Израел позивајући се на неименованог израелског званичника.

"Израел је вечерас преко посредника добио одговор Хамаса. У одговору, Хамас је одбацио предлог за ослобађање талаца који је изнео председник Бајден", рекао је званичник.

Додао је да је Хамас "променио главне параметре предлога".

Одговор Хамаса и палестинског Исламског џихада на најновији израелски предлог о прекиду ватре са таоцима наводно укључује амандмане на понуду, односно нови временски оквир за ослобађање талаца и потпуно повлачење израелских трупа из Газе.

Бивши израелски преговарач Данијел Леви рекао је за Ал Џазиру да су Хамас и Исламски џихад тражили измену предлога, захтевајући потпуно повлачење израелских трупа из Појаса Газе.

Он је истакао да тај захтев није нов, а да се може наћи и у резолуцији УН. Нагласио да "цео свет поставља питање" коју обавезу преузимају САД, као посредник, по овом питању.

Хамас је раније данас објавио да је доставио одговор катарским и египатским посредницима изражавајуц́и спремност да постигне договор.

(Times of Israel, Al Jazeera, Reuters

Опширније Краће

Шест Палестинаца убијено у израелској операцији на Западној обали

Израелске снаге су убиле шест Палестинаца у месту Куфр Дан, на окупираној Западној обали, саопштило је палестинско Министарство здравља.

Израелска војска саопштила је да су четворица убијених били наоружани милитанти, који су убијени у размени ватре са војницима у селу Куфр Дан, у близини палестинског града Џенин. 

На видео-снимку објављеномн на друштвеним мрежама види се ненаоружани рањеник који лежи на путу и ​​виче да окупљени позову хитну помоц́, а затим је упуцан у бутину. 

Видео-запис снимљен је кроз прозор, на висини и из даљине, преноси Ројтерс.

У саопштењу, ИДФ наводи да су израелске трупе опколиле зграду коју користе милитанти и спровели тактику познату као "лонац под притиском" која укључује ескалацију ватре усмерене на зграду како би се осумњичени натерали да изађу.

ИДФ тврди да је јуришни хеликоптер такође коришц́ен за напад на зграду, а да су у операцији заплењене две јуришне пушке и аутомобил са неколико експлозивних направа, пише Тајмс ов Израел

(Times of IsraelReuters

Опширније Краће

Немачки суд одбацио захтев за блокирање извоза оружја у Израел

Берлински суд одбацио је хитан захтев једног броја палестинских становника Газе да спречи немачку владу да одобрава дозволе за извоз немачког оружја у Израел на основу тога што би оно могло бити коришц́ено у супротности са хуманитарним правом.

Палестинце је подржало неколико организација укључујуц́и Европски центар за правну подршку (ЕЛСЦ), Закон Палестине и Палестински институт за јавну дипломатију.

Они тврде да постоје разлози да се верује да се таква кршења дешавају у рату Израела против Хамаса. Берлински Управни суд је, међутим, саопштио да тужиоци нису показали да су одлуке о извозу оружја у Израел заправо на чекању, јер се Немачка ове године уздржала од издавања дозвола, или да ће Немачка вероватно дозволити извоз кршећи своје обавезе према међународном хуманитарном праву.

Суд је такође навео да је немачка влада имала овлашц́ење да одбије дозволе за извоз оружја, приложи додатне услове или обезбеди обавезу земље примаоца да ограничи употребу оружја.

Групе адвоката су саопштиле да је пресуда несхватљива, додајуц́и да је влада држала у тајности нерешене захтеве за извоз оружја, што онемогућава да се за њих унапред сазна.

Ахмед Абед, адвокат при берлинском правном колективу, рекао је да владино прикривање информација о оружју и ратним злочинима "доводи животе наших клијената у опасност".

Немачка је прошле године одобрила извоз оружја у Израел у вредности од 326 милиона евра, 10 пута више него 2022. 

(Reuters

Опширније Краће

Уницеф: Скоро 3.000 деце у Гази животно угрожено због неухрањености

У Појасу Газе, скоро 3.000 деце је животно угрожено услед неухрањености и недостатка приступа здравственој нези, поручио је Уницеф.

У саопштењу Уницефа се наводи да насиље и расељавање утичу на приступ здравственим установама и услугама за породице.

Та агенција УН додаје да, иако је дошло до одређеног побољшања у испоруци помоц́и у храни на северу, хуманитарни приступ на југу драматично опао,, преноси Ројтерс.

''Из Газе настављају да се појављују ужасне слике деце која умиру пред очима својих породица због сталног недостатка хране, залиха исхране и уништавања здравствених услуга“, рекла је регионална директорка Уницефа за Блиски исток и северну Африку Адел Ходр.

(Reuters)

Опширније Краће

Ројтерс: Хамас предао посредницима одговор на предлог о прекиду ватре

Хамас је предао посредницима свој званични одговор на предложени израелски споразум о таоцима за затворенике, рекао је данас за Ројтерс званичник те палестинске групе.

"Одговор Хамаса је потврдио став групе да сваки споразум мора окончати ционистичку агресију на наш народ, извући израелске снаге, реконструисати Газу и постиц́и озбиљан споразум о размени затвореника", рекао је званичник Ројтерсу.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је раније данас позвао Хамас да прихвати предлог о прекиду ватре који је изнео Израел, а подржао Вашингтон, рекавши да су све релевантне стране прихватиле предлог, осим те палестинске групе.

Обраћајући се новинарима у Тел Авиву, Блинкен је рекао да иако је Хамасова подршка одлуци УН да подржи предлог представљала ''знак наде“, али да руководство те групе у Гази треба да потпише споразум, преноси Тајмс ов Израел.

(Times of IsraelReuters

Опширније Краће

Блинкен позвао Хамас да прихвати израелски предлог о прекиду ватре

Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је Хамас да прихвати предлог о прекиду ватре који је изнео Израел, а подржао Вашингтон, рекавши да су све релевантне стране прихватиле предлог, осим те палестинске групе.

Обраћајући се новинарима у Тел Авиву, Блинкен је рекао да иако је Хамасова подршка одлуци УН да подржи предлог представљала ''знак наде“, али да руководство те групе у Гази треба да потпише споразум.

Блинкен је поручио да постоји "снажан консензус" у Израелу и на међународном плану да се крене напред са применом предлога, али да "у овом тренутку то заиста зависи од једне особе", мислећи на вођу Хамаса, Јахју Синвара.

"Ако Хамас не каже 'да', онда је то на њима – на њима у смислу гласања за наставак рата, а не за његово окончање; на њих у смислу безбедности, добробити стотина хиљада, милиона палестинских жена, деце и мушкараца у Гази", закључио је државни секретар.

Представник Хамаса Сами Абу Зухри потврдио је раније данас за Ројтерс да та група прихвата резолуцију и да је спремна да преговара о детаљима.

(Times of Israel, Reuters

Опширније Краће

ИДФ погодио 35 циљева широм Газе, у борбама убијен командант Хамаса

Израелска војска (ИДФ) саопштила је да су њене ваздушне снаге погодиле 35 циљева широм Појаса Газе, док је Хамас навео да је један од њених команданата Мухамед Џабер Абдо убијен на Западној обали у борби са ИДФ-ом.

Међу циљевима које је ИДФ погодио су складишта оружја Хамаса, локације за лансирање ракета, позиције за снајперисте и "ћелије терористичких оперативаца".

Истовремено, Хамас је саопштио да је један од команданата те милитантне групе убијен у борби са ИДФ-ом заједно са троје оперативаца у селу у близини града Рамале.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Убијена четири израелска војника у Рафи на југу Газе

Четири војника израелске војске (ИДФ) страдала су данас у граду Рафи на југу Газе након што су ушли у стамбену зграду и упали у експлозивну замку, саопштила је ИДФ.

Додаје се да су ови војници бригаде Гивати пре уласка у зграду бацили бомбу у њу, након чега су два војника ушла у зграду и упала у замку када су страдала од експлозије, рушећи делове зграде који су пали на друге војнике.

ИДФ наводи да је касније у згради пронађен тунел који су вероватно користили оперативци Хамаса.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Стејт департмент: Још 404 милиона долара помоћи палестинским цивилима у Гази

Сједињене Америчке Државе обезбедиће додатних 404 милиона долара хуманитарне помоћи палестинским цивилима у Гази, на Западној обали и у региону, чиме ће укупна америчка помоћ достићи износ већи од 674 милиона долара у последњих осам месеци.

"Као највећи појединачни хуманитарни донатор палестинског народа, препознајемо хитну потребу за већом помоћи како би се дошло до цивила с обзиром на катастрофалне хуманитарне услове и позивамо све донаторе да подрже операције спасавања живота Палестинаца у Гази и региону", навео је Стејт департмент у саопштењу.

Нови пакет обухвата помоћ у снабдевању храном, водом за пиће, као и пружање здравствене заштите и психосоцијалне подршке, у образовању и склоништима. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: На Израел испаљено око 50 ракета из Либана, нема повређених

Израелска војска (ИДФ) саопштила је да је испаљено око 50 ракета из Либана ка области Голанске висоравни и да нико није повређен у том нападу.

ИДФ је оборио неколико ракета, док су остале пале на отворени простор.

Хезболах је саопштио да је лансирао десетине ракета "каћуша" на војну базу на Голанској висоравни, одговарајући на синоћни напад ИДФ-а на североисток Либана.

Израел и група Хезболах у Либану размењују нападе последњих месеци док траје рат у Израела и палестинске милитантне групе Хамас у Гази, а у тим нападима је погинуло 10 израелских цивила и 15 војника, док је Хезболах саопштио да је погинуо 331 припадник те групе.

Сукоби две стране су најгори од 2006. године, када су Израел и Либан водили рат због којег су десетине хиљада људи са обе стране морале да напусте своје домове у близини границе.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Палестинске власти: Од 7. октобра у Гази убијене 37.164 особе

Министарство здравља у Гази саопштило је да је више од 37.164 Палестинца убијено, а 84.832 су рањена у израелској војној офанзиви од 7. октобра.

(Reuters)

Гутерес позвао обе стране да постигну споразум о примирју

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес позвао је све стране у сукобу да постигну споразум о прекиду ватре у Гази који је изнео председник САД Џо Бајден.

"Поздрављам мировну иницијативу коју је недавно изнео председник Бајден и позивам све стране да искористе ову прилику и постигну споразум“, рекао је Гутерес на конференцији о хитној помоћи у Јордану дан након што је Савет безбедности УН у понедељак подржао предлог.

Описао је услове у Гази као "жалосне", рекавши да су брзина и размере покоља и убистава нешто најгоре што је видео од почетка свог мандата на месту шефа УН 2017.

(Reuters)

Опширније Краће

Званичник Хамаса: Спремни смо за разговор о детаљима Резолуције

Високи званичник Хамаса Сами Абу Зухри рекао је за Ројтерс да та милитантна организација прихвата Резолуцију Савета безбедности УН о прекиду ватре и да је спремна да преговара о детаљима, додајући да је на Вашингтону да осигура да се Израел придржава тога.

"Хамас прихвата резолуцију Савета безбедности УН у вези са прекидом ватре, повлачењем израелских трупа и разменом талаца за притворенике које држи Израел", навео је Зухри.

(Reuters)

Опширније Краће

Блинкен: Став Хамаса о Резолуцији СБ УН "знак наде"

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да је изјава Хамаса о подршци Резолуцији УН за прекид ватре у Гази "знак наде".

"Разговори о плановима за Газу након прекида ватре биће настављени после подне и у наредних неколико дана", додао је Блинкен.

(Reuters)

Опширније Краће

Хамас и палестинске власти на Западној обали поздравили усвајање Резолуције у СБ УН

Хамас, њен савезник Исламски џихад и ривалска палестинска управа председника Махмуда Абаса поздравили су резолуцију Савета безбедности УН која подржава предлог за прекид ватре у Гази.

Та палестинска милитантна група у свом саопштењу је навела да је спремна да сарађује са посредницима у спровођењу принципа плана.

Хамас поздравља оно што је укључено у резолуцију Савета безбедности која је потврдила трајни прекид ватре у Гази, потпуно повлачење, размену заробљеника, обнову, повратак расељених у места где су боравили, одбијање било какве демографске промене на подручју те енклаве и испоруку потребне помоћи, наводи се у саопштењу.

Исламски џихад је навео да гледа "позитивно" на оно што Резолуција укључује, "посебно у смислу отварања врата за постизање свеобухватног прекида агресије и потпуног повлачења израелских снага" из Појаса Газе.

Хамас је такође рекао да је спреман да се укључи у индиректне преговоре о примени принципа "који су у складу са захтевима палестинског народа и отпором“.

На Западној обали, коју су окупирали Израелци, палестинско председништво је поздравило резолуцију рекавши да стоји "уз било коју резолуцију која позива на хитан прекид ватре у Гази и чува јединство палестинске земље".

Савет безбедности УН усвојио је синоћ амерички нацрт резолуције који подржава предлог председника САД Џозефа Бајдена за примирје у Појасу Газе.

Русија се уздржала од гласања, док је преосталих 14 чланица СБ гласало "за".

(Reuters)

Опширније Краће

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је у својој осмој посети Блиском истоку од почетка рата у Гази.

Блинкен је на својој првој станици, у Египту, позвао арапске лидере да изврше притисак на Хамас да прихвати предлог о прекиду ватре, који је пре десет дана изнео амерички председник Џо Бајден, како би се окончао осмомесечни рат у Гази.

Бајден је изнео предлог у три фазе о прекиду ватре који предвиђа трајни прекид непријатељстава, ослобађање израелских талаца и палестинских затвореника и обнову Газе.

Реагујући на Блинкенове речи, виши званичник Хамаса Сами Абу Зухри оценио је да амерички државни секретар "пристрасан према Израелу", као и да је његов став права препрека постизању споразума.

У међувремену, Савет безбедности Уједињених нација усвојио је резолуцију коју су сачиниле САД о прекиду ватре између Израела и Хамаса.

Русија је била уздржана, док је преосталих 14 чланова СБ УН гласало "за."

Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА) истакла је да је ниво разарања у Гази "неописив", додајући да је у акцијама израелских снага уништено више од половине зграда у тој палестинској енклави.

Хамасове бригаде Касам тврде да су направиле заседу израелским снагама у једној стамбеној згради у Рафи.

Како наводи Ал Џазира, разнели су зграду док су војници ИДФ-а још били унутра. Неколико војника је погинуло, а други су рањени.

Читај ми!