Извор: BBC, Reuters

Петодневна жалост у Ирану, функцију шефа државе преузима Мохамед Мохбер

Ирански председник Ебрахим Раиси и министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан погинули су када се њихов хеликоптер срушио док је прелазио изнад планинског терена у јакој магли, потврдио је потпредседник Ирана. Страдали су и сви из пратње председника, седморо званичника и чланова посаде. У земљи је проглашена петодневна национална жалост.

Стејт департмент: Иран од САД тражио помоћ након пада хеликоптера

Иран је затражио помоћ од Вашингтона након што се у планинама недалеко од границе са Азербејџаном срушио хеликоптер у којем је био ирански председник Ебрахим Раиси, саопштио је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Милер је новинарима рекао да САД "из логистичких разлога" нису могле да пруже помоћ Ирану, преноси Ројтерс.

Нагласио је и да Раисијева смрт не мења "фундаментални став Вашингтона према Ирану".

Није јасно одакле је упућен ирански захтев за помоћ.

САД и Иран немају формалне дипломатске односе.

Опширније Краће

Ванредни председнички избори биће одржани 28. јуна

Након погибије иранског председника Ебрахима Раисија, ванредни избори за председника Ирана биће одржани 28. јуна, најавио је данас Мохсен Еслами, председник иранског изборног штаба.

''Четрнаести председнички избори у Ирану биће одржани 28. јуна“, рекао је Еслами, а преноси новинска агенција Иранс Мехр.

Додао је да је од Савета старатеља затражено да започне регистрацију председничких кандидата пре 28. маја.

До завршетка избора, ову дужност ће обављати досадашњи први потпредседник Ирана Мохамед Мохбер.

Савет старатеља, натпарламентарно тело састављено од припадника свештенства, задужено је за одобравање кандидатура за извршна места у влади земље, укљућујући и место председника Ирана.

У граду Табриз сутра ће бити организована опроштајна церемонија за Раисија, а његово тело ће потом бити однето у Ком, Техеран и Бирџанд, пре него што буде сахрањен у родном граду Мешхаду 23. маја.

(Танјуг, ТАСС, РИА Новости)

Опширније Краће

Саучешће председника Вучића

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас саучешће народу и Влади Ирана поводом погибије председника те земље Ебрахима Раисија.

''Народу и Влади Исламске Републике Иран изражавам саучешће поводом погибије председника Ебрахима Раисија, искреног и доследног пријатеља Србије'', написао је Вучић на свом налогу на мрежи X.

Опширније Краће

Књига жалости у Амбасади Ирана поводом погибије председника од сутра до петка

Књига жалости у Амбасади Ирана поводом погибије иранског предсеника Ебрахима Раисе и других званичника биће отворена од сутра до петка.

Амбасада Ирана саопштила је да је књигу отворила јуче, а да ће сви заинтересовани моћи да се упишу у наведеном року у згради Амбасаде на адреси Михаила Мике Јанковића 3, од 10 до 15 часова.

Подсетимо, председник Ирана Ебрахим Раиси и министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан, као и још седам званичника и чланова посаде, погинули су у паду хеликоптера на северозападу Ирана. 

Опширније Краће

Медији: Технички квар узрок пада хеликоптера, постојао озбиљан проблем у контролисању летелице

Ако хеликоптер има озбиљан технички проблем у току лета, први задатак пилота је да ''одржи авион у ваздуху, а затим да оствари комуникацију“, изјавио је за Ал Џазиру ваздухопловни аналитичар Карл Бејли.

Недостатак комуникације пилота или неког другог члана летачке посаде хеликоптера у којем се налазио ирански председник Ебрахим Раиси указује на то да је постојао ''озбиљан проблем'' у контролисању летелице, рекао је Бејли.

Бејли је истакао да није било комуникације, јер се претпоставља да је пилот био усредсређен на лет.

Иранска агенција ИРНА преноси да је узрок пада хеликоптера у којем се налазио председник Ирана Ебрахим Раиси технички квар летелице.

(Ал Џазира, ИРНА)

Опширније Краће

Дачић упутио саучешће Ирану

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић упутио је саучешће руководству и народу Ирана поводом погибије председника Ебрахима Раисија и министра спољних послова Хосеина Амира Абдолахијана. 

”Ирански народ остао је без посвећеног лидера, оданог својој земљи и високој дужности коју је обављао. Србија је изгубила доказаног пријатеља и важног партнера са којим смо искрено радили на добробит традиционалне блискости наших народа, навео је Дачић.

Рекао је да је имао част да, у својству специјалног изасланика председника Александра Вучића, присуствује председничкој инаугурацији Ебрахима Раисија.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан био је, каже Дачић, посвећен сталном унапређењу веза са Србијом.

"Наша тесна сарадња потврдила се и недавно, када сам имао част да телефоном разговарам са иранским шефом дипломатије у вези са предлогом резолуције у УН о Сребреници, којом приликом је министар Абдолахијан показао велико разумевање за ставове Србије", истакао је Дачић.

"Одлазак председника Раисија и чланова његове високе делегације, огроман је губитак за Иран, његов народ и државно вођство, због чега изражавам најдубље саучешће”, навео је потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Опширније Краће

Припремио Слободан Радовановић

Али Багери Кани именован за в. д. министра спољних послова

Заменик министра спољних послова Али Багери Кани именован је за вршиоца дужности шефа иранског министарства спољних послова након погибије Хосеина Абдолахијана, преноси Ројтерс.

(Reuters)

Иран прогласио петодневну жалост

Ирански лидер и духовни вођа ајатолах Али Хамнеи прогласио је петодневну жалост у земљи након погибије председника Ебрахима Раисија и других високих иранских званичника.

(Ирна)

Ердоган изразио саучешће: Сећам се Раисија са поштовањем и захвалношћу

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изразио је данас саучешће због погибије иранског председника Ебрахима Раисија и иранског министра спољних послова Хосеина Амирa Абдолахијана, истичући да је Турска солидарна са Ираном.

Ердоган је написао на платформи Икс да се сећа Раисија са поштовањем и захвалношћу, наводећи да је ирански председник уложио напоре за мир у Ирану и региону.

"Турска стоји уз Иран у ово тешко време", навео је Ердоган, називајући Раисија "вредним колегом и братом".

Опширније Краће

Израел: Немамо везе са смрћу Раисија

Израел није умешан у смрт иранског председника Ебрахима Раисија у паду хеликоптера у којем је погинуло и неколико чланова његове пратње, рекао је израелски званичник Ројтерсу.

(Reuters)

Више земаља упутило саучешће поводом погибије Раисија

Премијер Индије Нарендра Моди упутио је саучешће поводом погибије Раисија, наводећи да је Индија уз Иран у овим тешким тренуцима. 

"Дубоко сам ожалошћен и потресен трагичном смрћу председника Ирана", навео је Моди на мрежи Икс

Саучешће поводом смрти Раисија упутио је и пакистански премијер Шехбаз Шариф, а та земља ће прогласити дан жалости, преноси Ројтерс.

Саучешће је упутио и председник Европског савета Шарл Мишел. У објави на платформи Икс навео је да ЕУ изражава искрено саучешће због смрти Раисија и шефа дипломатије Абдолахијана, као и других чланова делегације и посаде у хеликоптерској несрећи. "Наше мисли иду ка породицама", додао је објави Мишел.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је саучешће породицама жртава, као и целом народу Ирана.

"Заувек ћемо памтити ове истакнуте политичке личности као истинске патриоте Исламске Републике, који су чврсто бранили интересе своје државе и дали свој живот у несебичном служењу отаџбини, наводи се између осталог у саопштењу руског министарства.

И председник Сирије Башар ел Асад такође је изразио саучешће влади и народу Ирана и потврдио солидарност његове земље с Ираном и породицама жртава, преноси агенција Сана.

Председник Венецуеле Николас Мадуро у објави на мрежи Икс изразио је саучешће народу Ирана поводом погибије Раисија, кога је описао као "изванредног вођу, браниоца суверенитета свог народа и безусловног пријатеља Венецуеле". 

Министарство спољних послова Белорусије навело је да је смрт Раисија губитак не само за иранско друштво, као и да је он био и прави пријатељ Белорусије.

Опширније Краће

Први потпредседник Ирана Мохамед Мохбер преузеће дужност шефа државе до избора новог председника на изборима, изјавио је портпарол иранског Савета чувара Исламске револуције Хади Тахан Назиф. 

Портпарол је навео да на основу иранског устава председнички избори треба да буду одржани у року од 50 дана, јавила је иранска агенција Ирна. 

Тахан Назиф је рекао да у Ирану неће бити проблема у правном уређењу након погибије председника Ебрахима Раисија у паду хеликоптера.

Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Опширније Краће

Влада Ирана наставља несметан рад

Влада Ирана је на данашњој хитној седници изразила саучешће врховном иранском вођи ајатолаху Алију Хамнеију и иранском народу након погибије иранског председника Ебрахима Раисија у паду хеликоптера и саопштила да ће наставити неометано да ради, јавили су ирански државни медији.

Влада је одала пошту покојном председнику и његовим "неуморним напорима", јавила је новинска агенција Тасним, пренео је Гардијан. 

Први потпредседник Ирана Мохамед Мохбер председавао је хитном састанку владе након погибије иранског председника.

Опширније Краће

Девет особа било у хеликоптеру који се срушио

Девет особа је било у хеликоптеру који се срушио на северозападу Ирана у недељу, у којем су били ирански председник и шеф дипломатије, пренео је ирански Тасним њуз.

Поред преседника Ирана Ебрахима Раисија и иранског министра иностраних послова Хосеина Амира Абдолахијана, у хеликотеру Bell 212 били су гувернер провинције Источни Азербејџан Малек Рахмати, као и имам из Табриза Мохамед Али Алехасем.

Страдали су и пилот, копилот, шеф посаде, шеф обезбеђења и телохранитељ.

(CNN)

Опширније Краће

Иранска влада сазвала хитан састанак након погибије Ебрахима Раисија и Хосеина Амира Абдолахијана

Иранска влада сазвала је за данас хитан састанак након погибије председника Ирана Ебрахима Раисија и министра спољних послова те земље Хосеина Амира Абдолахијана у паду хеликоптера, јавила је иранска државна новинска агенција Ирна.

Према фотографији коју је објавила агенција, столица на којој Раиси обично седи је празна и прекривена је црном траком у знак сећања на председника, пренео је Си-Ен-Ен.

Ирански државни медији емитују исламске молитве између вести због погибије Раисија и још осам других особа након што се хеликоптер којим су путовали срушио у иранској провинцији Источни Азербејџан.

Опширније Краће

Објављени први снимци са места пада Раисијевог хеликоптера

Ирански медији објавили су прве снимке са места пада хеликоптера у којем су били председник Ебрахим Раиси и шеф дипломатије Хосеин Амир Абдолахијан.

На снимку дроном Црвеног полумесеца, који је пренела државна агенција Фарс, виде се остаци хеликоптера на стрмој, шумовитој падини, преноси Си-Ен-Ен.

Ирански председник Ебрахим Раиси погинуо је у паду хеликоптера, потврдио је на платформи X потпредседник Ирана Мохсен Мансури, пренео је Ројтерс.

Опширније Краће

У каквом је хеликоптеру летео председник Ирана

Хеликоптер након чијег су пада погинули ирански председник Ебрахим Раиси и ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан био је амерички Bell 212 који је развила фирма Bell Helicopter за канадску војску касних 1960-их година као надоградњу оригиналног UH-1 Iroquois. 

Цивилна верзија тих хеликоптера из ере Вијетнамског рата била је у широкој употреби широм света, а користе је и владе и приватни оператери, пренео је Ројтерс. 

Хеликоптер је представљен 1971. године и убрзо је почело његово коришћење у САД и Канади, према документима о војној обуци САД. 

Хеликоптер Bell 212 је прилагодљив за све врсте ситуација, укључујући превоз до 15 људи, распоређивање ваздушне ватрогасне опреме, превоз терета и монтажу оружја. 

Ирански модел који се срушио у недељу био је прилагођен да превози државне званичнике. 

Хеликоптере Bell 212 користе, између осталих, обалска стража Јапана, агенције за спровођење закона у САД, полиција у Тајланду. 

Иранско ваздухопловство и морнарица имају укупно 10 таквих хеликоптера, а није познато колико летелица тог типа користи иранска влада. 

У последњој несрећи у Ирану са хеликоптером Bell 212, која се догодила 2018. године, погинуле су четири особе.

Опширније Краће

Потпредседник Ирана потврдио погибију председника Раисија

Ирански председник Ебрахим Раиси погинуо је у паду хеликоптера, потврдио је на платформи Икс (Твитер) један од потпредседника Ирана Мохсен Мансури.

Иранска државна ТВ такође је јавила да је потврђена погибија иранског председника Раисија и шефа дипломатије Хосеина Амира Абдолахијана, наводи Би-Би-Си.

Претходно је о погибији Раисија и Амира Абдолахијана јавила иранска новинска агенција Мер, што је за Ројтерс јутрос потврдио и један неименовани ирански званичник.

Опширније Краће

Новинска агенција Мeр јавила је да су ирански председник Ебрахим Раиси и министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан погинули. То је и за Ројтерс јутрос потврдио неименовани ирански званичник.

Претходно је ирански званичник рекао за британску агенцију да су спасилачки тимови стигли до места несреће у којој је хеликоптер потпуно изгорео. 

"Нема знакова живота из хеликоптера" где се налазио председник Ебрахим Раиси, јавила је државна телевизија.

Хеликоптер са иранским председником Ебрахимом Раисијем нестао је јуче пошто је имао, како су власти саопштиле, "тешко слетање" због лошег времена.

У потрагу, отежану због суснежице, магле и неприступачног терена, била је укључена иранска војска, а укључиле су се и друге државе.

Министар спољних послова Ирана Хосеин Амир Абдолахијан боравио је у Београду пре две године и тада је дао интервју за РТС.

Читај ми!