Извор: РТС, Ројтерс, Гардијан, Танјуг

У потрагу за хеликоптером иранског председника Раисија укључују се и друге земље, магла отежава спасавање

Животи председника Раисија и министра спољних послова Амирабдолахијана су у опасности, рекао је ирански званичник за Ројтерс. Хеликоптер са иранским председником Ебрахимом Раисијем нестао је пошто је имао, како су власти саопштиле, "тешко слетање" због лошег времена. У потрагу, отежану због суснежице, магле и неприступачног терена, укључена је иранска војска, а укључују се и друге државе. Револуционарна гарда саопштила да је утврђена могућа локација хеликоптера.

Иран захвалио земљама које су понудиле помоћ у потрази за председником Раисијем

Иран је изразио захвалност државама и међународним организацијама које су понудиле помоћ у проналажењу места несреће хеликоптера у којем се налазио ирански председник Ебрахим Раиси, рекао је портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани.

"Нажалост, данас после подне се срушио хеликоптер са председником и министром спољних послова. Упркос неповољним временским условима, спасилачки напори се настављају како би се стигло до места несреће у овој операцији потраге и спасавања“, рекао је Канани, објављено је на Телеграм каналу иранског министарства спољних послова, преноси РИА Новости.

Хеликоптер у којем су били Раиси и министар спољних послова земље Хосеин Амир Абдолахјан срушио се на северозападу земље у региону Верзеган, а спасилачке екипе су стигле у зону ванредне ситуације и трагају за хеликоптером.

(Танјуг/РИА Новости)

Опширније Краће

Русија шаље два авиона, хеликоптер и 50 спасилаца

Саветник руског председника Игор Левитин рекао је у разговору са потпредседником Ирана Мухамедом Мохбером ће Москва послати два авиона, хеликоптер и 50 спасилаца да помогну у потрази за хеликоптером у којем је био председник Ирана Ебрахим Раиси.

"Према инструкцијама Владимира Путина, два модерна авиона, хеликоптер и 50 професионалних горских спасилаца биће послати у град Табриз“, рекао је Левитин, пише РИА Новости.

Спасилачке екипе су стигле у зону ванредне ситуације и трагају за летелицом.

"Претражујемо подручје центиметар по центиметар, али је веома хладно, магловито и кишовито. Падавине постепено прелазе у снег“, рекао је командант северозападног штаба иранске војске.

Многе земље понудиле су помоћ Ирану, а, како истичу медији, Турска је већ у помоћ Ирану послала 32 планинара-спасилаца и шест возила, као и хеликоптер и беспилотну летелицу.

(Танјуг/РИА Новости)

Опширније Краће

Револуционарна гарда: Утврђена могућа локација хеликоптера

Могућа локација на којој се налази хеликоптер у којем је био ирански председник Ебрахим Раиси утврђена је после вишечасовне потраге, саопштио је командант Иранске револуционарне гарде (ИРГЦ) за провинцију Источни Азербејџан.

"Пре неколико минута примљени су сигнали из хеликоптера и од мобилног телефона једног од чланова посаде и све наше снаге су сада на путу ка тој локацији“, рекао је командант ИРГЦ, пренели су ирански државни медији.

Црвени полумесец је објавио да је "могућа локација места на којем се догодио инцидент идентификована после вишечасовне потраге", јавила је новинска агенција ИСНА.

Главнокомандујући ИРГЦ Хосеин Салами и други војни званичници су у области где се срушио хеликоптер са председником Ебрахимом Раисијем, где одржавају хитан састанак за управљање кризним ситуацијама са локалним властима, објавили су ирански државни медији.

Док спасилачке екипе настављају потрагу за хеликоптером у којем је био председник Ирана Ебрахим Раиси, високи ирански званичник Мохсен Мансури рекао је да верује да тежина инцидента није била велика, с обзиром на то да је након несреће успостављен контакт са двојицом људи који су били у летелици.

Мансури је такође изјавио да је локација инцидента идентификована у кругу од два километра, али да акција спасавања тече споро због временских услова и неприступачног терена, преноси агенција Тасним.

(Танјуг)

Опширније Краће

Вучић: Шокиран сам вешћу о несрећи, надам се да ће народ сачувати стабилност

Председник Александар Вучић изјавио је да је шокиран вешћу о несрећи која се десила председнику Иранa Ебрахиму Раисију.

"Шокирала ме је вест о несрећи која се десила председнику Исламске Републике Иран Ебрахиму Раисију. Надам се да ће овај случај бити испитан, као и да ће ирански народ сачувати стабилност", навео је Вучић на платформи Икс.

Опширније Краће

Опречни извештаји о потрази за несталим хеликоптером

Ирански Црвени полумесец негирао је наводе иранских државних медија да је тим за потрагу пронашао срушени хеликоптер у којем је био ирански председник Ебрахим Раиси.

Агенција ИРНА навела је да је објављена тачна локација где се срушио хеликоптер у области између Ардешира и Бразина у Варзегану.

(Ал Џазира, Танјуг, Ројтерс)

Опширније Краће

Ирански званичник: Успостављен контакт са путником и чланом посаде

Неименовани ирански званичник рекао је државној телевизији да је успостављен контакт са једним путником и једним чланом посаде који су били у хеликоптеру.

Званичник је рекао да је контакт успостављен у неколико наврата.

(Гардијан)

Иранско тужилаштво упозорава на лажне вести

Канцеларија Тужилаштва у Техерану упозорила је да "неки медији" на интернету генеришу лажне вести о несталом хеликоптеру.

"Техеранско тужилаштво преузело је ово питање у протеклих неколико сати и издало упозорења многим људима који су узнемирили јавност", пише у саопштењу.

(Ал Џазира)

Опширније Краће

Захарова: Русија спремна да пружи помоћ у потрази и истрази узрока инцидента

Русија је спремна да пружи помоћ Ирану, саопштила је портпаролка министарства спољних послова Марија Захарова, преноси агенција Риа новости.

"Русија је спремна да пружи сву неопходну помоћ у потрази за несталим хеликоптером и истрази узрока инцидента", рекла је Захарова.

(Ројтерс)

Опширније Краће

ЕУ се укључује у потрагу, активира услугу сателитског мапирања

Европска комисија, на захтев Ирана за помоћ, активира услугу сателитског мапирања да би помогла у потрази за хеликоптером, у којем су, према извештајима, били ирански председник и министар спољних послова, саопштио је европски комесар за управљање ванредним ситуацијама Јанез Ленарчич.

(Твитер)

Турска "са тугом" прати извештаје, Саудијска Арабија спремна да пружи сваку помоћ

Турско министарство спољних послова саопштило је да са тугом прати вести о хеликоптерској несрећи и да су предузете акције подршке операцијама потраге и спасавања.

Саудијска Арабија са "великом забринутошћу" прати вести о хеликоптеру у којем је био ирански председник, јавља државна новинска агенција.

Ријад потврђује подршку Ирану и поручује да је спремна да пружи сваку помоћ која је потребна иранским властима.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Али Хамнеи: Народ не треба да брине, неће бити потреса у државним пословима

Ирански врховни вођа Али Хамнеи изјавио је да народ не треба да брине, ни да буде узнемирен.

"Неће бити потреса у иранским државним пословима", рекао је Хамнеи.

(Ројтерс)

САД и ЕУ пажљиво прате извештаје о Раисију

Амерички Стејт департмент помно прати извештаје о паду хеликоптера у којем су били ирански председник Ебрахим Раиси и министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан, рекао је данас портпарол америчког Стејт департмента.

Бела кућа је саопштила и да је амерички председник Џозеф Бајден упознат са извештајима о паду хеликоптера у којем се налазио ирански председник.

Председник Европског савета Шарл Мишел објавио је данас да Брисел пажљиво прати извештаје да је хеликоптер председника Ирана Ебрахима Раисија и министра спољних Хосеина Амирабдолахијана неочекивано принудно слетео, а да њихово стање још није познато.

"Заједно са државама чланицама ЕУ и партнерима, помно пратимо ситуацију", написао је Мишел на мрежи Икс.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Алијев: Дубоко смо узнемирени, Азербејџан спреман да пружи сву помоћ

Председник Азербејџана Илхам Алијев, који је раније данас са Ебрахимом Раисијем отворио брану у Ирану, рекао је да је дубоко узнемирен вестима о хеликоптеру иранског председника.

"Данас, након пријатељског опроштаја од председника Исламске Републике Иран, Ебрахима Раисија, дубоко смо узнемирени вестима о удесу хеликоптера у којем је била висока делегација", рекао је Алијев.

"Наше молитве Свемогућем Алаху су са председником Ебрахимом Раисијем и делегацијом. Као сусед, пријатељ, и братска земља, Република Азербејџан је спремна да пружи сву потребну помоћ", поручио је Алијев.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Раисијев хеликоптер тражи војска, због магле обустављено трагање из ваздуха

Спасилачка акција за хеликоптером председника Ирана Ебрахима Раисија траје у свим правцима, ангажовани су и припадници војске, али ваздушна потрага није могућа због неповољних временских услова, саопштиле су иранске власти.

Начелник Генералштаба иранске војске Мохамед Багери наредио је да се сви ресурси војске и елитне Револуционарне гарде и укључе у потрагу и спасилачку операцију, преноси Тасним.

Шеф иранског друштва Црвеног полумесеца Берхосеин Коливанд рекао је да 40 тимова за брзо реаговање трагају у свим правцима како би пронашли хеликоптер у којем се налази председник Раиси и његови сапутници, али да су временске прилике веома неповољне и пролаз отежан, као и да се акције трагања и спасавања спроводе уз све напоре.

Портпарол иранског Одељења за ванредне ситуације, Бабак Јектапараст, саопштио је да је у област где се догодило принудно слетање хеликоптера који је превозио Раисија и његове сарадника послато осам возила хитне помоћи.

Опширније Краће

Ирански министар унутрашњих послова Ахмед Вахиди саопштио је да су се данас, након отварања бране Киз Каласи у северној иранској провинцији Источни Азербејџан, којем је присуствовао и председник Азербејџана Илхам Алијев, Ебрахим Раиси и пратња враћали са неколико хеликоптера, од којих је један имао "тешко слетање" због лошег времена, пренела је агенција Тасним.

Вахиди је додао да су спасилачке екипе послате у то подручје, али да ће због магле и непроходности терена можда бити потребно време да се стигне до хеликоптера.

"Комуницирали смо са сапутницима председника, али је због подручја комуникација отежана и чекамо да спасилачке екипе стигну до места несреће и слетања хеликоптера, и дају нам информацију", рекао је Вахиди.

Ирански званичник рекао је за Ројтерс да се још надају, али да су "информације које долазе са места пада веома забрињавајуће".

"Животи председника Раисија и министра спољних послова Амирабдолахијана су у опасности после пада хеликоптера", додао је званичник.

У Раисијевом конвоју била су три хеликоптера, од којих су два са министрима и званичницима безбедно стигла на одредиште, преноси агенција Тасним.

Спасилачке снаге Црвеног полумесеца и додатне војне и полицијске снаге започеле су масовну операцију на проналажењу хеликоптера након првих извештаја о могућој несрећи, наводи агенција.

На терен је упућено 16 спасилачких екипа, пише ИРНА.

Међу путницима хеликоптера, осим Раисија, били су и министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан, гувернер Источног Азербејџана Малик Рахмати и још неколико других, наводи агенција.

Иранска новинска агенција Фарс позвала је Иранце да се моле за председника.

Читај ми!