Извор: РТС

ИДФ гађале избегличке кампове у Гази; израелски досељеници бацају храну намањену за Палестинце

Сукоб Израела и Хамаса – 226 дан. ИДФ су извеле нове нападе на избегличке кампове Нусеират и Џабалија, као и град Газу, у којима је погинуло најмање 40 особа. Саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен посетио је Саудијску Арабију и Израел где са властима разговара о ситуацији у Појасу Газе. Јордан захтева међународну истрагу о могућим ратним злочинима у палестинској енклави, док се израелски премијер Бенјамин Нетанјаху и министар ратног кабинета Бени Ганц у домаћим оквирима препиру око плана за Газу.

Израелски досељеници бацају храну и другу помоћ за Газу

Израелски досељеници на Западној обали блокирали су камион који је превозио хуманитарну помоћ у Газу и побацали залихе на локални пут, пише Тајмс ов Израел.

Досељеници су затим запалили аутомобиле у оближњем палестинском селу Јатма, у близини Наблуса.

Напади су уследили после позива израелске политичке деснице да се блокира достава хуманитарне помоћи палестинској енклави, док се не ослободе израелски таоци из Газе.

Досељеници су до сада у више наврата на територији Запанде обале блокирали конвоје камиона који су превозили помоћ. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Двојица војника погинула у борба код Рафе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су објавиле да су двојица израелских војника погинула током борби у јужном делу Појаса Газе.

У јучерашњим борбама су погинули наредници Нахман Меир Хаим Вакнин (20) из Еилата и Ноам Битан (20) из Јад Рамбама, пренео је Тајмс ов Израел.

Њих двојица су служили у извиђачкој јединици Бригаде Гивати.

Вакнин и Битан су погинули, а још два војника и један официр извиђачке јединице Гивати су тешко рањени у експлозији у тунелу у области Рафа.

Њиховом смрћу број погинулих војника у копненој офанзиви ИДФ на Хамас у Гази порастао је на 282.

У одвојеном инциденту, резервиста 5832. борбеног инжењеријског батаљона тешко је рањен у Рафи након што је његов оклопни булдожер погођен РПГ пројектилом.

Опширније Краће

ИДФ опколиле болницу у Џабалији, онемогућено лечење пацијената

Израелске снаге опколиле су болницу Авда у Џабалији, северно од Појаса Газе, а медицински радници онемогућени су да пружају помоћ пацијентима, пише Вафа

ИДФ су погодиле подручје болнице са неколико граната, а запослени у болници не могу ни да изађу из болничког круга, наводи се у извештају локалних власти. 

Болница Авда једина је у северном делу енклаве која пружа ортопедске, гинеколошке и акушерске прегледе, а такође има и општу хирургији, хитну помоћ, радиологији и лабораторије.

(WAFA, Reuters)

Опширније Краће

Седморо погинулих у Гази, још троје у Џабалији

Најмање троје Палестинаца погинуло је у нападима израелске војске (ИДФ) у Џабалији код Појаса Газе. 

Рањено је више особа. 

Једна особа је погинула док је скупљала огрев у подрчују које су гађале (ИДФ), док су још двојица цивила страдала у близини градске поште. 

Локалне власти тврде и да је број погинулих у ранијем ваздушном удару на школу у граду Газа порастао на седам, док спасилачки тимови настављају да извлаче тела из рушевина.

(WAFA)

Опширније Краће

Саливен се састаје и са Нетанјахуом

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен се након састанка са престолонаследником Саудијске Арабије Мухамедом бин Салманом о ситуацији у Појасу Газе, састао и са премијером Израела Бенјамином Нетанјахуом.

(Times of Israel)

 

Опширније Краће

ИДФ: Убијен високи оперативац Хамаса

Високи оперативац Хамаса убијен је у ваздушном нападу на Појас Газе, саопштила је израелска војска. 

Из ИДФ-а наводе да је убијени оперативац организације био умешан у шверц оружја.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Јордан захтева међународну истрагу о могућим ратним злочинима у Гази

Јордански министар спољних послова Ајман Сафади саопштио је да његова земља захтева међународну истрагу о наводним бројним ратним злочинима који су почињени током рата Израела и Хамаса у Гази.

Сафади, који се састао са генералним комесаром Агенције УН за палестинске избеглице Филипом Лазаринијем у Аману, рекао је на заједничкој конференцији за медије да би одговорни за документоване злочине требало да буду изведени пред лице правде, преноси Ројтерс.

(Reuters)

Опширније Краће

Број убијених Палестинаца у Гази од 7. октобра порастао на 35.456 

Најмање 35.456 Палестинаца је убијено, а 79.476 њих је рањено у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у тој енклави.

(Reuters)

Опширније Краће

Израелске рације на Западној обали, ухапшено 18 Палестинаца

Осамнаест Палестинаца ухапшено је у ноћним израелским рацијама широм Западне обале.

Комисија за питања затвореника и Палестинско друштво затвореника наводе да су међу приведенима и деца и бивши затвореници, који су раније били пуштени.

Хапшења су спроведена у Наблусу, Рамали, Тулкарему, Витлејему и источном Јерусалиму.

Од 7. октобра је приведено је 8.775 Палестинаца.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Нови напад ИДФ-а на камп Нусеират – погинуо 31 Палестинац

Најмање 31 особа је страдала у израелским ваздушним ударима на избеглички кампу Нусеират у централном делу Појаса Газе. Међу страдалима има и деце.

У нападима ИДФ-а рањено је најмање 20 цивила.

Спасиоци настављају потрагу за несталима испод рушевина. 

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Посланици националног јединства: Ганцов рок до 8. јуна може бити померен ако се не промени политика премијера

Посланици националног јединства Матан Кахана и Пнина Тамано Схата кажу да рок лидера странке Бенија Ганца 8. јун у његовом ултиматуму премијеру Бенјамин Нетанјахуу да изнесе план за послератно управљање Газом није датум који је уклесан.

"Ако и пре 8. јуна схватимо да је премијер Бенјамин Нетанјаху одлучан, као и обично, да не доноси одлуке о критичним питањима, нећемо чекати до тада", поручио је Кахана за сајт Инет.

"Премијер се уздржао од доношења одлука ради политичког опстанка. Ово мора да престане", каже он.

Ганц је синоћ на конференцији за новинаре захтевао од Нетанјахуа да представи свој план за Газу, укључујући одређивање ко би могао да влада територијом након пораза Хамаса, упозоравајући да ће се његова опозициона странка Националног јединства повући из коалиционе владе ако план за послератно управљање Газом не буде консолидован и одобрен до 8. јуна, чиме је довео у питање будућност израелске владе.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Нетанјаху одговорио Ганцу: Ултиматум премијеру уместо Хамасу

Премијер Израела Бенјамин Нетанјахуа оптужио је свог коалиционог партнера, министра ратног кабинета Бенија Ганца који је запретио оставком ако Нетанјаху не усвоји план за Газу до 8. јуна, да "упућује ултиматум премијеру, уместо Хамасу".

Ганц је синоћ на конференцији за новинаре најавио да ће се његова опозициона странка Националног јединства повући из коалиционе владе ако план за послератно управљање Газом не буде консолидован и одобрен до 8. јуна, чиме је довео у питање будућност израелске владе.

"Ако Нетанјаху одабере да води нацију у понор, повући ћемо се из владе, окренути се народу и формирати владу која може да донесе праву победу", рекао је Ганц.

Канцеларија израелског премијера саопштила је, одговарајући Ганцу, да су Ганцови захтеви "празне речи" које би значиле "крај рата и пораз Израела, напуштање већине талаца, остављање (палестинског) Хамаса на власти и стварање палестинске државе", преноси Тајмс ов Израел.

Нетанјахуова канцеларија такође наводи да Ганц, уколико су му приоритет национални интереси а не обарање владе, треба, између осталог, да одговори на питање да ли жели да види окончање операције у Рафи, на југу Појаса Газе и ако је тако, зашто прети рушењем владе јединства док траје операција израелске војске.

Ганц је затражио да буде усвојен план од шест тачака, који укључује ослобађање талаца, демилитаризацију у Гази и успостављање заједничке америчке, европске, арапске и палестинске управе која ће водити рачуна о цивилним пословима у Гази и ослобађању талаца.

Ганц такође тражи и нормализацију са Саудијском Арабијом "као део свеобухватног процеса стварања савеза са слободним светом и Западом против Ирана и његових савезника".

Одлазак Ганца из владајуће коалиције оставио би Нетанјахуа још зависнијим од савезника из крајње деснице који су заузели тврд став у преговорима о прекиду ватре и ослобађању талаца, оцењује Би-Би-Си.

Ратни кабинет Израела је основан само неколико дана након напада палестинске милитантне групе Хамас 7. октобра. Ганц (64), генерал и бивши министар обране, придружио се влади као министар без портфеља.

Његова странка заправо је опозициона странка, а тренутно је, према анкетама, далеко испред Нетанијахуове странке Ликуд, наводи Би-Би-Си.

(Times of Israel, BBC)

Опширније Краће

У Гази у протекла 24 сата убијенo најмање 64 Палестинца

Израелске снаге интензивирале су нападе широм Појаса Газе, убивши најмање 64 Палестинца у суботу, јављају палестински медији.

Више десетина Палестинаца је повређено.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Гвоздена купола пресрела ракету из Газе

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да је једна ракета испаљена из Газе на Сдерот.

Једну ракету лансирану из северног Појаса Газе на град Сдерот на југу земље пресрела је Гвоздена купола, каже војска.

Нема извештаја о штети или повређенима.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Саливен у посети Саудијској Арабији, са престолонаследником Бин Салманом о рату у Гази

Саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан, који је у посети Саудијској Арабији, разговарао је са саудијским престолонаследником Мухамедом бин Салманом о рату Израела и Хамаса у Појасу Газе и о постизању широког билатералног споразума између две земље, јавила је саудијска државна новинска агенција.

На састанку одржаном у саудијском граду Дахрану разматран је и текст "полуфиналне верзије нацрта стратешких споразума између две земље" који су у фази финализације.

Наводи се да су Бин Салман и високи званичник Бајденове администрације разговарали и о потреби да се пронађе "веродостојан путоказ за решење о две државе" за Израел и Палестинце, о начинима да се заустави рат у Гази и олакшају испоруке хуманитарне помоћи.

Бела кућа је у петак саопштила да ће Саливен посетити Саудијску Арабију и Израел, где ће разговарати о билатералним и регионалним питањима, укључујући рат у Појасу Газе и напоре за постизање трајног мира и безбедности у региону.

(Reuters)

Опширније Краће

Сирене у кибуцу у близини Газе

Сирене за упозорење о ракетама огласиле су се у кибуцу у близини Појаса Газе, јавља Тајмс оф Израел.

(Times of Israel)

Најмање 35.386 Палестинаца је погинуло у израелским нападима од 7. октобра 2023. године, према подацима палестинског Министарства здравља, док хуманитарне агенције упозоравају на глад и критичну несташицу горива и медицинских залиха у енклави.

Медицински званичници и становништво, такође, пријавили су да су израелске трупе и тенкови ушли у северне делове палестинске енклаве, као и да су у нападима на Џабалију и Рафу убијене и повређене на десетине Палестинаца.

Са друге стране, израелска војска објавила је да наставља да делује широм Појасе Газе, укључујући Џабалију и Рафу.

Снаге ИДФа су, у међувремену, саопштиле да су пронашле још једно тело таоца у Гази, објаснивши да је реч о 53-годишњем мушкарцу кога је Хамас отео 7. октобра прошле године.

Шеф Агенције УН за палестинске избеглице (УНРВА) Филип Лазарини, истовремено, упозорио је да је 800.000 Палестинаца од 6. маја побегло из Рафе, истичући да нема безбедне зоне у Гази.

За то време, Аустрија је најавила да ће деблокирати средства за УНРВА, која су била замрзнута због израелских оптужби да је особље Агенције било умешано у напад Хамаса на Израел.

Читај ми!