Извор: РТС

ИДФ пронашле још једно тело таоца у Гази; УН: Готово 800.000 Палестинаца евакуисано из Рафе

Сукоб Израела и Хамаса – 225. Израелска војска пронашла је, осим јучерашња три, још једно тело таоца у Појасу Газе. ИДФ су, такође, навеле да је из северног дела Појаса Газе испаљено десет пројектила на област Ашкелона. Са друге стране, из УНРВА је саопштено да је од 6. маја евакуисано готово 800.000 Палестинаца, истичући да нити један део Газе није безбедан.

Ганц тврди да је Нетанијаху одбио његов савет да раније уђе у Рафу

Израелски министар Бени Ганц саопштио је да је претходно саветовао премијера Бенјамина Нетанјахуа да раније покрене копнену офанзиву на Рафу, што је премијер наводно одбио.

"Да ме је премијер слушао, ушли бисмо у Рафу пре неколико месеци и завршили мисију. Морамо то завршити и створити потребне услове", рекао је Ганц.

Истакао је да Палестинска самоуправа не би требало да влада у Гази, али да други Палестинци могу, уз подршку арапских држава и САД.

Додао је да би Нетанјаху требало да се бави овим питањем, уместо да уништава могућности решавања конфликта.

Одговарајући на Нетанјахуово питање да ли би подржао стварање палестинске државе као део споразума о нормализацији са Саудијцима, Ганц је изјавио да то није саудијски захтев и да не намерава да подржи такву државу.  

(Times of Israel)

Опширније Краће

Нетанјаху: Ганцови захтеви би довели до пораза и стварања палестинске државе

Кабинет израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа навео је у саопштењу да би захтеви министра Бенија Гаца довели до "прекида рата и пораза Израела, напуштања већине талаца, наставка власти Хамаса и стварања палестинске државе".

Ганц је упутио критике на рачун владине ратне политике и запретио да ће, ако његови захтеви не буду испоштовани, напустити коалицију, због чега га је кабинет оптужио да "поставља ултиматум премијеру уместо Хамасу".

Кабинет премијера је довео у питање да ли Ганц даје приоритет националном интересу или рушењу владе.

"Да ли Ганц жели да доведе операцију у Рафи до краја и ако јесте, зашто прети да ће срушити владу јединства током операције ИДФ-а? Да ли се противи власти Палестинске управе у Гази, чак и ако Махмуд Абас није умешан? Да ли би подржао палестинску државу као део процеса нормализације са Саудијском Арабијом", упитао је кабинет.

У саопштењу се додаје да Нетанјаху верује да је влада јединства, кључна за постизање ратних циљева и очекује да Ганц јасно изнесе своје ставове о овим питањима.

"Премијер Нетанијаху је одлучан да елиминише батаљоне Хамаса. Противи се довођењу палестинских власти у Газу и успостављању палестинске државе која ће неизбежно бити држава терора", тврди Нетанјахуов кабинет. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Демонстранти у Тел Авиву захтевају хитан договор о таоцима, обратила се Хилари Клинтон

Хиљаде активиста окупило се вечерас у центру Тел Авива захтевајућо превремене изборе и хитан договор о ослобађању израелских талаца који се налазе у Појасу Газе, а демонстрантима се путем видео-линка обратила бивша америчка секретарка Хилари Клинтон.

"Они су наши сународници, жене и деца, и треба их одмах ослободити. Треба хитно предузети акције да их вратимо кући", рекла је Клинтон.

Амерички амбасадор у Израелу Џек Лу окупљенима је поручио да САД настављају преговоре о повратку талаца.

Демонстранти су блокирали ауто-пут Ајалон и запалили ватру, захтевајући хитан договор о повратку заробљених из Газе.

Након што су демонстранти одбили да се разиђу након одобреног митинга, полиција га је прогласила нелегалним протестом и почела да користи методе распршивања масе како би очистила раскрсницу Азриели, где су активисти блокирали путеве.

Полиција је саопштила да је ухапсила осумњиченог за ремећење реда на антивладиним протестима у Тел Авиву.

Око 200 демонстраната стигло је на одвојене протесте у Јерусалиму, који су одржани у близини Кнесета, близу кабинета премијера, јер се верује да се унутра састаје ратни кабинет.

(Times of Israel)

Танјуг/АП
Leo Correa

Ганц поставио ултиматум премијеру Нетанјахуу о послератном плану за Газу

Израелски министар Бени Ганц захтева од премијера Бенјамина Нетанјахуа да се посвети договореној визији сукоба у Гази, која би укључивала договор о томе ко ће управљати палестинском енклавом након окончања сукоба.

Истакао је да жели да ратна влада формира план у шест тачака до 8. јуна за Газу, повратак талаца и северни Израел, као и о напорима за нормализацију односа са арапским државама.

Ако се његова очекивања не испуне, Ганц је упозорио да ће повући своју центристичку странку Национална унија из ванредне владе премијера Нетанјахуа.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Палестинци позвани да се евакуишу из приморских насеља на северу Газе

Израелска војска позвала је Палестинце у приморским насељима у северној Газе да се евакуишу из тог подручја, док наставља са својом операцијом у Џабалији.

Портпарол ИДФ-а је на арапском језику Авичај Адри објавио је листу нових зона које треба евакуисати, а палестинским цивилима је речено да се преселе у склоништа западно од града Газа.

ИДФ је прошле недеље издала упозорење за евакуацију града Џабалија, пре него што је извршен напад.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Извучено још једно тело таоца из Газе

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари на конференцији за новинаре рекао је да је војска извукла још једно тело таоца из Појаса Газе.

Хагари је навео да је реч о 53-годишњем мушкарцу, кога је Хамас отео 7. октобра.  

Израелска војска је јуче саопштила да је извукла тела троје талаца из Газе.

(Times of Israel)

Опширније Краће

УНРВА: Готово 800.000 Палестинаца евакуисано из Рафе, Газа нема безбедне зоне

Шеф Агенције УН за палестинске избеглице (УНРВА) Филип Лазарини саопштио је да је скоро 800.000 Палестинаца евакуисано из Рафе од 6. маја, када су израелске снаге покренуле копнену операцију на тај град на југу Газе

Лазарини је у објави на платформи Икс навео да су људи углавном одлазили су централан део Газе, као и Кан Јунис, насељавајући и уништене зграде.

"Откако је почео рат у Гази, Палестинци су више пута били приморани да беже у потрази за сигурношћу коју никада нису нашли, укључујући и у склоништа УНРВА", навео је Лазарини

Према његовим речима, лажна је тврдња да људи у Гази могу да се преселе у "безбедне”" или "хуманитарне" зоне.

"Газа нема безбедне зоне. Ниједно место није безбедно. Нико није безбедан", нагласио је шеф УНРВА.

(Reuters, X)

Опширније Краће

Лапид позвао министра Ганца да напусти владу

Израелски опозициони лидер Јаир Лапид позвао је министра у ратном кабинету Бенија Ганца да напусти владу, уочи Ганцове конференције за штампу.

"Мора да објави да више није у стању да помогне напуштеним таоцима, напуштеном северу и сломљеној привреди и средњој класи", написао је Лапид на платформи Икс.

Лапид је навео да Ганц треба да каже да више неће да помаже израелском премијеру да остане на власти, те да одмах напушта владу, као и позове на одржавање избора.

(Times od Israel)

Опширније Краће

Десетине погинулих и рањених у нападу ИДФ-а на Џабалију и Рафу

Израелске трупе и тенкови ушли су у северне делове Појаса Газе које су обилазили више од седам месеци, убивши и ранивши десетине Палестинаца, изјавили су медицински званичници и становници.

Израелске снаге су, такође, заузеле део терена у Рафи, јужном граду поред египатске границе који је препун расељених људи, пренео је Ројтерс.

ИДФ је саопштила да су њене снаге наставиле да делују у областима широм Појаса Газе, укључујући Џабалију и Рафу изводећи, оно што је ИДФ назвала, "прецизним операцијима против терориста и инфраструктуре".

"ИАФ (ваздухопловство) наставља да делује у Појасу Газе. Погодило је преко 70 терористичких циљева током протеклог дана, укључујући складишта оружја, локације војне инфраструктуре, терористе који су представљали претњу трупама ИДФ и војне комплексе", наводи се у саопштењу израелске војске. 

(Reuters)

Опширније Краће

Брод нападнут у Црвеном мору примио помоћ

Британска безбедносна фирма "Амбри" саопштила је да је брод под заставом Панаме, који је нападнут у Црвеном мору, примио помоћ, као и да је једна управљачка јединица и даље била функционална. 

"Амбри" је претходно саопштила да је брод нападнут десет наутичких миља југозападно од јеменске Моке, те да је пловило погођено пројектилом, као и да је на броду био пожар.

"Остала пловила у близини би требало да буду на опрезу", упозорила је "Амбри" у напомени.

Агенција за поморске трговинске операције Уједињеног Краљевства раније данас саопштила је да је примила извештај о инциденту у Црвеном мору.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Уништено око 100 локација Хамаса у Рафи

Израелска војска саопштила је, у најновијем брифингу, да је у Рафи уништила око 100 локација Хамаса, убила преко 50 припадника те групе, као и открила 10 тунела. 

"Пешадијска бригада Гивати, у међувремену, која је деловала у истој области, убила је више од 80 оперативаца Хамаса", наводи ИДФ.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Родитељи Израелке чије је тело пронађено у Гази захвални што ће пронаћи мир

Нисим Лоук, отац Шани Лоук која је имала израелско и немачко држављанство, изјавио је "'да ће сахрањивање његове ћерке бити поклон", након што је њено тело извучено из Газе, месецима пошто је убијена у Хамасовом нападу 7. октобра 2023. на јужни Израел.

Шани Лоук, 23-годишњи мајстор за тетоваже, била је на слављу са пријатељима на музичком фестивалу "Нова" на југу Израел,а непосредно пре него што су их напали наоружани припадници Хамаса.

Њено тело је убрзо виђено на видео-снимку, пребачено преко задњег дела пикапа, окружено наоружаним нападачима који су парадирали Газом, преноси Ројтерс.

Израелска војска је обавестила њене родитеље Нисима и Рикарду Лоук да су тело њихове ћерке пронашли израелски командоси у Гази.

"Сада ће имати своје место поред нас и можемо тамо да одемо када год хоћемо. И она може да се одмори", рекао је њен отац.

Шанина мајка је рекла да ће за њих то што се гроб њихове кћерке налази у близини, бити утеха. 

"Можда ћемо наћи више мира", рекла је Рикарда Лоук.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Испаљено десет ракета из Газе на север Израела

Израелска војска саопштила је да је десет пројектила лансирано из севереног дела Појаса Газе на област Ашкелона.

ИДФ тврди да је пресрела пет ракета, али да су остале погодиле отворена подручја.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Беч ће одблокирати средства за УНРВА

Аустрија је одлучила да одлокира средства Агенцији УН за палестинске избеглице (УНРВА), која су била замрзнута због израелских оптужби да је особље Агенције било умешано у напад Хамаса на Израел 7. октобра.

Одлука Беча је донета након што је УНРВА урадила акциони план да би боље осигурала своју непристрасност, ојачала интерне ревизије и побољшала начин на који се надгледа њено особље

"Након детаљне анализе акционог плана, поново ћемо пустити средства УНРВА", саопштило је аустријско министарство спољних послова.

Средства за УНРВА, у укупном износу од 3,4 милиона евра, предвиђена су у аустријском буџету за 2024. годину.

(Reuters)

Опширније Краће

Хути гађали нафтни танкер који плови под панамском заставом

Танкер за сирову нафту под панамском заставом нападнут је у близини јеменског лучког града на Црвеном мору, саопштила је британска безбедносна фирма Амбреи, у последњем инциденту у водама где су Хути гађали бродове у знак солидарности са Палестинцима.

Амбреи каже да брод погођен пројектилом и да је дошло до пожара на броду око 10 наутичких миља југозападно од јеменске обале.

(Reuters)

ИДФ: Погођени положаји Хезболаха у јужном Либану

Израелски борбени авиони погодили су током ноћи ракетни бацач и зграде које користи Хезболах у јужном Либану у Кунину и Кјаму, саопштила је војска.

ИДФ каже да је такође гранатирала подручја у близини Ханине артиљеријом како би "уклонила претње".

Јутрос су два пројектила испаљена према војној бази Биранит на граници са Либаном.

ИДФ каже да у нападу није било повређених нити штете.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Број убијених Палестинаца у Гази од 7. октобра порастао на 35.386

Најмање 35.386 Палестинаца је убијено, а 79.366 рањено у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у тој енклави.

(Reuters)

Ал Џазира: Осам Палестинаца, укључујући децу, убијено у реду за воду

Најмање осам особа, укључујући жене и децу, је погинуло, а 10 их је рањено након што су израелске снаге гранатирале групу Палестинаца који су пунили посуде с водом у подручју Ел Фалуја, западно од кампа Џабалија, у северном делу Газе.

“Подручје Фалује, у које смо расељени јер се сматра сигурним подручјем, одједном су гранатирали Израелци. Не знамо где да идемо”, рекао је сведок.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Јемен: Хути тврде да су оборили амерички дрон МК-9 "рипер"

Неколико сати након што су на интернету објављени снимци олупине која је изгледала као срушени амерички дрон МК-9 "рипер", припадници јеменског про-иранског побуњеничког покрета Хути саопштили су да су оборили америчку беспилотну летелицу, пренели су арапски медији.

Рано јутрос пројектилом је нападнут један танкер са нафтом који је у Црвеном мору пловио под заставом Панаме, 10 наутичких миља југозападно од јеменске Моке.

Ова два инцидента вероватно су изазвали јеменски Хути који изводе нападе у знак солидарности са припадницима палесинског Хамаса који се у Појасу Газе бори са израелским оружаним снагама, преноси АП.

Портпарол Хута, бригадни генерал Јахја Сари је изјавио да су снаге Хута у четвртак обориле дрон "рипер" ракетом земља-ваздух.

Он је рекао да је дрон био у мисији "извођења непријатељских акција" у јеменској провинцији Мариб, коју и даље држе савезници прогнане јеменске, међународно признате владе.

Хути су касније објавили видео снимке тврдећи да приказују ноћно лансирање ракете земља-ваздух, заједно са снимком ракете која погађа дрон.

Особа, чији је глас дигитално измењен да би се спречила идентификација, скандирао је слоган Хута: "Бог је највец́и, смрт Америци, смрт Израелу, проклетство Јеврејима, победа ислама".

Америчка војска није одговорила на захтев Асошиејтед преса за коментар о тврдњама Хута који су и раније обарали америчке дронове оружјем способним за нападе на великим висинама које су добили од свог главног савезника Ирана.

(Reuters, Tanjug)

Опширније Краће

Израелске рације на Западној обали, ухапшене десетине Палестинаца

Најмање 20 Палестинаца ухапшено је у израелским рацијама на окупираној Западној обали.

Међу ухапшеним су многи радници из Газе који су боравили у палестинском селу Барта, које се налази западно од Џенина.

Израелске снаге су пред зору извршиле рацију и у избегличком кампу Балата, које се налази источно од Наблуса. 

Рације су проведене и у селима Кусра и Бурка у близини Наблуса, као и селу Калкилyа и граду Беит Умар, северно од Хеброна.

Прошлог месеца је широм Западне обале извршено више од 960 израелских војних напада. У просеку је дневно извршено тридесетак напада.

Од 7. октобра је приведено више од 8.750 Палестинаца, а 502 особе, међу којима је 124 деце, убијено је у нападима израелских снага и досељеника широм окупиране Западне обале.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Нови напад ИДФ-а на камп Џабалија - најмање 15 страдалих, 30 повређених

Најмање 15 људи је убијено, а 30 рањено у израелским нападима на избеглички камп Џабалија, јавља новинска агенција Вафа.

Израелске снаге појачале су ваздушне нападе и наставиле копнене операције на камп Џабалија. Тврди да се у Џабалији бори против припадника Хамаса.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

WAFA: Израелске снаге упуцале тинејџера током рације у кампу Балата

Израелска војска упуцала је 17-годишњака током рације у кампу Балата, источно од Наблуса на окупираној Западној обали, јавља новинска агенција Вафа.

Израелске снаге извршиле су рацију и у селу Деир Абу Масхал, западно од Рамале.

(WAFA)

Опширније Краће

Напад на танкер са нафтом у Црвеном мору, на броду избио пожар

Британска безбедносна фирма "Амбреи" саопштила је да је у Црвеном мору извршен напад на танкер са нафтом који је пловио под заставом Панаме, 10 наутичких миља југозападно од јеменске Моке.

У саопштењу се наводи да је пловило погођено пројектилом и да је на броду био пожар.

Раније данас је и Агенција за поморске трговинске операције Уједињеног Краљевства (УКМТО) саопштила да је примила извештај о инциденту у Црвеном мору 76 наутичких миља северозападно од града Ходејда у Јемену.

Јеменски Хути, већ месецима изводе нападе на бродове у Црвеном мору надомак Јемена у знак солидарностиса Палестинцима који се боре против Израела у Појасу Газе.

Хути су од новембра 2023. године више пута лансирали беспилотне летелице и ракете на комерцијалне бродове у Црвеном мору, мореузу Баб ал-Мандаб и у Аденском заливу, што је приморало светске поморске трговинске компаније да преусмере теретне бродове на дуже и скупље руте преко Јужне Африке.

Напади Хута су подстакли страхове да би рат Израела и Хамаса могао би да се прошири и дестабилизује шире подручје Биског истока, наводи британска агенција.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: У Рафи убијен високи командант Исламског џихада

Израелско ваздухопловство погодило је више од 70 циљева широм Појаса Газе током протеклог дана, саоппштила је Израелска војска док копнене снаге делују у Рафи, Џабалији и на коридору Нецарим.

Према ИДФ-у, мете су укључивале складишта оружја, инфраструктуру и зграде које припадају терористичким групама, као и оперативце.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су да јеу једном од ваздушних удара у Рафи убијен високи оперативац палестинског Исламског џихада, за којег ИДФ каже да је био шеф логистике терористичке групе у граду у јужној Гази.

Додају да су трупе бригаде Гивати извршили рацију на неколико локација у источном дели Рафе, лоцирајући оружје и зграде које користе оперативци Хамаса.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ОЦХА: У Појасу Газе готово да више нема шта да се дистрибуира

Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова (ОЦХА) објавила је да "у Појасу Газе готово да више нема шта да се дистрибуира", упозоривши да се ситуација са водоснабдевањем и канализацијом брзо погоршава.

"Ситуација са водоснабдевањем и канализацијом се брзо погоршава. Пошто су увозне залихе блокиране, људи могу само да прибегну коришћењу рушевина и отпада за решавање санитарних потреба", наводи се у објави ОЦХА на свом Икс налогу.

Палестинска новинска агенција Вафа преноси да су 7. маја "израелске окупационе снаге заузеле палестинску страну граничног прелаза Рафа и зауставиле доток помоћи у Појас Газе".

"Скоро две недеље држе под блокадом прелаз Керем Шалом југоисточно од града Рафе спречавајући улазак хуманитарне и медицинске помоћи, упркос упозорењима на до сада невиђену хуманитарну катастрофу", преноси Вафа.

(XWAFA)

Опширније Краће

ИДФ: У нападу на оперативни центар у Џенину ликвидиран утицајни екстремиста

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су у петак извеле ваздушни удар на палестински "оперативни центар" у Џенину на Западној обали и ликвидирале "утицајног и траженог екстремисту".

У саопштењу ИДФ се наводи да је екстремиста Ислам Хамајса био више рангирани оперативац у кампу Џенин, одговоран за бројне нападе изведене у тој области.

Бригада Ал Кудс, војно крило Исламског џихада, потврдила је у петак убиство Ислама Хамајсе наводећи да је он био вођа бригаде Џенин, милитантне фракције повезане са широм групом Исламски џихад.

Палестинско министарство здравства саопштило је да је у ваздушном нападу повређено осам особа које су превезене у две болнице на Западној обали.

(CNN, Al Jazeera)

Опширније Краће

УКМТО: Инцидент северозападно од града Ходејда у Јемену

Агенција за поморске трговинске операције Уједињеног Краљевства (УКМТО) саопштила је рано јутрос да је примила извештај о инциденту 76 наутичких миља северозападно од града Ходејда у Јемену.

Припадници јеменског проиранског побуњеничког покрета Хути, који контролишу најнасељеније делове Јемена, већ месецима изводе нападе на бродове у Црвеном мору у знак солидарности са Палестинцима који се боре против Израела у Појасу Газе.

(Ројтерс)

Израелске снаге (ИДФ) наставиле су са нападима на северу и југу Појаса Газе. У Џабалији су борбе током претходног дана вођене на улицама и градској пијаци, иако су из ИДФ-а тврдили да припадника Хамаса више нема у подручју града.

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари наводи да су извукли тела троје талаца из палестинске енклаве, који су били на музичком фестивалу на југу Израела када је Хамас покренуо напад 7. октобра 2023. године. 

Убрзо се огласио и израелски премијер Бенјамин Нетанјаху и изјавио да се пред свима ''обавезује да ће вратити преостале таоце кући". 

Даље од борби, Међународни суд правде (МСП) – у случају оптужбе за геноцид коју је Јужна Африка поднела против Израела због агресије на Газу – наредио је Тел Авиву да достави информације о условима евакуације и доставе помоћи у енклави.

Израелски представници истичу да војска обезбеђује довољан проток помоћи и негирају да је у Гази извршен геноцид. 

Са друге стране, Светска здравствена организација (СЗО) тврди да није била у могућности да достави медицинску помоћ Палестинцима од кадa је Војска Израела заузела прелаз Рафа на граници са Египтом 6. маја.

Читај ми!