Извор: РТС

ИДФ пронашле тела троје талаца у Гази; Апел западних земаља Израелу да одустане од офанзиве у Рафи

Сукоб Израела и Хамаса – 224. дан. ИДФ распоређује нове трупе око Рафе, у ишчекивању шире копнене офанзиве. Настављају се напади и на Хезболах у Либану – у више напада погинуло је најмање пет особа – aли и интезивни удари у Џабалији. У Међународном суду правде делегација Израела негирала је да је војска у Појасу Газе починила геноцид, по тужби коју је поднела Јужна Африка. Суд од Тел Авива тражи доказе о безбедној евакуацији Палестинаца и испоруци помоћи цивилима у енклави.

ИДФ гађале Џенин на Западној обали

Израелска војска саопштила је да је борбени авион погодио мету у граду Џенин на Западној обали.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Најмање пет људи погинуло у израелским нападима на Либан

Најмање пет људи погинуло је у израелским нападима на јужни и источни део Либана, а међу погинулима има цивила, јавља Ројтерс, позивајући се на безбедносне изворе.

Према речима извора агенције, међу погинулима су либански и палестински борци, али и сиријски цивили.

У серији израелских удара северније од уобичајеног подручја сукоба убијен је припадник Хезболаха, као и два сиријска цивила.

У одвојеном израелском нападу на Мајдал Ањар, на граници Либана са Сиријом, убијен је члан Хамаса Шархабил ал Сајед, који је био задужен за операције те групе у долини Бека у Либану.

У том нападу убијен је још један припадник Хамаса.

Размена ватре између наоружаних група у Либану и Израелске војске се последњих дана појачала.

(Reuters)

Опширније Краће

Нетанјаху: Вратићемо све таоце кући, живе или мртве

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је  да се ''обавезује'' да врати преостале таоце кући, након што је претходно саопштено да су израелске снаге пронашле тела троје талаца које је отео Хамас.

Истакаоје да му је ''срце сломљено'' вестима да су пронађена тела Ицака Гелерентера, Амита Бускила и Шани Лук.

''Моја супруга Сара и ја тугујемо с породицама. Вратићемо све таоце – и живе и умрле. Честитам нашим храбрим снагама које су одлучном акцијом вратиле наше синове и кћери кући'', рекао је Незанјаху. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелска војска извукла тела троје талаца из Газе

Портпарол израелске војске Данијел Хагари саопштио је да је војска извукла тела троје талаца из Појаса Газе.

"Тела су пронађена током заједничке операције војске и Шин Бета", навео је Хагари и истакао Хагари је да су у питању Ицак Гелерентер, Амит Бускила и Шани Лук.

Указао је и да су жртве биле на музичком фестивалу на југу Израела 7. октобра 2023. године, када су припадници Хамаса извели напад у том подручју.

Хагари наводи да су жртве потом побегле у област Мефалсим, где су их, како тврди, хамасовцни убили, а њихова тела пребацили у Газу.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Бомба тешка пола тоне пала код Газе, није експлодирала

Израелско ваздухопловство (ИДФ-а) саопштило је да ће спровести "дубинску" истрагу након што се бомба од пола тоне, како наводе, случајно откачила са борбеног авиона на југу Појаса Газе.

"То се догодило јутрос, током напада борбеног авиона у области Рафа. Није експлодирала", наводи се у саопштењу војске.

ИДФ инцидент опсиују као "необичан", као и да ће узроци "бити детаљно испитани".

(Times of Israel)

Опширније Краће

Велика Британија доставила помоћ за Газу преко плутајућег пристаништа

Велика Британија по први пут је доставила помоћ за Газу преко плутајућег привременог пристаништа које су Сједињене Државе недавно поставиле за транспорт хуманитарних пакета у палестинску енклаву. 

"Помоћ Велике Британије се сада испоручује људима преко привременог пристаништа код Газе", изјавио је британски премијер Риши Сунак у саопштењу, нагласивши да ово свакако не би смела да буде једина рута.

(The Guardian)

Опширније Краће

Зашто ИДФ поново нападају Џабалију

Израелске снаге (ИДФ) боре се против припадника Хамаса на улицама Џабалије у северној Гази, док су на југу палестинске енклаве хамасовци напали тенкове ИДФ-а.

Борбе у Џабалији вођене су и на градској пијаци, у близини великог избегличког кампа.

"Џабалија је тренутно у фокусу Израела – тенкови и авиони руше стамбена насеља, покренули су и булдожере", пренос Ројтерс изјаву неименованог Палестинца. 

Подсетимо, Израел је током претходних месеци више пута известио како је Хамас елиминасн у Џабалији, а сада наводе да су се на север Газе вратили да би спречили непријатеља да успостави базу у овом делу енклаве.

Борбе се воде паралелно са акцијама ИДФ-а у Рафи.

(Reuters)

Опширније Краће

СЗО: Помоћ није ушла у Газу од заузимања прелаза код Рафе

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да није била у могућности да достави медицинску помоћ у Појас Газе од кадa су израелске снаге заузеле прелаз Рафа на граници са Египтом 6. маја.

"Последња испорука медицинске помоћи била је пре 6. маја. Немамо горива. Постоје болнице са налогом за евакуацију. Ово је ситуација у којој не можемо физички да се крећемо'', рекао je портпарол СЗО Тарик Јашаревић на брифингу за новинаре.

Палестински здравствени званичници упозорили су да је неколико здравствених установа које још увек раде у ризику од затварања услед израелске офанзиве на Рафу, у којој се налази 1,4 милиона људи, преноси Ал Џазира.

На данашњем саслушању на Међународном суду правде (МСП) у случају оптужбе за геноцид коју је Јужна Африка поднела против Израела због агресије ове земље на Појас Газе, израелски представници су изнели тврдње да војска обезбеђује довољан проток помоћи у енклаву.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

У израелским нападима на југу Либана убијене три особе

У три одвојена израелска напада дроновима на приобално село у јужном Либану погинуле су три особе, укључујући два држављана Сирије, саопштили су безбедносни званичници.

У нападима је погођено возило, њива и мала фабрика цигала у којој су убијена два сиријска радника, рекли су неименовани извори.

Власник ове фабрике, који је такође настрадао, Либанац Хусеин Махди, наводно је подржавао Хезболах.

Напади на либанско село Наџаријех, око 40 километара северно од израелске границе, уследили су дан након интензивне размене прекограничних удара између Хезболаха и Израела. 

(Reuters)

Опширније Краће

Суд тражи од Израела информације о евакуацији и испоруци помоћи у Гази

У завршници саслушања на Међународном суду правде (МСП) у случају оптужбе за геноцид коју је Јужна Африка поднела против Израела због агресије ове земље на Појас Газе, судија Георг Нолт наредио је Израелу да достави информације о условима евакуације и доставе помоћи у енклави.

Од Израела је затражено да достави писмени одговор на питање најкасније сутра до 16 ​​часова, саопштио је суд. 

(Al Jazeera)

Опширније Краће

УН: Најмање 630.000 Палестинаца напустило Рафу

Откако је изрелска снаге 7. маја ушле у Рафу, најмање 630.000 Палестинаца који су се тамо склонили протерано је, навела је Агенције УН-а за палестинске избеглице (УНРВА).

Многи од оних који беже потражили су уточиште у централном делу Газе, граду Деир ел Балаху, за који УНРВА каже да влада “неподношљива гужва“ у “страшним условима“.

Опширније Краће

Апел 13 земаља Израелу да не покреће велику офанзиву на Рафу

Тринаест западних земаља, укључујући многе које традиционално подржавају Израел, апелују на Јерусалим да не покреће офанзиву великих размера на Рафу.

"Понављамо наше противљење војној операцији пуног обима у Рафи која би имала катастрофалне последице по цивилно становништво“, наводи се у апелу који су министри спољних послова ових земаља упутили свом израелском колеги Израелу Кацу.

Потписници су Аустралија, Британија, Канада, Јапан, Нови Зеланд, Јужна Кореја и земље чланице ЕУ Данска, Финска, Француска, Немачка, Италија, Холандија и Шведска.

Министри поздрављају недавне мере које је усвојио кабинет премијера Бенјамина Нетанјахуа за побољшање прилива међународне помоћи у Газу, али позивају на "даље кораке".

"Позивамо Владу Израела да дозволи да хуманитарна помоћ уђе у Појас Газе преко свих релевантних прелаза, укључујући и онај у Рафи“, истиче се у саопштењу.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Ал Џазира: Хуманитарна помоћ не стиже у Газу, интензивно бомбардовање кампа Џабалија

Ал Џазира наводи да су им званичници УН потврдили да никаква помоћ није стигла преко прелаза Рафа и Карем Абу Салем (Керем Шалом).

У извештају се тврди да израелско ваздухопловство од поноћи интензивно бомбардује избеглички камп Џабалија на северу Газе.

Цео камп је био под израелском ватром док се битке настављају у срцу града Џабалије.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Представник Израела пред МСП: Јужна Африка се исмева геноциду

Представници Израела бранили су пред Међународим судом правде (МСП) неопходност своје војне операције на Газу након што је Јужна Африка затражила од судија да јој нареде да обустави акције у Рафи и потпуно се повуче са палестинске територије.

Званичник израелског министарства правде Гилад Ноам назвао је став Јужне Африке, који оптужује Израел за кршење Конвенције о геноциду, "потпуно одвојен од чињеница и околности".

„(Случај) се исмеве гнуснe оптужбом за геноцид“, рекао је Ноам.

Уочи излагања Израела, неколико десетина произраелских демонстраната окупило се испред, показујући фотографије талаца које су 7. октобра снимили Хамасови борци и захтевајући њихово ослобађање.

Више од 35.300 Палестинаца убијено је у израелском седмомесечном нападу на појас Газе, саопштили су у четвртак здравствени званичници у енклави. Рат је почео када су милитанти Хамаса напали Израел 7. октобра, убивши 1.200 људи и отевши 253 особе.

Амбасадор Јужне Африке у Холандији Вусимузи Мадонсела затражио је у четвртак од суда да нареди Израелу да "одмах, потпуно и безусловно повуче војску са територије Појаса Газе".

Јужноафрички правни тим представио је израелску војну операцију као део геноцидног плана чији је циљ уништење палестинског народа.

У претходним наредбама, суд је одбацио захтеве Израела да се случај одбаци и наредио му да спречи акте геноцида над Палестинцима, а истовремено му је наложио да заустави напад.

(Reuters)

Правни тим Израела на суду у Хагу
Tanjug/AP Photo/Peter Dejong
Опширније Краће

Број убијених Палестинаца у Гази од 7. октобра порастао на 35.303

Најмање 35.303 Палестинца је убијено, а 79.261 рањено у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у тој енклави.

(Reuters)

Камиони преузимају хуманитарну помоћ за Газу са америчког плутајућег пристаништа

Камиони који превозе хуманитарну помоћ за Газу стигли су на новоизграђено америчко плутајуће пристаниште како би преузели товар.

То су прве пошиљке у операцији за коју амерички војни званичници предвиђају да би могла да се повећа помоћ која улази у Газу на 150 камиона дневно.

Међутим, САД и хуманитарне групе такође упозоравају да се пројекат пристаништа не сматра заменом за копнене испоруке којим би могла да се допреми сва потребна храна, вода и гориво.

Пре рата, у Газу је у просеку дневно улазило више од 500 камиона.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Пуцњава код Амбасаде Израела у Стокхолму, неколико особа приведено

Израелска амбасада у Стокхолму затворена је након пуцњаве рано јутрос, јавили су тамошњи медији.

Портпарол полције Пер Фалстром рекао је за Екпресен да је полицијска патрола чула гласне звукове, за које се сумња да су из ватреног оружја.

Подручје је ограђено нешто после два сата после поноћи.

Фалстром није рекао да ли је амбасада, како се сумња, била мета пуцњаве.

Покренута је прелиминарна истрага о кривичном делу у вези са употребом оружја.

Фалстром је рекао медијима да је неколико особа приведено, не износећи детаље.

Полицајци се налазе у амбасади Израела, где се трага за траговима пуцњаве.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Напад дроновима на север Израела, један оборила ПВО

Израелске одбрамнбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је више дронова лансирано из Либана ка западној Галилеји, северној регији Израела, а да је најмање један оборила противваздушна одбрана.

Један дрон се срушио у близини насеља Гатон, преноси Тајмс ов Израел.

ИДФ је навела да је у северном израелском граду Наварији, на шест километара од границе са Либаном, завршен "инцидент" због којег су се огласиле сирене за ваздушну опасност.

Ракетни напади између Израела и Хезболаха учестали су од октобра прошле године, када је почео сукоб Израела и Хамаса.

Више од 250 припадника Хезболаха и 75 цивила погинуло је у израелским нападима на Либан од октобра прошле године, а у ракетним нападима из Либана погинуло је десетак војника и неколико цивила на територији Израела.

(Times of Israel)

Опширније Краће

У склопи планирања шире офанзиве у Рафи, Израел распоређује додатне снаге у том подручју. За то време, у Џабалији, на северу Појаса Газе, израелске снаге су грешком отвориле ватру на своје војнике. Погинула су петорица.

Са палестинске стране свакодневно стижу извештаји о десетинама нових жртава израелских напада. Црвени полумесец је саопштио да је од почетка сукоба Хамаса и Израела у Гази погинуло више од 15.000 деце.

Хуманитарна ситуација је из дана у дан све гора, од када је Израел преузео оперативну контролу над границом. Египат је одбацио предлог Израела да две земље координишу гранични прелаз код Рафе, између Синајског полуострва и Појаса Газе, који је био главни канал за достављање хуманитарне помоћи и излазна тачка за евакуацију становништва.

Настављају се и међусобни сукоби Израела са Хутима и Хезболахом. Према израелским изворима, у Либану је уништено десетак мета и спречен је напад на Израел који су оперативци Хезболаха планирали.

Хути пак поручују да су сви бродови који иду ка израелским лукама мета, из које год државе да долазе.

У међувремену, Међународни суд правде почео је саслушање по четвртој тужби Јужне Африке против Израела, којом га оптужује да је починио геноцид над Палестинцима у Гази, тражећи овом приликом да суд нареди Израелу да обустави операцију у Рафи.

Најновија тужба Јужне Африке наводи да ће тренутна операција учинити живот у Гази неодрживим због ионако тешке хуманитарне ситуације на тој територији, широко распрострањеног разарања у другим деловима Појаса и значаја граничног прелаза Рафа у снабдевању Газе хуманитарном помоћи.

Адвокатица Јужноафричке Републике у Међународном суду правде Блин Ни Гралег је поручила да војници Израела виде зоне евакуације у Гази као "зоне истребљења", на шта је Израел одговорио да је реч о пристрасним и паушалним тврдњама.

Читај ми!