Извор: РТС

ИДФ: Погођено 10 циљева у Либану, спречен напад Хезболаха; УН: Ризик од глади због операције у Рафи

Сукоб Израела и Хамаса – 223. дан. ИДФ наставио акције широм Појаса Газе, а Вафа пише да је од јутрос погинуло 30 Палестинаца, док је на Западној обали страдало најмање троје цивила. Распоређене су нове трупе око Рафе у ишчекивању шире копнене офанзиве. Израелске трупе су грешком отвориле ватру на своје војнике у Џабалији при чему су погинула петорица војника. Црвени полумесец је саопштио да је од почетка сукоба Хамаса и Израела у Гази погинуло више од 15.000 деце.

Канада: Санкције за четири јеврејска насељеника због насиља на Западној обали

Канада је увела прве санкције према "екстремистичким" јеврејским насељеницима на окупираној Западној обали и саопштила је да разматра увођење додатних казнених мера да би одвратила насиља насељеника над Палестинцима, преноси Ројтерс.

Канада је увела санкције према четири насељеника који су оптужени за директно или индиректно учешће у насиљу над Палестинцима и њиховом имовином, саопштило је канадско министарство иностраних послова.

"Пораст насиља екстремистичких јеврејских досељеника према Палестинцима на Западној обали је дубоко забрињавајући и представља ризик по мир и безбедност у региону", навела је канадска министарка спољних послова Мелани Џоли.

ЕУ, САД, Велика Британија и Нови Зеланд увели су санкције насилним јеврејским насељеницима на Западној обали и позвали су Израел да учини више да заустави насиље.

Насиље на Западној обали коју је окупирао Израел повећано је након почетка рата у Појасу Газе.

Канада је означила Хамас као терористичку организацију, а раније овога месеца увела је санкције појединцима оптуженим за пружање војне обуке и ресурса тој палестинској групи.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Израел: Пристрасне и лажне тврдње Јужне Африке

Израелско министарство спољних послова саопштило је да Јужна Африка ''износи пристрасне и лажне тврдње'' које се ''ослањају на непоуздане изворе Хамаса'', као одговор на случај који је раније данас Јужна Африка покренула у Међународном суду правде (МСП), оптужујући Израел за геноцид.

''Израел делује у складу са међународним правом и својим хуманитарним обавезама, спроводећи мере за смањење штете по цивиле и цивилне објекте'', саопштено је из израелског министарства спољних послова, преноси Ројтерс.

У саопштењу министарства позива се Међународни суд правде "да одбије жалбу Јужне Африке и да оконча злоупотребу Суда".

(Ројтерс)

Опширније Краће

Бела кућа: Гориво и друга помоћ биће испоручени уз помоћ плутајућих пристаништа

Наредних дана очекује се да гориво и друга помоћ стигне у Газу уз помоћ плутајућих пристаништа, саопштила је портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер, преноси Ројтерс.

Додаје да је Бела кућа и даље забринута због тога што помоћ не стиже у Газу.

(Ројтерс)

Опширније Краће

УН: Ризик од глади у Гази због операције у Рафи

Подсекретар УН за хуманитарна питања и координатор за хитну помоћ Мартин Грифитс упозорио је да постоји ризик од глади у Гази јер је од почетка операције Израела у Рафи постало тешко планирање достављања помоћи.

“Залихе хране које су већ биле у јужној Гази нестају. Мислим да скоро више ништа није остало", рекао је Грифитс за Ројтерс у Женеви и додао да је хуманитарна операција УН "потпуно закочена".

Израелски ратни кабинет је 9. маја одобрио "ограничено проширење" војне операције у Рафи, где се налази преко милион Палестинаца који су побегли од сукоба у другим деловима Појаса Газе.

У тој операцији је војска Израела блокирала гранични прелаз код Рафе са Египтом, због чега је доток помоћи, медицинских залиха и горива заустављен, што је погоршало екстремне хуманитарне услове широм окупиране палестинске енклаве.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Адвокатица Јужне Африке: Зоне за евакуацију Израелу служе као зоне истребљења

Адвокатица Јужноафричке Републике у Међународном суду правде Блин Ни Гралег је изјавила да војници Израела виде зоне евакуације у Гази као "зоне истребљења", преноси Ал Џазира.

Гралег је истакла да у Гази на сваких десет минута једно дете буде убијено или рањено.

"Докази који су пред судом указују на то да су размере покоља у Гази много веће од оних у Украјини и Русији", рекла је Гралег и додала да је у Гази број жртава далеко већи од оног који је неопходан за рат.

(Ал Џазира)

Опширније Краће

ИДФ: Погођено 10 циљева у Либану, спречен напад Хезболаха

ИДФ саопштава да је погођено око 10 циљева Хезболаха у јужном Либану, укључујући зграде у којима су били окупљени оперативци, преноси Тајмс оф Израел.

ИДФ такође потврђује да је раније данас извео напад дроном на возило са двојицом оперативаца Хезболаха, у близини градова Кана и Седикина на југу Либана.

Према ИДФ-у, њих двојица су били ”на путу да изврше тренутни терористички напад“ на Израел.

У међувремену, борбени авиони су погодили неколико локација Хезболаха, укључујући зграду и осматрачницу у Маис ал-Јабалу, другу зграду у Кафр Кили и још две зграде у Накури и Хули, где су били окупљени оперативци, наводи ИД.

(Тајмс оф Израел)

Опширније Краће

Јужна Африка тражи од Суда у Хагу да наложи заустављање офанзиве на Рафу

Јужна Африка затражила је од управе Међународног суда у Хагу да нареди заустављање израелске офанзиве на Рафу, истичући да је у току уништење палестинског народа, преноси Ројтерс.

Уз то, захтев је и да се израелске трупе повуку са целокупне палестинске територије.

У Међународном суду правде су отпочела саслушања, након што је Јужна Африка прошле недеље затражила додатне хитне мере за заштиту Рафе, града на југу Појаса Газе где је више од милион Палестинаца пронашло склониште.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Хути: Сви бродови који плове ка Израелу су мета

Било који брод, било које компаније, који иде ка израелским лукама биће на мети јеменских Хута, које подржава Иран, поручио је у телевизијском обраћању вођа те групе Абдулмалик, преноси Ројтерс.

(Ројтерс)

Опширније Краће

МСП: Почело саслушање о четвртој тужби Јужне Африке против израела

Међународни суд правде почео је саслушање по четвртој тужби Јужне Африке против Израела којом га оптужује да је починио геноцид над Палестинцима у Гази, тражећи овом приликом да суд нареди Израелу да обустави операцију у Рафи на југу Појаса Газе.

Најновија тужба Јужне Африке наводи да ће тренутна операција учинити живот у Гази неодрживим због ионако тешке хуманитарне ситуације на тој територији, широко распрострањеног разарања у другим деловима Појаса и значаја граничног прелаза Рафа у снабдевању Газе помоћи.

(Reuters)

Опширније Краће

Галант: Распоредићемо још војника око Рафе, операције се настављају

Министар одбране Израела Јоав Галант наводи да ће у наредном периоду још војника бити распоређено око Рафе у циљу операција против Хамас у том граду.

"Ова офанзива ће се наставити са додатним снагама које ће ући у то подручје. Наше снаге су уништиле неколико тунела у тој области", истакао је Галант.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Египат одбацио израелски предлог о заједничкој контроли границе код Рафе

Египат је одбацио предлог Израела да две земље координишу гранични прелаз код Рафе, између Синајског полуострва и Појаса Газе, и да до даљег управљају овим подручјем. 

Предлог су представили званичници безбедносне службе Шин Бет током боравка у Каиру, док су тензије двеју земаља порасле након израелске офанзиве на Рафу. 

Прелаз на југу палестинске енклаве био је главни канал за достављање хуманитарне помоћи у Газу и излазна тачка за евакуацију становништва.

Израел је недавно преузео оперативну контролу над границом. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Црвени полумесец: 15.000 деце погинуло од почетка сукоба у Гази

Палестинско друштво Црвеног полумесеца саопштило је да је више од 15.000 деце убијено од почетка сукоба у Појасу Газе. 

(X – Twitter)

Опширније Краће

Вафа: Најмање 30 погинулих од јутрос

Десетине цивила је погинуло, а више људи повређено, у нападима израелске војске широм Појаса Газе, пише палестинска новинска агенција Вафа.

Локалне здравствене институције наводе да је од јутрос погинуло више од 30 цивила, укључујући најмаље десеторо деце.

Жртве су идентификоване у Рафи, Гази и Џабалији.

(WAFA)

Опширније Краће

Оставка Бајденове сараднице због политике САД према Гази

Специјална помоћница шефа кабинета председника Сједињених Држава у одељењу за унутрашње послове Лили Гринберг Кол поднела је оставку због политике Вашингтона према конфликту у Појасу Газе.

Гринберг Кол је прва јеврејска чланица администрације у Вашингтону која подноси оставку у знак протеста због америчког става према актуелном израелско-палестинском сукобу.

Оптужила је председника САД Џозефа Бајдена да користи Јевреје како би оправдао америчку политику у сукобу.

У писму оставке навела је да више не може ''мирне савести да представља ову администрацију''.

(The Guardian)

Опширније Краће

Египат формира комисију, разматра се повлачење амбасадора из Тел Авива

Египат је формирао комисију стручњака за међународно право која ће размотрити потенцијалне кораке Каира против Израела због офанзиве на Рафу, на југу Појаса Газе.

Наводи се и да Египат неће суспендовати мировни споразум са Израелом из 1979. године.

Потези који се разматрају укључују повлачење египатског амбасадора и редукцију других дипломатских односа.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ распоредио нове трупе око Рафе, очекује се шира офанзива

Израелска војска распоредила је нове трупе на југу Појаса Газе, превасходно око Рафе.

Очекује се да ће ратни кабинет владе у Тел Авиву одобрити ширу офанзиву у подручју града, пише Тајмс оф Израел.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелске трупе грешком гађале своје војнике – има погинулих и рањених

Петорo израелских војника je погинуло, а још седморица су рањена, у инциденту у Џабалији на северу Појаса Газе, потврдила је војска (ИДФ). 

ИДФ наводи да су војници у тенку испалили две гранате на зграду у Џабалији у којој су се у том тренутку налазили и припадници израелских падобранаца. 

Иако су падобранци обавестили бригаду да се налазе у згради, тенковска јединица је приметила цев пиштоља са једног од прозора објекта и војници су помислили да се ради о припадницима Хамаса.

Тенковске снаге су на подручје стигле у јутарњим сатима у среду, падобранци су неколико сати касније заузели положај у згради.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Више погинулих у Појасу Газе и на Западној обали

Најмање тројица Палестинаца погинула су током ноћи у израелској војној офанзиви (ИДФ) на град Тулкарем на Западној обали, пренела је палестинска новинска агенција Вафа.

Локалне здравствене институције су потврдиле да су жртве старе 27, 26 и 22 године.

Такође, наводи се да је у ноћи између среде и четвртка више особа страдало у акцијама ИДФ-а у Рафи, на југу Појаса Газе.

Једна особа убијена је и у Јерусалиму, а израелска полиција је саопштила да је у питању нападач који је витлао ножем у насељу Салах ел Дин.

(WAFA)

Опширније Краће

Израелска војска наредила је хитну евакуацију четврти Шеик Заид и Ел Маншеја, у близини Беит Лахије у северној Гази јер, како тврди, палестински борци из њих испаљују ракете на израелску територију.

Борбе се настављају и у централним деловима града Газе и на источној страни округа Рафа, укључујући квартове Џнаина и Салам.

У ишчекивању копнене офанзиве, тај град на југу Газе напустило је 460.000 Палестинаца.

Реаговала је Европска унија и позвала Израел да одмах прекине своју војну операцију у Рафи.

Дошло је и до нове размене ватре Израела и Хезболаха. Израелске одбрамбене снаге сапштиле су да је најмање 10 ракета испаљено из Либана на Горњу Галилеју, те да су узвратили ватром на положаје Хезболаха у јужном Либану.

Бела кућа је обавестила Конгрес да ће Израелу послати војну помоћ вредну милијарду долара, иако је пре само недељу дана наредила паузирање у испоруци бомби.

Број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима од 7. октобра порастао је на 35.233, саопштило је Министарство здравља Газе.

Читај ми!