Извор: РТС

ИДФ појачао нападе на Џабалију и Рафу; Израел одбацио одлуку ГС УН о палестинској кандидатури за чланство

Сукоб Израела и Хамаса – 222. дан. ИДФ је појачао нападе на камп Џабалија и Рафу, јављају палестински медији. ЕУ позива Тел Авив да прекине војне операције широм Појаса Газе. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху одбацио је одлуку УН о палестинској кандидатури за чланство. Број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима од 7. октобра порастао је на 35.233.

Жан Пјер: Бајденова администрација ради на извлачењу америчких лекара из Газе

Администрација председника Џозефа Бајдена је ангажована на извлачењу америчких лекара из Појаса Газе, изјавила је секретарка за штампу Беле куће Карин Жан Пјер.

Група америчких лекара из Палестинско-америчког медицинског удружења је потврдила ове недеље за Вашингтон Пост да су блокирани у Гази након што је Израел затворио гранични прелаз Рафа, преноси Ројтерс.

"Помно пратимо ову ствар и радимо на томе да извучемо америчке грађане из Газе", рекла је Жан Пјерова и потврдила да се америчка адинистрација по том питању "директно ангажовала са Израелом".

Бајденова администрација је упозоравала Израел да не почиње велику војну копнену операцију у Рафи, али према речима Жан Пјерове "напори да се лекари извуку се настављају без обзира на све што се тамо дешава".

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Погођен положај Хезболаха у јужном Либану

Израелска војска је саопштила да су њени борбени авиони погодили инфраструктуру Хезболаха у јужном Либану.

Израелске оружане снаге (ИДФ) су навеле да су израелски авиони погодили зграду, из које је раније данас ракетирана Горња Галилеја.

Поред тога, у области Џабал Резлане погођена је зграда која припада Хезболаховим елитним снагама "Радван", а друга зграда Хезболаха је погођена у Блиди, наводи ИДФ.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Ал Џазира: Напад досељеника на конвој помоћи за Газу

Досељеници су напали камионе с хуманитарном помоћи док су ишли у правцу Газе преко Јерусалима, јавља дописник Ал Џазире.

Они су напали возача камиона у близини војног пункта Беит Ел, северно од града Рамала.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Галант позвао израелску владу да донесе одлуку о послератном управљању у Појасу Газе

Израелски министар одбране Јоав Галант позвао је владу да донесе одлуку о послератном управљању у Појасу Газе, рекавши да неће подржати неограничену израелску војну владавину над палестинском територијом.

Раније данас, Бенјамин Нетанјаху је рекао да је причање о "дану после" рата тачка о којој је беспредметно сада разговарати јер рат неће завршити све до пораза Хамасан.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Најмање десет ракета испаљено из Либана на Горњу Галилеју

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да је најмање десет ракета испаљено из Либана на Горњу Галилеју.

Све ракете су погодиле отворене области у западној Галилеји, није било повређених, додаје војска.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Галант: Односи Израела са СAД јаки и стабилни

Министар одбране Јоав Галант рекао је да су односи Израела са Сједињеним Америчким Државама суштински, јаки и стабилни.

Каже да постоје "разлике у мишљењима, али желео бих да буде јасно да су САД биле прве које су биле уз нас делима, а не речима".

"Спорове решавамо у затвореним просторијама, а не у интервјуима или твитовима", реко је Галант.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелска војска наредила нове евакуације у северном делу Појаса Газе

Израелска војска наредила је хитну евакуацију четврти Шеик Заид и Ел Маншеја, у близини Беит Лахије у северној Гази јер, како тврди, палестински борци из њих испаљују ракете на израелску територију.

"Хамас и друге терористичке организације спроводе терористичке активности и лансирају ракете са ових подручја на израелске градове", саопштио је портпарол ИДФ-а у објави на Иксу.

Палестинским цивилима је речено да се преселе у склоништа западно од града Газе.

"Ради ваше сигурности, морате одмах да напустите подручја – Шеик Заид и Ал Маншеја и пређете у склоништа западно од града Газе", наводи се у позиву ИДФ-а.

ИДФ је саопштила да проширује своју операцију против Хамаса у Џабалији, која је покренута након што је идентификовала терористичке оперативце који су се тамо прегруписали.

(Times of Israel)

Опширније Краће

УН покренуле истрагу о убијеном хуманитарном раднику у Појасу Газе

Уједињене нације су покренуле истрагу о нападу на возило УН који је догодио у понедељак у граду Рафи у јужној Гази, у коме је убијен члан међународног особља, саопштио је портпарол генералног секретара УН Антонија Гутереса.

Убијени радник, пензионисани официр индијске војске Вајибхав Анил Кале, радио је при УН одељењу за безбедност и заједно са колегом био је на путу ка Европској болници у Рафи када се напад догодио.

Калеов колега је такође повређен у нападу.

У изјави у понедељак после Калеове смрти, Гутерес је поновио "апел за хитан хуманитарни прекид ватре и за ослобађање свих таоца", рекавши да сукоб у Гази угрожава ''не само за цивиле, већ и хуманитарне раднике".

Заменик потпарола генералног секретата УН Фархан Хак рекао је у уторак да су УН основале веће како би се утврдиле чињенице о нападу.

Хак је претходно напоменуо да је Кале први међународни запослени УН који је убијен у рату у Гази.

"Истрага је тек почела, детаљи инцидента се још проверавају са Израелским одбрамбеним снагама", рекао је он.

Додао је да се 71 члан међународног особља тренутно налази у Појасу Газе.

Мисија Индије у УН у уторак је потврдила смрт Калеа и саопштила да је ''дубоко ожалошћена'' због смрти хуманитарног радника.

Индијско Министарство спољних послова је саопштило да су дипломатске мисије у контакту са ''свим релевантним странама'' и да раде на повратку тела хуманитарног радника у земљу.

Упркос апелима савезника и међународних организација, Израел је претходне недеље одобрио "ограничено проширење" војне операције у Рафи, где се налази око 1,4 милиона људи, од чега је 600.000 деце.

Тенкови израелске војске пробили су се дубље у источни део Рафе у уторак ујутру.

Агенција УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) процењује да је од почетка израелске офанзиве из Рафе побегло око 450.000 људи.

Министарство здравља у Гази саопштило је да је најмање 35.233 Палестинца убијено, а 79.141 повређен у израелској офанзиви од 7. октобра на ту енклаву.

(Reuters)

Опширније Краће

Бајден шаље нови пакет војне помоћи Израелу вредан милијарду долара

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена саопштила је кључним законодавцима да ће послати више од милијарду долара додатног оружја и муниције у Израел, изјавила су три конгресна помоћника.

То је прва испорука оружја Израелу која је откривена откако је администрација овог месеца ставила на чекање још један трансфер оружја, који се састоји од 3.500 бомби тешких више од 900 килограма, преноси АП.

Услед забринутости за цивилне жртве у Гази, Бајденова администрација је саопштила да је паузирала трансфер како би спречила Израел да користи ту муницију у својој офанзиви у препуном граду Рафи на југу Газе.

Нови пакет укључује око 700 милиона долара за тенковску муницију, 500 милиона долара за тактичка возила и 60 милиона долара за минобацачке метке, рекли су сарадници у Конгресу, преноси АП.

Они су рекли да пошиљка није део дуго одлаганог пакета помоц́и у иностранству који је Конгрес усвојио, а председник Бајден потписао прошлог месеца.

Није познато да ли је пошиљка последња транша постојеће продаје оружја или нешто ново, а не зна се ни када ће се наћи у Израелу.

Бајденова администрација нашла се на удару критика од републиканаца и демократа због своје војне подршке израелском седмомесечном рату у Гази, у време када се Бајден бори за реизбор против бившег председника Доналда Трампа.

Неки од Бајденових колега демократа натерали су га да ограничи пренос офанзивног оружја у Израел како би извршио притисак на савезника САД да учини више на заштити палестинских цивила.

Републикански посланици искористили су паузу администрације око трансфера бомби, рекавши да свако смањење америчке подршке Израелу слаби ту земљу док се бори против Хамаса и других група које подржава Иран.

У Представничком дому планирају да ове недеље унапреде предлог закона којим би се наложила испорука офанзивног оружја за Израел.

Упркос једнократној обустави испоруке бомбе, Бајден и званичници администрације су јасно ставили до знања да ће наставити друге испоруке оружја и укупну војну подршку Израелу, који је највећи прималац америчке војне помоћи.

Бајден ће се побринути да "Израел има сва војна средства која су му потребна да се одбрани од свих својих непријатеља, укључујући Хамас", рекао је портпарол националне безбедности Џон Кирби новинарима.

(Танјуг)

Опширније Краће

Власти у Гази: Више од 35.230 Палестинаца убијено од 7. октобра

Министарство здравља у Гази саопштило је да је најмање 35.233 Палестинца убијено, а 79.141 повређен у израелској офанзиви од 7. октобра на ту енклаву.

(Reuters)

Блинкен: Израелу потребан јасан и конкретан план за будућност Газе

Амерички државни секретар Ентони Блинкен сматра да је Израелу потребан јасан и конкретан план за будућност Газе, где се суочава са потенцијалним вакуумом власти који би могао да буде попуњен хаосом.

"Ограничена операција Израела у Рафи имала је 'негативан утицај' баш у тренутку када је предузимао кораке за побољшање хуманитарних услова у Гази", рекао је Блинкен на конференцији за новинаре у Кијеву.

(Reuters)

Опширније Краће

Нетанјаху одбацио одлуку УН о промоцији палестинске државности

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је да је његова влада једногласно одбацила одлуку УН да промовише признање палестинске државе, саопштила је његова канцеларија.

"Нећемо им дозволити да успоставе терористичку државу из које би нас могли још више нападати“, истакао је Нетанјаху.

"Нико нас, Израел, неће спречити да искористимо наше основно право да се бранимо – ни Генерална скупштина УН, ни било који други ентитет", додао је Нетанјаху.

(Reuters)

Опширније Краће

ЕУ позива Израел да хитно прекине опрацију у Рафи

Европска унија позива Израел да "одмах" прекине своју војну операцију у Рафи у Гази, упозоравајући да ће неуспех у томе поткопати везе са ЕУ

"Ако би Израел наставио своју војну операцију у Рафи то би неизбежно представљало велики притисак на односе ЕУ са Израелом“, наводи се у саопштењу високог представника за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља.

(Reuters)

Опширније Краће

Ал Џазира: ИДФ појачао нападе на камп Џабалија и Рафу

У избегличком кампу Џабалија у току су сукоби на улицама. Борбе се настављају и на источној страни округа Рафа, укључујући квартове Џнаина и Салам.

У последњих неколико сати, забележили смо више жртава у централним деловима града Газе.

Десет Палестинаца је убијено у градском кварту Сабра након што је на мети израелских авиона била клиника под управом УН.

Пет Палестинаца је такође убијено у ноћним ударима у избегличком кампу Буреиљ.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Хаарец: Односи Израела и Египта на најнижем нивоу од почетка рата у Гази

Високи израелски званичници страхују да би Египат могао престати да посредује између Јерусалима и терористичке групе Хамас у вези са примирјем у Гази и споразумом о таоцима, упозоравајући да ће војна и обавештајна сарадња између земаља бити нарушена ако се тренутна криза настави, наводи лист Хаарец.

Извештај долази у тренутку када Израелци и Египћани оптужују једни друге да ометају проток помоћи у Газу, након што је Каиро рекао да ће се придружити јужноафричкоj тужби за "геноцид” против Израела пред Међународним судом правде, и пошто су египатски извори запретили да би планирана офанзива у Рафи угрозила мировни споразум између земаља из 1979. године.

"Тренутна ситуација у односима са Египтом најгора је од почетка рата“, рекао је један неименовани званичник.

Наглашава да иако је Каиро у првим месецима рата разумео циљеве Израела за рушење власти Хамаса у Гази и да од када је покренута операција у Рафи "Египат намерно делује против Јерусалима".

(Times of Israel)

Опширније Краће

Уједињене нације: Израелски тенк напао јасно означено возило УН

Уједињене нације тврде да је израелски тенк напао јасно означено возило УН у понедељак, убивши једног безбедносног званичника УН из Индије и ранивши другог из Јордана.

"Уједињене нације немају сумњу да су хици из израелског тенка погодили задњи део белог возила УН на путу ка Европској болници у јужном граду Рафи у Гази", изјавио је Фархан Хак, заменик портпарола УН, пренео је АП.

Хак је новинарима рекао да је Сектор за безбедност УН формирао панел за утврђивање чињеница како би се откриле околности инцидента.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су раније саопштиле да су њих двојица пролазили кроз подручје где су се водиле борбе и указале на проблеме у успостављању комуникацијских веза.

"Прелиминарна истрага указује да је возило погођено на подручју које је проглашено активном зоном борбе", саопштио је ИДФ, тврдећи да му "није предочена рута возила".

Хак каже да је убијени члан особља УН Ваибхава Анила Калеа, наводећи да је он први међународни запослени УН који је убијен у рату у Гази, преноси Тајмс оф Израел.

(Tanjug/AP/Times of Israel)

Опширније Краће

Израелски тенкови стигли су до насеља у источном делу Рафе. Воде се уличне борбе. Тврде да су том граду последња упоришта Хамаса.

У ишчекивању копнене офанзиве, Рафу је напустило 360.000 Палестинаца. Са севера Газе отишло је још 100.000 људи.

Више пута расељени Палестинци евакуисани су у две хуманитарне зоне у песковитом подручју уз обалу.

Реаговао је премијер Катара Мохамед бин Абдулрахман ел Тани, који је поручио да је офанзива израелске војске на Рафу уназадила преговоре о прекиду ватре са Хамасом.

Истовремено, воде се борбе и у другим деловима Појаса Газе. У кампу Нусеират у централном делу Газе страдало је 36 људи.

Израелски министар националне безбедности Итамар Бен Гвир позвао је Израел да поново успостави насеља у Појасу Газе и "охрабри добровољни одлазак" Палестинаца из енклаве.

Читај ми!