Извор: РТС

Израелски тенкови на улицама Рафе; Катар: Преговори о прекиду ватре у погрешном смеру

Сукоб Израела и Хамаса – 221. дан. Израелска војска гранатирала је куће код избегличког кампа Нусеират при чему је погинуло најмање 36 особа. САД верују да Израел има довољно војника на југу Газе за офанзиву у Рафи, док одлука о почетку шире акције, како тврде, још није донета. Са друге стране, Египат баш због плана о удару на град разматра смањење дипломатских односа са Тел Авивом, али не и потпуни прекид. Упркос напорима да до напада у пуном обиму не дође, израелски тенкови су на улицама појединих насеља у Рафи, из које је избегло око 450.000 Палестинаца. Катарски премијер наглашава да су због ситуације на југу палестинске енклаве преговори о прекиду ватре у пат позицији.

Египат окривио Израел за затварање прелаза Рафа и хуманитарну катастрофу

Египат је окривио Израел за затварање граничног прелаза Рафа у јужном Појасу Газе у јеку војне офанзиве на том подручју.

"Израел је једини одговоран за хуманитарну катастрофу којом се Палестинци суочавају у Појасу Газе“, наводи се у саопштењу Министарства египатског спољних послова.

Опширније Краће

УН: Најмање 56 одсто убијених у рату у Појасу Газе су жене и деца

Жене и деца представљају најмање 56 одсто од десетака хиљада људи убијених у рату у Појасу Газе, наводе из УН-а.

Мистарство здравља Газе саопштило је раније данас да је од 7. октобра у Појасу Газе убијено најмање 35.173 људи. Тврде да жене и деца чине већину убијених.

Министарство је саопштило да је до 30. априла идентификовано готово 25.000 убијених.

Од тога су 40 одсто били мушкарци, 20 одсто жене и 32 одсто деца, док су осам одсто чиниле старије особе.

Портпарол ЗСО је рекао да је нова анализа "најопсежнија" до сада.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Либански медији: Израелски напад на возило у близини Тира, погинула најмање једна особа

Најмање једна особа је погинула у наводном израелском нападу на возило у близини Тира у јужном Либану, јављају либански медији.

Борељ: Земље чланице ЕУ подељене по палестинском питању

Високи представник Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ изјавио је да су земље чланице које су јединствено деловале по питању украјинско-руског рата, превише подељене када је реч о палестинском питању.

Борељ је у обраћању на Институту Хувер америчког Универзитета Стенфорд рекао да је потребно покренути политички процес за јачање палестинске администрације.

"Морамо гласно и јасно рећи да је постизање дводржавног решења једини начин да се решимо ове трагедије. Без обзира колико је тешко, не видим други начин да се заустави ова трагедија, која ће остати мрља на савести човјечанства", рекао је Борељ, пренела је Анадолија.

Истакао је да је Европа подељена по питању Палестине.

"Осим неких изузетака, земље ЕУ су веома јединствене против Русије. Оне су веома уједињене у подршци Украјини политички, економски, у сваком аспекту, али смо веома подељени по питању Газе", казао је Борељ.

Истакао је да је ЕУ преузела одговорност да помогне у постизању решења о две државе и да се настављају контакти са арапским партнерима.

(Танјуг)

Опширније Краће

Египат негирао да је одговоран за затварање границе са Рафом

Израел је рекао да је на Египту да поново отвори прелаз Рафа и дозволи хуманитарну помоћ у Појасу Газе, што је навело Каиро да осуди оно што је описао као "очајничке покушаје" да пребаци кривицу за блокаду помоћи.

"Министар спољних послова је оштро осудио очајничке покушаје израелске стране да Египат сматра одговорним за хуманитарну кризу без преседана са којом се суочава Појас Газе", наводи се у саопштењу  египатског министарства спољних послова.

Египат је рекао да је прелаз остао отворен са његове стране током сукоба који је почео између Израела и Хамаса 7. октобра, те позвао Израел да испуни своју правну одговорност, тако што ће дозволити да помоћ улази кроз копнене луке под његовом контролом.

(Reuters)

Опширније Краће

Израелска војска наредила додатне евакуације у северној Гази

Израелска војска наредила је хитну евакуацију четврти Ел Карама, Султан и Ел Зухур у северној Гази јер, како се наводи, палестински борци из њих испаљују ракете на израелску територију..

"Ради ваше сигурности, морате се одмах евакуисати у позната склоништа западно од града Газе”, наводи се у саопштењу ИДФ-а.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Палестински возачи камиона у страху од насилних израелских досељеника

Дан након што су израелски досељеници разбили камионе са хуманитарном помоћи за становнике Појаса Газе, палестински возачи камиона данас кажу да су у страху и плаше се за безбедност конвоја хуманитарне помоћи.

На снимку који је кружио друштвеним мрежама види се најмање један запаљени камион док су на другим приказана разбијена возила и пакети са хуманитарном помоћи разбацани на коловозу у близини контролног пункта Таркумија на окупираној Западној обали.

"Јуче је покренута координисана испорука са 70 камиона хуманитарне помоћи за Појас Газе. Израелски насељеници напали су конвој на прелазу, уништили хуманитарне залихе и запалили камионе", изјавио је Васим ел Џабари, шеф Удружења трговаца храном из Хеброна и додао да су израелски војници током напада мирно стајали по страни.

Одговорност за јучерашњи инцидент преузела је група која се назива "Наредба 9" наводећи да је деловала с циљем да спречи снабдевање Хамаса.

Они су оптужили израелску владу да шаље "поклоне" тој исламистичкој групи.

Насилни протест израелских насељеника наишао је на осуду Вашингтона, који је позвао Израел да појача испоруке помоћи у Појас Газе и ублажи све већу хуманитарну кризу у палестинској енклави.

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон такође је осудио "ужасан инцидент" и поручио да Израел мора да казни нападаче.

Палестинци и групе за људска права оптужили су израелску војску и полицију да намерно нису интервенисале током напада досељеника.

Адел Амер, члан синдиката аутопревозника са Западне обале, рекао је да је око 15 камиона оштећено и да су неки возачи претучени, као и да материјална штета износи око 2 милиона долара.

"Возачи сада одбијају да одвозе робу у Газу јер се плаше. Чак и када је војска била присутна, конвоји су били у опасности, јер војска тврди да не може ништа да учини против досељеника који праве катастрофу", рекао је он.

Израелска полиција је саопштила да је покренула истрагу о овом нападу и да је више људи ухапшено, али израелска војска није коментарисала напад на конвој хуманитарне помоћи.

(Reuters)

Опширније Краће

Кац: Египат одговоран за затварање границе са Рафом

Израелски министар спољних послова Израел Кац рекао је да је Египат крив за затварање границе са Рафом, те да мора бити "убеђен" да поново отвори гранични прелаз Рафе са Газом како би "омогућио наставак испоруке међународне хуманитарне помоћи".

"Кључ за спречавање хуманитарне кризе у Појасу Газе сада је у рукама наших египатских пријатеља", рекао је Кац додајући да су страни критичари, који криве Израел за хуманитарну ситуацију у појасу, у заблуди.

Он је такође рекао да Хамас неће контролисати прелаз Рафа.

"Око тога нећемо правити компромисе", поручио је Кац.

(Reuters)

Опширније Краће

Бен Гвир позвао на поновну изградњу насеља у Гази и расељавање Палестинаца

Израелски министар националне безбедности Итамар Бен Гвир позвао је Израел да поново успостави насеља у Појасу Газе и "охрабри добровољну емиграцију" Палестинаца из енклаве.

"Да се проблем Газе не би вратио, морају се учинити две ствари: вратити се у Појас Газе и подстакнути добровољни одлазак становника Газе. То је морално, рационално и хуманитарно", рекао је Гвир.

Он је то поручио на митингу за поновно израелско насељавање Појаса Газе у граду Сдерот, преноси Ал Џазира.

"То је морално! То је рационално! То је у реду! То је истина! То је Тора и једини начин! И да, то је такође хумано", рекао је ултранационалистичке партије Отзма Иехудит.

Бен Гвир се такође осврнуо на одобрење дистрибуције помоћи у палестинску енклаву, коју су најближи савезници Израела захтевали да се прошири.

"Срамота ме је што сам једини у кабинету који је гласао против пребацивања пошиљки у Газу преко (прелаза) Керем Шалом. Хоћете хуманитарно поступање? Вратите отете", рекао је министар.

На скупу се обратио и министар комуникација Шломо Кархи из владајуће партије Ликуд, који је позвао Израел да поново изгради насеља у Гази и "да захтева високу цену од Хамасових нациста, али и да брани нашу нацију и домовину", пише Тајмс ов Израел.

"Избрисаћемо срамоту из 5.765. године насељима из 5.785", рекао је он, мислећи на хебрејску годину у којој се Израел потпуно повукао из Газе и на предстојећу хебрејску годину која почиње на јесен.

(Al Jazeera, Times of Israel)

Опширније Краће

Грета Тунберг позвала Стокхолмски универзитет да оконча сарадњу с Израелом

Климатска активисткиња Грета Тунберг је учествовала на протесту на Стокхолмском универзитету против рата у Појасу Газе, а студенти су захтевали да та институција прекиде академску сарадњу са израелским универзитетима.

"Студенти широм Шведске се данас придружују глобалним студентским побунама и сада окупирају универзитете у Шведској, против геноцида у Палестини, за трајни прекид ватре и окончање окупације'', поручила је она на мрежи Икс.

Истакла је да студенти Стокхолмског универзитета такође захтевају да администрација упути поруку солидарности с палестинским народом у Гази.

"Захтевамо да администрација Универзитета у Стокхолму прекине све везе, споразуме и сарадњу са геноцидном, апартхејдском државом Израел", написала је активисткиња.

Она је позвала друге студенте и наставно особље да се придруже протесту јер, како тврди, не смеју да остану тихи док се у Појасу Газе врши геноцид.

У студентским протестима против израелског рата у Гази до сада је ухапшено више од 2.000 људи, а највише у САД где су почеле демонстрације.

(X

Опширније Краће

Најмање 36 погинулих у два напада код Нусеирата

Израел је током ноћи извео два ваздушна напада на куће код избегличког кампа Нусеират у којима је погинуло најмање 36 Палестинаца, док је рањено више особа, пренеле су локалне здравствене институције, а пише Си-Ен-Ен.

Најмање 25 особа је погинуло у првом удару, док је још 11 људи страдало у наредном гранатирању подручја.

Први напад догодио се сат времена после поноћи на велику кућу која је служила као склониште за најмање 100 Палестинаца. Наредни удар уследио је нешто касније у непосредној близини прве мете. 

Велики број људи остао је заробљен под рушевинама.

(CNN)

Опширније Краће

Турска подноси изјаву о званичној интервенцији у случају против Изарела

Турски министар иностраних послова Хакан Фидан изјавио је да је Анкара одлучила да поднесе изјаву о званичној интервенцији у случају по јужноафричкој тужби за геноцид против Израела пред Међународним судом правде (МСП).

Фидан је на конференцији за новинаре са својим аустријским колегом Александром Шаленбергом, који је у посети Турској, рекао да је Анкара осудила убиства цивила које је починио палестински милитантни покрет Хамас у нападу на Израел 7. октобра.

"Али израелско систематско убијање хиљаде невиних Палестинаца и то што је раселио читаву насељену област је злочин против човечности, покушај геноцида и манифестација геноцида", нагласио је Фидан.

Раније овог месеца, Фидан је саопштио одлуку своје земље да се придружи случају који је покренула Јужна Африка против Израела и најавио одговарајућу декларацију о званичној интервенцији Међународном суду правде у циљу спровођења ове политичке одлуке , а званичник министарства иностраних послова рекао је британској агенцији да Турска још увек није поднела званичан документ том суду. 

(Reuters)

Опширније Краће

Бајден: Наша посвећеност безбедности Израела је гвоздена

Амерички председник Џозеф Бајден честитао је у писму председнику Израела Исаку Херцогу 76. годишњицу независности те земље и пожелео да "наредна година буде мирнија".

У писму, Бајден напомиње да су Сједињене Државе ''поносне на трајни однос са Израелом", усред затегнутих веза последњих недеља након претње америчког председника да ће зауставити испоруке оружја ако израелска војска настави са копненом офанзивом у Рафи.

"Ова прошла година била је дубоко болна, јер је Израел претрпео најгори напад у својој историји 7. октобра 2023. Али, народ Израела показао је огромну снагу и отпорност'', нагласио је Бајден.

Напоменуо је и да ће ''доживотно подржавати Израел", као и да је посвећеност Вашингтона израелској безбедности ''гвоздена''.

''Радујем се што ће наше нације наставити да раде заједно на стварању светлије будућности за све наше људе. Надам се да ће наредна година донети више мира и радости него патње'', поручио је амерички лидер.

(CNN)

Опширније Краће

Србија послала 900 тона хуманитарне помоћи за Газу

Министар трговине Томислав Момировић изјавио је да је Србија упутила 900 тона хуманитарне помоћи угроженом становништву у Гази, у износу од три милиона евра.

"Писмом сам обавестио амбасадоре исламских земаља у Србији да смо упутили 900 тона хуманитарне помоћи угроженом становништву у Гази у износу од три  милиона евра и посебно замолио амбасадора Египта у Србији, господина Басела Салаха, да заједно са Владом Египта обрати посебну пажњу да упућена хуманитарна помоћ стигне онима којима је најпотребнија", навео је Момировић, a саопштило је министарство.

Опширније Краће

Палестинка: Тренутна криза расељавања у Гази гора од Накбе

Фатима Хусеин, Палестинка која је преживела Накбу пре 76 година, када је 700.000 Палестинаца протерано из својих домова након стварања Израела, тврди да је тренутна криза расељавања у Гази гора него у претходним конфликтима.

''Тада, 1948. године, носила сам свог нећака, а мене су данас носили син и унуци. Тада сам побегла пешке, а сада аутобусом са врло мало одеће'', рекла је Хусеин за палестинску агенцију Вафа

(WAFA)

Опширније Краће

СЗО: Извештаји о броју погинулих су поуздани

Светска здравствена организација (СЗО) изразила је пуно поверење у податке о броју погинулих у Појасу Газе које је обрадило Министарство здравља у Гази. 

Здравствена институција у палестинској енклави је претходне недеље саопштила да је укупан број смртних случајева у Гази већи од 35.000, док је око 25.000 тела идентификовано, што је Израел оспорио и довео у сумњу бројке на које се позивају међународне организације. 

"Чињеница је да сада имамо 25.000 идентификованих жртава, и идентификација тела је корак напред", рекао је портпарол СЗО Кристијан Линдмајер. 

Уједињене нације су такође потврдиле извештаје Министарства здравља у Гази. 

Портпарол Агенције УН-а за палестинске избеглице Фархан Хак истакао је да се умањени бројеви жртава одражавају на тела која су идентификована.

(The Guardian)

Опширније Краће

ИДФ: Погођено 100 циљева током претходног дана, настављамо борбе у Рафи

Израелска војска (ИДФ) је саопштила да је гађала више од 100 циљева широм Појаса Газе током претходног дана, пише Тајмс ов Израел.

"Борбе се и данас настављају у Рафи, Зејтону и Џабалији", пише у саопштењу ИДФ-а.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Црвени крст хитно гради пољску болницу у Рафи

Црвени крст je најавиo успостављање хитне пољске болнице у Рафа због "огромне потражње" за медицинским услугама од када је Израел покренуо војну операцију на град прошле недеље.

"Људи се боре да приступе медицинској нези која им је хитна потреба због, делимично, огромне потражње за здравственим услугама и смањеног броја функционалних здравствених објеката", пише у саопштењу Међународног комитета Црвеног крста.

Особље у новој и привременој пољској болници моћи ће да лечи око 200 људи дневно, а у њу ће стизати опрема из 11 земаља, међу којима су Канада, Немачка, Норвешка и Јапан.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Катар: Напад на Рафу уназадио преговоре о примирју, у пат смо позицији

Премијер Катара Мохамед бин Абдулрахман ел Тани истиче да је офанзифа израелске војске на Рафу уназадила преговоре о прекиду ватре са Хамасом.

"Преговори су, заправо, у пат позицији. Кренуло је у погрешном смеру", наводи премијер Катара, земље која посредује у разговорима о окончању сукоба у Појасу Газе и пуштању талаца из палестинске енклаве. 

(Al Jazeera)

Опширније Краће

УН: Око 450.000 Палестинаца избегло из Рафе

Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице је саопштила да је око 450.000 Палестинаца напустило Рафу у претходних седам дана.

УН процењују да је од почетка сукоба у Појасу Газе у град на југу палестинске енклаве избегло 1,3 милиона људи.

Израелска војска тврди да је подручје у Рафи последње упориште Хамаса. 

(UNRWA)

Опширније Краће

Ројтерс: Израелски тенкови ушли у неколико насеља у Рафи

Тенкови израелске војске напредовали су ка источном делу Рафе и ушли су у градска насеља Ел Салам и Ел Бразил, пише Ројтерс, позивајући се на сведоке.

"Они су на улицама у овим насељима и долази до сукоба", наводи један од очевидаца у разговору за Ројтерс.

(Reuters)

Опширније Краће

Министарство здравља у Гази: Најмање 82 погинулих у последња 24 сата

Министарство здравља у Гази наводи да је у нападима израелске војске на Појас Газе погинуло најмање 82 Палестинаца у последња 24 сата. 

"Рањене су 234 особе", наводи се у извештају здравствених институција у палестинској енклави.

 

(WAFA, CNN)

Опширније Краће

Волстрит џорнал: Египат разматра повлачење амбасадора из Тел Авива

Египатски званичници су наводно потврдили Волстрит џорналу да Каиро разматра смањење дипломатских односа са Израелом због напада на Појас Газе, али не и потпуни прекид.

Наводи се да се разматра повлачење амбасадора из Тел Авива. 

"За сада, нема планова о одбацивању Кемп Дејвида", навео је египатски извор за Волстрит џорнал, позивајући се на мировни споразум две земље из 1979. године који је постигнут уз посредство Сједињених Држава. 

(The Wall Street Journal)

Опширније Краће

Хамасовци на лечењу у Турској, Ердоган их види као "покрет отпора"

Више од 1.000 припадника Хамаса налази се на лечењу у Турској, преноси Си-Ен-Ен.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган истиче да је Хамас "покрет отпора", а не "терористичка група".

(CNN)

Опширније Краће

ИДФ: Убијени службеник УН био у борбеној зони

Израелска војска (ИДФ) огласила се поводом погибије службеника Уједињених нација (УН) током акције у Рафи, и рањавања још једног члана организације, да су они погођени "у активној борбеној зони".

УН су претходно навеле да су двојица службеника била на путу према локалној болници на југу Појаса Газе када је извршен напад на њихово возило. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

САД: ИДФ са довољно војника око Рафе да покрену пуну офанзиву

Сједињене Државе су уверене да је Израел стационирао довољан број својих војника (ИДФ) у близини Рафе за потпуну копнену војну офанзиву на тај град на југу Појаса Газе, али да нису сигурни да ли је и одобрен почетак удара након прошлонедељног упозорења америчког председника Џозефа Бајдена да ће Вашингтон ускратити подршку ИДФ-у у случају шире акције у подручју, пише Си-Ен-Ен

Израелска војска је позвала исељенике и локално становништво да напустe поједина насеља у Рафи, а међународне институције указују да је град до сада напустило више од 360.000 људи. 

ИДФ ово место на југу Газе виде као последње упориште Хамаса. 

(CNN)

Опширније Краће

Напад ИДФ-а код избегличког кампа Нусеират – најмање 14 погинулих

Најмање 14 људи је погинуло током ноћи, а десетине особа је повређено, у удару борбених авиона израелске војске (ИДФ) на троспратну стамбену зграду јужно од избегличког кампа Нусеират у централном делу Појаса Газе, преноси палестинска новинска агенција Вафа

Авиони ИДФ-а бомбардовали су и западни део града Газа и избеглички камп Џабалија на северу Газе. 

(WAFA)

Опширније Краће

Бела кућа: Одбацујемо тезу да се у Гази спроводи геноцид

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен изјавио је да администрација председника Џозефа Бајдена не види израелска убиства Палестинаца у Појасу Газе, у рату против Хамаса, као геноцид.

"Не верујемо да је то што се догађа у Гази геноцид. Одлучно и званично одбацујемо ту тезу", рекао је Саливен у разговору са новинарима у Белој кући.

Навео је да Сједињене Државе желе да Хамас буде поражен, као и да су Палестинци затечени у рату који је "попут пакла", док је указао и да би велика израелска војна операција у Рафи била грешка, преноси Глас Америке.

Саливен је поновио став који је Бајден изнео у суботу да би у Гази већ сада био прекид ватре када би Хамас ослободио таоце.

"Свет треба да позива Хамас да се врати преговарачком столу и прихвати споразум", нагласио је амерички званичник.

(Глас Америке)

Опширније Краће

САД: Уништени дрон и балистичка ракета јеменских Хута

Америчка војска саопштила да су њихове снаге уништиле беспилотну летелицу у области Јемена коју контролишу Хути, преноси Ројтерс.

Такође, уништена је једна противбродска балистичка ракета која је из Јемена испаљена ка Црвеном мору.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Израелски тенкови ушли су дубље у Џабалију на север Појасa Газе, страдало је најмање 20 људи. ИДФ појачава нападе на град Газу.

У ишчекивању копнене офанзиве, Рафу је напустило 360.000 становника, док ИДФ изводи нападе на тај град на југу палестинске енклаве.

Током напада на Рафу погођен је конвој возила са ознакама УН, убијен је возач, а тешко повређен један хуманитарац.

Истовремено израелски демонстранти блокирали су хуманитарну помоћ и бацали пакете са храном.

Министарство здравља у Гази упозорило је да је здравствени систем због несташице горива у палестинској енклави на ивици колапса. Тврди да је најмање 35.091 Палестинац убијен у израелским нападима на Газу од 7. октобра. Повређено је њих 78.827.

Реаговао је египатски министар спољних послова Самех Шукри и током телефонског разговора са америчким државном секретаром Ентонијем Блинкеном истакао да израелске војне операције у Гази, посебно у Рафи, носе "озбиљне безбедносне ризике".

Огласио се и лидер Хезболаха и поновио је да ће његова група наставити са нападима све док Израел не обустави војну операцију у Појасу Газе.