Извор: РТС

Изрешетано возило УН-а у Рафи; здравствени систем у Гази на рубу колапса

Сукоб Израела и Хамаса – 220. дан. Конвој возила са ознакама УН-а изрешетан је у Рафи, убијен је возач а тешко повређен један хуманитарац. Министарство здравља у Гази, упозорава да је здравствени систем због несташице горива у палестинској енклави на ивици колапса. Тврди да је најмање 35.091 Палестинац убијен у израелским нападима на Газу од 7. октобра. Израелска војска, истовремено, појачава нападе на избеглички камп Џабалија на северу Појасу Газе. Израел стаје на два минута током обележавања Дана сећања.

Бивши амерички обавештајац поднео оставку због америчке подршке Израелу

Амерички војни обавештајац, члан Војне обавештајне агенције (ДИА) Харисон Ман напустио је ДИА, наводећи да је његова оставка заправо "морална обавеза" која произилази из подршке Вашингтона Израелу у рату против Хамаса у Гази и штете која је нанета Палестинцима.

У писму које је послао колегама из ДИА, Ман је навео да је месецима ћутао о мотивима оставке "из страха".

"Био сам у страху. Уплашен да кршим наше професионалне норме. Уплашен да ћу разочарати претпостављене које поштујем. Уплашен да ћете се осећати издатим. Сигуран сам да ће се неки од вас осетити тако, читајући ово писмо", навео је Ман у писму које је поделио колегама, а које се појавило на Линкедину.

Како наводи Тајмс ов Израел, он је први званичник ДИА који је јавно напустио агенцију због америчке подршке Израелу.

ДИА није одговорила на захтев за коментар, наводи Тајмс ов Израела.

"У неком тренутку, без обзира на разлоге, оправдавања, или доприносите политици која доводи до масовног изгладњивања деце, или не", истакао је Ман.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Блинкен: САД не подржава велику копнену операцију у Рафи

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је с египатским министром спољних послова Самехом Схоукрyјем, потврдивши да Вашингтон не подржава велику војну копнену операцију Израела у Рафи, јер не постоји јасан план за заштиту цивила, саопштио је Стејт департмент.

(Al Jazeera

Опширније Краће

УН: Број жртава у Гази је више од 35.000, идентификовано 24.686

Портпарол УН Фархан Хак рекао је да је број жртава у Појасу Газе током рата Израела и Хамаса већи од 35.000, али да се у извештајима УН наводи 24.686 смртних случајева особа које су у потпуности идентификоване.

"Број жртава у Гази током рата Израела и Хамаса и даље прелази 35.000, али је Министарство здравља палестинске енклаве ажурирало своје податке о жртвама. Још око 10.000 тела треба потпуно идентификовати, па ће се након завршетка тог процеса поново утврдити детаљи - ко од њих су деца, а ко жене", рекао је Хак новинарима у Њујорку.

Израел је прошле недеље поставио питање зашто су се бројеви смрти жена и деце "нагло преполовили". Хак је појаснио да се ти бројеви односе на идентификована тела - 7.797 деце, 4.959 жена, 1.924 старијих особа и 10.006 мушкараца.

"Министарство здравља наводи да је процес потпуне идентификације детаља о жртвама у току", истакао је Хак.

Орен Марморстајн, портпарол Министарства спољних послова Израела, оптужио је палестинске милитанте Хамаса за манипулацију бројевима, рекавши да подаци "нису тачни и не одражавају стварност на терену."

Хак је рекао да УН екипе у Гази нису у могућности да независно потврде бројке Министарства здравља Газе због трајног рата и великог броја жртава.

(Reuters

Опширније Краће

Израелски демонстранти блокирали хуманитарну помоћ и бацали пакете са храном

У најновијем у низу инцидената који су се догодили откако је Израел обећавао да ће омогућити неометани пролаз хуманитарне помоћи у окупирани Појас Газе, израелски демонстранти блокирали су камионе са хуманитарном помоћи који су се кретали ка палестинској енклави бацајући пакете са храном на коловоз.

Четворица демонстраната, укључујући једног малолетника ухапшена су на контролном пункту Таркмија, западно од Хеброна на окупираној Западној обали, потврдили су адвокати који заступају ухапшене демонстранте.

На видео снимцима који су објављени на интернету виде се демонстранти који бацају пакете са храном и расуте кутије на коловозу.

Прошле недеље, четири особе су ухапшене на југу Израела након сличног протеста Израелаца који се противе достављању хуманитарне помоћи у подручја које контролише милитантна група Хамас.

"С обзиром на инциденте који су се догодили данас, надлежне службе су покренуле истрагу која је резултирала хапшењем више осумњичених. Истрага је у току", наводи се у саопштењу израелске полиције.

Израел се суочава са снажним међународним притиском да дозволи веће испоруке хуманитарне помоћи у Појас Газе, а међународне организације су упозориле на озбиљну хуманитарну кризу која прети популацији од преко два милиона људи заробљених у палестинској енклави.

У недељу су израелске власти најавиле отварање нове прелазне тачке на северу Појаса Газе, а привремена лука коју граде САД, ускоро би требало да буде отворена.

(Reuters)

Опширније Краће

Лидер Хезболаха запретио Израелу уколико настави офанзиву у Појасу Газе

Шеф Хезболаха Сајид Хасан Насралах изјавио је да становници северног Израела неће моћи да се врате својим кућама за почетак следеће школске године ако њихова влада настави са офанзивом у Појасу Газе.

У данашњем телевизијском обраћању, генерални секретар Хезболаха Сајид Хасан Насралах поновио је да ће његова група наставити са нападима све док Израел наставља своју војну операцију у Појасу Газе.

Израел је саопштио да жели да обезбеди север земље за повратак својих грађана или путем посредованог дипломатског споразума или спровођењем војне акције против Либана.

Породице расељене са севера Израела надале су се да ће се вратити кући до 1. септембра и почетка нове школске године.

Насралах се обратио расељенима рекавши им да поруче својој влади да прекине рат у Појасу Газе уколико желе да реше свој проблем.

Упоредо са ратом у палестинској енклави, Хезболах размењује ватру са израелском војском дуж јужне границе Либана.

Хезболах је потврдио да испаљује ракете на Израел како би подржала свог савезника, палестинску оружану групу Хамас и како би одвратила Израел од напада на Либан.

Покушаји Египта и Катара да обезбеде примирје у Појасу Газе пропали су прошле недеље, након што је Израел одбацио план међународних посредника.

(Reuters)

Опширније Краће

УН потврдиле да је убијен њихов члан у Рафи

Уједињене нације потврдиле су да је убијен њихов члан у Појасу Газе, након што је возило УН погођено у Рафи, најјужнијем граду ове палестинске енклаве.

Портпарол генералног секретара УН Антонија Гутереса, Фархан Хак, рекао је на конференцији за новинаре да је укупан број убијених чланова особља УН у Гази, од 7. октобра, достигао 190.

Он је рекао да би инцидент у Рафи могао да се окарактерише као напад.

(Al Jazeera

Опширније Краће

Полиција ушла на Универзитет у Амстердаму да оконча пропалестинске протесте

 Холандска полиција упала је данас на Универзитет у Амстердаму како би растерала пропалестинске демонстранте који су претходно заузели зграду, јавила је новинска агенција АНП.

Полиција је на друштвеној мрежи Икс саопштила да је Универзитет претходно поднео пријаву против демонстраната за вандализам. 

У објави се наводи да полиција обезбеђује да нико не може да уђе у зграду универзитета и тражи од демонстраната да добровољно напусте просторије, преноси Ројтерс.

Раније данас холандска група која стоји иза протеста саопштила је да су пропалестински демонстранти заузели универзитетске зграде у холандским градовима Амстердам, Гронинген и Ајндховен, осуђујући израелски рат у Појасу Газе.

Портпарол Универзитета у Амстердаму потврдио је да је зграда универзитета заузета и позвао оне који нису повезани са протестом да је напусте. Технолошки универзитет у Ајндховену је рекао да су десетине студената мирно протестовале испред те установе и да је постављено 10 до 15 шатора". 

Универзитет у Гронингену није одговорио на молбу за коментар, преноси Ројтерс.  Студенти у Холандији протестују против израелског рата у Гази од прошлог понедељка, а на Универзитету у Амстердаму било је и сукоба са полицијом.

На универзитетима у Сједињеним Америчким Државама и Европи одржавају се углавном мирне демонстрације којима се позива на хитан и трајан прекид ватре.

Демонстранти захтевају и да образовне установе прекину финансијске везе са компанијама за које тврде да профитирају од угњетавања Палестинаца.

(Reuters, X)

Опширније Краће

Вафа: Израелски досељеници нападају Палестинце на окупираној Западној обали

Израелски досељеници нападају Палестинце и пале им земљу у близини села Мадама јужно од Наблуса, јавља палестинска агенција Вафа.

Израелске снаге спречавају друге Палестинце да приступе том подручју како би зауставили досељенике, преноси агенција.

Како јавља Вафа на подручју Бетлехема досељеници су такође украли велике количине усева пшенице и јечма од палестинских фармера.

Инцидент се догодио у селу Ел Минyа југоисточно од Бетлехема, где су досељеници такође напали фармере и чобане који су чували овце, додаје Вафа.

(Al JazeeraWAFA)

Опширније Краће

Пропалестински демонстранти заузели зграде универзитета у холандским градовима

Пропалестински демонстранти заузели су данас универзитетске зграде у холандским градовима Амстердам, Гронинген и Ајндховен, осуђујући израелски рат у Појасу Газе, саопштила је холандска група која стоји иза протеста.

Портпарол Универзитета у Амстердаму (УвА) потврдио је да је зграда универзитета заузета и позвао оне који нису повезани са протестом да је напусте.

Технолошки универзитет у Ајндховену је рекао да су десетине студената мирно протестовале испред те установе и да је постављено 10 до 15 шатора". 

Универзитет у Гронингену није одговорио на молбу за коментар, преноси Ројтерс.  Студенти у Холандији протестују против израелског рата у Гази од прошлог понедељка, а на Универзитету у Амстердаму било је и сукоба са полицијом.

На универзитетима у Сједињеним Америчким Државама и Европи одржавају се углавном мирне демонстрације којима се позива на хитан и трајан прекид ватре.

Демонстранти захтевају и да образовне установе прекину финансијске везе са компанијама за које тврде да профитирају од угњетавања Палестинаца.

(Reuters)

Опширније Краће

Изрешетано возило УН-а у Рафи - возач убијен, хуманитарни радник критично

Возило Уједињених нација нашло се под ватром у Рафи на хугу Појаса Газе, извјештавају палестински медији и израелска телевизија Кан.

Палестински медији јављају да је палестински возач погинуо, а радник УН је рањен. Кан наводи да је радник УН-а у тешком стању.

Кан преноси да се инцидент догодио у близини прелаза Рафа са Египтом, који је тренутно под контролом Израела.

Преко 35.000 Палестинаца страдало од почетка рата

Најмање 35.091 Палестинац је убијен, а 78.827 њих је повређено у израелским нападима на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса.  

(Reuters)

Опширније Краће

Египатски шеф дипломатије Блинкену: Безбедносни ризици војних операција ИДФ-а

Египатски министар спољних послова Самех Шукри је током телефонског разговора са америчким државном секретаром Антонијем Блинкеном истакао да израелске војне операције у Гази, посебно у Рафи, носе "озбиљне безбедносне ризике".

Шукри је, такође, нагласио потребу да се поново покрене испорука помоћи Гази, наводи се у саопштењу египатског министарства спољних послова.

(Reuters)

Опширније Краће

УНРВА: Из Рафе досад побегло 360.000 Палестинаца

Око 360.000 становника Појаса Газе побегло је из града Рафа на југу те палестинске енклаве откако је Израел прошле недеље наредио евакуацију из једног дела града, саопштила је Агенција Уједињених нација за помоћ Палестинцима у Гази (УНРВА).

Министарство здравља у Гази, које води Хама, прретхо је навело је да здравственом систему прети колапс "у року од неколико сати", након што су због борби блокиране испоруке горива преко кључних прелаза.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Породице израелских војника: Наши синови су исцрпљени, обуставите офанзиву на Рафу

Породице више од 900 израелских војника, који су распоређени у Гази, упутили су писмо министру одбране Јоаву Галанту и начелнику штаба ИДФ-a Херзи Халевију у којем их позиваjо да обуставе планирану офанзиву на Рафу, истичући да је реч о "смртоносној замци" за њихове синове.

"Наши синови су физички и психички исцрпљени. А сада, намеравате да их пошаљете у ову опасну ситуацију? Чини се да је то непромишљеност", каже се у писму.

(Guardian)

Опширније Краће

Галант и Блинкен о Рафи

Израелски министар одбране Јоав Галан известио је америчког државног секретара Ентонија Блинкена о израелској војној операцији у граду Рафи на југу Газе и преузимању оближњег граничног прелаза у Египту, саопштила је Галантова канцеларија.

Галлант и Блинкен су телефоном током ноћи разговарали о развоју ситуације у Гази и операцији у области Рафе против преосталих батаљона Хамаса, наводи се у саопштењу.

(Reuters)

Опширније Краће

Здравствeни званичници: Убијено 20 Палестинаца у Џабалији током ноћи

Најмање 20 Палестинаца је убијено, а десетине су повређене током ноћи у израелском ваздушном напада на Џабалију, саопштили су палестински здравствени званичници.

Израелске одбрамбене снаге појачале су нападе на избеглички камп Џабалија на северу Појаса Газе, док настављају ваздушне нападе на истоку града Рафа.

(Guardian)

Опширније Краће

Министарство: Неколико сати до колапса здравственог система

Здравствени систем широм Газе могао би да се уруши за неколико сати јер недостаје гориво за болничке генераторе, саопштило је Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса. 

"Неколико сати нас дели од колапса здравственог система у Појасу Газе као резултат неуспеха да се допреми гориво неопходно за рад генератора у болницама и возилима  хитне помоћи", наводи Министарство.

(Guardian)

Опширније Краће

Израелске снаге појачавају нападе на Џабалију и Рафу

Израелски тенкови ушли су дубље у Џабалију на север Појасе Газе, док ИДФ изводи нападе на град Рафу на југу палестинске енклаве, јављају мештани и медији под контролом Хамаса.

Становницу су навели да су тенкови покушавали да напредују "ка срцу" избегличког кампа, као и да су гранате падале на централни део кампа, док су ваздушни напади уништили већи број кућа.

Израел је, такође, појачао нападе на источне делове града Рафе, који се налази близу границе са Египтом.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Испаљена два пројектила на југ Израела

Израелска војска саопштила је да су две ракете испаљене из Газе на југ Израела.

Нема извештаја о повређенима или штети.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелци настављају да обележавају Дан сећања, сирене ће се огласити широм земље

Више догађаја заказано је за обележавање Дана сећања у Израелу од 11 сати, а сирене ће се огласити се на два минута широм земље у знак сећања на погинуле војнике и жртве терора.

Овогодишње обележавање jе у сенци рата у Гази, као и напада Хамаса на Израел 7. октобра, преноси Тајмс од Израел.

Премијер Бенјамин Нетанјаху присуствоваће  у 11 часова главној државној церемонији на планини Херцл у Јерусалиму, након чега ће у 13 часова уследити још један догађај у знак сећања на жртве терора. 

(Times od Israel)

Опширније Краће

Израел тврди да мора да изврши инвазију на Рафу да би демонтирао Хамас и вратио таоце заробљене у нападу 7. октобра.

Амерички државни секретар Антони Блинкен рекао је да Израел треба да има јасан, кредибилан план за заштиту цивила, који САД до сада нису виделе.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да САД и ЕУ нису урадиле довољно да натерају Израел на примирје.

Израел обележава Дан сећања, а начелник штаба ИДФ-а генерал-потпуковник Херци Халеви каже да је одговоран за погинуле војнике.

"Као командант Израелских одбрамбених снага сносим одговорност за чињеницу да ИДФ није успео у својој мисији да заштити грађане Израела 7. октобра. Сваки дан осећам због тога тежину на својим плећима", рекао је Халеви.

Израелска војска послала је тенкове у источно предграђе града Газе које је претрпело тешка бомбардовања која су уништила неколико кућа, укључујући и вишеспратнице.

Палестинци су известили о снажном израелском бомбардовању током ноћи у избегличком кампу Џабалија и другим областима у северном појасу Газе.

Најмање 35.034 Палестинаца је убијено, а 78.755 повређено у израелским нападима на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља Газе.

Читај ми!