Извор: РТС

Израелци обележавају Дан сећања: Нећемо спустити мачеве; тенкови ушли у Џабалију

Сукоб Израела и Хамаса – 219. дан. Израелски војска делује у Џабалију, после тешких ваздушних и копнених бомбардовања, у којима је погинуло најмање 19 људи. Цивилно становништво напушта Рафу, док се ИДФ спрема се за офанзиву на град. Примирје би могло да ступи на снагу већ сутра ако Хамас ослободи преостале таоце које држи у Гази, рекао је председник САД. Израел обележава Дан сећања.

Ердоган: САД и ЕУ не чине довољљно да дође до примирја

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да Сједињене Државе и европске земље не чине довољно да изврше притисак на Израел да се договори о прекиду ватре у Гази, након што је Хамас рекао да нема намеру да одступи од предлога који је Јерусалим већ одбацио.

Ердоган је рекао да је Хамас прихватио предлог о прекиду ватре од стране Катара и Египта као "корак на путу ка трајном прекиду ватре", и оптужио владу израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да не жели да се рат заврши.

(Reuters)

Опширније Краће

Шеф ИДФ: Сносим одговорност за 7. октобар

Начелник штаба ИДФ-а генерал-потпуковник Херци Халеви рекао је поводом Дана сећања да је одговоран за погинуле војнике.

"Као командант Израелских одбрамбених снага током рата, сносим одговорност за чињеницу да ИДФ није успео у својој мисији да заштити грађане државе Израел 7. октобра. Сваки дан осећам због тога тежину на својим плећима", рекао је Халеви.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Гвоздена купола пресрела ракету лансирану на Сдерот из Газе

Ракета која је лансирана из Појаса Газе на град Сдерот на југу земље пресретнута је, саопштила је израелска војска. Сирене су се по други пут огласиле у том граду.

Нема извештаја о штети или повређенима.

Ракета је лансирана на Сдероту само неколико минута након што се огласила сирена којом је обележен почетак Дана сећања.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ отвара нови прелаз са северном Газом за испоруку помоћи

Координатор владиних активности на територијама израелске војске и израелског министарства одбране саопштио је да је отворен нови прелаз са северним појасом Газе за испоруку хуманитарне помоћи.

Такозвани западни прелаз Ерез налази се у области Зиким, на обали.

Прелаз су изградили инжињерци израелске војске. а ИДФ каже да је прелаз отворен "као део напора да се повећају руте помоћи у Појасу Газе, а посебно ка северном Појасу Газе".

(Times of Israel)

Опширније Краће

Јужни део Појаса Газе без интернета и телефонских веза

Палестинци у Гази пријављују потпуни прекид комуникације и интернета у јужним областима појаса Газе, укључујући и град Рафу.

Опширније Краће

Блинкен негира да САД имају двоструке стандарде

Амерички државни секретар Антони Блинкен негира да Вашингтон има двоструке стандарде када оцењује да ли Израел поштује међународно хуманитарно право.

"Ми се односимо према Израелу, једном од наших најближих савезника и партнера, као што бисмо се односили према било којој другој земљи", рекао је Блинкен у интервјуу за Ен-Би-Си.

Блинкен је позвао грађане да прочитају извештај.

"Имате непријатеља који се намерно крије међу цивилима, у школама, џамијама, стамбеним зградама; пуцајући на израелске снаге са тих места. Веома је тешко, у жаришту рата, дати коначну процену о било ком појединачном инциденту", рекао је Блинкен.

(NBC)

Египат најавио да намерава да се придружи тужби против Израела

Египат најављује да ће подржати тужбу Јужне Африке Међународном суду правде којом се Израел оптужује за геноцид у Гази.

Саопштење из египатског министарства спољних послова долази док израелске трупе настављају да делују дуж границе између Египта и Газе, што је потез за који је Каиро упозорио да би могао да угрози мировни споразум између две земље.

У саопштењу Египта се наводи да та одлука долази у светлу погоршања озбиљности и обима израелских напада на палестинске цивиле у Појасу Газе и континуираног систематског деловања против палестинског народа.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Ердоган: Нетанијаху би Хитлера учинио љубоморним својим геноцидним методама

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је израелски премијер Бенјамин Нетанијаху достигао ниво са геноцидним методама које би чак и Хитлера учиниле љубоморним.

"Да ли је могуће посматрати шта Израел месецима ради народу Газе и видети да је легитимно да Израел бомбардује болнице, убија децу, тлачи цивиле и осуђује невине људе на глад, жеђ и недостатак лекова под разним изговорима? Шта је Хитлер радио у прошлости? Он је тлачио и убијао људе у концентрационим логорима", рекао је Ердоган у интервјуу грчком листу "Катимерини".

Турски председник се запитао зар Газа није претворена у затвор на отвореном, не само после 7. октобра, већ и годинама пре тога?

"Зар тамошњи људи нису годинама били осуђени на ограничена средства, скоро као у концентрационом логору? Ко је одговоран за најбруталнија и најсистематичнија масовна убиства у Гази након 7. октобра?", поставио је Ердоган питање.

Према Ердогановим речима, Нетанијаху је достигао ниво који би Хитлера учинио љубоморним на његове геноцидне методе.

"Говоримо о Израелу који гађа кола хитне помоћи, погађа тачке дистрибуције хране и отвара ватру на конвоје помоћи", рекао је Ердоган.

Председник Турске је рекао да су повређена права и слободе народа Газе, посебно њихово право на живот.

Ердоган је казао да палестински отпор не би био потребан да је постојала "суверена, независна, географски интегрисана држава Палестина, унутар граница из 1967. године, са источним Јерусалимом као главним градом".

"Решење засновано на две државе је ефикасан начин да се обезбеди трајни и одрживи мир", истакао је Ердоган.

(Катимерини)

Опширније Краће

Египатски званичник: Угрожен мир Египта и Израела због операције у Рафи

Високи египатски званичник рекао је Асошијетед пресу да је Каиро уложио протесте Израелу, Сједињеним Државама и европским владама.

Наводи да је израелска операција Рафа довела мировни споразум са Израелом, камен темељац регионалне стабилности, у велики ризик.

Званичник није овлашћен да обавештава медије и говори под условом анонимности, пише Тајмс ов Израел.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Министарство здравља Газе: Више од 35 хиљада убијених Палестинаца од 7. октобра

Најмање 35.034 Палестинца је убијено у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је у Министарство здравља Газе.

Власти у Гази наводе да је 78.755 људи рањено у том периоду.

Опширније Краће

Израелска восјка у Џабалију, погинуло 19 људи

Израел је рано у недељу послао тенкове у источну Џабалију у северном појасу Газе, после тешких ваздушних и копнених бомбардовања, у којима је погинуло 19 људи и ранило десетине других, саопштили су здравствени званичници, пише Ројтерс.

Џабалија је највећи од осам историјских избегличких кампова у Гази и дом је за више од 100.000 људи.

Током јучерашњег дана ИДФ је саопштио да снаге које делују у Џабалији спречавају Хамас, који контролише Газу, да тамо поново успостави своје војне капацитете.

"Протеклих недеља смо идентификовали покушаје Хамаса да рехабилитује своје војне капацитете у Џабалији. Ми тамо делујемо да елиминишемо те покушаје", рекао је контраадмирал ИДФ-а Данијел Хагари.

(Reuters)

Опширније Краће

УНРВА: Нехумано расељавање људи у Рафи

Агенција УН за палестинске избеглице (УНРВА) описала је присилно расељавање стотина хиљада Палестинаца из града Рафа на југу Газе као нехумано.

Отприлике 300.000 људи је напустило Рафу током претходне недеље, наводи Агенција УН.

Подцртавају да не постоји безбедно место за цивиле који траже сигурност и уточиште у енклави.

"Нигде није сигурно", истиче УНРВА у објави на Икс-у.

(The Guardian, X)

Опширније Краће

Шарл Мишел и Жозеп Борељ осуђују присиљавање цивила на евакуацију из Рафе

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да је Израел дужан, у складу са међународним правом, да осигура безбедност цивила у граду Рафа на југу Појаса Газе.

"Присиљавање цивила да се евакуишу из Рафе је неприхватљиво", написао је Борељ на мрежи Икс.

Позвао је Израел да не наставља копнену операцију у Рафи, истичући да би то додатно погоршало ионако тешку хуманитарну кризу.

Председник Европског савета Шарл Мишел такође је оценио да су неприхватљиве наредбе израелских власти за евакуацију цивила из Рафе, на југу Појаса Газе, због офанзиве на тај град.

"Позивамо израелску владу да поштује међународно хуманитарно право и захтевамо да не предузима копнену операцију у Рафи. Прелазни пунктови морају у потпуности функционисати и омогућити доставу есенцијалне хуманитарне помоћи за изгладнеле палестинске цивиле", поручио је Мишел у објави на платформи Икс.

(Танјуг)

Опширније Краће

Бајден: Примирје могуће сутра ако Хамас ослободи таоце

Примирје у Појасу Газе могло да ступи на снагу већ сутра ако Хамас ослободи преостале таоце које држи у Гази, изјавио је амерички председник Џозеф Бајден.

"Као што сам рекао, на Хамасу је одлука. Ако то желе, могли бисмо то да завршимо сутра. И примирје би почело сутра", рекао је Бајден на скупу за прикупљање средстава у предизборној кампањи у Сијетлу, пренео је Си-Ен-Ен.

Породице пет Американаца за које се верује да су таоци у Гази састале су се у јуче са саветником за националну безбедност Џејком Саливаном и координатором за Блиски исток Бретом МекГурком.

Према извештају са тог састанка они су "изразили своје огромно незадовољство због продуженог застоја, посебно након што су недавни снимци талаца показали њихове вољене особе онеспособљене, мршаве, бледе и под очигледним стресом".

(Танјуг)

ЦЕНТРОМ: Оборена три борбена дрона Хута

Беспилотне борбене летелице лансиране из Јемена, области под контролом Хута које циљају бродове у Аденском заливу, наводи Централна команда Сједињених Држава(ЦЕНТЦОМ), на Икс-у

Оборена су сва три дрона, а напад је прошао без повређених или штете америчких, коалиционих или комерцијалних бродова, саопштила је Централна команда САД.

(Reuters, X)

Опширније Краће

Израелска војска је поручила становницима Рафе да се евакуишу  сигнализирајући проширење  војних операција у граду. Више од 150.000 људи већ је побегло из Рафе, што је једно од највећих расељавања палестинског становништва унутар Појаса Газе последњих месеци.

Затварање граничног прелаза Рафа према Египту и тешкоће у доласку до прелаза Керем Шалом са Израелом, значе да помоћ тешко стиже до јужне и централне Газе.

Израелска војска је прошле недеље заузела гранични прелаз са Египтом. Иако је прелаз Керем Шалом отворен, превише је опасно за хуманитарне агенције да прикупљају залихе на прелазу из Израела.

Египат је одбио да координира са Израелом улазак помоћи у Газу, наводећи као разлог израелску "неприхватљиву ескалацију". Извори Црвеног полумесеца у Египту рекли су да су испоруке потпуно заустављене.

Најмање 34.971 Палестинац је убијен, а 78.641 рањен у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је палестинско министарство здравља под контролом Хамаса.

Протести су одржани у суботу широм Израела са захтевом да се ослободе сви таоци из Газе а демонстранти су тражили оставку владе и превремене изборе.

Наоружано крило Хамаса саопштило је да је британско-израелски талац Надав Поплвел умро од рана задобијених у израелском ваздушном нападу пре више од месец дана. Поплвел је заробљен и одведен из кибуца Нирим 7. октобра.

Читај ми!