Извор: РТС

Хамас потврдио смрт још једног таоца; израелска војска наставила са нападима широм Газе

Сукоб Израела и Хамаса – 218. дан. Најмање 32 особе су погинуле, а на десетине их је повређено у израелским ракетним и артиљеријском нападима широм Појаса Газе, чиме је број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима од 7. октобра порастао на 34.971. Хамас је саопштио да је још један таоц подлегао повредама у Гази после израелских ваздушних напада. Израелска војска позвала је становнике насеља у централном делу града Рафе да се евакуишу док наставља операцију против Хамаса у том граду.

Израелска војска отворила још једну теренску болницу у централном Појасу Газе

Нова теренска болница је основана и почела са радом у области Деир ал-Балах у централној Гази, саопштио је ИДФ.

Успостављање болнице, која је део мреже од 8 болница успостављених од почетка рата, координисано је и омогућено уласком медицинских радника и медицинске опреме преко прелаза Керем Шалом.

(Times of Israel)

 

Опширније Краће

Хамас потврдио смрт још једног таоца

Палестинска исламистичка група Хамас саопштила је да је умро још један од талаца отетих током напада на Израел 7. октобра.

Хамас је објавио видео-снимак у којем се наводи да је Надав Поплвел, који је узет за таоца из јужне израелске заједнице Кибуц Нирим, умро након што је рањен у израелском нападу у Гази.

Израелска војска није одмах коментарисала најновији видео. Претходне видео-снимке талаца које је Хамас пуштао назвао је психолошким терором.

Такође израелска војска негира оптужбе Хамаса да су таоци убијени у израелским нападима.

(Reuters)

Опширније Краће

Ваздушни удари у Џабалији на северу Газе

Након наредбе ИДФ да се палестинско цивилно становништво евакуише уз Рафе почели су ваздушни удари у Џабалији на северу Газе.

Палестински медији извештавају о серији израелских напада у Џабалији на северу Газе.

ИДФ је издала упозорење за евакуацију за то подручје, уочи планиране операције против Хамаса.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Демонстранти у Тел Авиву траже нове изборе и ослобађање талаца

Демонстранти су се окупљају на Тргу демократије у Тел Авиву како би протестовали против владе и позвали на превремене изборе, и траже ослобађање талаца које држи Хамас.

Протест организује покрет основан након напада 7. октобра са захтевом за ослобађањем талаца.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Више од 520 тела пронађено у седам масовних гробница у болницама у Гази

Више од 520 тела пронађено је у седам масовних гробница у болницама у Појасу Газе, а испитивањем ексхумираних тела је установљено да највећи број припада пацијентима који су били лишени здравствене заштите, саопштило је министарство здравља у окупираној палестинској енклави.

"Пронашли смо 80 тела само у три масовне гробнице у двориштима медицинског комплекса Ал-Шифа и још десетине на болничким оделењима", наводи се у саопштењу палестинског министарства.

Израел је покренуо копнени рат у Појасу Газе након напада Хамаса 7. октобра у којем је убијено скоро 1.200 људи. Од тада је у израелским нападима убијено скоро 35.000 Палестинаца, углавном жена и деце и изазвана је хуманитарна катастрофа.

Огромни делови Газе су у рушевинама, док је 85 посто становништва ове палестинске енклаве интерно расељено.

(Reuters)

Опширније Краће

Египат одбија координацију помоћи са Израелом преко прелаза Рафа

Египат је одбио да координира са Израелом у вези са уласком помоћи у Газу преко прелаза Рафа због израелске "неприхватљиве ескалације", преноси египатска телевизија Ал Кахера њуз, позивајући се на високог званичника.

(Reuters)

Опширније Краће

Ракете испаљене на Керем Шалома из Рафе, пале ван насеља

Четири ракете лансиране су из Рафе на југу Газе на граничну заједницу Керем Шалом, саопштила је израелска војска.

Једну од ракета оборио је израелски систем противваздушне одбране Гвоздена купола, док су остале три погодиле отворене површине, наводи ИДФ.

У нападу није било повређених.

Хамас је последњих дана више пута напао област Керем Шалом и оближњи гранични прелаз.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Газа: Број убијених Палестинаца порастао на 34.971

Најмање 34.971 Палестинац је убијен, а 78.641 је повређен у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља Газе.

(Reuters)  

Опширније Краће

Други авион хуманитарне помоћи који је Србија упутила становништву Газе чека на полетање са аеродрома "Никола Тесла" ка Египту.

Авион са хуманитарном помоћи, који је Србија упутила становништву у Палестини због критичне ситуације у Појасу Газе, садржи храну, воду, медицинску опрему и шаторе за смештај породица.

У име Владе РС, авион на аеродрому "Никола Тесла" испратио је министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић.

Опширније Краће

Израел проширио наредбу о евакуацији источних делова Рафе

Израелска војска је проширила своју наредбу за евакуацију из Рафе, поручивши становницима одређених блокова у насељима Џанина, Кхирбет ел Адаса, Ел Адариа и Схабоура да одмах напусте та подручја.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Рације ИДФ-а на Западној обали, ухапшено петнаест Палестинаца

Најмање седам Палестинаца ухапшено је у рацијама израелских снага пре зоре на Западној обали.

Рације су извршене у Калкилyи, Џенину, Наблусу и Рамали.

Међу приведенима су и родитељи Палестинца за којим трагају израелске снаге.

Од 7. октобра израелске снаге ухапсиле су најмање 8.665 Палестинаца широм Западне обале.

Убијено је 498 особа, укључујући 124 деце и седам жена. Рањено је њих 5.000.

Осамнаест палестинских затвореника преминуло је у израелском затвору.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Вафа: Најмање 32 Палестинца погинула, десетине рањене у новим израелским нападима на Газу

Најмање 32 особе су погинуле, а на десетине их је повређено рано јутрос у израелским ракетним и артиљеријском нападима широм Појаса Газе.

Најмање 24 Палестинца су погинула у израелским нападима на неколико области у централном Појасу Газе, а најмање седморо је убијено у нападу на Џабалију, северно од града Газе.

Под рушевинама кућа има затрпаних тела.

Истиче се да су израелске снаге бомбардовале кварт Ел Салам у Рафи на југу Појаса Газе и близину прелаза Рафа.

(WAFA)

Опширније Краће

Израел позвао Палестинце из централног дела Рафе да се евакуишу

Израелска војска позвала је јутрос становнике насеља у централном делу града Рафе на југу Појаса Газе да се евакуишу док наставља  операцију против Хамаса у том граду.

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Авичај Адрае објавио је на платформи Икс листу нових зона у Рафи из којих треба да се евакуишу Палестинци.

Цивили се позивају да се евакуишу у проширену хуманитарну зону у областима Ел Мавасија и Кан Јуниса.       

Адрае је упозорио Палестинце да се не крећу ка израелској граници, пренео је Тајмс ов Израел

Посебан налог за евакуацију издат је за област Џабалије на северу Појаса Газе где је становницима речено да се евакуишу у склоништа западно од града Газе, навео је Адрае.

Наредбе за евакуацију долазе након што је израелски ратни кабинет у четвртак увече изгласао одобрење за "ограничено проширење" војне операције у Рафи.

Агенција Уједињених нација за помоћ Палестинцима у Гази (УНРВА) саопштила је да је око 300.000 људи погођено наредбама за евакуацију у Рафи и Џабалији, али да би бројке вероватно могле бити и веће јер су то густо насељена подручја. 

"Изузетно смо забринути што су ове наредбе за евакуацију стигле и за централни део Рафе и за Џабалију", рекла је портпаролка УНРВА у Рафи Луиз Вотериџ за АП.

ИДФ је у понедељак почео евакуацију Палестинаца из источне периферије Рафе, пре него што су израелске снаге ушле у ту област.

Око милион Палестинаца, који су побегли од сукоба у другим деловима енклаве, нашло је уточиште у Рафи.

Више од 150.000 Палестинаца је вец́ напустило град, пренео је Гардијан.

(Times of Israel, Guardian)

Опширније Краће

Први авион хуманитарне помоћи који је Србија упутила Гази слетео је јуче на Синај, а планирано је да данас стигне други. Амбасадор Србије у Каиру Мирослав Шестовић наводи за РТС да још увек не зна када ће помоћ бити достављена становницима Газе, јер је прелаз Рафа на граници са Египтом затворен након заузимања од стране израелске војске.

Како кађе, око 7.000 камиона чека на северном Синају да испоручи помоћ Гази.

"Призори којима смо сведоци указују на драму која се одвија у овом тренутку с обзиром да већ четврти дан ниједан камион не прелази гранични прелаз Рафу, због тога што је дошло до упада израелских трупа у сам гранични појас Рафе и прелази су затворени. Дневне потребе су 500 камиона, тако да је тих 7.000 камиона довољно за 14 дана живота становништва Газе", указује амбасадор.

Опширније Краће

УАЕ одбијају да буду увучени у план који предвиђа израелско присуство у Гази

Министар иностраних послова Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) шеик Абдулах бин Зајед ел Нахјан изјавио је да Абу Даби одбија да буде, како је навео, "увучен у било који план" који има за циљ да обезбеди покриће за израелско присуство у Појасу Газе.

Ел Нахјан је на платформи Икс критиковао изјаву израелског премијера Бенјамина Нетанјахууа који је рекао да би УАЕ могли да учествују у помагању будућој влади у Гази након рата. 

Ел Нахјан је осудио ту Нетанјахуову изјаву, наводећи да су УАЕ спремни да подрже палестинску владу која је испунила наде и тежње палестинског народа, што укључује, како је истакао, стварање независне државе. 

Нетанјаху је рекао ове седмице да би УАЕ, Саудијска Арабија и друге земље  могле да помогну цивилној влади у Појасу Газе након рата.

УАЕ су једна од неколико арапских држава које имају званичне дипломатске односе са Израелом који су одржани и током рата у Појасу Газе, иако изгледа да су сада ти односи нарушени.

Извори су рекли за британску агенцију да је однос Нетанијахуа са УАЕ нарушен због израелске офанзиве у Појасу Газе и да званичници Емирата сада ретко разговарају са израелским премијером. 

(Reuters)  

Опширније Краће

Француска позвала Израел да без одлагања заустави војну операцију у Рафи

Министарство спољних послова Француске позвало је Израел да "без одлагања" заустави војну операцију у Рафи на југу Појаса Газе и да "учини све што је могуће" да осигура заштиту цивила.

Министарство је у саопштењу позвало Израел да "одмах поново отвори прелаз Рафа према Египту", који је израелска војска заузела, преноси БФМ ТВ.

Француско министарство је истакло да је отварање прелаза Рафа неопходно ради достављања хуманитарне помоћи цивилном становништву и омогућавања најугроженијима да напусте Појас Газе.

Париз је изразио жаљење због покретања војне операције израелске војске у Рафи и позвао израелске власти да "учине све што је могуће да осигурају заштиту цивила и гарантују приступ хуманитарној помоћи, у складу са међународним правом".

Оцењује се да операција у Рафи прети да изазове катастрофалну ситуацију за цивилно становништво Газе, које је већ више пута расељено. Француска је позвала Израел да настави преговоре, наводећи да је то једини могући начин за ослобађање талаца и постизање трајног прекида ватре. 

Израелска војска је раније ове недеље преузела контролу над прелазом Рафа између Појаса Газе и Египта са палестинске стране.

(Reuters

Опширније Краће

Израелски ратни кабинет одобрио је проширење подручја деловања у Рафи. Неименовани извори рекли су америчким медијима да ће то бити одмерено ширење, које неће прећи црвену линију америчког председника Бајдена.

У току су жестоке борбе у јужном делу Рафе. Израелски тенкови пробијају се дубље у град.

"Ако морамо да стојимо сами, стајаћемо сами. Борићемо се зубима и ноктима. Данас смо много јачи. Одлучни смо и уједињени да победимо нашег непријатеља и оне који желе да нас униште", поручио је Бенјамин Нетанјаху.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ каже да ће Шпанија, Малта, Ирска и Словенија ускоро озваничити признање Палестине, што би, како је оценио, могло да подстакне друге чланице Уније да учине исто.

Генерална скупштина Уједињених нација подржала је резолуцију којом се проширују палестинска права у Уједињеним нацијама. Резолуција позива Савет безбедности да поново размотри палестински захтев за чланство у Уједињеним нацијама. До сада је Америка сваки покушај блокирала ветом.

Влада Србије усвојила је закључак којим се Гази упућује хуманитарна помоћ у роби, као вид помоћ угроженом становништву услед критичне хуманитарне ситуације у Појасу Газе.

Хуманитарне агенције Уједињених нација упозориле су раније да би све мање залихе хране и горива могле да доведу до тога да се операције помоћи зауставе у року од неколико дана у Гази, јер су значајни прелази затворени, што доводи и до затварања болница и још веће неухрањености.

Читај ми!