Извор: РТС

Србија упутила хуманитарну помоћ Гази, први авион слетео у Египат; Нетанјаху: Немамо избора осим да уништимо Хамас

Сукоб Израела и Хамаса – 217. дан. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да Израел нема избора осим да уништи Хамас, укључујући и припаднике те групе у граду Рафи. Са друге стране, Хамас је навео да је "лопта у потпуности у рукама" Израела када је реч о преговорима о примирју. Министарство здравља у Гази саопштило је да су од 7. октобра убијена 34.943 Палестинца. Помоћ из Србије за Газу слетела у Египат.

АП: САД ће закључити да Израел није кршио споразум о оружју

У извештају администрације председника САД Џозефа Бајдена, који би ускоро требало да буде објављен, неће бити закључено да је Израел кршио услове за употребу америчког оружја, јавља АП позивајући се на три извора која имају сазнања о томе.

Очекује се да се у извештају Израел оштро критикује, иако неће бити закључено да је кршио услове споразума са САД о оружју, рекао је амерички званичник.

Два америчка званичника и једна особа упозната са меморандумом о националној безбедности, који ће државни секретар Ентони Блинкен поднети Конгресу, говорили су за АП под условом да остану анонимни зато што извештај још није објављен.

Администрација је под притиском демократа у Конгресу и других пристала да донесе прву јавну пресуду о томе да ли Израел законито користи америчке бомбе и другу безбедносну помоћ у конфликтима са Палестинцима.

Израел добија највише америчке војне помоћи и највећи је амерички безбедносни партнер више од пола века, преноси Глас Америке.

Изралески премијер Бенјамин Нетанјаху претходно је рекао да су Израелци спремни да се боре "ноктима", одбацујући упозорење председника САД да би испоруке оружја могле бити обустављене због планиране офанзиве на Рафу.

(Танјуг/АП, Глас Америке)

Опширније Краће

Борељ: ЕУ признаје резултат гласања у ГС УН, снажна подршка палестинској држави

Европска унија признаје резултат данашњег "важног гласања" у Генералној скупштини УН у вези са палестинским захтевом за чланство у УН, које је подржала већина држава, поручио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ и додао да ће ЕУ наставити да снажно подржава изградњу палестинске државе.

"ЕУ ће наставити своју снажну подршку изградњи палестинске државе и јачању палестинских институција и њихових капацитета у припреми за будућу државност. Од виталног је значаја вратити политички хоризонт ка решењу о две државе. ЕУ је спремна да, на том циљу, ради са Израелом, палестинским властима и регионалним и међународним странама", поручио је Борељ у саопштењу.

Навео је да је Палестина добила недвосмислену подршку да њен статус сталног посматрача буде проширен додатним правима и привилегијама.

"ЕУ подсећа на своју дугогодишњу посвећеност праведном и свеобухватном решавању израелско-палестинског сукоба, заснованом на решењу две државе, са државом Израел и независном, демократском, суседном, сувереном и одрживом државом Палестином, које постоје једна поред друге у миру и безбедности и међусобном признању, и са Јерусалимом који служи као будућа престоница обе државе", навео је Борељ.

(Танјуг)

Опширније Краће

Авион са помоћи из Србије за Газу слетео у Египат

Како РТС сазнаје, авион који носи хуманитарну помоћ из Србије за Газу слетео је у Египат.

Хуманитарна помоћ даје се у храни, води, медицинској опреми, као и шаторима за смештај породица, укупна вредност робе је близу три милиона евра, а у тежини од близу 900 тона, саопштила је раније Влада Србије.

Хамас: Одбацивање предлога од стране Израела враћа ствари на почетак

Палестинска милитантна група Хамас саопштила је да одбацивање предлога о прекиду ватре који су изнели посредници, путем амандмана, значи враћање на почетак.

Хамас је додао да ће одржати консултације са палестинским фракцијама како би преиспитали своју преговарачку стратегију.

(Reuters)

Министарство у Гази: Убијена 34.943 Палестинца

Министарство здравља у Гази саопштило је да су од 7. октобра убијена 34.943 Палестинца, док су 78.572 особе повређене.

(Reuters)

Влада Србије усвојила је закључак којим се Гази упућује хуманитарна помоћ у роби, као вид помоћ угроженом становништву услед критичне хуманитарне ситуације у Појасу Газе.

Хуманитарна помоћ даје се у храни, води, медицинској опреми, као и шаторима за смештај породица, укупна вредност робе је близу три милиона евра, а у тежини од близу 900 тона, саопштила је Влада Србије.

С обзиром на ургентност ситуације и опредељеност Србије да се помогне палестинском становиништву, помоћ се шаље у два авионска лета, од којих први авион лети данас, док се други упућује сутра.

Фото: Влада Србије
Опширније Краће

ЕУ осуђује напад на просторије УНРВА у Јерусалиму

Европска унија оштро осуђује напад на просторије Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) у источном Јерусалиму, поручио је високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

Борељ је на друштвеној мрежи Икс навео да починиоци морају да одговарају за напад. 

"Одговорност Израела је да осигура безбедност хуманитарних радника. УНРВА је незаменљива спасоносна линија милионима у Гази и региону", поручио је Борељ.

Агенција УН саопштила је јуче да привремено затвара своје седиште у Источном Јерусалиму након што су "израелски екстремисти" наводно запалили њихов комплекс. 

(Танјуг, X)

Опширније Краће

УН: Све мање хране и горива, могуће заустављање помоћи за Газу

Хуманитарне агенције Уједињених нација упозоравају да све мање залихе хране и горива могле би да доведу да се операције помоћи зауставе у року од неколико дана у Гази, јер су значајни прелази затворени, што доводи и до затварања болница и још веће неухрањености.

"Пет дана у Појас Газе није ушло гориво и практично никаква хуманитарна помоћ. Више од 100.000 људи побегло је из Рафе у последњих пет дана", наводе из Уницефа.

(Reuters, Times of Israel)

Опширније Краће

Борељ: Шпанија, Малта, Ирска и Словенија ускоро ће признати Палестину

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ каже да ће Шпанија, Малта, Ирска и Словенија ускоро ће озваничнити признање Палестине, што би, како је оценио, могло да подстакне друге чланице Уније да учини исто.

Борељ је потврдио да је добио уверавање шпанског министра спољних послова Хосеа Мануела Албареса да ће Мадрид званично признати Палестину 21. маја.

Навео је да Белгија засад неће признати независну Палестину, али да Брисел ''не искључује'' ту могућност у будућности, преноси шпански јавни сервис, РТВЕ.

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон изјавила је у четвртак да је Љубљана покренула процедуру за "признање независне, суверене државе Палестине".

Објаснила да се одлука владе Словеније заснива на границама између Израела и Палестине из 1967. године, што значи да би територија Палестине обухватала Појас Газе, Западну обалу и источни Јерусалим.

(Tanjug/RTVE)

Опширније Краће

ИДФ делује на истоку Рафе, лоцирано више тунела

Израелска војска саопштила је да убила више наоружаних људи, док наставља да делује на истоку Рафе, као у насељу Зејтун у граду Гази.

ИДФ наводи да су лоцирали више тунела, као и да су током протеклог дана извели више напада на положаје Хамаса у Рафи. 

У саопштењу се додаје да је за 24 сата погођено више од 40 циљева у другим областима Газе.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Египат: Обе стране морају да буду флексибиле у преговорима

Хамас и Израел морају да покажу "флексибилност" ако желе да постигну споразум о привременом прекиду ватре и ослобађању талаца у сукобу у Појасу Газе, наводи се у саопштењу египатског министарства спољних послова.

Египатски министар спољних послова Самех Шукриј и америчке државне секретар Антони Блинкен у телефонском разговору сложили су око "важности позивања страна да покажу флексибилност и уложе све неопходне напоре за постизање споразума".

Саопштење Египта долази након што је Хамас рано јутрос саопштио да су његови преговарачи из Каира отпутовали у Доху, истакавши да је Израел "одбио предлог који су поднели посредници и изнео примедбе на њега".

(Times of Israel)

Опширније Краће

Немачки министар одбране: И Берлин разматра забрану слања оружја Израелу

Након што је амерички предеседник Џозеф Бајден најавио да ће Израелу ускратити даљу испоруку оружја ако започне напад на Рафу, немачки министар одбране Борис Писторијус рекао је да Берлин разматра сличне кораке.

Писторијус је, на питање водитеља немачког канала ЗДФ да ли разуме потез америчке владе, одговорио да "може да га разуме" и додао да су о тој теми разговарали током посете Вашингтону "иза затворених врата".

Писторијус је рекао и да Немачка мора да апелује на Израел да успори темпо и да не дозволи да сукоби ескалирају. 

(Taнјуг)

Опширније Краће

Хамас o примирју: Лопта је у потпуности у рукама Израела

Палестинска група Хамас саопштила је да је њена делегација, која присуствује преговорима за обезбеђивање привременог примирја и споразума о ослобађању талаца у Каиру, напустила град и упутила се у Катар, истичући да је "лопта сада потпуно" у рукама Израела.

"Преговарачка делегација је напустила Каиро и иде ка Дохи. У пракси, окупација (Израел) је одбацила предлог који су поднели посредници и изнела примедбе", наводи Хамас.

Хамас је раније ове недеље саопштио да је пристао на споразум о прекиду ватре и размени талаца за затворенике, иако је израелски званичник након тога рекао да тај споразум није прихватљив за Израел.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Нетанјаху: Немамо избора осим да уништимо Хамас

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да се нада превазилажењу несугласица са америчким председником Џозефом Бајденом када је реч о рату у Гази, као и да Израел "нема избора осим да уништи Хамас", укључујући и припаднике те групе у Рафи.

"Често смо се слагали, али смо имали и несугласице. Били смо у стању да их превазиђемо. Надам се да ћемо моћи да их превазиђемо и сад, али ћемо учинити оно што морамо учинимо да бисмо заштитили нашу земљу", рекао је Нетанјаху.

Нетанијаху је оценио и да Израел "нема избора осим да уништи Хамас", укључујући и припаднике те групе у граду Рафа. 

"Ако их не уништимо и оставимо, вратиће се. Изаћи ће из тунела, преузеће опет Газу и урадиће оно што су обећали, урадиће 7. октобар, овај огромни масакр изнова, изнова и изнова", рекао је Нетанијаху.

Интервју који је дао Нетанијаху је снимљен пре него што је Бајден упозорио да ће обуставити снабдевање Израела оружјем ако ИДФ изврши велику инвазију на Рафу. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Последња рунда преговора о примирју у Појасу Газе је завршена је без договора након што је Израел посредницима, укључујући САД, Египат и Катар, указао на резерве које Тел Авив има када је у питању предлог Хамаса о таоцима, рекао је израелски званичник за Ројтерс.

Израелска делегација вратила се из Каира, а ИДФ је саопштио да наставља војне операције широм Појаса Газе и граду Рафи према раније утврђеном плану.

Реаговао је председник САД Џозеф Бајден и поручио да ће Вашингтон обуставити испоруку одређеног оружја Тел Авиву уколико израелске снаге изврше велику копнену инвазију на Рафу, док је пошиљка планираних бомби већ обустављена. 

Тел Авив истиче да је разочаран одлуком Беле куће. Ако буде неопходно, Израел ће се сам борити против непријатеља, поручио је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху.

Огласила се и Светска здравствена организација (СЗО) и упозорила да на југу Појаса Газе залиха горива има за наредна три дана, те да је једана болница већ затворена услед недостака горива и медицинских материјала.

Деца у граду Рафи на југу Појаса Газе налазе се на "ивици преживљавања" због тога што је израелска војска затворила гранични прелаз Рафа чиме је онемогућена достава хуманитарне помоћи, упозорила је Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова.

Бивши амерички председник и садашњи председнички кандидат Републиканске странке Доналд Трамп критикиковао је актуелног шефа државе Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена због његовог условљавања испоруке америчког оружја Израелу.

"Бајден је на страни Хамаса, води свет у Трећи светски рат", поручио је Трамп.

У међувремену је настављена ексхумација тела Палестинаца из масовне гробнице у Шифи.

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон изјавила је да је влада Словеније покренула процедуру за "признање независне, суверене државе Палестине".

Брод са пакетом хуманитарне помоћи кренуо је из Кипра ка Гази.

Читај ми!