Извор: РТС

СБ УН одлучивао о статусу Палестине; ИДФ: Елиминисано 40 оперативаца Хамаса у Гази

Сукоб Израела и Хамаса – 195. дан. Интензивни удари ИДФ-а на град Газу, десетине погинулих и повређених, јавља Вафа. На северу Газе убијен Јусеф Шабат, високи званичник Хамаса. Командант Иранске револуционарне гарде задужен за нуклеарну безбедност упозорава да би Иран би могао да преиспита своју "нуклеарну доктрину" услед израелских претњи. Европски савет осудио напад Ирана на Израел и најавио нове санкције Техерану. Данас седница СБ УН о захтеву Палестинаца за пријем у пуноправно чланство УН.

САД уложиле вето на пријем Палестине у УН

Сједињене Америчке Државе уложиле су вето на пријем Палестине у пуноправно чланство у Уједињеним нацијама, јавља Ројтерс.

Опширније Краће

Краљ Јордана тражио од Бајдена да Израел не користи јордански ваздушни простор

Јордански краљ Абдулах Други затражио је од америчког председника Џозефа Бајдена да апелује на Израел да не користи ваздушни простор изнад Јордана за нападе на Иран, пренео је Тајмс оф Израел позивајући се на неименоване изворе.

Иако је мало вероватно да би Јордан употребио свој систем ПВО да обори израелске дронове, пројектиле или авионе који би прошли кроз његов ваздушни простор, у Аману страхују да би употреба ваздушног простора учинила Јордан метом евентуалног узвратног напада Ирана.

Иран је претходно упозорио Јордан да ће бити ''наредна мета'' уколико буде учествовала у нападу на ту земљу, наводи израелски портал.

Најбржи и најпрактичнији пут за израелски напад био би преко Јордана, с обзиром да на то се Јордан налази између Израела на западу и Ирана на истоку, и с обзиром на то да Јордан има дипломатске везе с Израелом, а алтернативни пут напада био би преко Сирије.

Претходно је јордански министар спољних послова Ајман Сафади рекао да ће Јордан штитити свој ваздушни простор ''без обзира одакле долазе дронови - Израела, Ирана, или другде''.

(Тајмс оф Израел)

Опширније Краће

Канал 13: Нетанјаху одговорио Бербок: Нисмо нацисти

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок је у току разговора с израелским премијером Бењамином Нетанијахуом о хуманитарној ситуацији у Појасу Газе наводно оптужила Израел да је изазвао кризу глади у палестинској енклави, на шта је Нетанијаху наводно одговорио: "Ми нисмо нацисти'', јавља израелски Канал 13.

Канал 13 извештава да је Нетанијаху, када је немачка шефица дипломатије понудила да покаже њему и министру за стратешка питања Рону Дермеру фотографије гладне деце у Гази, одговорио да постоје слике пијаца и плажа у Појасу Газе и да тамо ''нема глади'', преноси Тајмс оф Израел.

На друштвеним мрежама круже фотографије које наводно показују тезге на пијацама и становнике Газе како уживају на плажи, након што је израелска војска пре две недеље повукле копнене снаге из јужног дела Појаса Газе.

Бербок је наводно препоручила Израелу да престане да шири фотографије живота који се наводно враћа у нормалу у палестинској енклави ''јер оне не приказују праву ситуацију у Гази'', где заправо влада глад.

''То је стварно. То је стварност. То није оно што су нацисти направили, ми нисмо као нацисти који су производили лажне слике", наводно је одговорио Нетанијаху.

Према извештају Канала 13, Бербок је израелског лидера упитала да ли тиме жели да каже да лекари на терену, као и медији, не говоре истину о ситуацији у енклави.

Бербок је допутовала у Израел у среду, након иранског напада на Израел у ноћи између суботе и недеље, када је у правцу ове земље лансирано око 350 дронова и ракета.

Немачка је позвала Израел да покаже уздржаност након напада, упозоравајући да би свако додатно директно непријатељство са Ираном могло да доведе Блиски исток у свеопшти рат.

(Тајмс оф Израел)

Опширније Краће

Џерузалем Пост: САД одобравају операцију Рафа у замену за изостанак израелских противудара на Иран

САД су одобриле потенцијалну израелску операцију на Рафа у замену да јеврејска држава не изврши контраударе на Иран, наводи се у извештају катарског листа Тхе Нев Араб.

Високи званичник је за Тхе Нев Араб рекао да је "премијер Бенјамин Нетанјаху успео да добије америчко одобрење за војну операцију у Рафи, у замену да се [Израел] уздржи од извођења широке војне операције против Ирана као одговор на његов недавни напад".

(Jerusalem Post)

 

Опширније Краће

Америка ће ставити вето на пријем Палестине у УН

Заменик портпарола америчког Стејт департмента Ведант Пател потврдио је да ће Вашингтон ставити вето приликом вечерашњег гласања у Савету Безбедности Уједињених нација о апликацији Палестине за пријем у пуноправно чланство Светске организације.

Пател је током брифинга за новинаре рекао да међу члановима одбора није било једногласног става о томе да ли су Палестинци испунили критеријуме неопходне да би били дефинисани као држава.

Нагласио је да палестинске власти морају да прођу кроз значајне реформе да би могле да преузму државне одговорности.

(Танјуг)

Опширније Краће

Иран у УН упозорава Израел на даљу војну акцију

Иран је у Савету безбедности Уједињених нација рекао да Израел "мора бити приморан да прекине сваки даљи војни авантуризам против наших интереса".

Генерални секретар УН Антонио Гутерес упозорио је да је Блиски исток у тренутку највеће опасности.

"У случају било какве употребе силе од стране израелског режима и нарушавања нашег суверенитета, Исламска Република Иран неће ни мало оклевати да потврди своја инхерентна права да јој да одлучан и исправан одговор како би режим зажалио због својих поступака", рекао је ирански министар иностраних послова Хосеин Амирабдолахиан.

(Reuters)

Опширније Краће

Савет безбедности Уједињених нација гласаће вечерас о пуноправном чланству Палестине у светској организацији.

Гласање се одржава мање од 24 часа пошто је лидер палестинске самоуправе Махмуд Абас одбацио предлог Вашингтона да се одлучивање о овом питању одгоди.

САД спрема вето, уколико лобирање против нове резолуције о Палестини не донесе резултат.

Опширније Краће

Иран позива Запад да одустане од политике двоструких стандарда према тероризму

Секретар иранског Високог савета за људска права Казем Гарибабади позвао је Запад да одбаци "дискриминаторну политику двоструких стандарда према тероризму".

"Иран, Ирак и Сирија су жртве тероризма и терористичких аката. У међувремену, непријатељи и глобална ароганција су били неуспешни у својим плановима", нагласио је Гарибабади, преноси агенција Ирна.

Гарибабади је у главном граду Сирије присуствовао првом заједничком састанку правосудног одбора Техерана, Дамаска и Багдада посвећеном питањима борбе против тероризма.

(Танјуг)

Опширније Краће

Техерану уведене нове санкције САД и Британије, циља се војна индустрија

САД и Велика Британија су увеле најављене, нове санкције против Ирана након напала Израела дроновима и ракетама. 

Америчко министарство финансија навело је да су САД увеле санкције против 16 појединаца и два предузећа који су омогућили производњу иранских дронова, укључујући типове мотора који покрећу дронове "шахед" који су коришћени у нападу на Израел 13. априла.

Министарство наводи да Вашингтон уводи санкције и према пет иранских компанија које обезбеђују компоненте за једног од највећих иранских произвођача челик КСЦ, као и према три подружнице иранског произвођача аутомобила "Бахман Гроуп", за који се наводи да је материјално подржао Корпус иранске револуционарне гарде, пренео је Ројтерс.

Британија је саопштила да је увела санкције против неколико иранских војних организација, појединаца и субјеката укључених у иранску индустрију беспилотних летелица и балистичких ракета.

(Танјуг)

Опширније Краће

Абдул Малик ал Хути: Покренуто 14 операција у размаку од две недеље

Вођа јеменских Хута Абдул Малик ал Хути саопштава да је група покренула 14 операција у Црвеном мору, Аденском заливу, Арапском мору, па чак и до Индијског океана у периоду од две недеље, преноси Ројтерс.

"Не постоји опасност за поморски саобраћај који се односи на бродове повезане са европским земљама које не иду ка Израелу", каже Абдул Малик ал Хути.

(Reuters)

Опширније Краће

Тајмс оф Израел: Идф извршио прецизан напад у Појасу Газе, убијено 40 оперативаца Хамаса

Израелска војска саопштава да је завршила прецизан напад на Хамас у централном појасу Газе.

Трупе Израела су у нападу уништиле више од 100 локација које припадају терористичким групама, убиле око 40 оперативаца и прошириле коридор исток-запад који држи војска, наводи Тајмс оф Израел.

(Times of Israel)

 

Опширније Краће

Најбоља светска новинска фотографија 2024. за фотографију Палестинке која држи тело петогодишње нећакиње

Ројтерсов фотограф Мохамед Салем је освојио награду за најбољу светску новинску фотографију у 2024. години(World Press Photo of the Year).

На фотографији се налази Палестинка Инас Абу Мамара(36) која јеца док држи тело петогодишње нећакиње Сали, завијено у чаршав у болничкој мртвачници.

Фотографија је снимљена 17. октобра 2023. године у болници Насер у Кан Јунису у јужној Гази, где су породице трагале за рођацима убијеним током израелског бомбардовања палестинске енклаве.

(Reuters)

Ослобођена Индијка, чланица посаде заплењеног брода "MSC Aries"

Индијка која је била члан посаде на броду "MSC Aries" који је Иран запленио 13. априла вратила се у земљу, саопштило је индијско министарство спољних послова.

Министарство каже да је његова мисија у Техерану у контакту са 16 других индијских чланова посаде који се још налазе на броду, који је запленила иранска Револуционарна гарда у Ормуском мореузу.

"Чланови посаде су доброг здравља и у контакту са члановима својих породица у Индији", наводи се у саопштењу министарства.

Брод који је повезан са Израелом заплењен је неколико дана након што је Техеран обећао да ће узвратити за, како је рекао, израелски напад на његов конзулат у Дамаску.

Индијски министар спољних послова С. Јаисханкар разговарао је ове недеље са својим иранским колегом Хосеином Амирабдолахијаном тражећи ослобађање индијских чланова посаде.

Иранско министарство спољних послова саопштило је да је "MSC Aries" заплењен због "кршења поморских закона", додајући да нема сумње да је брод повезан са Израелом.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Командант ИРГ: Иран би могао да преиспита своју нуклеарну доктрину

Иран би могао да преиспита своју "нуклеарну доктрину" услед израелских претњи, изјавио је Ахмад Хагталаб, командант Иранске револуционарне гарде задужен за нуклеарну безбедност.

"Преиспитивање наше нуклеарне доктрине и политике... које су претходно саопштене, је потпуно могуће", рекао је Хагталаб, јавља Тасним.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи има последњу реч када је у питању нуклеарни програм Техерана.

Хамнеи је више пута говорио да Техеран никада није тежио изградњи или употреби нуклеарног оружја, што његова религија и забрањује.

(Reuters)

Опширније Краће

Газа: Од почетка сукоба у Појасу Газе убијено 33.970 Палестинаца, 76.770 рањено

Најмање 33.970 Палестинаца убијено је у израелској офанзиви на Појас Газе од 7. октобра, а 76.770 је рањено, саопштило је Министарство здравља Газе.

У саопштењу се наводи да је најмање 71 Палестинац погинуо, а да је 106 њих рањено за протекла 24 сата.

Број погинулих Палестинаца је вероватно далеко већи јер је на хиљаде тела затрпано у рушевинама зграда срушених у израелским нападима.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Нове рације израелских снага на Западној обали, ухапшено 40 Палестинаца

Израелске снаге ухапсиле су 40 особа на окупираној Западној обали, јавља Вафа.

Хапшења су се догодила у подручју Наблуса, Рамале, Бетлехема, Јерихона, Хеброна и Јерусалима.

Израелска војска такође је срушила куће двојице затвореника у Хеброну.

Од почетка рата у Гази, насиље је порасло до невиђених нивоа широм окупиране палестинске територије. Израелске снаге спроводе готово свакодневне рације, а најмање 8.000 људи ухапшено је од 7. октобра, јавља Вафа.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Израел: Ухапшен Палестинац на Западној обали, припремао терористички напад

Припадници граничне полиције ухапсили су Палестинца који је наводно био повезан са џихадистичким покретом Исламска држава, сумња се да је планирао да "ускоро" изврши терористички напад.

Осумњичени је ухапшен у граду Бејтунији на Западној обали, у близини Рамале, након обавештајних података које је пружила Шин Бет, саопштила је полиција.

Полиција каже да је осумњичени покушао да побегне када су стигли до његове куће и да је ухапшен кад је покушао да зграби пиштољ једног од полицајаца.

Предат је Шин Бету на даље испитивање.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Убијен Јусеф Шабат, високи званичник Хамаса 

У ракетном нападу израелске војске убијен је Јусеф Шабат, шеф Хамасовог одељења за испитивање унутрашње безбедности Беит Хануна. 

"Ова елиминација много штети истражном одељењу организације", наводу се у заједничком саопштењу ИДФ-а и Шин Бета.

Према ИДФ-у, Јусеф Шабат је такође служио као официр у обавештајном одељењу Хамасовог војног крила, у његовом батаљону Беит Ханоун на северу Газе.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Убијена два припадника Хезболаха у јужном Либану

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су у ваздушним нападима убијена два припадника Хезболаха и погођене две зграда те групе на југу Либана. 

"У Кијаму, селу на југу Либана, израелске снаге су бомбардовале две зграде које користи Хезболах и друге инфраструктурне објекте", наводи ИДФ.

У селу Кафр Кила убијена су два оперативца Хезболаха, додаје ИДФ.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Вафа: Интензивни удари ИДФ-а широм Појаса Газе, десетине страдалих 

Израелска војска интензивно гранатира јужна, југозападна и источна подручја града Газе, јавља палестинска новинска агенција Вафа.

Најмање 11 Палестинаца, укључујући петоро деце убијено је у Рафи.

Десетине људи је убијено и рањено у нападима израелске војске на куће у насељу Деир ел Балах у Централној Гази, саопштиле су локалне власти.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Европски савет осудио напад Ирана на Израел, најавио нове санкције Техерану

Европски савет, извршно тело Европске уније, осудио је на ванредном дводневном самиту у Бриселу недавни напад Ирана на Израел, наглашавајући подршку за израелску безбедност и најављујући даље санкције Ирану, нарочито у вези са дроновима и ракетама.

"Сматрамо да је веома важно учинити све да се Иран изолује", рекао је председавајући самита Шарл Мишел, додајући да ће нове санкције Исламској Републици бити усмерене на компаније које се баве производњом дронова и пројектила.

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да је важно да Израел "не одговори масовним нападом" и позвао све стране да покажу изузетну уздржаност и да избегавају било какве радње које би подигле тензије, наводи се у саопштењу.

Према закључку Савета из марта, понавља се да то тело пружа подршку решавању кризе у Гази без одлагања и то имплементацијом Резолуције 2728 Савета безбедности Уједињених нација.

Истиче се да је неопходан "моментални прекид ватре и безусловно пуштање свих талаца, као и омогућавање пуног, брзог, безбедног и неометаног приступа хуманитарној помоћи за Палестинце".

ЕС указује да је спреман да сарађује са свим партнерима на деескалацији тензија на Блиском истоку, као и у Либану, где позива све стране на посвећивање примени Резолуције 1701 СБ УН.

"ЕУ остаје посвећена стабилности у Либану, укључујући неопходне реформе и јачање подршке Либанским оружаним снагама", наводи се у саопштењу и додаје се да ће ЕУ подржати либанске избеглице, људе измештене унутар те државе и борбу против трговине људима.

Ови закључци донесени су после јучерашњег састанка Европског савета.

(Reuters, Times of Israel)

Опширније Краће

Сирене у Метули у близини границе са Либаном

Сирене које упозоравају на надолазеће пројектиле огласиле су се у Метули, граду на северу Израела, близу границе са Либаном.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Серија експлозија затресла је насеља са обе стране израелско-либанске границе. Центар сукоба се са међусобних претњи Техерана и Јерусалима преселио на обрачун Израела са Хезболахом.

Повређено је 18 људи у нападу Хезболаха на северу Израела, што је један од најозбиљнијих напада од почетка рата. Израел је узвратио ударом дубље у територији Либана. Наводи се да су борбени авиони напали Хезболахово упориште.

У Појасу Газе ситуација не мирује. Камп Нусеират је седам дана заредом под ракетним и артиљеријским бомбардовањем. Убијено је на десетине Палестинаца, док је велики број повређен, јавља Вафа.

У СБ УН синоћ је била оштра полемика о Агенције УН за помоћ Палестинцима УНРВА, којој су поједине земље, са САД на челу, укинуле финансирање због изреалских тврдњи да су запослени те агенције учествовали у терористичкој акцији Хамаса 7. октобра прошле године.

Док су Русија и Кина истицале значај УНРВА и позвале на поновно финансирање те агенције, САД су поручиле да ће америчка политика за Газу зависити од низа конкретних и мерљивих корака које Израел, како каже, мора да спроведе за решавање хуманитарне патње и безбедност хуманитарних радника.

Иначе, СБ УН сутра гласа о палестинском захтеву за пуноправно чланство у УН, а на које би САД могао да стави вето, пише Ројтерс. За усвајање резолуције потребно је најмање девет гласова "за" и да САД, Британија, Француска, Русија или Кина не ставе вето.

Израел ће сам доносити своје одлуке, истиче премијер Банјамин Нетанјаху поводом позива Британије и Немачке да не погоршава ситуација на Блиском истоку. Кремљ је такође позвао на деескалацију на Блиском истоку.

Читај ми!