Извор: РТС

Израелски удари на Рафу, најмање 11 страдалих; ИДФ: Откривена мрежа хамасових тунела у Кан Јунису

Рат Израела и Хамаса – 173. дан. Израел је опозвао своје преговараче из Дохе након што су разговори о привременом примирју у Појасу Газе дошли у ћорсокак због захтева Хамаса. Стејт департмент наводи да Вашингтон сматра да постоји могућност да се преговори о таоцима наставе. Палестински медији извештавају о новим израелским ваздушним ударима на Рафу. Тврде да ИДФ гађа цивилне објекте. Израелске одбрамбене снаге, са друге стране, наводи да су откриле мрежу хамасових тунела у Кан Јунису.

Грејем: САД неће подржати паузу рата у Гази без ослобађања талаца

Сједињене Америчке Државе ће подржати само паузу у рату у Гази која укључује ослобађање талаца, рекао је сенатор Линдзи Грејем, упозоравајући Хамас да не схвати погрешно уздржаност Вашингтона на недавно одржаном састанку Савета безбедности Уједињених нација.

"Став Сједињених Америчких Држава је да никада неће бити примирја осим ако таоци не буду ослобођени", рекао је Грејем.

Он је говорио само два дана након што су САД одбиле да ставе вето на резолуцију Савета безбедности која је позивала на паузу у рату у Гази, али није условљавала привремени прекид борби ослобађањем талаца.

Израел је упозорио да је САД не стављајући свој вето послао Хамасу поруку да не треба да ослободи преостала 134 таоца, те да је ослабио способност Јерусалима да обезбеди договор за њихово ослобађање.

 (Jerusalem Post)

Опширније Краће

Либански медији: Најмање девет убијених у израелским нападима на јужни Либан

Најмање девет особа убијено је у два одвојена израелска напада на југ Либана, објавила је Национална новинска агенција.

Међу убијенима су четири болничара која су радила за локалну организацију цивилне заштите повезане с Хезболлахом.

Хезболлах је путем Телеграма објавио да су убијена тројица његових бораца, не наводећи како или где су страдали.

Ово је најсмртоноснији дан за Либан откако су Израел и Хезболлах започели прекограничне нападе 8. октобра.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

САД: Копнена офанзива у Рафи лоша идеја, постоје друге опције

Портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби изјавио је да Сједињене Америчке Државе препознају потребу Израела да гони Хамас, али да не мисле да је добра идеја копнена офанзива у Рафи, за коју, како је рекао, постоје друге опције.

Према његовим речима, због тога су се САД, додао је Кирби, радовале посети израелске делегације Вашингтону, где би те алтернативе копненој операцији биле предочене.

Кирби је навео да је секретар одбране САД Лојд Остин рекао министру одбране Израела Јоаву Галанту да САД "просто не могу да подрже велику копнену офанзиву у Рафи која не укључује остварив, проверљив план да се брине о сигурности и безбедности 1,5 милиона грађана Газе који тамо траже уточиште".

На питање новинара о изјави израелског министра за националну безбедност Итамар Бен Гвира да би се председник САД Џозеф Бајден радије сврстао уз лидера Хамаса него лидера Израела, Кирби је одговорио да не може да замисли ништа више увредљиво и нетачно.

"Од када је лидер Хамаса Јахја Синвар одлучио да побије 1.200 Израелаца, од тог тренутка је председник Бајден дао пуну подршку народу и држави Израела да се бране од било каквих будућих напада", рекао је Кирби.

Напоменуо је да је питање Израела "дубоко лично" за Бајдена који је изјавио да "не морате бити Јеврејин да бисте били циониста".

"Он снажно верује у државу Израела и његову потребу да се одбрани. Али он такође снажно верује у важност кредибилитета и репутације Израела у међународној заједници", указао је Кирби.

(Reuters)

Опширније Краће

Палестински званичници: Нови израелски ваздушни удари на Рафу, најмање 11 страдалих

Најмање 11 особа погинуло је у израелском ваздушном удару на Рафу, саопштили су здравствени званичници Газе.

У израелском бомбардовању погођена су четири стамбена објекта, страдало је најмање 11 особа, већину страдалих чине жене и деца, додају здравствени званичниици.

(Reuters)

Опширније Краће

САД не верују да су преговори о таоцима са Израелом и Хамасом завршени

Стејт департмент не мисли да су преговари о ослобађању талаца са Израелом и Хамасом завршени, рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Милер је на брифингу за новинаре рекао да Вашингтон сматра да "постоји могућност да се преговори о таоцима наставе.

Раније данас неименовани високи званичник близак шефу Мосада рекао је за Ројтерс да је Израел опозвао своје преговараче из Дохе након што су разговори о привременом примирју у Појасу Газе дошли "у ћорсокак" због захтева Хамаса.

Званичник је оптужио лидера Хамаса у Гази Јахју Синвара да "саботира дипломатију" као, како је навео, део ширег настојања да се распламса рат током Рамазана.

Израелски званичник је рекао да је Израел пристао да удвостручи број Палестинаца које ће ослободити из израелских затвора на 700 до 800 у замену за ослобађање талаца и да ће дозволити неким расељеним Палестинцима да се врате у северни Појас Газе.

Израел и Хамас су појачали преговоре, уз посредовање Катара и Египта о шестонедељној обустави израелске офанзиве у замену за ослобађање 40 од 130 талаца које и даље држи та палестинска милитантна група у Гази.

Хамас је тражио да договором буду окончане борбе и да се повуку израелске снаге, као и да се врате расељени Палестинци на север Појаса Газе.

Кабинет израелског премијера Бенјамина Нетанјахууа саопштио је данас да је Хамас поставио "илузорне" захтеве, што, како је наведено, показује да Палестинци нису заинтересовани за договор.

Хамас је оптужио Израел да је одуговлачио у преговорима док је спроводио своју војну офанзиву.

(Reuters)

Опширније Краће

У израелским нападима на јужни Либан убијено осморо људи, међу њима припадници Хезболаха

Најмање осам људи, укључујући и борце Хезболаха, убијено је у израелским ваздушним нападима на југу Либана, рекли су безбедносни извори Ројтерсу.

Петоро је погинуло у нападу на погранично село Таир Харфа, а у нападу који је убрзо након тога погодио ресторан у пограничном граду Накура погинуле су још најмање три особе, саопштили су безбедносни извори и званични либански медији.

Хезболах који подржава Иран саопштио је да је лансирао десетине ракета изнад границе у Киријат Шмони на северу Израела у среду рано ујутру као одговор на смртоносне израелске ваздушне нападе на село Хебарије у јужном Либану дан раније.

У тим ваздушним нападима у близини два града на североистоку Либана убијена су три милитанта Хезболаха, саопштила је та група.

(Times of Israel, Jerusalem Post, Reuters)

Опширније Краће

Израел жели да закаже састанак који је претходно отказао са САД

Кабинет премијера Израела Бенјамина Нетанјахууа пренео је Белој кући да жели поново да закаже састанак који је претходно отказао након што су се САД уздржале од стављања вета на резолуцију Савета безбедности која позива на прекид ватре без услова о ослобађењу талаца, пренео је Ен-Би-Си позивајући се на америчке званичнике.

Ен-Би-Си наводи да високи амерички званичници раде са Израелом како би се ускладили око датума када би могао да буде одржан састанак, пренео је Ројтерс.

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху изјавио је у понедељак да отказује састанак са САД јер својом недоследношћу у гласању о резолуцији коју су подржале Кина и Русија дају "Хамасу наду да ће им међународни притисак омогућити да добију прекид ватре без ослобађања талаца".

Бела кућа је претходне недеље саопштила своју намеру да израелским званичницима предочи на састанку алтернативе за елиминисање Хамаса без копнене офанзиве у Рафи, наводи Ројтерс.

(NBC, Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Број погинулих израелских војника у Гази порастао на 253

Један израелски војник убијен је током борби у јужној Гази, чиме је број погинулих војника у копненој офанзиви на Хамас порастао на  253, саопштио је ИДФ.

Војник је убијен током борби против Хамаса у области Кан Јунис у јужном Појасу Газе.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Шпански авиони испустили 26 тона пакета помоћи у Појас Газе

Шпански војни авиони данас су из ваздуха испутили 26 тона товара са хуманитарном помоћи Палестинцима у Појасу Газе, док је Мадрид позвао Израел да отвори копнене граничне прелазе ка Гази како би се спречила епидемија глади, саопштено је из шпанског Министарства спољних послова.

Испуштање помоћи спроведено је у координацији са владом Јордана и суфинансирана је уз помоћ Европске уније, а избачено је више од 11.000 оброка хране како би се помогло више од милион људи у Појасу Газе суочених с глађу.

(Reuters)

Reuters
Опширније Краће

Ердоган: Појачати притисак на Израел да се повинује захтеву УН за прекид ватре

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио је да треба појачати притисак на Израел да се придржава резолуције Савета безбедности УН којом се захтева хитан прекид ватре у Гази.

"Мора се појачати притисак на Израел, размажено и незаконито дете Запада, да би се повиновао овој одлуци", рекао је Ердоган на предизборном скупу у источној Турској, преноси агенција Анадолија.

Он је обећао да ће Турска "учинити што је до ње" да одлука Савета безбедности буде реализована.

"Анкара ће уложити додатне напоре како би се осигурао мир у Гази што је пре могуће", додао је турски председник.

Савет безбедности УН усвојио је у понедељак резолуцију којом се захтева хитан прекид ватре у Гази током светог исламског месеца Рамазана.

Док је Хамас поздравио тај потез, Израел је одбацио захтев за прекид ватре и обећао да ће наставити своју офанзиву.

(Tanjug, Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Откривена мрежа тунела у Кан Јунису

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су откриле значајну мрежу тунела у насељу Ел Амал у Кан Јунису усред нове офанзиве у тој области.

Израелска војска је деловала у Ел Амалу прошлог месеца, а вратила се раније ове недеље након обавештајних података који су указивали да Хамас користи цивилне локације у суседству, укључујући болницу, за терористичке активности.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Нетанјаху: Нећемо се повиновати растућем међународном притиску за окончање рата у Гази

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху каже да је циљ отказивања планиране посете високе израелске делегације Вашингтону порука Хамасу да се Израел неће повиновати растућем међународном притиску за окончање рата у Гази.

Израелски премијер отказао је планирани пут високе делегације у Вашингтон у знак протеста због одлуке Бајденове администрације да дозволи усвајање резолуције Савета безбедности УН којом се позива на моментални прекид ватре у Гази и ослобађање талаца.

"Најгоре је што је сада Хамас уверен да ће међународни притисак спречити Израел да ослободи таоце и уништи Хамас. Немојте рачунати на овај притисак, јер неће успети. Надам се да су схватили поруку”, рекао је Нетанјаху.

(Al Jazeera

Reuters
Опширније Краће

Галуп: Већина грађана САД не одобрава војне операције Израела у Гази

Око 55 одсто Американаца противи се израелској војној акцији у Гази, у поређењу са само 36 одсто оних који је одобравају, показују резултати најновијег истраживања америчког института Галуп.

Ово је велики помак у односу на новембар, када је половина Американаца одобравала израелске операције у Гази, док се 45 одсто противило.

Американци који гласају за две највеће политичке странке - Демократску и Републиканску - постали су критичнији према операцијама Израела у последња четири месеца, па је тако за 18 одсто смањена подршка демократских гласача, а подршка републиканских гласача за седам одсто.

Незадовољство операцијама Израела у Гази код Американаца порасло је због све отворенијег незадовољства америчких власти везаног са поступцима израелске владе.

Савет безбедности УН усвојио је у понедељак резолуцију којом се захтева прекид ватре у Појасу Газе током Рамазана који је почео 10. марта.

Четрнаест чланица Савета безбедности, укључујући Русију, Кину, Велику Британију и Француску, гласало је за документ, а само су САД биле уздржане.

САД су саопштиле да су биле уздржане због тога што у резолуцији, између осталог, није осуђена палестинска милитантна група Хамас.

Међутим, упркос усвојеној резолуцији која позива на тренутни прекид ватре у Гази током Рамазана, израелски напади се настављају, а ситуација на терену је тешка, јавља дописник Ал Џазире.

(Al Jazeera

Опширније Краће

Папа Фрања апеловао на мир, истакао пријатељство Палестинца и Израелца који су изгубили ћерке у рату

Папа Фрања, обраћајући се верницима пред Ускрс, осудио је још једном ратове који су у току и апеловао на мир.

"Браћо и сестре, помолимо се за мир. Нека Господ подари мир страдалој Украјини, која трпи тешка бомбардовања, и Израелу и Палестини. Нека буде мир у Светој земљи", поручио је папа Фрања.

Поздравио је двојицу мушкараца који су били присутни, једног Израелца и једног Палестинца, рекавши да су обојица изгубили своје ћерке у рату.

Они су, како је навео, нашли утеху и пријатељство у томе што су обојица доживели највећи могући бол за једног родитеља.

Описао их је као два пријатеља "која су доживела исто распеће".

Палестинац Басам Арамин изгубио је десетогодишњу ћерку када је погодио метак који је испалио израелски војник 2007. године док је напуштала школу.

Израелац Рами Елханан остао је без 13-годишње ћерке у палестинском самоубилачком нападу у Јерусалиму 1997. године.

Папа их је данас примио и са њима разговарао.

(Vatican news)

Foto: EPA-EFE/VATICAN MEDIA
Опширније Краће

Хезболах испалио две ракете на северни Израел

Хезболах наводи да је гранатирао локацију у области Хар Дов у источној Галилеји у близини границе са Либаном.

Израелски медији наводе да су испаљене две ракете на северни Израел, као и да су слетеле на отворена подручја.

Ватрогасни званичници на северу Израела упозоравају да, иако су овакви напади ван насељених подручја сада углавном безопасни, како креће топлије време они ће постати опаснији због изазивања пожара на сувом терену.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Од почетка рата погинуло 32.490 Палестинаца

Министарство здравља у Гази саопштило је да је 76 Палестинаца погинуло током јучерашњег дана, чиме је број погинулих од 7. октобра порастао на 32.490.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Вечерас састанак израелског ратног кабинета, тема разговор о таоцима

Израелски ратни кабинет ће се састати вечерас, рекао је за Тајмс оф Израел званичник из кабинета премијера Израела.

Медији преносе да ће фокус састанка бити разговори о таоцима.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ затворио путеве у близини границе са Либаном

Израелска војска затворила je путеве за цивилни саобраћај у Галилеји у близини границе са Либаном.

Медији преносе да тај потез израелске власти долази након ракетног напада Хезболаха на град Кирјат Шмона, односно због могућих даљих ескалација сукоба.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ потврдио да су тројица ​​Палестинца погинула у нападу на Џенин

Израелске одбамбене снаге (ИДФ) потврдиле су да су тројица Палестинаца погинула током израелског напада на Џенин.

ИДФ наводи да су напад извели дроном у граду на Западној обали, као и да су том приликом погинула двојица палестинских наоружаних нападача.

Додају да је још један Палестинац убијен када је бацио експлозивне направе на израелске војнике, који су отворили ватру на тог човека.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Хамас тражи прекид слања помоћи из ваздуха, 18 људи погинуло док су је прикупљали

Број Палестинаца који су изгубили животe покушавајући да прикупе хуманитарну помоћ бачену из авиона изнад севера Појаса Газе порастао је на 18.

Kако се наводи, 12 особа се удавило у мору, где је пао део помоћи, а осталих шест је страдало у стампеду када су други пакети помоћи пали на земљу.

Kанцеларија за медије Хамаса позива се "хитан прекид" слања помоћи из ваздуха, називајући је "увредљивом, погрешном, неприкладном и бескорисном".

Израел, који је под притиском да дозволи испоруку више помоћи копненим путем у Појас Газе, тврди да је у понедељак омогућио доставу 159 пакета помоћи из ваздуха.

САД су саопштиле да су два авиона Ц-17 бацила 46.000 оброка на северу Газе, док Велика Британија каже да је један од њених авиона А400М испустио 10 тона воде, пиринча, уља за кување, брашна, конзерви и формула за бебе.

Хуманитарне организације упозориле су да помоћ испуштена из ваздуха не може да задовољи све веће потребе за храном.

(Би-Би-Си)

Foto: Tanjug/AP/AS1 Leah Jones/Ministry of Defence
Опширније Краће

Израелски напади на Џенин, више погинулих и рањених

Два Палестинца убијена су у нападу израелске беспилотне летелице у избегличком кампу Џенин на Западној обали, преноси агенција Вафа.

У том нападу, како се наводи, рањено је седам особа.

Поред тога, током ноћи су три Палестинца убијена, а још четири рањена приликом упада израелских трупа у град Џенин, саопштило је палестинско министарство здравља.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Израелска војска наставља операције у болници Ел Шифа

Израелска војска саопштила је да њене снаге настављају са опсадом болнице Ел Шифа, наводећи да је убијено десетине наоружаних људи и заробљено оружје током протеклог дана.

Стотине припадника Хамаса и палестинског Исламског џихада до сада је заробљено у операцији "Шифа", која је почела 18. марта, наводи ИДФ.

ИДФ истиче и да су Хамасови оперативци убијени током операција у јужној Гази у Ел Карари и у насељу Ел Амал у Кан Јунису, где је такође заплењено оружје.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Мушкарац погинуо у нападу Хезболаха на град Кирјат Шмона

Једна особа погинула је у нападу на град Кирјат Шмона на северу Израела.

Како преноси Тајмс оф Израел, тело 25-годишњег мушкарца извучено је из рушевина зграде коју је погодила ракета Хезболаха у индустријској зони града Кирјат Шмона.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Хезболах преузео одговорност за напад на град Кирјат Шмона

Хезболах је преузео одговорност за напад на град Кирјат Шмона на северу Израела, рекавши да је гађао тај град и оближњу војну базу десетинама ракета.

Истичу да је тај напад одговор на израелски ваздушни напад на јужни Либан, у којем је погинуло седам људи.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Најмање 30 ракета испаљено из Либана на град Кирјат Шмона

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се на северу Израела, посебно у граду Кирјат Шмона и око њега.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је најмање 30 ракета испаљено из Либана на град Кирјат Шмона.

Снимци који круже интернетом показују како систем противваздушне одбране "Гвоздена купола" обара неке од ракета.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Хезболах: Израелски напад неће проћи некажњено

Хезболах је саопштио да ће одговорити на израелски напад у јужном Либану у којем је погинуло најмање седам људи.

"Категорично и неизбежно потврђујемо да ова агресија неће проћи без одговора и казне“, саопштено је из Хезболаха, пренели су либански медији.

Најмање седморо људи убијено је у израелском ваздушном нападу на центар за хитну помоћу у јужном Либану.

Израел је потврдио да је у удару убијен кључни члан терористичке групе Џама ел исламија.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

ИДФ: Убијен кључни члан Џама ел исламије у Либану

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је у ноћном нападу на југу Либана убијен кључни члан терористичке групе Џама ел исламија која помаже Хезболаху.

У удару је уништена зграда у граду Хабаријех, на неких пет километара од границе са Израелом.

Наводи се да је та особа убијена "заједно са другим терористима који су били у згради".

Два безбедносна извора изјавила су за Ројтерс да је седам људи погинуло у нападу на центар за хитну помоћ Џама ел исламије.

(Times of Israel)

Опширније Краће

У израелском нападу на јужни Либан најмање седморо мртвих

Најмање седморо људи убијено је у израелском ваздушном нападу на град Набатијех, у јужном Либану, навели су безбедносни извори за Ројтерс.

Претпоставља се да су циљ напада била исламистичка склоништа у селу Хебаријех, преноси Ројтерс.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Израелски званичник: Хамасов одговор био смешан, није било простора за договор

Високи израелски званичник, који је упознат са преговорима о примирју и споразуму о ослобађању талаца у Дохи, истакао је да је Хамасов одговор на понуду на столу био "смешан", као и да није остављао места сумњи да шеф Хамаса Јахја Синвар не жели да напредују са договором у овом тренутку.

У свом саопштењу, Хамас је рекао да је обавестио посреднике да се држи свог првобитног става који укључује прекид рата, потпуно повлачење Израела из Газе и повратак расељених становника Газе у северни део енклаве, пре преговора о таоцима у замену за палестинске заробљенике.

Израел је у више наврата одбацио ове захтеве као нереалне.

Израелски званичник је истакао да Синвар "игра на време" и да "још увек сања" о ескалацији насиља у Јерусалиму и на Западној обали током Рамазана.

"У створеним условима, када је (Синвар) у тунелу окружен таоцима као живи штит са храном и лековима и када се дипломатски притисак на Израел врши још снажније – он и даље сања о уједињењу фронтова током Рамазана“, поручио је израелски званичник.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелски званичник близак шефу Мосада потврдио је да је израелска делегација напустила Доху и оптужио Хамас за пропаст преговора о примирју и ослобађању талаца.

Породице отетих протествовале су у Тел Авиву, захтевајући од израелског премијера њихово ослобањање. Више демонстраната је ухапшено због блокирања ауто-пута, међу којима и неколико чланова породица отетих.

Портпарол израелске војске Данијел Хагари потврдио је да је заменик команданта војног крила палестинске милитантне групе Хамас Марван Иса убијен у израелском ваздушном нападу у централном делу Појаса Газе раније овог месеца.

Министар одбране САД Лојд Остин изјавио је да је заштита палестинских цивила "од моралног и стратешког значаја", оцењујући да ситуација у Појасу Газе представља "хуманитарну катастрофу".

"У Гази је сада број цивилних жртава превише висок, а количина хуманитарне помоћи је сувише мала“, нагласио је Остин у разговору са министром одбране Израела Јоавом Галантом у Пентагону.

Хезболах тврди да је гађао базу ИДФ-а на Голанској висоравни, као одговор на израелски ваздушни напад у близини Баалбека на североистоку Либана.

Најмање дванаест особа удавило се у мору недалеко од обале северне Газе, док су покушавали да допливају до хуманитарне помоћи избачене из америчких авиона.

Израел је појачао ваздушне нападе у Гази, а настављена је и операција израелске војске против Хамаса у болници Шифа.

Читај ми!