Извор: РТС

Израелски тим напустио Доху, окривљује Хамас за неуспех преговора; потврђена смрт још једног таоца у Гази

Рат Израела и Хамаса – 172. дан. Израел је опозвао своје преговараче из Дохе након што су разговори о привременом примирју у Појасу Газе дошли "у ћорсокак" због захтева Хамаса, изјавио је неименовани високи израелски званичник близак шефу Мосада. Напади израелске авијације у Појасу Газе су интензивирани, а војска наставља са акцијама унутар болнице Шифа. Министарство здравља у Гази саопштило је да је од 7. октобра убијено најмање 32.414 Палестинаца.

Протест у Тел Авиву због прекида преговора у Катару, ухапшено четворо демонстраната

Испред војног штаба Кирја у Тел Авиву окупио се већи број људи који протествују због пропасти најновије рунде преговора о таоцима у Катару и повратка израелске делегације из Дохе.

Чланови породица талаца који се држе у Гази блокирају улицу Бегин кавезима који представљају њихове најмилије, а које Хамас држи у заточеништву од 7. октобра.

ећ је прошло скоро шест месеци", рекла је Ајала Мецгер чији је свекар Јорам Мецгер још увек у заробљеништву.

(Times of Israel)

Фото: EPA-EFE

Породица потврдила смрт таоца Уријела Баруха, Хамас држи тело у Гази

Форум за породице талаца "Тиква" објављује смрт Уријела Баруха, који је 7. октобра узет као талац са музичког фестивала Супернова.

Његово тело се налази у Гази, наводи Форум.

Иза њега су остала супруга Рејчел и њихова два сина.

"Уријел је био срећан и вољен човек, волели су га сви око њега", саопштила је његова породица у изјави објављеној преко Тиква Форума.

Његовом смрћу број убијених талаца у Гази попео се на 34.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелски тим за преговоре о примирју напустио Доху, окривљује Хамас за неуспех

Израел је опозвао своје преговараче из Дохе након што су разговори о привременом примирју у Појасу Газе дошли "у ћорсокак" због захтева Хамаса, изјавио је неименовани високи израелски званичник близак шефу Мосада.

Званичник је оптужио лидера Хамаса у Гази Јахју Синвара да "саботира дипломатију" као, како је навео, део ширег настојања да се распламса рат током Рамазана.

Израелски званичник је рекао да је Израел пристао да удвостручи број Палестинаца које ће ослободити из израелских затвора на 700 до 800 у замену за ослобађање талаца и да ће дозволити неким расељеним Палестинцима да се врате у северни Појас Газе.

Израел и Хамас су појачали преговоре, уз посредовање Катара и Египта о шестонедељној обустави израелске офанзиве у замену за ослобађање 40 од 130 талаца које и даље држи та палестинска милитантна група у Гази.

Хамас је тражио да договором буду окончане борбе и да се повуку израелске снаге, као и да се врате расељени Палестинци на север Појаса Газе.

Кабинет израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа саопштио је да је Хамас поставио "илузорне" захтеве, што, како је наведено, показује да Палестинци нису заинтересовани за договор.

Хамас је оптужио Израел да је одуговлачио у преговорима док је спроводио војну офанзиву.

Израел је у понедељак саопштио да ће наставити војну операцију у циљу уништења Хамаса.

(Reuters)

Опширније Краће

Хагари: У нападу израелске војске убијен један од команданата Хамаса Марван Иса

Портпарол израелске војске Данијел Хагари потврдио је да је заменик команданта војног крила палестинске милитантне групе Хамас Марван Иса убијен у израелском ваздушном нападу у централном делу Појаса Газе раније овод месеца.

Заједно са Исом, још један високи војни заповедник Хамаса Гази Абу Тама убијен је у нападу 10. марта у Нусеирату, саопштио је Хагари.

Претходно је из Хамаса саопштено да је Иса убијен, као и његов заменик Мохамед Деифа.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Француски министар одбране негира да је снабдевао Израел оружјем током рата у Гази

Француски министар одбране негира наводе истраживачких новинара да је Француска испоручила компоненте за муницију коју је користила израелска војска у рату против Хамаса у Појасу Газе.

Фирма "Еуролинкс" са седиштем у Марсеју продала је Израелу М27 линкове, металне делове који се користе за спајање пушака у траке за муницију за митраљезе, писали су истраживачки веб-сајтови Дисклос и Марсакт.

Таква муниција је "могла да се користи против цивила у Појасу Газе", тврди се у текстовима.

Извјештавање истраживачких медија поткријепљено је фотографијама за које су рекли да су снимљене 23. октобра, неколико седмица након Хамасовог масакра 7. октобра у јужном Израелу који је покренуо интензивне борбе у Гази.

Француски министар одбране Себастијен Лекорну рекао је новинарима у Паризу да дозвола "Еуролинкса" за извоз у израелску фирму ИМИ Системс "покрива само поновни извоз у треће земље", а не да их користи израелска војска.

Према извештају Стокхолмског међународног института за истраживање мира из прошле године 69 одсто израелске куповине оружја долази од америчких фирми, 30 одсто из Немачке и 0,9 одсто из Италије.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Пентагон: Заштита палестинских цивила од моралног и стратешког значаја

Министар одбране САД Лојд Остин изјавио је да је заштита палестинских цивила од моралног и стратешког значаја, оцењујући да ситуација у Појасу Газе представља "хуманитарну катастрофу".

"У Гази је сада број цивилних жртава превише висок, а количина хуманитарне помоћи је сувише мала“, нагласио је Остин на састанку са министром одбране Израела Јоавом Галантом у Пентагону.

Овај састанак се догодио након што је израелски премијер Бењамин Нетанијаху у понедељак отказао одвојене посете двојице високих израелских званичника Вашингтону, а на тим разговорима САД је требало да представе алтернативна решења за израелске операције у Гази.

Односи Нетанијахуа и председника САД Џозефа Бајдена су отежани услед одлуке Вашингтона да не стави вето на резолуцију СБ УН, којом се захтевао хитан прекид ватре у Гази током Рамазана.

(Reuters)

Опширније Краће

Хезболах гађаo базу ИДФ-а на северу Израела баражном паљбом од 50 ракета

Хезболах тврди да је гађао базу ИДФ-а на Голанској висоравни са баражом од 50 ракета.

То је одговор Хезболаха на израелски ваздушни напад у близини Баалбека на североистоку Либана.

Ракетне сирене огласиле су се у неколико заједница у Горњој Галилеји, као иу граду Кацрин на Голану.

Нема извештаја о повређенима у ракетном нападу.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Хамас одбио понуду за таоце пре гласања у Савету безбедности

САД кажу да је Хамасово одбијање најновије понуде за таоце издато пре јучерашње резолуције Савета безбедности УН којом се позива на прекид ватре и споразум о таоцима који је Вашингтон дозволио да се усвоји.

"Одговор Хамаса припремљен је пре него што је уопште одржано гласање у УН. Нећемо се играти политике са овим најважнијим и тешким питањем и остаћемо фокусирани на договор о ослобађању преосталих талаца", рекао је званичник Бајденове администравије одговарајући на оптужбе Израела да је изгласавање Резолуције у савету безбедности УН ојачало преговарачку позицију Хамаса.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Газа: Удавило се 12 људи покушавајући да допливају до хуманитарне помоћи

Дванаест особа удавило се у мору недалеко од обале северне Газе, док су покушавали да допливају до хуманитарне помоћи избачене из авиона, саопштено је из палестинског министарства здравља.

На видео-снимку до којег је дошао Ројтерс види се да је хуманитарна помоћ избачена из авиона изнад приобалног појаса Беит Лахија у северној Гази и гомила људи који трче према плажи да би се домогли хране.

Такође се види како људи пливају у дубокој води и извлаче беживотна тела на пешчану обалу.

Данашња несрећа је последњи у низу смртоносних инцидената током испоруке хуманитарне помоћи у пренасељену палестинску енклаву у којој влада глад, а људи преживљавају једући коров и хлеб направљен од сточне хране.

(Reuters)

Фото: Танјуг/АП

Хути тврде да су извели шест напада на бродове у последња 72 сата

Јеменска милитанта група Хути саопштилa je да je у последња 72 сата извелa шест напада на бродове дроновима и ракетама у Аденском заливу и Црвеном мору.

Хути су напали бродове "Мерск Саратога", "АПЛ Детроит", "Хуанг Пу" и "Прити лејди", након што их је група идентификовала као америчке или британске, рекао је потпарол Хута Јахја Сареа.

Сареа је додао да је група напала и два америчка разарача у Црвеном мору, као и израелски град Еилат.

Није познато да ли је нека од мета погођена дроновима или ракетама.

(Reuters)

Опширније Краће

Министарство у Гази: Убијено више од 32.400 Палестинаца

Министарство здравља у Гази саопштило је да је од 7. октобра убијено најмање 32.414 Палестинаца.

У последња 24 часа убијен је најмање 81 Палестинац, а 93 особе су повређене, саопштава то министарство.

(Reuters)

Опширније Краће

Преговори о прекиду ватре у Гази се настављају

Преговори о примирју у Гази и ослобађању талаца напредују и израелски званичници из Мосада остају у Дохи, сазнаје Ројтерс.

Израел: Нећемо попустити пред безумним захтевима Хамаса

Израел је оптужио Хамас да су захтеви које поставља у индиректним преговорима о примирју у Гази безумни и да они нису заинтересовани за примирје, наводи се у изјави из Канцеларије израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа.

Како се тврди, Израел неће посустати пред таквим захтевима.

У преговорима уз посредовање Катара и Египта, Хамас је тражио да сваки прекид ватре укључи и повлачење
израелских снага. Израел то искључује, наводећи да ће наставити са својим настојањима да расформира Хамас.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Интензивирани ваздушни напади у Појасу Газе

Борбени авиони израелских ваздухопловних снага појачали су ваздушне нападе у Гази током протеклог дана погодивши више од 60 циљева широм Појаса Газе, углавном као подршка снагама које маневришу на земљи, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).

Циљеви су укључивали тунеле који су коришћени за нападе и зграде у којима су били окупљени наоружани људи, наводи ИДФ.

Број напада је већи него што је био последњих недеља.

ИДФ наводи и да су погођене мете у области из које су синоћ испаљене три ракете на град Сдерот на југу земље.

У међувремену, операција ИДФ-а против Хамаса у болници Шифа у граду Гази се наставља, а војска каже да су војници убили неколико наоружаних нападача и заробили оружје током протеклог дана.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

Стручњак УН: Израел у Гази починио дела геноцида, увести му ембарго на оружје

Франческа Албанезе, специјални известилац Уједињених нација за људска права на палестинским територијама, оценила је у свом извештају који подноси данас, да је Израел у Појасу Газе починио дела геноцида и да би му требало увести ембарго на оружје.

Извештај у који је Гардијан имао увид требало би да буде достављен Савету УН за људска права.

Албанезеова, италијанска правница и експерт за људска права, навела је у извештају да постоје "разумни разлози" да се верује да је Израел извршио три од пет дела дефинисаних као геноцид: убијање Палестинаца, наношење озбиљних телесних или психичких повреда и "намерно стварање услова за живот срачунатих да доведу до физичког уништења" тог становништва у целини или делимично.

"Огромна природа и обим израелског напада на Газу и деструктивни услови живота које је он нанео откривају намеру да се Палестинци физички униште као група", наводи се у извештају Албанезеове.

Израел је у фебруару издао забрану издавање виза Албанезеовој, након што је она рекла да масакр израелских цивила 7. октобра, којим је започет рат у Појасу Газе, није акт антисемитизма.

"Жртве 7. октобра нису убијене због припадности јеврејској вери, већ као одговор на израелско угњетавање", написала је Албанезеова на друштвеној мрежи "Икс" 10. фебруара.

Дипломатско представништво Израела у Женеви саопштило је да та земља "у потпуности одбацује извештај" и описало га као "продужетак кампање која настоји да поткопа саму јеврејску државу".

"Израелски рат је против Хамаса, а не против палестинских цивила", наводи се у саопштењу у коме се критикују, како кажу, "нечувене оптужбе" Албанезеове.

"Гардијан" подсећа да Међународни суд правде у Хагу тренутно разматра случај који је покренула Јужна Африка на основу Конвенције о геноциду из 1948. године.

Суд је у јануару наложио "привремене мере" са циљем да ограничи ризик од геноцида док разматра пресуду, позвао на акцију против израелских политичара који користе геноцидну реторику и затражио слање веће хуманитарне помоћи.

У извештају Албанезеове наводи се да је Израел покушао да сакрије своје "елиминационо вођење непријатељстава", тако што га је маскирао језиком међународног хуманитарног права и означава грађане Газе у целини као "терористе" или "оне који подржавају терористе".

Употреба таквог језика, наводи се у извештају, трансформисала је "све и свакога у мету или у колатералну штету, што значи да могу бити убијени или уништени".

У извештају се, такође, препоручује да државе чланице УН "одмах уведу ембарго на оружје Израелу, пошто се чини да није испунио обавезујуће мере које је наредио Међународни суд правде".

(Танјуг/The Guardian)

Опширније Краће

Лидер Хамаса иде у Техеран на састанак са иранским званичницима

Лидер Хамаса Исмаил Ханије отпутоваће данас у Техеран како би се састао са иранским званичницима, дан након што је Савет безбедности Уједињених нација усвојио резолуцију којом се захтева хитан прекид ватре између Израела и палестинске групе, јавила је иранска званична ТВ Прес.

(Times of Israel)

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху отказао је планирани пут високе делегације у Вашингтон, након што су се САД уздржале од стављања вета на резолуцију Савета безбедности УН коју је подржало 14 чланица, а која позива на хитан прекид ватре у Појасу Газе.

Резолуција СБ УН 2728 усвојена је после готово шест месеци борби у Појасу Газе између Израела и Хамаса.

Бела кућа изразила је разочарање што је Нетанјаху отказао планирану посету високе израелске делегације Вашингтону. 

Израелски министар одбране Јоав Галант поручио је да Израел не може да прекине рат против Хамаса све док та палестинска милитантна група држи израелске таоце. 

"Ми ћемо деловати против Хамаса свуда, укључујући и места у којима још нисмо били да бисмо завршили своју мисију. Немамо морално право да зауставимо рат све док Хамас држи израелске таоце у Гази", поручио је Галант.

Реаговао је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес и поручио да се резолуција о Гази мора применити, те да би неуспех био неопростив.

Број убијених Палестинаца у израелској офанзиви на Појас Газе од 7. октобра премашио је 32.000, саопштило је Министарство здравља те палестинске енклаве.

Како је прецизирано, убијена су најмање 32.333 Палестинца, а 74.694 особе су повређене у израелским нападима који трају 172 дана.

Читај ми!