Извор: РТС

Црвени полумесец: Напади ИДФ-а на болнице Амал и Насер; Нова размена ватре на израелско-либанској граници

Рат Израела и Хамаса – 170. дан. Палестинско друштво Црвени полумесец саопштило је да су израелске снаге извеле вишеструке нападе на болнице Амал и Насер у Кан Јунису. Има рањених. Још једна размена ватре на израелско-либанској граници. ИДФ тврди да је извела напад на упориште Хезболаха у Либану, док либанска група наводи да је као одговор испалила 60 ракета на север Израела. Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, саопштава да су у последња 24 сата страдала 84 Палестинца, од 7. октобра 32.226.

Макрон: Присилно пресељење становништва је ратни злочин

Председник Француске Емануел Макрон потврдио је током телефонског разговора са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом своје противљење офанзиви Израелских одбрамбених снага (ИДФ) на Рафу и упозорио га да би свако присилно пресељење становништва представљало ратни злочин, саопштила је прес служба Јелисејске палате.

Макрон, који позива на тренутни и трајни прекид ватре у Гази, такође, је осудио недавне израелске најаве у погледу насељавања, док је Израел најавио заплену 800 хектара земље у долини Јордана, на окупираној Западној обали, пренела је телевизија БФМ.

Док ИДФ од понедељка изводе велику операцију на болничком комплексу Ел Шифа у граду Газа, где тврде да су убиле око 170 бораца и обећавају да ће остати док не пронађу и последњег од њих, Емануел Макрон је изразио велику забринутост због операција које је извела израелска војска.

Макрон је поново нагласио да се будућност Газе може осигурати само у оквиру будуће палестинске државе и под одговорношћу Палестинске самоуправе.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Нападнута инфраструктура Хезболаха у јужном Либану

Израелска војска је саопштила да су њени борбени авиони напали инфраструктуру Хезболаха у јужном Либану. 

Наводе да је недавно погодила осматрачницу Хезболаха у Мејс ел Џабалу и зграду коју користе оперативци Хезболаха у Блиди у јужном Либану.

Од 8. октобра, снаге предвођене Хезболахом готово свакодневно нападају израелске заједнице и војне положаје дуж границе, а група каже да то чини да би подржала Газу усред тамошњег рата.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелски медији: Израел пристао на пуштање до 800 затвореника, Хамас ће ослободити 40 талаца

Израел је пристао да пусти између 700 и 800 палестинских затвореника, у склопу договора о прекиду ватре и ослобађању талаца које држи Хамас у Гази, јавили су вечерас израелски медији, цитирајући израелске званичнике.

Договорено је да Израел ослободи неколико стотина затвореника, од којих су неки осуђени на доживотне казне затвора због убијања израелских држављана, јавио је Барак Равид са портала Вала и аналитичар Си-Ен-Ена.

Како наводи Џерузалем пост, заузврат, Хамас ће ослободити 40 талаца.

(Jerusalem Post

Опширније Краће

Лазарини: Израел више неће пуштати конвоје хране UNRWA за север Газе

Генерални комесар Агенције Уједињених нација за помоћ Палестинцима (UNRWA) Филипе Лазарини изјавио је да је Израел обавестио УН да више неће одобравати конвоје хране UNRWA који иду на север Газе.

"Ово је нечувено и намерно омета пружање помоћи за спасавање живота током глади коју је створио човек. Ова ограничења морају бити укинута", написао је Лазарини на платформи Икс.

UNRWA и Египат су прошле недеље саопштили да Лазаринију, који је био у посети Каиру, израелске власти нису одбиле улазак у Газу.

"Спречавајући UNRWA да испуни свој мандат у Гази, сат ће брже откуцавати према глади и много више (људи) ће умрети од глади, дехидрације и недостатка склоништа", истакао је Лазарини.

САД, највећи донатор УНРWА и још неколико држава престале су да финансирају ту агенцију од јануара, након што је Израел оптужио 12 од 13.000 запослених у овој агенцији у Гази за учешће у нападима изведеним 7. октобра.

(Reuters)

Опширније Краће

Потпредседница САД не искључује последице по Израел уколико настави велику офанзиву у Рафи

Потпредседница САД Камала Харис изјавила је да не искључује да ће бити последица по Израел уколико настави велику копнену офанзиву у граду Рафи на југу Појаса Газе где се од борби у другим деловима енклаве склонило више од милион Палестинаца.

Она је за телевизију Еј-Би-Си њуз рекла да САД не искључују последице по Израел уколико предузме велику војну операцију у Рафи, понављајући да Вашингтон сматра да би то била огромна грешка.

Потпредседница САД је указала на то да Палестинци из Рафе, у случају великог израелског напада, немају где да оду, пренео је Тајмс ов Израел.

Коментаришући то што је лидер демократске већине у америчком Сенату Чак Шумер недавно позвао на превремене изборе у Израелу да би био смењен премијер Бенјамин Нетанјаху, Харисова је рекла да су САД јасне у ставу да је на израелском народу да донесе одлуку о томе када ће имати изборе и кога ће изабрати да води владу.

Амерички председник Џозеф Бајден је раније овога месеца рекао за телевизију Ем-Ес-Ен-Би-Си да би израелска операција у Рафи била "црвена линија" која не сме да се пређе.

Бела кућа је касније саопштила да та Бајденова изјава није став званичне америчке политике.

(Times of IsraelABC, MSNBC)

Опширније Краће

Рације ИДФ-а на Западној обали, ујхапшено најмање 16 Палестинаца

Израелске снаге ухапсиле су најмање 16 Палестинаца у рацијама које су започеле синоћ широм окупиране Западне обале, објавило је Палестинско друштво затвореника.

Тиме је укупан број ухапшених Палестинаца од 7. октобра повећан на 7.755.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Аналена Бербок започела блискоисточну турнеју, позива на додатну помоћ Гази

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок започела је блискоисточну турнеју јер у Газу не стиже довољно помоћи и израелска влада мора, како је навела у саопштењу, да отвори граничне прелазе за допремање много веће количине помоћи.

Уочи пута у Египат, Израел и на палестинске територије, указала је да испуштање помоћи из ваздуха или морски путеви нису одрживо решење.

Она је додала да војна акција има ограничења у међународном хуманитарном праву.

Од напада Хамаса на Израел 7. октобра, Бербокова је шест пута посетила регион, наводећи да ће поново ићи да учини све што је могуће да пронађе решење.

"Хамас мора да положи оружје и никада више не донесе терор од 7. октобра народу Израела. Али овај циљ се не може постиц́и искључиво војним путем", рекла је Бербокова.

Истакла је да ће само тренутни хуманитарни прекид ватре који води ка трајном прекиду одржати наде у мир и окончати патње свих страна.

"Само перспектива решења о две државе са реформисаном Палестинском самоуправом као првим кораком ка демократској палестинској држави могла би људима да понуди безбедан и достојанствен живот", рекла је Бербокова.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Израелска војска: У Шифи ухапшено 480 бораца Хамаса и Исламског џихада

Израелска војска тврди да су 480 од око 800 људи ухапшених у болници Шифа у граду Гази били чланови Хамаса и Исламског џихада.

ИДФ наводи да су израелске трупе током операције у болници Ел Шифа, лоцирале и инфраструктуру која припада терористичким групама и залихе оружја.

У међувремену, израелски авиони напали су око 65 циљева у северној и централној Гази током протеклог дана како би помогли како би помогли кретање копнених снага, наводи се у саопштењу.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Нови напади ИДФ-а широм Појаса Газе, најмање 14 страдалих

Напади израелске војске настављају се широм Појаса Газе, јављају палестински медији.

У ваздушом нападу на Рафу погођена је стамбена зграда, погинуло је најмање шест цивила, више њих је повређено.

У нападу на стамбени објекат у Деир ел Балаху погинуло је осам особа.

Палестински званичници саопштили су да је у израелском ваздушном нападу на Деир ел Балах, јутрос страдало најмање осам цивила.

Указују да себвелики број цивила још налази под рушевинама.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Гутерес: Једини ефикасан начин за достављање помоћи Гази је копненим путем

Једини ефикасан начин за испоруку великих и довољних количина хуманитарне помоћи за Појас Газе јесте достављање копненим путем и укључује експоненцијално повећање испорука, изјавио је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес.

Гутерес је упозорио у Каиру, након састанка са председником Египта и шефом дипломатије, да рат у Појасу Газе има последице на глобалном нивоу.

"Свакодневни напад на људско достојанство Палестинаца представља кризу кредибилитета међународне заједнице", рекао је Гутерес.

Указао је да УН напорно раде на одржавању финансирања своје агенције за палестинске избеглице UNRWA.

Неколико земаља, укључујући САД и Велику Британију, паузирале су своје финансирање UNRWA након оптужби Израела да је десетак од 13.000 запослених у тој агенцији у Гази учествовало 7. октобра у Хамасовом нападу на Израел.

Гутерес борави у посети Египту, затим и Јордану у оквиру рамазанске турнеје солидарности са муслиманским земљама.

Гутерес је рекао у суботу на граничном подручју између Египта и Појаса Газе да је за слање великих количина помоћи Гази потребно више прелаза и приступних тачака, и затражио од Израела да олакша приступ помоћи.

Израел негира да омета пружање помоћи Појасу Газе.

(Reuters)

Опширније Краће

Црвени полумесец: Бомбашки напади на болнице Амал и Насер у Кан Јунису

Палестинско друштво Црвени полумесец саопштило је да су израелске снаге извеле вишеструке бомбашке нападе на болнице Амал и Насер у Кан Јунису. Има рањених.

Један од чланова особља погинуо усред тешког бомбардовања.

Наводе да је медицински комплекс под тешким израелским нападом, додајући да су на болницу испаљене димне бомбе како би се особље, рањеници и расељени Палестинци истерали из зграде.

ПРЦС је додао да су израелске трупе затвориле врата болнице баријерама и да је свима у болници речено да изађу голи.

Канцеларија за медије владе коју води Хамас саопштила је да су израелске снаге убиле пет палестинских лекара током њиховог седмодневног напада на болницу Ел Шифа.

Израелска војска тврди да су напади засновани на информацијама да Хамаса користи болнице за скривање бораца и планирање напада. Тврде да су болнице болница Амал, Насер и Ел Шифа повезане са мрежом тунела која се користи као база за палестинске борце.

Хамас и медицинско особље, са друге стране, поричу да се болница користи у војне сврхе или за склониште бораца. Тврде да се у њој налазе пацијенти и расељени цивили.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Скоро 20 Палестинаца страдало у хуманитарном конвоју

Најмање 19 палестинских цивила је убијено у израелском нападу на групу људи који су чекали на хуманитарну помоћ југоисточно од града Газе, саопштено је из канцеларије за односе с јавношћу Министарства здравља у Гази.

"Израелске снаге су отворили ватру на групу од више хиљада људи, који су чекала брашно и другу помоћ код кружног тока Ел Кувајт. Убили су 19 и ранили 23 цивила", саопштила је палестинска канцеларија за медије.

(Ал Џазира, Танјуг)

Опширније Краће

Размена ватре Израела и Хезболаха

Израел је извео напад на Балбеку, упориште Хезболаха у источном Либану, потврдила су два неименована безбедносна извора у Либану.

Хезболах је, у међувремену, навео да је као одговор на бомбардовање града Балбека изведен напад са више од 60 ракета на израелску базу у Јоаву и Каили.

(Reuters, Times of Israel)

Опширније Краће

Снаге САД обориле јеменске дронове и ракете изнад Црвеног мора

Америчке снаге су обориле шест дронова и четири пројектила које су јеменски Хути лансирали на танкер за нафту у кинеском власништву на југу Црвеног мора, саопштила је америчка Централна команда.

Центра команда наводи да је са кинеског танкера упућен позив за помоћ и пријављене жртве, а пожар који је избио на броду је угашен.

(Reuters)

Опширније Краће

Број страдалих Палестинаца попео се на 32.226

Најмање 32.226 Палестинаца је убијено, а 74.518 повређено у израелским нападима на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамас.

У последња 24 сата погинула су 84 Палестинца, а 106 њих је рањено, додаје се у саопштењу.

(Reuters)

Опширније Краће

Израел је током претходног дана извео више напада широм Појаса Газе у којима је погинуло најмање 80 особа, док је повређено више од 150 Палестинаца.

Хамас је саопштио да је израелска војска поново гађала цивиле који су стајали у реду за храну у близини града Газе и да је том приликом убијено 19 особа, што су демантовали из ИДФ.

Док трају борбе, генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес је на граничном прелазу између Египта и Газе, код Рафе, истакао да би копнена офанзива на тај град изазвала катастрофу.

Шеф дипломатије владе у Тел Авиву Израел Кац убрзо је осудио Гутересово излагање и оптужио УН да су "постале антисемитско и антиизраелско тело које скрива и подстиче терор".

У Дохи се настављају преговори о прекиду ватре и размени талаца из Газе и заробљеника из израелских затвора, а главна тачка спорења остаје број оних који ће бити ослобођени. 

Читај ми!