Извор: РТС

Гутерес: Офанзива на Рафу би изазвала катастрофу; сукоби полиције и демонстраната у Тел Авиву

Рат Израела и Хамаса – 169. дан. Више од 80 Палестинаца је погинуло, а најмање 150 их је рањено, у нападима израелске војске широм Појаса Газе, саопштило је Министарство здравља у палестинској енклави. Генерални секретар УН-а Антонио Гутерес посетио је гранични прелаз Рафа одакле је позвао на прекид ватре између Хамаса и Израела. Демонстранти у Тел Авиву позивају израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да поднесе оставку и ослбоди таоце из хамасовог заробљеништва.

Вафа: Седморо погинулих у централној Гази

Најмање седморо палестинских цивила је погинуло, а на десетине их је рањено, у изралеском нападу на насеље Деир ел Балах у централном делу Појаса Газе.

(WAFA)

Опширније Краће

Настављају се преговори у Дохи

Политичке и безбедносне делегације Израела и Хамаса – заједно са представницима Сједињених Држава, Катара и Египта – настављају преговоре у Дохи о могућем споразуму о пекиду ватре у замену за ослобађање израелских талаца и палестинских затвореника. 

Главно питање је колико ће палестинских затвореника бити ослобођено у замену за таоце у Појасу Газе, пише Тајмс ов Израел

(Times of Israel)

Опширније Краће

Демонстранти у Тел Авиву се сукобили са полицијом

Демонстранти који су изашли на улице Тел Авива, захтевајући превремене изборе и рушење владе премијера Израела Бенјамина Нетанјахуа, те ослобађање талаца из Појаса Газе, сукобили су се полицијом приликом покушаја да блокирају ауто-пут "Ајалон". 

Полиција је претходно забарикадирала Трг демократије, близу места где се одржава протест, а активирани су и одреди полицијске коњице која је на кратко растерала демонстранте. 

Део демонстраната ипак је успео да пробије кордон полиције и стигне до саме ограде ауто-пута, где су запалили ватру, коју је полиција убрзо угасила.

Грађани који протестују носили су транспаренте "СОС САД" и "Помоћ, помоћ" и више пута узвикивали да би Нетанјаху требало да поднесе оставку. 

Служба хитне помоћи и ватрогасци су у приправности, преноси Тајмс ов Израел, а полиција је ухапсила најмање 10 демонстраната. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Тврдње да смо напали Палестинце док су чекали храну су нетачне

Израелска војска (ИДФ) демантовала је тврдње Хамаса да су раније данас отворили ватру на Палестинце који су чекали хуманитарну помоћ на кружном току "Кувајт" у граду Гази. 

"Извештаји у којима се тврди да је наша војска напала на десетине становника Газе док су чекали помоћ су нетачни", наводе из ИДФ-а, а преноси Тајмс ов Израел

Хамас је претходно саопштио да је погинуло најмање 19 људи у пуцњави израелске војске на људе који су стајали у реду за храну.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Демонстрације у Тел Авиву против Нетанјахуове владе

Демонстранти су изашли на улице Тел Авива, захтевајући превремене изборе и рушење владе премијера Израела Бенјамина Нетанјахуа, пише Тајмс ов Израел

Окупљени позивају на моментално смењивање Нетанјахуа и ослобађање талаца које Хамас држи у Појасу Газе.

На улице је изашла и група израелских војних ветерана, који су се борили у рату 1973. године и који такође позивају на Нетанјахуову смену.

Полиција је забарикадирала Трг демократије, близу места где се одржава протест, како би спречила демонстранте да блокирају ауто-пут "Ајалон".

(Times of Israel)

Опширније Краће

Шеф дипломатије Израела: УН постале антисемитско тело

Израелски министар спољних послова Израел Кац објавио је на Иксу (Твитеру) да су Уједињене нације (УН) под вођством Антонија Гутереша "постале антисемитско и антиизраелско тело које скрива и подстиче терор".

"Генерални секретар УН Антонио Гутереш стајао је данас на египатској страни прелаза Рафа и окривио Израел за хуманитарну ситуацију у Гази, не осуђујући ни на који начин терористе Хамаса и Исламске државе (ИД) који пљачкају хуманитарну помоћ", написао је Кац. 

(X – Twitter)

Опширније Краће

Гутерес: Напад на Рафу значио би хуманитарну катастрофу

Генерални секретар Уједињених нација (УН) Антонио Гутерес истакао је током посете граничном прелазу код Рафе да постоји јасан међународни консензус да би свака копнена офанзива на тај град изазвала хуманитарну катастрофу.

(WAFA)

Опширније Краће

Вафа: Најмање 72 погинула у последња 24 сата

Најмање 72 особе су погинуле, а 114 их је повређено, у израелским нападима широм Појаса Газе, преноси палестинска новинска агенција Вафа.

Министарство здравља у Гази је саопштило да је у израелским ударима на болницу Шифа у граду Гази током претходних дана погинуло најмање пет пацијената. 

(WAFA)

Опширније Краће

Нови напад на Палестинце који су чекали у реду за храну, најмање седам мртвих

Најмање седморо Палестинаца је убијено, а на десетине је повређено у пуцњави израелске војске на људе који су стајали у реду за храну, тврде власти у тој енклави.

Израелска војска је отворила ватру на Палестинце који су чекали на хуманитарну помоћ на кружном току "Кувајт" у граду Гази, јављају дописници Ал Џазире.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Гутерес код Рафе позвао на прекид ватре у Појасу Газе

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес посетио је гранични прелаз Рафа између Египта и Појаса Газе и позвао на прекид ватре у тој палестинској енклави.

Блокаду помоћи за Газу назвао је моралном срамотом.

"Дугачак низ блокираних камиона с хуманитарном помоћи на египатској страни границе са Појасом Газе, где се људи суочавају са гладовањем, морална је срамота", рекао је Гутерес током посете прелазу Рафа.

Апеловао је на Израел да обезбеди потпун, неометани приступ хуманитарној помоћи широм Појаса Газе.

Уједињене нације ће наставити да раде са Египтом на "усмерењу" дотока помоћи у Газу, рекао је он новинарима испред капије прелаза Рафа, улазне тачке за помоћ.

"Овде са овог прелаза видимо сломљене и безвољне људе. Дугачак низ блокираних камиона са помоћи са једне стране капије, дуга сенка гладовања са друге. То је више него трагично", рекао је Гутерес.

Генерални секретар Уједињених нација је такође позвао на хитан хуманитарни прекид ватре у Појасу Газе и ослобађање израелских талаца  које држи Хамас у Гази.

(Reuters)

Опширније Краће

Министарство Газе: Од 7. октобра убијена 32.142 Палестинца

Број убијених Палестинаца у израелској офанзиви на Појас Газе од 7. октобра премашио је 32.142, саопштило је Министарство здравља Газе.

Како је прецизирано, убијена су најмање 32.142 Палестинца, а 74.412 особа је повређено у израелским нападима који трају 169 дана, преноси агенција Вафа.

У саопштењу се наводи да су у последња 24 сата у израелским нападима на Појас Газе погинула 72 Палестинца, а 114 је рањено.

Додаје се да су многи људи и даље заробљени под рушевинама или разбацани по улицама, док израелске снаге спречавају долазак спасилачких екипа на циљане локације.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Нови напад Хезболаха на Израел

Хезболах је саопштио да је извео више напада на израелске војне циљеве.

У објави на друштвеној платформи Икс наводе да су артиљеријским гранатама погодили касарну израелске војске Рамим у близини либанско-израелске границе.

Такође је саопштио да је покренуо ваздушне нападе на две групе војника у месту Кфар Блум на северу Израела.

Према Хезболаху, његови борци су извели одвојени напад на фарми Шеба на окупираној Голанској висоравни одговарајућим оружјем.

Раније су либански државни медији известили о два израелска артиљеријска удара на јужни Либан.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Израел током ноћи ухапсио 15 Палестинаца на Западној обали

Израелска војска ухапсила је 15 Палестинаца на Западној обали током ноћи, објавио је Клуб палестинских затвореника у најновијем извештају.

Хапшења су се догодила у покрајинама Хеброн, Рамала, Бетлехем, Тубас, Наблус и Јерусалим.

Лобистичка група саопштила је да број хапшења од 7. октобра сада износи 7.740.

(Times of Israel)

Опширније Краће

У рату у Гази убијено 136 новинара

Владина канцеларија за медије у Гази саопштила је да је број новинара убијених у енклави од 7. октобра порастао на 136.

(Al Jazeera)

Сирене за ваздушну опасност на северу Израела

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у неколико заједница у близини северне границе са Либаном, овог пута упозоравајући на сумњиви напад дроном.

Упозорења су се огласила у северним заједницама Шамир, Хагошрим, Дафна, Гхајар, кибуц Дан, Шнир...

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се и у насељима Маргалиот и Мисгав Ам.

Раније су либански медији јавили да је израелска артиљерија гађала циљеве у јужном Либану.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Гутерес стигао у Египат, у плану посета граничном подручју Египта и Газе

Генерални секретар УН Антонио Гутерес стигао је на египатски аеродром "Ел Ариш" који се налази на северном Синајском полуострву, око 50 километара  од границе Египта са Појасом Газе.

Дочекао га је регионални гувернер Мухамед Шуша и рекао Гутересу да око 7.000 камиона чека на северном Синају да испоручи помоћ Гази и да инспекцијске процедуре које је тражио Израел задржавају отпремање помоћи, пренео је Ројтерс

Очекује се да ће Гутерес, касније данас, посетити границу Египта са Газом где ће поновити апел за прекидом ватре, те разговарати са хуманитарним радницима УН на египатској страни прелаза Рафа, једне од улазних тачака за помоћ.

Његово посета долази у тренутку када Израел прети да ће покренути велику копнену офанзиву у Рафи, граду на југу Газе, где се склонило више од милион и по становника Газе.

Упркос међународним апелима против таквог напада, Израел не одустаје.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поручио је да ће кренути у копнену офанзиву на Рафу са америчком подршком или без ње.

(Times of Israel, Al Jazeera, Reuters )

Опширније Краће

Нови напади ИДФ-а широм Појаса Газе, десетине убијених

Напади израелске војске настављају се широм Појаса Газе, јављају палестински медији.

Неколико људи је убијено, а десетине су рањене у ваздушним нападима израелске војске на шаторе у којима су се склонили расељени Палестинци у насељу Деир ел Балах у централној Гази

У ваздушом нападу на Рафу погођена је стамбена зграда, погинуло је петоро деце, а седморо је повређено. Више њих је повређено.

Палестински званичници саопштили су да је у израелском ваздушном нападу на Кан Јунис јутрос страдало више десетина цивила.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Израелска војска: У Шифи убијено више од 170 милитаната, ухапшено 800

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су убиле више од 170 наоружаних нападача Хамаса и заробиле 800 осумњичених за тероризам, током текуће операције против те палестинске групе у болници Ел Шифа, у граду Гази.

ИДФ наводи да су израелске трупе током операције у болници Ел Шифа, лоцирале и инфраструктуру која припада терористичким групама и залихе оружја.

Израелске трупе ушле су у болницу Ел Шифа у граду Гази у понедељак у раним јутарњим сатима и оптужила Хамас да је користи за скривање бораца и планирање напада. Тврде да је болница Шифа повезана са мрежом тунела која се користи као база за палестинске борце.

Хамас и медицинско особље, са друге стране, поричу да се болница користи у војне сврхе или за склониште бораца. Тврде да се у њој налазе пацијенти и расељени цивили.

Навели су да у Шифи нису убијени борци Хамаса већ пацијенти и расељена лица која су усред израелске офанзиве склониште потражила у болници, и оптужили Израел за ратне злочине.

У међувремену, током протеклог дана, израелске ваздушне снаге су напале око 35 локација широм Појаса Газе, укључујући командне просторије и другу инфраструктуру која припада терористичким групама, наводи ИДФ.

Истиче се да је у централној Гази убијено око 15 терористичких оперативаца током интензивних борби током протеклог дана.

ИДФ је навео да је у јужној Гази извршио ваздушне нападе на два оперативца и зграду коју користи Хамас.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Војска САД извела нападе на објекте Хута у Јемену

Централна команда војске САД (CENTCOM) саопштила је да је америчка војска извела нападе у самоодбрани на три подземна складишта јеменских побуњеника Хута у областима Јемена које контролише та група.

CENTCOM наводи у саопштењу од петка да су Хути испалили четири противбродске балистичке ракете према Црвеном мору из области у Јемену које држе под контролом.

Хути од средине новембра нападају комерцијалне и војне бродове у Црвеном мору и Аденском заливу као одговор на, како су навели, инвазију Израела на Појас Газе.

(Reuters)

Опширније Краће

Израелска војска саопштила је да ће опсада болнице Ел Шифа трајати још неколико дана. Ликвидирали су око 150 милитаната, ухапсили 600.

Хамас негира да се болница користи у војне сврхе и оптужује Израел да је убијањем пацијената и расељених особа починио ратни злочин.

Број убијених Палестинаца у Гази премашио је 32.000.

У Савету безбедности, Русија и Кина уложиле су вето на амерички нацрт резолуције о прекиду ватре у Појасу Газе.

После састанка са америчким државним секретаром, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поручује да ће кренути у копнену офанзиву на Рафу са америчком подршком или без ње.

Џон Kирби, портпарол Беле куће, изјавио је да, упркос Нетанјахуовом коментару, Израел тек треба да покрене офанзиву у Рафи. Очекује се да ће се током разговора следеће недеље амерички званичници усредсредити на убеђивање Израела да избегне покретање копнене офанзиве у Рафи у јужној Гази, где је милион и по људи потражило уточиште у више од пет месеци борби после напада милитаната Хамаса на јужни Израел 7. октобра.

Блинкен упозорава – ако то уради, Израел ризикује изолацију.

Читај ми!