Извор: РТС

Израел: У Шифи убијено око 150 милитаната, ухапшено преко 500; Хамас: У болници нема бораца, ИДФ пуца на цивиле

Рат Израела и Хамаса – 168. дан. Током рације у болници Шифа ухапшено је више од 500 бораца Хамаса и Исламског џихада, међу њима и врховни команданти, саопштио је Израел. Хамас и медицинско особље, са друге стране, поричу да се болница користи у војне сврхе или као склониште бораца. Тврде да ИДФ пуца на цивиле у болници. Савет безбедности Уједињених нација (СБ УН) није усвојио амерички нацрт резолуције о прекиду ватре у Гази.

Kирби: Бела кућа ће са Израелцима размотрити алтернативе копненој операцији у Рафи

Портпарол Беле куће Џон Кирби рекао је да ће Бела кућа са израелским званичницима поделити алтернативе за елиминисање палестинске милитантне групе Хамас у Гази без копнене офанзиве у Рафи за коју Вашингтон тврди да би била "катастрофа".

Kирби је то изјавио уочи разговора који се очекују следеће недеље у Вашингтону између високих америчких званичника и израелске делегације.

"Верујемо да је велика копнена офанзива у Рафи грешка и да би била катастрофа", рекао је Kирби на брифингу, преноси Ројтерс.

Kирби је рекао да ће амерички званичници поделити могуће опције са израелским званичницима када посете Вашингтон, и рекао да ће више детаља о посети бити објављено наредних дана.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху сигнализирао је данас да га ништа неће одвратити од покушаја да разбије милитанте Хамаса из Рафе, рекавши да је Израел спреман да делује сам.

Kирби је напоменуо да упркос Нетањахуовом коментару, Израел тек треба да покрене офанзиву у Рафи. Очекује се да ће се током разговора следеће недеље амерички званичници фокусирати на убеђивање Израела да избегне покретање копнене офанзиве у Рафи у јужној Гази, где је један и по милион људи потражило уточиште у више од пет месеци борби после напада милитаната Хамаса на јужни Израел 7. октобра.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Нападач на Западној обали убијен из хеликоптера

Ројтерс јавља да је из израелског хеликоптера неутралисан палестински наоружани нападач који је пуцао на израелско возило у близини Рамале на окупираној Западној обали.

Он је, према саопштењу израелске војске, убијен после вишесатне пуцњаве са израелским војницима.

Више од 350 Палестинаца је убијено на Западној обали, односно источном делу Јерусалима од 7. октобра.

(Reuters)

ИДФ: Отворили смо нову руту за хуманитарну помоћ Појасу Газе

Одбрамбене снаге Израела (ИДФ) саопштиле су да су отвориле нову руту за хуманитарну помоћ Појасу Газе и да дозвољава улазак неограничених количина у ту палестинску енклаву.

Шеф израелске управе за везу за Појас Газе, Моше Тетро, рекао је на новом пункту за улазак помоћи на северу енклаве да, према анализи Израела, тамо нема глади, пренео је Ројтерс.

Тетро тврди да довољна количина хране улази у Појас Газе сваки дан. Према његовим речима, кроз тај пункт у четвртак је прошао конвој од седам камиона, што је био трећи пут да је коришћена та рута. 

"Чинимо све што можемо да повећамо количину хуманитарне помоћи која стиже у Газу", рекао је Тетро.

Уједињене нације саопштиле су да постоји непосредна опасност од гладина северу Појаса Газе и упозориле да ће се ширити на друге делове енклаве.

Међународна заједница врши притисак на Израел да омогући достављање веће количине помоћи за 2,3 милиона становника Појаса Газе, наводи британска агенција.

(Reuters)
Опширније Краће

Нетанјаху Блинкену: Спремни смо да у Рафу одемо сами

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху је током састанка са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном поручио да цени америчку подршку у борби против Хамаса и да Израел признаје да је потребно да заштити цивиле, пренео је Ројтерс.

Нетанјаху је поновио планове за улазак према Рафи, где се у импровизованим склоништима налази више од милион становника Појаса Газе.

"Рекао сам и да немамо други начин да победимо Хамас осим да одемо у Рафу и тамо елиминишемо преостале батаљоне. Рекао сам му и да се надам да ћемо то учинити уз подршку САД, али ако морамо, учинићемо то сами", навео је Нетнајаху.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је премијера Израела Бенјамина Нетнјахуа да ће Израел, без плана за "дан после" Хамаса, бити годинама заглављен у Гази.

Блинкен је додао да ће у таквој ситуацији опадати међународни углед Израела и да ће његова национална безбедност бити у опасности, преноси Тајмс оф Израел. "Ви не разумете ово, а кад будете разумели, можда ће већ бити касно", навео је Блинкен и оценио да је, ако се тренутни трендови наставе, једини могући резултат останак Хамаса на власти или анархија у Гази.

Нетанјаху се сложио са овим Блинкеновим оценама.

(Reuters, Times of Israel)
Опширније Краће

Макрон: Француска ће предложити нову резолуцију за прекид ватре у Гази

Председник Француске Емануел Маркон изјавио је да ће та држава радити на нацрту нове резолуције за прекид ватре у Гази, након што су Русија и Kина уложиле вето на америчку у Савету безбедности Уједињених нација.

"Након вета Русије и Kине пре пар минута, наставићемо да радимо у Савету безбедности УН на основу француског нацрта резолуције и радићемо са нашим америчким, европским и арапским партнерима на постизању договора", изјавио је Макрон, преноси Ројтерс.

Министарство спољних послова Француске је саопштило у четвртак да је почело на изради нацрта са дипломатама, у случају да америчка не прође.

(Reuters)
Опширније Краће

Санчез: Шпанија, Ирска, Малта и Словенија предузеће прве кораке према признавању палестинске државе

Премијер Шпаније Педро Санчез рекао је да се сагласио са лидерима Ирске, Малте и Словеније да предузму прве кораке према признавању палестинске државе, пренео је Ројтерс.

Санчез је рекао да очекује да ће Шпанија признати Палестину током његовог четворогодишњег мандата који је почео прошле године.

(Reuters)
Опширније Краће

СБ УН није усвојио амерички нацрт резолуције о прекиду ватре у Гази

Савет безбедности Уједињених нација (СБ УН) није усвојио амерички нацрт резолуције о прекиду ватре у Гази.

За резолуцију гласало је 11 чланица Савета безбедности, док су Русија, Кина и Алжир били против, а Гвајана уздржана.

Америчка амбасадорка при УН Линда Томас Гринфилд рекла је после гласања да Русија и Кина нису желеле да гласају за америчку резолуцију само како би виделе неуспех САД.

"Русија је још једном ставила политику изнад напретка", рекла је она.

У америчком предлогу резолуције се наводи да је "непосредан и трајни прекид ватре у рату између Израела и Хамаса у Гази императив" како би се заштитили цивили и омогућила хуманитарна помоћ која ће бити достављена за више од два милиона изгладнелих Палестинаца.

(BBC)

Опширније Краће

Израел одобрио нову парцелу за изградњу јеврејских насеља на Западној обали

Израелски министар финансија Безалел Смотрич прогласио је 800 хектара на окупираној Западној обали за државно земљиште, како би се олакшало његово коришћење за изградњу јеврејских насеља.

Смотрич је користећи библијска имена за подручје Западне обале, рекао да израелска влада промовише насељавање Јевреја на Западној обали док, како је навео, има снага у Израелу и свету које желе да Израел одустане од свога права на Јудеју и Самарију.

Палестинске власти осудиле су тај потез, а палестинско министарство иностраних послова оценило је да је тај потез "наставак истребљења и расељавања" палестинског народа.

Министарство је истакло да међународна заједница није успела да заштити палестински народ.

САД су саопштиле прошлог месеца да је ширење израелских насеља на Западној обали у супротности са међународним правом.

Међународни притисак за наставак напора да се постигне решење које подразумева стварање две државе повећао се усред напора да се оконча рат у Појасу Газе.

(Reuters)

Опширније Краће

Блинкен са Нетанјахуом и Ганцом о планираној операцији ИДФ-а на Рафу

Амерички државни секретар Ентони Блинкен одржао је један на један састанак са министром ратног кабинета Бенијем Ганцем након састанка са премијером Бенјамином Нетанјахуом, преноси Инет.

Његов састанак са Нетанјахуом трајао је око сат времена, додаје се у извештају, а њих двојица су разговарала о планираној операцији ИДФ-а у на Рафу, град на југу Газе, којој се противе САД и за коју Израел инсистира да је неопходна да би се Хамас свргнуо у Гази.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Уницеф: Рафа је град деце и последња нада за Газу

Портпарол Фонда Уједињених нација за децу и омладину (УНИЦЕФ) Џејмс Елдер изјавио је да је Рафа град деце и последња нада Газе.

Он је у снимку на друштвеној мрежи Икс, приликом посете граду Кан Јунис, описао рушевине у том граду као "потпуно уништење" и изразио забринутост да се слично може десити као последица војне операције у Рафи.

"Рафа је град деце, 600.000 дечака и девојчица су тамо. Војна офанзива у Рафи? Мислим, да, офанзива је права реч. Рафа је дом последњим преосталим болницама, склоништима, тржиштима и водоводним системима у Гази. Рафа је Газина последња нада. Па ипак, у сенци тога, толиких бруталних сцена широм Газе, неки гласови разматрају да то све понове у Рафи", рекао  је Елдер.

Он је говорио о одобрењу оперативних планова за офанзиву на Рафу израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа, који је навео да се тамо налазе четири Хамасова батаљона.

(Guardian)

Опширније Краће

UNRWA: Ситуација у северној Гази је више него очајна

Агенција УН за палестинске избеглице (UNRWA) назвала је ситуацију у северној Гази "више него очајном".

У објави на платформи Икс, UNRWA каже да је њено особље посетило болницу Камал Адван у разореној палестинској енклави.

"Гориво и медицинске потрепштине су достављени, али та помоћ је само кап у њиховим празним кантама. Храна се мора доставити одмах на сјевер Газе како би се зауставило гладовање", наводи UNRWA.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

У израелском нападу на стамбену зграду у Гази страдало најмање десет особа

Најмање десет особа страдало је у ваздушном нападу израелских снага на град Газу, јављају палестински медији.

Погођена је стамбена града, погинуло је најмање десет особа, на десетине је рањено.

Велики број људи се и даље налази испод рушевина.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Блинкен слетео у Израел, шести пут од почетка рата у Гази

Амерички државни секретар Ентони Блинкен допутовао је у Израел у оквиру интензивних дипломатских напора током турнеје у региону Блиског истока да се постигне трајни и тренутни прекид ватре у Гази и одврати израелска офанзива на Рафу. 

Његова посета долази уочи кључног гласања Савета безбедности УН о америчком нацрту резолуције у којој се позива на тренутни прекид ватре.

САД су се надале да ће обезбедити шестонедељни прекид ватре и договор о таоцима до почетка Рамазана 10. марта, али узастопне рунде преговора тек треба да уроде плодом, а Вашингтон у великој мери криви Хамас за застој.

(Times of Israel, Reuters)

Опширније Краће

Израелска војска: У Шифи убијено око 150 милитаната, ухапшено преко 500

Израелска војска је саопштила да је око 150 наоружаних људи убијено и преко 500 осумњичених ухапшено, током рације у болници Шифа у граду Гази.

Израелске снаге притвориле су стотине бораца Хамаса и Исламског џихада, укључујући бројне безбедносне званичнике и војне команданте током свог продуженог напада на Ел Шифу, главну болницу у Гази, рекао је портпарол израелске војске Данијел Хагари.

Наводе да су трупе убиле стотине бораца и притвориле преко 500 осумњичених, укључујући 358 припадника Хамаса и Исламски џихад, што је највећи број од почетка рата пре скоро шест месеци.

Контраадмирал Данијел Хагари, главни војни портпарол Израела, рекао је да су јединице специјалних снага користиле "тактику обмане" да изненаде борце и да су тешко оштетиле Хамас и Исламски џихад.

Међу ухапшенима су била три висока војна команданта Исламског џихада и два званичника Хамаса одговорна за операције на окупираној Западној обали, као и други званичници унутрашње безбедности Хамаса.

"Они који се нису предали нашим снагама, борили су се против наших снага и елиминисани су", рекао је Хагари.

Хамас је демантовао тврдње израелске војске да су ухапсили припаднике тог покрета у болници Шифа, преноси Ал Џазира.

У саопштењу Хамаса је истакнуто да је огромна већина људи са листе ухапшених професори, доктори и лидери цивилног друштва који се налазе у болници, а да су остали обични цивили који су се у болнички комплекс склонили од бомбардовања.

Израелске трупе ушле су у болницу Ел Шифа у граду Гази у понедељак у раним јутарњим сатима и оптужила Хамас да је користи за скривање бораца и планирање напада. Тврде да је болница Шифа повезана са мрежом тунела која се користи као база за палестинске борце.

Хамас и медицинско особље, са друге стране, поричу да се болница користи у војне сврхе или за склониште бораца. Тврде да се у њој налазе пацијенти и расељени цивили.

Навели су да у Шифи нису убијени борци Хамаса већ пацијенти и расељена лица која су усред израелске офанзиве склониште потражили у болници и оптужили Израел за ратне злочине.

(Reuters, Al Jazeera, Times of Israel)

Опширније Краће

СБ УН данас гласа о америчкој резолуцији о прекиду ватре у Гази

Савет безбедности Уједињених нација (СБ УН) требало би данас да се изјасни о резолуцији о прекиду ватре у Гази коју су поднеле Сједињене Америчке Државе.

У америчком предлогу резолуције се наводи да је "непосредан и трајни прекид ватре у рату између Израела и Хамаса у Гази императив" како би се заштитили цивили и омогућила хуманитарна помоћ која ће бити достављена за више од два милиона изгладнелих Палестинаца, преноси АП.

Америчка амбасадорка у УН Линда Томас Гринфилд изразила је наду да ће 15-члани Савет безбедности данас одобрити нови нацрт резолуције.

Предлог садржи императив тренутног и трајног прекида ватре, без директне везе са ослобађањем талаца које је Хамас узео током напада на Израел 7. октобра, што је била клаузула у претходном нацрту, наводи АП.

Савет безбедности је већ усвојио две резолуције о погоршању хуманитарне ситуације у Гази, али у њима се не позива на прекид ватре.

САД, најближи савезник Израела, ставиле су вето на три досадашње резолуције у којима се захтева прекид ватре.

Нејт Еванс, портпарол америчке мисије у УН, рекао је да је нова резолуција "прилика да Савет безбедности буде једногласан".

У америчком нацрту резолуције први пут се осуђују "сви терористички акти", укључујући нападе предвођене Хамасом 7. октобра прошле године, узимање и убијање талаца, убиства цивила и сексуално насиље, укључујући силовање.

(Танјуг)

Опширније Краће

Блинкен у Израелу у оквиру дипломатских напора да се постигне прекид ватре у Гази

Амерички државни секретар Ентони Блинкен стиже данас у Израел, у оквиру интензивних дипломатских напора током турнеје у региону Блиског истока да се постигне "трајни и тренутни прекид ватре" у Гази и одврати израелска офанзива на Рафу.

Планирано је да се Блинкен састане са премијером Бенјамином Нетанјахуом и израелским ратним кабинетом, саопштио је Стејт департмент.

Очекује се да ће највиши амерички дипломата поново извршити притисак на Израел ради одвраћања од офанзиве на Рафу и указати на хитну потребу доставе више хуманитарне помоћи становништву у Појасу Газе.

"Наш је став, који је врло јасан, да би велика војна операција у Рафи била грешка, што не подржавамо“, рекао је Блинкен.

Ово је Блинкенова шеста посета региону Блиског истока од почетка рата у Појасу Газе, а одвија се паралелно са преговорима који се воде у Катару о паузи у сукобима у Гази и ослобађању талаца.

(CNN)

Опширније Краће

ИДФ: Наоружани мушкарац отворио ватру на израелско возило на Западној обали

Израелска војска је саопштила да је наоружани мушкарац отворио ватру на израелско возило у близини насеља Долев и Талмон на Западној обали, преносе јеврејски медији.

Према јавном емитеру Кан, осумњичени је отворио ватру на израелски минибус у региону Бинјамин пре него што је побегао са лица места. 

Повређених нема, али се наводи да је на возилу причињена материјална штета.

Припадници ИДФ-а трагају за осумњиченим шефом дивизије Западна обала Бриг.

На место инцидента стигао је генерал Јаки Долф, додају извештаји.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелска војска саопштила је да су њене снаге елиминисале више од 50 палестинских наоружаних нападача током протеклог дана у борбама око болнице Шифа у Појасу Газе. Како се додаје, од почетка операција у кругу болнице убијено је преко 140 бораца Хамаса.

Палестинска агенција Вафа наводи да је после израелских удара на град Газу, Деир ел Балах и кампове Нусеират и Шати, остало на десетине мртвих и рањених. Од 7. октобра у тој енклави погинуло је, према подацима тамошњег Министарства здравља, 31.988 Палестинаца. 

Медији у Израелу наводе да је командант Палестинског исламског џихада Мухамед Хавашин подлегао повредама које је претрпео у ваздушном нападу у Западној обали.

Лидери Европске уније са самита у Бриселу позвали су на "тренутну" хуманитарну паузу у Гази која би довела до прекида ватре.

У светлу текућих преговора у Дохи, амерички државни секретар Eнтони Блинкен рекао је да предстоји "тежак посао" како би се постигао договор о ослобађању талаца и примирју у Гази, али да "и даље верује да је то могуће“.

Читај ми!