Извор: РТС

ИДФ: Још шест талаца стигло у Израел; Хамас преузео одговорност за напад у Јерусалиму

Израел и Хамас усагласили су се о продужењу прекида ватре за најмање још један дан, неколико минута пре истека шестодневног примирја. Кабинет израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа саопштио је да ће примирје у Гази бити настављено данас, након што је примљен списак 10 жена и деце талаца који су спремни за ослобађање из Газе, а који су у складу са договореним правилима о прекиду ватре. Амерички државни секретар Ентони Блинкен након састанка са израелским председником Исаком Херцогом рекао је да привремено примирје између Израела и Хамаса даје резултате и да се САД надају да ће се наставити. Три особе су убијене, а осам је рањено у терористичком нападу у Јерусалиму, саопштила је израелска војска. Хамасово наоружано крило Ал Касам преузело одговорност за напад. Сукоби испред израелског затвора Офер, убијен Палестинац.

Преминуо мушкарац који је тешко рањен у нападу у Јерусалиму

Број убијених у пуцњави у Јерусалиму порастао је на четири пошто је преминуо мушкарац, који је тешко рањен током напада, преносе израелски медији. 

Kако наводи Тајмс оф Израел, реч је о мушкарцу који је отворио ватру на терористе, али су израелски војници пуцали на њега након што су га вероватно помешали са нападачем. 

У нападу на улазу у Јерусалим, за који је одговорност преузео Хамас, убијени су још 73-огодишњи мушкарац, жена стара око 60 година и 24-огодишња жена, док су рањене четири особе.

(Times of Israel)
Опширније Краће

Катар: Биће ослобођено 30 Палестинаца у замену за 10 талаца

За седми дан споразума о хуманитарној паузи договорено ослобађање 30 Палестинаца у замену за 10 талаца из Појаса Газе, саопштио је портпарол катарског Министарства спољних послова и додао да се под тим подразумевају и два руска држављана која су јуче ослобођена, преноси Ројтерс.

Међу Палестинцима су 23 малолетника и седам жена, док је међу осам израелских држављана - двоје малолетника и шест жена.

Међу њима има и оних са двојним држављанством Мексика, Русије, Уругваја, додао је портпарол.

(Ројтерс)

Опширније Краће

ИДФ: Још шест талаца предато Црвеном крсту

Израелска војска саопштила је да је још шест талаца предато Црвеном крсту у Гази и да су на путу преме израелској територији, чиме се укупан број талаца који је данас пуштен повећао на осам, пренео је Ројтерс.

Раније данас, Хамас је припадницима Међународног комитета Црвеног крста у Гази предао две жене.

(Ројтерс)
Опширније Краће

Хагари: Израел спреман да настави борбе ако се прекид ватре не продужи

Израелска војска спремна је да настави борбе у Појасу Газе, ако се споразум о прекиду ватре са Хамасом не продужи за још један дан, изјавио је портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ)  Данијел Хагари.

"Спремни смо да нападнемо у било ком часу, укључујући вечерас", упозорио је Хагари, а преноси Тајмс оф Израел.

Он је додао да Израел тренутно чека да буде ослобођено још талаца и навео да је израелска војска током ноћи инсистирала на спровођењу договора са Хамасом, који предвиђа да та терористичка група ослободи жену и децу које држи као таоце.

"То ћемо учинити и сутра. И посредници, Kатар и Египат, у обавези су да спроведу договор, како би се наставио прекид ватре", рекао је Хагари.

Израелска војска саопштила је раније током дана да су ослобођене још две Израелке, које су држане у Појасу Газе.

Према наводима Израела, очекује се да ће до краја седмог дана примирја, бити ослобођено још талаца, у замену за палестинске затворенике.

Израел и Хамас договорили су се јутрос да продуже прекид ватре за још један дан, свега неколико минута пре него што је истекло претходно договорено примирје, које је првобитно требало да траје четири дана, а потом је продужено за још два дана.

(Times of Israel)
Опширније Краће

Бела кућа: Осуђујемо напад у Јерусалиму, САД настављају да се залажу за продужетак хуманитарне паузе

Сједињене Државе ће са Катаром и Египтом наставити са напорима за продужавање хуманитарне паузе у рату Израела против Хамаса и осуђује напад на троје људи у Јерусалиму, саопштено је из Беле куће.

(Reuters)
Опширније Краће

ИДФ: Двоје ослобођених талаца стигло у Израел

Две жене, које су биле таоци Хамаса, стигле су у Израел, саопштиле су Одбрамбене снаге Израела (ИДФ), преноси Гардијан.

Хамас је раније данас предао две жене, од којих једна има и француско држављанство, представницима Међународног комитета Црвеног крста у Гази, након чега су оне пребачене на територију Израела.

(The Guardian)

 

Фото: Танјуг / GPO / Handout via AP

Комитет за заштиту новинара: Од почетка сукоба погинуло 57 медијских радника

Према подацима Комитета за заштиту новинара, од почетка сукоба Израела и Хамаса, погинуло је најмање 57 новинара и других медијских радника.

Та организација је на друштвеној мрежи Икс (Твитер) објавила имена погинулих медијских радника и приближне локације на којима су они изгубили живот.

(x.com)
Опширније Краће

Хамас предао два таоца Црвеном крсту у Гази

Хамас је предао два таоца из Израела представницима Међународног комитета Црвеног крста у Гази, рекао је за Ројтерс палестински званичник упућен у преговоре у примирју.

Додао је да су оба таоца жене.

Информацију о предаји талаца потврдиле су и Одбрамбене снаге Израела.

(Reuters)
Опширније Краће

Шпански амбасадор у Израелу позван у МИП због Санчезове изјаве

Израелско министарство спољних послова позвало је амбасадора Шпаније на разговор изражавајући незадовољство због изјаве шпанског премијера Педра Санчеса да "озбиљно сумња" у то да Израел поштује међународно хуманитарно право.

"Узимајући у обзир све снимке које можемо да видимо, као и све већи број деце која умиру, озбиљно сумњам да Израел поштује међународно право'', рекао је Санчез.

Након тога, премијер Израела Бенјамин Нетанјаху наложио је министру спољних послова Елију Коену да позове шпанског амбасадора у Израелу, након коментара шпанског премијера Педра Санчеза, који је рекао да има "озбиљне сумње да Израел поштује међународно хуманитарно право" и да "оно што видимо у Гази није прихватљиво".

"Израел делује и наставиће да делује у складу са међународним правом и наставићемо са ратом до ослобађања талаца и елиминације Хамаса у Гази", наводи Коен у саопштењу.

Министар такође каже да Хамас сноси одговорност за ситуацију у Гази.

"Терористичка организација Хамас је та која спроводи ратне злочине и злочине против човечности, израелских грађана и грађана Газе", додаје Коен.

Прошле недеље, Израел је позвао амбасадоре Шпаније и Белгије, након коментара датих током њихове посете граничном прелазу Рафа у Египту.

(The Times of Israel, Reuters)

Опширније Краће

Италија и УАЕ разматрају могућност постављања теренске болнице у Гази

Италија и Уједињени Арапски Емирати разматрају могућност постављања теренске болнице у Појас Газе, саопштила је италијанска влада.

Званични Рим је већ послао хуманитарну помоћ у регион војним бродом, који би требало да стигне у Египат 3. децембра.

”Очекује се да ће лекари из других земаља, почевши од Катара, радити на том броду”, навела је италијанска влада.

Додаје се да је сва помоћ послата у складу са договором постигнутим са главним регионалним партнерима и Израелом.

"Постављање теренске болнице у Гази, заједно са УАЕ, такође се разматра", наводи се у саопштењу. 

Истиче се да италијанска премијерка Ђорђа Мелони од почетка сукоба између Израела и Хамаса надгледа слање помоћи цивилима у Гази. 

(Reuters)

Опширније Краће

Израел обавештава породице палестинских затвореника који ће данас бити ослобођени

Израелске власти почеле су да обавештавају породице палестинских затвореника који ће, како се очекује, данас бити ослобођени.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Нетанјаху: Ништа нас неће зауставити у уништењу Хамаса

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху поновио је у разговору са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном да ће уништити Хамас.

Двојица званичника разговарали су након напада припадника Хамаса у Јерусалиму, када је убијено троје, а рањено шест особа.

"Ово је исти Хамас. То је исти Хамас који је починио страшни масакр 7. октобра, исти Хамас који покушава да нас убије свуда. Рекао сам му да смо се заклели, и заклео сам се, да ћемо уништити Хамас. Ништа нас неће зауставити“, рекао је Нетанјаху.

Он је поновио да ће се рат у Гази наставити све док Израел не ослободи све таоце, не победи Хамас и не буде могао да гарантује да из Газе више никада неће доћи слична претња.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен истакао је потребу да се заштите цивили у јужној Гази, одакле су многи побегли, наводи Стејт департмент.

Портпарол Стејт департмента Метју Милер навео је у саопштењу да је Блинкен "позвао Израел да предузме све могуће мере како би избегао цивилну штету".

(The Times of Israel)

Опширније Краће

Хамас: Данас ће бити ослобођено 10 израелских талаца

Извор из Хамаса рекао је АФП-у да ће, у склопу једнодневног продужења примирја, данас из Газе бити ослобођено десет израелских талаца, међу којима су двојица са руским држављанством.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Бен Гвир: Хамас прекршио примирје терористичким нападом у Јерусалиму

Израелски министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир изјавио је да је палестинска милитантна група Хамас прекршила примирије терористичким нападом у Јерусалиму, у ком су убијене три особе.

"Хамас једном руком потписује примирје, а другом шаље терористе да убијају Јевреје у Јерусалиму", навео је Бен Гвир у саопштењу.

Он је додао да прекид ватре даје наду Хамасу да ће из сукоба изаћи надмоћнији у односу на Израел.

"Морамо да престанемо да склапамо договоре са ђаволом и да се одмах вратимо борбама", поручио је израелски министар. 

Раније данас, три особе су убијене, а више њих је рањено у терористичком нападу у Јерусалиму за који је одговорност преузео Хамас, саопштивши да је "операција уследила као природан одговор на злочине без преседана током окупације".

(The Times of Israel)

Опширније Краће

Хамасово наоружано крило Ал Касам преузело одговорност за напад у Јерусалиму

Хамасово наоружано крило бригаде Ал Касам преузеле су одговорност за напад ватреним оружјем у Јерусалиму у којем су убијене три особе, наводи се у саопштењу објављеном на Телеграм каналу те групе.

Наводе да је та операција била одговор "на окупаторске злочине убијања деце и жена у Гази".

Поздрављају двојицу починилаца, браћу Мурада и Ибрахима, из источнојерусалимског насеља Сур Бахер, називајући их "мученицима који воде џихад".

(Reuters, The Times of Israel)

Опширније Краће

Египат и Катар траже дводневно продужење примирја

Египатски и катарски преговарачи залажу се за ново дводневно продужење примирја у Гази заједно са ослобађањем више затвореника и повећањем испоруке хуманитарне помоћи, наводи се у саопштењу египатског државног медијског тела.

"Египат ће наставити да улаже највеће напоре како би осигурао континуиран прилив хуманитарне помоћи северно и јужно од Појаса Газе", наводи се у саопштењу.

Израел и Хамас усагласили су се, рано јутрос, о продужењу прекида ватре за најмање још један дан, неколико минута пре истека шестодневног примирја. 

"У светлу напора посредника да наставе процес ослобађања талаца и у складу са условима оквира, оперативна пауза ће се наставити", наводи се у саопштењу израелске војске, објављеном неколико минута пре истека примирја.

Кабинет израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа саопштио је да ће примирје у Гази бити настављено данас, након што је недавно примљен списак 10 жена и деце талаца који су спремни за ослобађање из Газе, а који су у складу са договореним правилима о прекиду ватре.

Са друге стране, Израел ће ослободити 30 палестинских заробљеника и дозволити пружање истог нивоа хуманитарне помоћи као током претходних шест дана, рекао је шеф египатске државне информативне службе.

Примирје је требало да истекне у 06.00 сати по средњеевропском времену, а почело је прошлог петка. 

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Палестински возач намерно ударио у резервисте на контролном пункту Западне обале

Израелске одбрамбене снаге  (ИДФ) саопштиле су да су војници пуцали на палестинског возача који је налетео аутомобилом на резервисте на војном контролном пункту у долини Јордана.

Два војника су лакше повређена у инциденту, за који ИДФ каже да је био намеран напад.

Израелске трупе прегледају подручје у потрази за још потенцијалних осумњичених.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

ППС: На Западној обали синоћ ухапшено најмање 40 Палестинаца, од 7. октобра 3.365

"Најмање 40 Палестинаца ухапшено је синоћ на окупираној Западној обали", саопштио је Клуб палестинских затвореника.

Додали су да је од 7. октобра ухапшено 3.365 Палестинаца.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Нетанјаху: Израелска влада ће наставити са наоружавањем грађана

Након данашње пуцњаве у Јерусалиму у којој су убијене три особе, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је да ће његова влада наставити са дељењем оружја цивилима.

Нетанјаху је рекао да цени то што је наоружани цивил који је био на месту догађаја убио нападаче.

"Влада на чијем сам челу наставиће да дели оружје грађанима”, написао је Нетанјаху на друштвеној мрежи Икс.

Његова изјава уследила је недуго након што је министар за националну безбедност Бен Гвир дао сличне коментаре, поручујући да ће наставити са наоружавањем цивила.

(Икс)

Опширније Краће

Блинкен: Примирје између Израела и Хамаса даје резултате

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да је привремено примирје између Израела и Хамаса дало резултате и да се САД надају да ће се наставити.

Блинкен је у друштву израелског председника Исака Херцога рекао да је Вашингтон фокусиран да помогне у ослобађању талаца које је отео Хамас 7. октобра, приликом смртоносног напада на југ Израела, када је убијено 1.200 људи, а отето око 240. Херцог је рекао да је око 150 талаца остало у Гази.

"Током прошле недеље видели смо веома позитиван развој, таоци су дошли кућама, поново су уједињени са породицама. И то треба да се настави и данас. Примирје је, такође, омогућило повећање хуманитарне помоћи невиним цивилима којима је преко потребна. Дакле, овај процес доноси резултате, што је важно. Надамо се да ће се то наставити", напоменуо је Блинкен.

Сједињене Америчке Државе траже од Израела да више заштите палестинске цивиле и да ограниче штету на инфраструктури уколико дође до офанзиве на југ, рекли су амерички званичници.

"Једва чекам детаљне разговоре са владом Израела о даљем приступу у Гази", поручио је Блинкен.

Састанак Блинкена и Херцога се одиграо у Тел Авиву, док се у Јерусалиму јутрос одиграо терористички напад на улазу у град, када су убијене најмање три особе и рањено још осам, саопштила је израелска полиција.

Блинкен и Херцог су осудили напад.

Очекује се да ће Блинкен, који је био трећи пут у регион од 7. октобра, посетити Западну обалу, где ће се вероватно састати са палестинским председником Махмудом Абасом, рекао је палестински званичник.

(Reuters

Опширније Краће

ИДФ: Гвоздена купола пресрела сумњиву ваздушну мету из Либана

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је систем Гвоздена купола пресрео "сумњиву ваздушну мету" која је ушла у израелски ваздушни простор из Либана.

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у заједницама Матат, Саса и Довев на северу Израела.

Повређених и оштећења нема.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

Санчез: Сумњам да Израел поштује међународно хуманитарно право

С обзиром на број жртава међу цивилима у Гази, постоји сумња да Израел не поштује међународно хуманитарно право, изјавио је шпански премијер Педро Санчез, и истакао да војна акција у палестинској енклави није прихватљива.

"Узимајући у обзир све снимке које можемо да видимо, као и све већи број деце која умиру, озбиљно сумњам да Израел поштује међународно право", рекао је Санчез у интервјуу за шпанску државну телевизију ТВЕ.

Рекао је да је неселективно убијање невиних цивила укључујући на хиљаде дечака и девојчица, потпуно неприхватљиво.

Прошле недеље Санчез и његов белгијски колега Александер де Кро су током посете прелазу Рафа из Египта у Газу дали сличне коментаре, након чега је израелски министар спољних послова Ели Коен рекао да су такве изјаве ''лажне тврдње'' и да ''подстичу тероризам''.

Упркос дипломатској препирци, Санчез, који се залаже за мировну конференцију, рекао је да је однос између Израела и Шпаније "исправан" и да "пријатељске земље такође морају да кажу ствари једна другој".

Инсистирао је да европске земље разговарају о признању палестинске државе.

(Reuters

Опширније Краће

Ганц: Терористички напад у Јерусалиму јача решеност Израела да настави да води рат против Хамаса

Министар ратног кабинета Израела Бени Ганц рекао је да јутрошњи напад у Јерусалиму јача решеност Израела да настави да води рат против Хамаса у Гази.

"Овај терористички напад је још један доказ наше обавезе да наставимо да се снажно и одлучно боримо против убилачког тероризма, који прети нашим грађанима. У Јерусалиму, Гази и свуда", написао је Ганц на друштвеној мрежи Икс.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

Бен Гвир: Израел мора да одговори на терор војним притиском

Министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир поводом јутрошњег напада у Јерусалиму рекао је да Израел мора да одговори на терор војним притиском.

"Ова врста инцидента поново доказује колико не можемо да покажемо слабост, колико морамо да разговарамо са Хамасом само кроз намере, само кроз рат", рекао је Гвир.

Он је додао да јутрошњи напад, у којем су палестински наоружани нападачи наводно убијени уз помоћ војника који није био на дужности, подржава његову политику да више цивила носи оружје.

"Упркос критикама свих врста партија, наставићу са политиком дељења оружја свуда, и хитним службама и цивилима. Оружје спасава животе", поручио је Гвир на друштвеној мрежи Икс.

(The Times of Israel

Опширније Краће

Број убијених у терористичком нападу у Јерусалиму порастао на три 

Двојица палестинских нападача отворила су ватру на аутобуску станицу у четвртак током јутарњег шпица на улазу у Јерусалим, убивши најмање три особе и ранивши још осам, саопштила је израелска полиција.

Према саопштењу израелске полиције, нападачи су дошли из источног Јерусалима и носили су аутоматску пушку М-16 и пиштољ, а дошли су на раскрсницу Гиват Шаул, код уласка у Јерусалим.

"Двојица терориста су стигла на лице места у возилу наоружаном ватреним оружјем. Ови терористи су отворили ватру на цивиле на аутобуској станици, а потом су неутралисани од снага безбедности и оближњег цивила", саопштила је полиција.

(Reuters

Опширније Краће

Хамас пристао на продужетак примирја са Израелом

Хамас је јутрос саопштио да је пристао на продужетак примирја са Израелом седми дан заредом, док је израелска војска раније поручила да ће примирје са Хамасом бити продужено како би се омогућило посредницима да раде на ослобађању талаца из Појаса Газе.

Кабинет израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа саопштио је да ће примирје у Гази бити настављено данас, након што је недавно примљен списак 10 жена и деце талаца који су спремни за ослобађање из Газе, а који су у складу са договореним правилима о прекиду ватре.

Министарство спољних послова Катара потврдило је једнодневно продужење примирја између Израела и Хамаса, рекавши да ће оно бити под истим условима као и претходних шест дана, када је Хамас ослободио најмање 10 талаца у замену за најмање 30 палестинских затвореника које је ослободио Израел.

Израелска војска је навела у четвртак да ће се примирје са Хамасом наставити "у склопу напора посредника да се настави са процесом ослобађања талаца, као и у складу са договором".

Претходно је Хамас саопштио да је ослободио 16 талаца у замену за 30 палестинских затвореника у среду, тврдећи да је "Израел одбио да прими још седам жена и децу" као и тела три таоца, а да се заузврат продужи примирје.

Прекид ватре требало је да истекне у 6.00 по средњоевропском времену, а почео је прошлог петка.

(The Times of IsraelReuters)

Опширније Краће

Сукоби испред израелског затвора Офер, убијен Палестинац

Палестински младић је убијен, док је неколико људи рањено у сукобима са израелским снагама рано јутрос испред израелског затвора Офер у граду Беитунија, западно од Рамале, рекли су здравствени извори.

Исти извори су потврдили за палестинску новинску агенцију Вафа да је младић, стар 21 годину, из села Беит Ур ел Тахта, подлегао тешким повредама из ватреног оружја, пошто су га израелске снаге погодиле у груди током сукоба испред затвора Офер.

Додаје се да су још најмање четири особе повређене бојевом муницијом, односно, да су погођене у горње и доње екстремитете, док су две особе повређене након што су пале на земљу током напада израелске војске.

Вафа истиче да су "окупационе снаге" упале у насеља у близини затвора, што је довело до сукоба са локалним становништвом, и да су тада израелске снаге напале Палестинце бојевом муницијом, шок-бомбама и сузавцем.

(WAFA)

Опширније Краће

Израел добио списак талаца које Хамас треба данас да ослободи

Израелска влада добила је списак талаца који ће данас бити ослобођени.

"Израел је, у складу са договореним одредбама споразума, добио списак 10 жена и деце талаца који ће данас бити ослобођени и због тога ће примирје у Гази бити настављено данас", саопштено је из Кабинет израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Пуцњава у Јерусалиму – једна особа убијена, осам рањених

Једна особа је убијена, а најмање осам је рањено у пуцњави која се догодила на аутобуском стајалишту на улазу у Јерусалим, саопштено је из јерусалимске хитне помоћи Маген Давид Адом (МДА).

Хитна помоћ је саопштила да је убијена девојка стара 24 године, а да је осам особа захтевало медицинску помоћ због повреда задобијених из ватреног оружја на аутобуској станици на Вајзман путу, у близини уласка у град Јерусалим.

Директор МДА Ели Бин рекао је за јавни сервис Кан да је од осам особа, петоро у тешком стању.

Тешко рањени су пребачени у болницу Шаре Зедек, а остали у болницу Хасадах Еин Керем.

Полиција је саопштила да су двојица осумњичених нападача "неутралисани на лицу места", наводи Ројтерс.

(The Times of Israel, Reuters)

Опширније Краће

Преговори Израела и Хамаса о продужењу привременог примирја у Појасу Газе настављени су у ноћи између среде и четвртка, а рок претходно договореног примирја истиче у четвртак, 30. новембра. Катар и Египат, кључни посредници у преговорима, "веома су оптимистични" да ће споразум о прекиду ватре бити продужен. 

У ноћи између среде и четвртка пуштено је 16 талаца из Појаса Газе, као и 30 палестинских заробљеника из израелских затвора. 

Хамас је саопштио је да су у ранијим нападима током израелског бомбардовања Појаса Газе убијена три израелска таоца и навео да је реч о најмлађем таоцу, 10-месечном дечаку Кфиру Бибасу, његовом четворогодишњем брату и њиховој мајци. Из израелске војске су саопштили да проверавају тачност тврдње Хамаса и да су обавестили породицу Бибас о случају, али да је "Хамас у потпуности одговоран за безбедност свих отетих у Појасу Газе". 

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да ће Израел, након завршетка примирја, наставити офанзиву на Појас Газе која за циљ има уништење Хамаса.

"Главни циљеви су елиминисање терористичке групе која влада Газом и враћање кући свих талаца отетих 7. октобра", рекао је Нетанјаху у видео-обраћању.

Читај ми!